ריפוי בעיסוק הוא תחום פרא–רפואי פופולארי ביותר בשנים האחרונות, המשלב בין עולמות ידע שונים
(צילום: PIXABAY)
מרפאים בעיסוק מסייעים לשיפור העצמאות ויכולת התפקוד בתחומי חיים שונים עבור אלו המתמודדים עם קושי מוטורי, קוגניטיבי, תקשורתי, התנהגותי ועוד. הצלחת התהליך תלויה במידה רבה בידע ובניסיון של המטפל או המטפלת ובמידת ההתאמה שלהם לצורך הספציפי של המטופל. אז איך תבחרו נכון?
ריפוי בעיסוק הוא תחום פרא–רפואי פופולארי ביותר בשנים האחרונות, המשלב בין עולמות ידע שונים, ביניהם תחום הרפואה, בריאות הנפש, מדעי ההתנהגות ומדעי החברה. מרפאים בעיסוק מסייעים בהשגת עצמאות מקסימלית של מטופליהם ובתפקוד מיטבי בכל תחום בעל משמעות עבור המטופל. ריפוי בעיסוק רלוונטי במצבים של קושי מוטורי, נפשי, קוגניטיבי או התפתחותי, בין אם הוא נובע מסיבות מולדות, התפתחותיות או כתוצאה מפגיעה.
מהי מטרת הריפוי בעיסוק?
הריפוי בעיסוק מהווה חלק משמעותי בתהליך שיקום התפקוד בעקבות פגיעה פיזית או מחלה, בשילוב דרכי טיפול נוספות. כמו כן, הוא נותן מענה בשיפור מיומנויות בהן המטופל מתקשה מסיבות התפתחותיות. מטרת העל היא תמיד השגת עצמאות מקסימלית או שיקום היכולת לתפקד באופן עצמאי והשתלבות מיטבית בכלל תחומי החיים – לימודים, משפחה, זוגיות, עבודה, תחביבים וכו'.
הריפוי בעיסוק הוא תחום מאוד פרקטי והמיקוד הוא בהכרח במציאות החיים הספציפית של המטופל. מטרות הטיפול מוגדרות על פי התחומים בהם המטופל מתקשה, היכולות הספציפיות שנפגעו או שהיו מלכתחילה פגועות והעדפות המטופל. במובן זה המטופל הוא חלק משמעותי בבניית תכנית ההתערבות, בבחירת הטיפולים ובהגדרת המטרות והיעדים. תכנית העבודה של המרפאים בעיסוק מתייחסת לכל ההיבטים הללו ומגדירה מראש יעדים שניתנים למדידה במהלך ההתקדמות. כמו כן, המרפאים בעיסוק עושים אינטגרציה בין כלל המטפלים ואנשי המקצוע המלווים את המטופל, מתאמים עימם את מטרות הטיפול ומשלימים אותן.
איך בוחרים מרפא בעיסוק או מרפאה בעיסוק מתאימים?
תנאי הקבלה ללימודי ריפוי בעיסוק תובעניים וכך גם ההכשרה הנדרשת למרפאים בעיסוק. הסיבה לכך נעוצה כנראה ברמת הידע הגבוהה הנדרשת ממרפאים בעיסוק והיכולת להביא לידי ביטוי מידע, כלים ומיומנויות מעולמות תוכן שונים ומגוונים תוך כדי התאמה מאוד אישית לכל מטופל. עם זאת, מרפאים בעיסוק נבדלים זה מזה בניסיון ובוותק שלהם, ברמת המקצועיות, בסוג ההתמחות וכו'. לכן, חשוב שהמרפא או המרפאה שתבחרו יתאימו לצרכים שלכם באופן מדויק.
אלו הם הפרמטרים שכדאי להתייחס אליהם בבחירת מרפא בעיסוק:
1. הכשרה ורישיון – מרפאים בעיסוק מחויבים בקבלת רישיון מטעם המשרד הבריאות הניתן להם בהתאם להכשרתם ועמידתם בדרישות הסף ובבחינות המעבר. ודאו כי המטפל או המטפלת הם בעלי רישיון לעסוק התחום.
2. ניסיון והתמחות – כדאי מאוד לבחור במטפל או מטפלת בעלי ותק וניסיון בתחום הספציפי שרלוונטי לכם. ההתמחות יכולה להיות בעבודה עם ילדים, שיקום לאחר פגיעה פיזית, שיקום בעקבות מחלות נוירולוגיות ועוד.
3. המלצות – תמיד כדאי לקבל המלצות ממטופלים אחרים שיעידו על מידת המקצועיות של המטפל ומידת שביעות הרצון מהשירות שקיבלו.
4. כימיה! – אין תחליף לקליק הזה בין מטפל למטופל. כל תהליך טיפולי יהיה יעיל יותר כשתרגישו בנוח עם המטפל, תתנו בו אמון ותחושו בטוחים ללכת בדרכו
לסיכום, היתרונות של תחום הריפוי בעיסוק רבים ומגוונים ויעילותו לשיפור העצמאות גבוהה. עם זאת, המטפלים שונים זה מזה וחשוב לבחור את המטפל או המטפלת המתאימים לכם ביותר. כך תגדילו את סיכויי השיפור לטווח הקצר והארוך.