תלמידי מגמת הדיפלומטיה בתיכון יח"ד מעופפים בעולם ומתרגלים את האנגלית שלהם במסגרת פרויקט "מודל האו"ם" על עמיתים מחו"ל • שגיב אלבז, המנהל, מסביר למה זה טוב
תלמידי תיכון יחד, המשתתפים בפרויקט "מודל האו"ם" זוכים לחוויה ייחודית המוציאה אותם מגבולות מודיעין, פיזית וגם וירטואלית: כמה מתלמידי התיכון נמצאים בעת בכנס בקפריסין, אחרים נסעו בקיץ האחרון לארצות הברית ויש גם מי שנמצאים בקשר עם מקביליהם בבית ספר בהודו, שאף יצרו עבורם פעילות חינוכית – תשבץ ברוח 70 שנה להקמת מדינת ישראל.
מודל האו"ם הוא פרויקט בינלאומי בו משתתפים תלמידים (וסטודנטים) המדמים את פעילות האו"ם, על הוועדות השונות והעיסוק בנושאים המצויים באג'נדה הבינלאומית כמו מועצת הביטחון, וועדות לקידום זכויות האזרח, בית הדין הבינלאומי ועוד. במסגרת הפעילות מדמים התלמידים את פעילות הוועדות, כאשר הם מייצגים מדינות שונות בעולם.
ראשיתו של הפרויקט נמצאת הרחק מאחור אי שם בשנת 1927, כאשר המודל בוצע לראשונה באוניברסיטת הארוורד. בשנת 2012 נכנס הפרויקט לראשונה לישראל, כאשר במודיעין תיכון מו"ר ותיכון יחד היו הראשונים להשתתף בו. רוב המשתתפים בפרויקט הם תלמיד מגמות הדיפלומטיה בשני התיכונים, אולם גם תלמידים ממגמות אחרות משתתפים בו. מי שמרכזת את הפרויקט בתיכון יחד היא המורה ששי יונה.
שגיב אלבז, מנהל התיכון, סיפר השבוע על כנס ארצי שאירחו אנשי יחד לאחרונה ועל הקשר עם בתי ספר אחרים בחו"ל: "אירחנו לאחרונה את הכנס בו השתתפו 300 תלמידים מבתי ספר ברחבי הארץ. הגיע אלינו תלמידים מוסלמים, יהודים ונוצרים שהתחלקו לוועדות השונות והכל, כמו באו"ם, עם חליפות ושמלות ערב".
כאמור, כחלק מההשתתפות בפרויקט מודל האו"ם, ובכלל בלימודים במגמת הדיפלומטיה, נדרשים התלמידים לקשר עם תלמידים ממדינות אחרות בעולם. "יש בתי ספר מפעילים של מודל האו"ם בכל מיני מדינות בעולם. בקיץ האחרון נסעו חמישה תלמידים שלנו לארצות הברית וכעת יש שלושה שנמצאים בכנס דומה בקפריסין. לאור הצלחת הכנס שערכנו אצלנו יש לנו מחשבה להרחיב את הפעילות שלנו ובשנה הבאה לערוך כנס אליו יגיעו גם תלמידים מבלגיה, קפריסין ואולי גם מצרפת. בינתיים אנחנו מעודדים את התלמידים שלנו להשתתף בכנסים כאלו בחו"ל".
במגמת הדיפלומטיה של התיכון יחד לומדים השנה 55 תלמידים, כאשר כל הלימודים נעשים באנגלית. "זו מגמה לא קלה", מספר אלבז. "בתמיכת העירייה הקמנו את המגמה בה התלמידים נפגשים בין היתר עם שגרירים וקונסולים שונים. המגמה נמצאת כל הזמן בהתפתחות ומאתגרת אותנו למצוא עוד תוכן מעבר ללימודים פרונטליים בכיתה. אחת הסיבות לפיתוח המגמה הוא הנתונים שעולים מסקרים שונים, בהם רואים בבירור את הפער בין יכולת הבנת הנקרא ליכולת הביטוי בקרב תלמידים בגילאים האלה. לכן גם יש לנו בכיתה י' את פרויקט הדיבייט, כדי לחזק את היכולות האלו".
מפתיע אתכם שיש ביקוש למגמה כזאת בה התלמידים עוסקים בנושאים שברומו של עולם?
"הנושא האחרון בו הם עסקו היה טכנולוגיה, כאשר לפני כן עבדו על נושא מעמד האישה. אלו לא בדיוק נושאים שתלמיד ממוצע קם בבוקר וממהר לעסוק בהם, אבל כשאתה יוצר פורמט נכון שמגרה אותם לחשוב, הם רצים על זה ואתה נשאר בתפקיד המארח".
מה נותנת לתלמידים ההשתתפות בפרויקט הזה?
"אני חושב שהם מקבלים את היכולת לא רק להקשיב לאחר, אלא גם לדעת כיצד לייצג אותו. להיכנס לראש, לחשוב ולענות לתגובות מהצד שלו. אלו יכולות שאני כתלמיד הייתי שמח לקבל. בנוסף, אנחנו מקבלים תגובות מההורים כמו למשל אימא של תלמיד שהיה סגור וכעת מגלה מקום בו הוא יכול להביא את החוזקות שלו לידי ביטוי ועכשיו הוא פורח. או למשל תלמידים אחרים שבעקבות הפרויקט מצאו חברים מחוץ למודיעין והם יוצאים מהעיר".