חייהם של אלפי אנשים ניצלו הודות לציוד רפואי שהיה במקום שבו קרה האירוע
(צילום: Freepik)
דפיברילטור(AED)
אי אפשר אפילו להתחיל לתאר את תחום העזרה הראשונה ללא מכשיר הדגל של התחום – דפיברילטור AED)) או בשמו השני – מכשיר החייאה. החוק במדינת ישראל מחייב להחזיק דפיברילטור בכל מקום ציבורי, מוסד השכלה, מקום עבודה וכל מקום אשר מבקרים בו יותר מ-500 איש. אז בואו נדבר על המכשיר וננסה להבין למה הוא כל כך חשוב. דפיברילטור הינו מכשיר אוטומטי שבעזרתו ניצלו כל כך הרבה חיים שפשוט אי אפשר לתאר את החיים בלעדיו. בתחום העזרה הראשונה וההחייאה זהו מכשיר בסיסי ואם אתם מוצאים דפיברילטורים במחירים ללא תחרות כדאי לכם להצטייד באחד כזה גם לבניין המגורים שלכם וגם למקום העבודה.
מהו דפיברילטור?
דפיברילטור חצי אוטומטי הוא מכשיר חשמלי שבא לידי ביטוי במהלך ביצוע החייאה, למי שלוקה דום לב. מכשיר ההחייאה מבצע מכות חשמל במטרה להשיב קצב לב שיאפשר התרחבות והתכווצות הלב וכתוצאה מזה יוזרם דם לכל האיברים בגוף ובמיוחד למוח. זהו אותו מכשיר שאנחנו רואים כל כך הרבה פעמים בסדרות טלוויזיה שבהן מבצעים החייאה בעזרתו. מכיוון שהלב שלנו מופעל על ידי זרמים חשמליים היוצאים מהקוצב הראשי, אשר גורמים לפעילות המכאנית של שריר הלב. כל שיבוש או פגיעה בתהליך העברת הזרם החשמלי לתאים יגרום להפרעת קצב לבבית ולעתים אף לדום לב, או מה שמוכר בשפה העממית – התקף לב. דפיברילטור מסדיר את הפעילות החשמלית בלב ומחזיר לחיים את המטופל. לאחר השימוש הראשוני יש להעביר את המטופל לבית החולים, שם ימשיך טיפול יסודי ושיקום המטופל. הגרסה הקלה והניידת של מכשיר ההחייאה מיועדת לשימוש יל ידי כל אדם לאחר הדרכה קצרה.
כיצד עובד דפיברילטור?
בלב האדם ישנם סיבים חשמליים דרכם עובר זרם חשמלי. כאשר ישנה פגיעה בקוצב הראשי עליו דיברנו למעלה, ישנה פגיעה בפעילות החשמלית של הלב שמובילה להפרעת קצב. ישנה אפשרות בה הפרעת הקצב תהיה מהסוג שגורם לדום לב (פרפור חדרים). חדרי לב אלה שני חללים אשר בהם עובר דם בכל פעימה אך בדפנות שלהם ישנם קוצבים מקומיים שתופסים פיקוד ברגע שהקוצב הראשי לא מתפקד. כאשר הקוצבים המקומיים בחדרי הלב משתלטים על הקצב – אנחנו עלולים לקבל בתוצאה – דום לב. מכשיר החייאה מבצע זיהוי מצב ונותן שוק הגורם להשתקת המוקדים המשניים ונותן הזדמנות לקוצב הראשי לחזור לפעילות ולהחזיר את קצב הלב התקין. עיסויי לב יכולים לעזור, אולם לבדם לא תמיד מספיקים. עיסויים טובים עד שמביאים את הדפיברילטור. כמובן שאם אין מכשיר כה, יש לבצע עיסויים עד הגעת הצוותים הרפואיים. זה ללא ספק הטיפול העדיף לכל מי שלוקה בדום לב. נוסף על הפעלת המכשיר אנחנו מזעיקים אמבולנס כדי לקחת את המטופל לבית החולים להמשך טיפול.
למה חשוב להחזיק ציוד עזרה ראשונה?
חייהם של אלפי אנשים ניצלו הודות לציוד רפואי שהיה במקום שבו קרה האירוע. לכל דפיברילטור יש ציוד נלווה למכשיר החייאה הדורש רענון באופן קבוע ולכן מומלץ להתעדכן אצל הספק לגבי הוראות השחלוף לציוד הנלווה. היום אפשר למצוא את המכשירים האלה במחירים נוחים יחסית ולכן כדאי לבדוק מי מציע זאת ורצוי שגם עם הדרכה בשימוש בו.