ישנן חמש בעיות בריאותיות שכיחות יחסית שניתן לראות אצל אחוז גבוה מהנשים לאחר לידה, וחשוב להיות מודעים לבעיות הללו
(צילום: Freepik)
לידה של תינוק או תינוקת חדשים היא ללא ספק שמחה של ממש, אך בצידה גם סיכונים והשפעות בריאותיות שיכולות להיות על האישה אשר נושאת את העובר ברחמה במשך תשעה חודשים ועוברת לידה שיכולה להיות לעיתים לא פשוטה כלל.
ישנן חמש בעיות בריאותיות שכיחות יחסית שניתן לראות אצל אחוז גבוה מהנשים לאחר לידה, וחשוב להיות מודעים לבעיות הללו. אישה אשר מודעת לכך מראש, אפילו לפני הלידה עצמה, יכולה להכין את עצמה טוב יותר על מנת למנוע את המצבים הללו או להיות ערה להם ולדעת כיצד לטפל בכך בזמן ובצורה הטובה ביותר.
בריחת שתן אחרי לידה
אחת מהבעיות השכיחות ביותר אשר יכולה להתרחש לאחר לידה, ובמיוחד לאחר כמה לידות, היא בריחת שתן. בריחת שתן אחרי לידה יכולה לקרות לכל אחת, אך יש נשים אשר נמצאות בסיכון גבוה יותר לכך כמו נשים בעלות משקל עודף גבוה, נשים אשר סבלו מסכרת היריון, נשים שעברו לידה נרתיקית בעזרת מלקחיים, ילדו תינוק גדול, מעשנות או לאחר לידות מרובות.
לעיתים מדובר בבעיה זמנית אשר נמשכת מספר שבועות ולאחר מכן מפסיקה, אך ישנם מקרים בהם הבעיה ממשיכה לתקופה הרבה יותר ארוכה ולכן חשוב מאוד לטפל בכך בעיקר באמצעות שינוי ויצירת אורח חיים בריא, הפחתה במשקל ותרגילים מתאימים אשר מחזקים את רצפת האגן (אגב, תרגילים כאלו בזמן ההיריון עצמו יכולים לסייע למניעה מראש של בריחת שתן לאחר הלידה).
נשירת שיער
תופעה מוכרת נוספת אשר לא מעט נשים חוות לאחר לידה היא נשירת שיער, ומדובר בנושא שגרתי שאין צורך לחשוש ממנו בדרך כלל. נשירת שיער שגרתית לאחר לידה היא מצב בו השיער נושר בתדירות גבוהה יותר אך גם הצמיחה שלו בהתאם ולכן לא מבחינים באיבוד שיער בכמות גדולה או בקרחות מקומיות. אם מדובר בנשירת שיער חריגה, או אם עברה כבר שנה מהלידה, חשוב לפנות לייעוץ רפואי מתאים.
עצירות
עוד תופעה שיכולה להתרחש בתקופה הקרובה שלאחר הלידה היא עצירות. בדרך כלל היא נובעת קודם כל מחשש של האישה ללחוץ על האזור בשל תפרים או כאבים שונים והיא גם יכולה להיגרם בשל שינויים בהרגלי השינה, נטילה של תרופות מסויימות או ההנקה. לרוב, לאחר מספר שבועות העצירות חולפת מעצמה, אך בכדי לזרז זאת כדי לבצע את הצעדים הבאים:
- שתיית יותר מים במהלך היום, במיוחד אם את מניקה.
- הקפדה על תנועה ופעילות גופנית, גם אם קלה מאוד.
- הקפדה על תזונה בריאה ועשירה בסיבים תזונתיים.
דיכאון אחרי לידה
המושג דיכאון אחרי לידה הפך להיות מוכר יותר בשנים האחרונות, ואם בעבר היו מתביישים בו ונשים רבות כלל לא היו מאובחנות, היום יש הרבה יותר מודעות לכך והרבה יותר טיפולים שיכולים לסייע. על פי נתונים, כעשרה אחוז מהנשים היולדות יסבלו מדיכאון לאחר לידה, ובמרבית המקרים, הן עצמן כלל לא מבחינות בכך ודווקא הסביבה הקרובה שלהן היא זו שמעירה את תשומת ליבן לנושא.
מדובר בנושא רגיש אשר יכול לפגוע מאוד באם ובתינוק ולכן חשוב מאוד לקבל אבחון מתאים ובמידת הצורך לעבור טיפול נכון ומקצועי.
דלקת בשד
דלקת לא זיהומית אשר יכולה להתרחש בשד כתוצאה מסתימה של צינורית החלב או מגודש בשד. במידה ולא מבוצע חיטוי נכון של הפטמה ויש בה פצעים, חיידקים יכולים להיכנס פנימה וגם להפוך את הדלקת הזו לזיהומית ולכן חשוב מאוד להקפיד על ניקוי מתמיד של האזור ופניה לרופא במידה וחשים כאב חריג.