מאות תושבי העיר מתלוננים בשנה האחרונה כי חשבונות צריכת המים המשותפת זינקו במאות אחוזים, כמו גם אלפים נוספים בערים אחרות • ברבים מהמקרים הם מדווחים כי התופעה החלה לאחר החלפת מדי המים לאלו של חברת ארד, כאשר כתבות בנושא בתקשורת כבר העלו ספיקות לגבי מהימנותם • בתאגיד מי מודיעין, כמו גם התאגידים האחרים, ממשיכים לטעון כי "כל מקרה לגופו"
(צילום אילוסטרציה: imagebank)
בשנה האחרונה מתלוננים תושבים רבים במודיעין על חשבונות מים גדולים באופן משמעותי מבעבר, בעיקר בשל עלייה בצריכה המשותפת.
רק בסוף שבוע האחרון גרר פוסט בנושא שהעלה אחד מתושבי העיר לקבוצת הפייסבוק 'מודיעין שלנו' למעלה ממאה תגובות, שרובן סיפרו את אותו סיפור – עלייה משמעותית בצריכת המים המשותפת בבנייני העיר בשנה האחרונה, כאשר רבים מהם סיפרו כי לאחר בדיקה לא התגלתה נזילה בצנרת שיכולה להסביר את העניין. תלונות אלו מצטרפות אל תלונות זהות אחרות ששיתפו תושבי מודיעין בחודשים האחרונים ברשתות החברתיות, כאשר גם אל מערכת מודיעין NEWS הגיעו דיווחים דומים.
בנוסף, סדרת כתבות בידיעות אחרונות וב-YNET חשפה כי תופעה זהה מתרחשת בערים רבות אחרות בארץ – ראשון לציון, כפר סבא, מגדל העמק, יבנה ואחרות – כאשר מדובר על אלפי מתלוננים. עוד עולה מהכתבות כי מרבית התלונות מדווחות כי החשבונות המנופחים החלו להגיע לאחר החלפת מדי המים באלו של חברת ארד, כאשר אנשי המקצוע העלו באותן כתבות תהיות לגבי מהימנותם של אותם מדי מים חדשים.
יש לציין כי סביר להניח שלחלק מאותן תלונות, במודיעין ובשאר הערים, ישנו הסבר נקודתי כגון נזילה, תקלה במד המים או זרימת אוויר בצנרת, אולם כאשר מדובר על היקף נרחב של התופעה, כפי שמסתמן גם מכך שנציב תלונות הציבור החל לעסוק בנושא, קשה להאמין כי לא מדובר על בעיה מובנית המשותפת למרבית המקרים הנ"ל.
ומה אומרים בתאגיד מי מודיעין? כמו שאר התאגידים בערים בהן נפוצו התלונות בעניין, גם מנכ"לית התאגיד, טל אוחנה, טענה השבוע בשיחה עם מודיעין NEWS כי "כל מקרה לגופו".
צריכה מוגברת דווקא בלילה?!
כאמור, במהלך סוף השבוע האחרון סיפרו למעלה ממאה תושבי העיר סיפור כמעט זהה ברשתות החברתיות: התושבים מגלים במהלך השנה האחרונה כי בחשבון המים שלהם הם מחוייבים בצריכה משותפת גבוהה בהרבה מזו בה חוייבו בעבר, מתקשרים למי מודיעין להתלונן ונענים כי עליהם לבדוק (על חשבונם) אם ישנה נזילה בצנרת, ובמידה ולא תתגלה נזילה הם יכולים לבקש את בדיקת מד המים עצמו, כאשר מדובר על עלות לא מבוטלת שתוחזר להם רק במידה ומד המים יתגלה כתקול.
י', דיירת ברחוב ישעיהו הנביא, סיפרה השבוע למודיעין NEWS: "בשנה האחרונה חשבונות המים שלנו זינקו בצריכה המשותפת, אחרי שכל השנים קודם לכן היא הייתה כמעט אפסית. פתאום אנחנו צורכים 10, 12, ו-14 קוב. מי מודיעין אמרו לנו לבדוק אם יש נזילה. הבאנו איש מקצוע, שילמנו לא מעט כסף והתגלה שאין נזילה. יתרה מזאת, סגרנו את כל הברזים וראינו שמד המים ממשיך להסתובב. גם ביקשנו מהם את הדוחות וגילינו שמרבית הצריכה המשותפת הזאת היא בכלל בשעות הלילה. אני לא מצליח להבין איך זה הגיוני. חזרנו אליהם שוב והפעם הציעו לנו לבדוק את מד המים. עשינו זאת ולטענתם התגלה שמד המים תקין. ומה עכשיו? בינתיים אנחנו ממשיכים לשלם חשבונות מנופחים ושוקלים את צעדינו להמשך".
כאמור, לאור סדרת הכתבות ב-YNET ובידיעות אחרונות נראה כי הבעיה היא ארצית, כאשר עיריית רמת גן אפילו החליטה להצמיד מדי מים משלה לכל בניין בו התגלתה התופעה. מדברי גורמי מקצוע באותן כתבות עולה כאמור חשד כי מדי המים של חברת ארד הם הבעיה, כאשר רבים מהמתלוננים טענו כי הזינוק בצריכה המשותפת החל לאחר שתאגיד המים בעירם, וגם במודיעין, החליף את המדים לאלו של חברת ארד.
