סוגיית המנהיגות הטרידה את משה רבנו עוד בימי קדם והיא ממשיכה ללוות אותנו גם היום
(צילום: יח"צ)
"יִפְקֹד יְהוָה, אֱלֹהֵי הָרוּחֹת לְכָל–בָּשָׂר, אִישׁ, עַל–הָעֵדָה" – במדבר, פרק כ“ז, פסוק ט“ז.
על פי פירוש רש“י הייתה זו פנייתו של משה לריבונו של עולם, בקשה שימנה לעם מנהיג אשר יכול להכיל את ריבוי הקולות בציבור, את מגוון האנשים המרכיבים את קהילתו.
סוגיית המנהיגות הטרידה את משה רבנו עוד בימי קדם והיא ממשיכה ללוות אותנו גם היום. גם משה הבין את חשיבות המנהיגות, ומעל לכל ניתן להגיד שהוא היה מנהיג שידע לתת תקווה. מכיוון שהבין את חשיבות הצורך במנהיגות, במיוחד בהתחשב במגוון הדעות של עמו, הוא היה מוטרד ממנהיגות העתיד. אינני רוצה לדבר בשמו של משה רבנו, אך ככל הנראה היה לו ברור שגם כאשר עמד במשימתו והוביל את בני ישראל אל הארץ המובטחת, עדיין לא הסתיימו האתגרים והמשברים. משימה אחת הושלמה בהצלחה, אך יש להניח כי העתיד יביא איתו אתגרים חדשים אשר ידרשו מנהיגות. מה הם האתגרים, רק הזמן יודע.
אך לא רק תורת ישראל עסקה במנהיגות, למעשה נושא המנהיגות הוא נושא אשר עמד במרכזים של מחקרים מדעיים רבים אשר ניסו לאבחן מה הופך אדם למנהיג והאם אלו הן תכונות מולדות או נרכשות. המחקרים אשר נערכו הצליחו לאבחן את תכונות המנהיג והגיעו למסקנה שמנהיגות היא בעצם מערכת של תכנות וערכים אשר ניתן לפתח באמצעות חינוך.
גם התנ“ך וגם המציאות של היום מלמדת אותנו שיש צורך במנהיגים. כל תקופה מביאה איתה את האתגרים שלה, אתמול היה זה עמלק, היום זו הקורונה. בעזרת המנהיגות הנכונה נדע להתמודד עם כל אתגר. מנהיגות אינה קשורה לתפקידים רשמיים, כלומר איננו מדברים על פוליטיקאים וראשי ממשלות אשר יש להם כוח וסמכות לקבל החלטות מתוקף תפקידים. מנהיגות אמתית אינה נובעת מתוך כוח וסמכות, אלא מתוך היכולת לתת תקווה, להניע אנשים ולאחד אותם למען מטרה. זה לא משהו שחייב לבוא לידי ביטוי ברמה הלאומית, זה יכול לבוא לידי ביטוי בצורה נקודתית, כל איש בתחומו.
חינוך למנהיגות
חינוך למנהיגות הוא צו השעה. זוהי הדרך שלנו לתת לילדים של היום, שהם המנהיגים של המחר, את הכלים שיאפשרו להם להתמודד עם אתגרי המחר. את זה ניתן לעשות באמצעות סדנאות מנהיגות בבתי הספר, בתנועות הנוער ואפילו במסגרות פרטיות. חינוך למנהיגות אינו נעשה מתוך אג‘נדה פוליטית ואינו צריך לקדם תפיסת עולם זו או אחרת. חינוך למנהיגות נועד להעניק לילדים את הכלים בעזרתם יובילו בעתיד בתחומם ולפי תפיסת עולמם. אך שימו לב, חלק חשוב מתכונות המנהיגות הוא היכולות להטיל ספק בתפיסות קיימות וגם ללכת נגד התלם כאשר מאמינים כי זה נכון. תכונות המנהיגות צריכות לספק לילדים את האמונה העצמית בכוחו של הפרט לחולל שינוי, ובכוחו להוביל ולשכנע אנשים. לצורך כך סדנאות מנהיגות משקיעות בעידוד ערכים של שיתוף פעולה, הקשבה לזולת, חשיבה מחוץ לקופסה ופיתוח אסטרטגיות.