גורם בענף המדידה אמר ל-YNET השנה כי "התאגיד מודד לפי המד הראשי, ועקב כך כל התאגידים מבקשים בחוזה הרכישה שהמד הזה יהיה רגיש ומשוכלל יותר. הם לא רוצים שההפרש בצריכה יהיה לטובת המד הדירתי, כי אז הם יצטרכו להחזיר כסף לצרכנים".
גורם נוסף, הפעם באחד ממכוני הבדיקה אליהם נשלחים מדי המים מבניינים בהם עלו תלונות תושבים, הסביר כי "מי שהגדיר את בדיקות המעבדה זו רשות המים, והיא עשתה זאת לא טוב. אנחנו עורכים את הבדיקה בתנאי מעבדה, אך במקרים רבים ההתקנה של המד בשטח לא מספיק טובה. הם מורידים את המונה מההתקנה הלא טובה, אנחנו מחברים אצלנו בתנאי מעבדה – והוא עובד פיקס. ואז הם לוקחים מד חדש ושוב מתקינים אותו לא טוב".
כאמור פנינו השבוע אל טל אוחנה, מנכ"לית תאגיד המים, שמסתבר כי אוחזת באותה גישה כמו בשאר תאגידי המים עליהם הגיעו תלונות רבות בנושא.
שלום למנכ"לית, מאות תלונות במודיעין בשנה האחרונה, אלפים בערים אחרות, נציב תלונות הציבור מתערב ואתם ממשיכים לטעון כי "כל מקרה לגופו". זה נשמע לא סביר.
"למה לא סביר? באמת כל מקרה לגופו. בגלל הניסיון שלנו והמערכות שלנו אנחנו בדרך כלל מוכיחים זאת לדיירים. כמו בהרבה מקרים ששכחו לסגור את מערכת ההשקייה.."
ובכל זאת, נראה שמדובר על תופעה כלל ארצית וכולם מספרים את אותו סיפור.
"בוא נעשה קצת סדר. קודם כל, זה לא מאות…"
רק בסוף השבוע האחרון היו קרוב למאה תלונות עם סיפורים כמעט זהים. וסביר להניח שהתופעה נרחבת עוד יותר.
"אנחנו חלוקים בדעותינו, כי היד על ההדק מאוד קלה היום. אבל בוא, זו לא מהות השיחה שלנו…"
האמת שזו כן מהות השיחה.
"תאגיד מי מודיעין פועל אך ורק על פי החוק. אני, בדעה שלי, לא חושבת שצריך לבזבז על מים שלא נצרכים וחס וחלילה הולכים לאיבוד".
בכמה עלתה צריכת המים בעיר השנה ביחס לשנה שעברה?
"עד סוף השנה אני מניחה שנהיה בסדר גודל של 8.6-8.7 מיליון מ"ק, לעומת 8 מיליון בשנה שעברה. אסור לנו להתעלם מהקורונה. אתה תגיד שעסקים סגרו, אבל הצריכה הביתית די עלתה".
נשמע לא סביר שעלייה של כמעט 10% היא בגלל הקורונה, אבל בואי נמשיך. כמה מהמדים בעיר הם של חברת ארד?
"כל המדים בעיר הם של חברת ארד".
ולאור כל התלונות והכתבות וגורמי המקצוע שמצביעים שיש אפשרות שהם לא מדוייקים. אתם לא עושים איזושהי בדיקה מחודשת של העניין?
"לכן הם נשלחים למעבדות שמאושרות על ידי רשות המים. אם המד לא תקין התאגיד מזכה, זה החוק. יכול להיות שבכתבות טוענים דברים, אבל אנחנו עובדים על פי חוק".
נשמע שאתם "מקטינים ראש". אפילו נציבות תלונות הציבור כבר התערבה בנושא.
"אבל זה היה מתגלה במעבדה אם המד לא תקין. אבל אני אזרום איתך, אתה אומר אלפי תלונות. לא יקום העורך דין שיפעל בנושא?
כבר יש יוזמות כאלו.
"המחשבה שלנו היא שאנחנו פועלים אך ורק לפי החוק. אתם מסתכלים רק על מה שמתאים לכם להסתכל. אי אפשר להסתכל על חצי הכוס".
********
לאחר השיחה עם אוחנה נמסר ממי מודיעין כי "חברת ארד עובדת על פי מכרז לאספקה והתקנה של מדי מים בעיר. כל עוד המדים של החברה עומדים בכל התקנים הנדרשים ויש להם אישורים של רשות המים ומכון התקנים, אין לתאגיד כל סיבה משפטית או אחרת, לקבל החלטה אחרת בנושא מדי המים. טענות ותהיות שעולות בתקשורת בנושא, עדיין לא מהוות הנחייה לפעול אחרת. כמובן שאם בשלב כלשהו תתקבל הנחייה אחרת מרשות המים, שהיא הקובעת את התנהלות תאגידי המים, התאגיד ימלא אחריה".