אחד המחקרים הבסיסיים שיש לבצע הינו מחקר כמות תוכן, העוזר לכם להבין מהו האורך הנחוץ והטוב ביותר עבור העמודים השונים באתר
(צילום: Bigstockphoto.com)
קידום אתרים במנועי החיפוש, ובגוגל בפרט, הוא תהליך ארוך טווח המצריך מספר גדול של פעולות. אחד התחומים היותר חשובים הוא התוכן הטקסטואלי שבאתר, בו יש משמעות לא רק לאיכות אלא גם לאורך. לכן אחד המחקרים הבסיסיים שיש לבצע הינו מחקר כמות תוכן, העוזר לכם להבין מהו האורך הנחוץ והטוב ביותר עבור העמודים השונים באתר.
חשיבותה של כמות התוכן
קידום אתרים הוא פעילות המכוונת אל אלגוריתם החיפוש של גוגל (וגם אל מנועי חיפוש אחרים אם כי גוגל שולטת בתחום). מדובר באלגוריתם הבודק במהירות קשת רחבה של פרמטרים המעידים עד כמה האתר רלוונטי לחיפוש ועד כמה הוא איכותי עבור הגולשים. במילים אחרות, גוגל מעוניינת שהמשתמשים במנוע שלה יקבלו תוצאות טובות ומדויקות לצרכיהם ושיתנו להם מענה אופטימאלי. אבל כיצד האלגוריתם "יודע" שמדובר בתוכן איכותי? יש לו כמה דרכים לעשות זאת ואחת מהן היא אורכו של המאמר. זאת לאור ההנחה הבסיסית שככל שמאמרים יותר ארוכים כך יש בהם יותר תשובות לשאלות שמעניינות את הגולשים, יותר מידע ויותר ערך מוסף. לכן, ניתן לומר שלגבי גוגל שהגודל כן קובע, אם כי הוא לא הפרמטר היחיד, ובכך נעסוק בהמשך.
יש לציין כי עד לפני מספר שנים האלגוריתם של גוגל לא ידע לטפל בטקסטים שנחשבו "ארוכים", ולכן נהוג היה לכתוב מאמרים שאורכם הממוצע היה כמאתיים עד ארבע מאות מילים. ואולם, ענקית הטכנולוגיה שיפרה את האלגוריתם שלה בהתמדה מבחינות רבות, וגם מבחינת הטיפול בכמות התוכן, לכן כיום קידום אתרים כולל גם כתיבת מאמרים של חמש מאות, שמונה מאות, אלף מילים ולעיתים גם יותר מכך.
אז לסיכום: העיקרון הבסיסי אומר שככל שהתוכן בעמוד מסוים באתר ארוך יותר כך הוא יקבל יותר נקודות זכות על ידי האלגוריתם של גוגל, ויהיה לכך ביטוי בתוצאות החיפוש. בהמשך נתייחס כאמור לסייגים לקביעה נחרצת זו.
בדיקת כמות התוכן באתר – הלכה למעשה
אם יש לכם הסתייגות מכתיבה ארוכה, הבשורות הטובות הן שמאמרים ארוכים לא רק מקדמים אתכם בגוגל אלא גם נותנים מענה באמת איכותי לגולשים, וגם מאפשרים לכם לבטא את עצמכם ולספר על המוצרים, על השירותים ועל העסק ביתר הרחבה. ועוד בשורות טובות הן שביצוע מחקר כמות תוכן לקידום אתר הוא תהליך קל מאוד, שמאפשר לכם לדעת תוך דקה עד דקות ספורות מהו אורך המאמרים שצריכים להופיע באתר.
אז איך מבצעים את המחקר? ראשית, אתם צריכים להיכנס לתוכנה חינמית ברשת (יש כמה כאלו, כגוןWord Counter) שיודעות לתת ספירת מילים מיידית, רק ודאו שאתם משתמשים בתוכנה אמינה. לאחר מכן בחרו מילת/ביטוי מפתח רלוונטי שעליהם תרצו להריץ את החיפושים בפעם הראשונה. לדוגמא: חנות פרחים, עו"ד פלילי, ייעוץ עסקי, רהיטי יוקרה וכדומה. את מילת החיפוש שבחרתם למחקר הראשון אתם מקלידים בגוגל ומסתכלים על תוצאות החיפוש האורגניות, כלומר מתעלמים מהתוצאות הראשונות שמוגדרות כ- "מודעות" כי הן ממומנות ומופיעות שם כי מישהו שילם לגוגל. מצד שני אתם כן צריכים להחשיב כל תוצאה אורגנית, גם אם היא של אתר מאוד ידוע וגדול, כמו ויקיפדיה או עיתון דיגיטלי נפוץ.
עכשיו אתם בוחרים את מי שמופיע ראשון בתוצאות האורגניות, מקליקים עליו ונכנסים לעמוד. בתוך העמוד הזה יש טקסט מסוים שאתם צריכים להעתיק ולאחר מכן להדביק אל תוכנת ספירת המילים שפתוחה אצלכם בחלון אחר בדפדפן. אחרי שקיבלתם את התוצאה של הכמות ורשמתם אותה לעצמכם אתם ממשיכים באותו האופן אל התוצאה השנייה והשלישית בגוגל: מעתיקים את הטקסט, מדביקים בתוכנה ורושמים את כמות המילים. על פי רוב התוצאות יהיו די דומות מבחינת כמות המילים אבל לפעמים יש חריגות, אז ההמלצה היא להמשיך קדימה ולבדוק גם את התוצאה הרביעית והחמישית בגוגל.
למעשה בכך הסתיים המחקר שלכם ואתם יכולים לעבור לשלב המסקנות. לדוגמא, אם ביצעתם מחקר על הביטוי "צעצועים לילדים בחיפה" וקיבלתם 600 מילים בתוצאה הראשונה, 500 בשנייה ו- 400 בשלישית, המשמעות היא שאתם צריכים מאמר שמגיע לפחות לכמות הכי גדולה, ולמעשה עדיף שתוסיפו עוד קצת ליתר ביטחון. זאת אומרת שבדוגמא שהבאנו לעיל אתם צריכים מאמר של כ- 650 עבור הביטוי הנ"ל. ראוי להדגיש כי כמות המילים לא חייבת לרדת מתוצאה לתוצאה כמו שהדגמנו. יכולים בהחלט להיות מצבים אחרים, למשל 400 מילים בתוצאה הראשונה ואחר כך מאמרים של 700 ו- 800 מילים בבאות. זאת מכיוון שיש לא מעט פרמטרים המשחקים תפקיד בדירוג, למשל אם מדובר בדף הבית של האתר, הלינקים של העמוד ועוד. אבל בכל מקרה אתם צריכים מאמר ששווה אל הכמות הכי גדולה, ועוד קצת, אז בדוגמא האחרונה אתם צריכים מאמר של כ- 850 מילים.
לא על הגודל לבדו!
חשוב מאוד שלא תקפצו למסקנה שהגודל הוא הפרמטר היחיד שקובע את איכות התוכן בעיני גוגל. אם כך היה הדבר רק הייתם צריכים לקשקש אלפי מילים ולקפוץ קדימה בדירוג, אבל ברור שלא זו כוונתה של גוגל. מבחינתה, איכות משמעה שהמאמר כתוב באופן מעניין וברור עם תכנים שבאמת נותנים ערך לקוראים ומדברים בשפה שמתאימה להם. כמובן שהם גם חייבים להכיל את מילות/ביטויי המפתח, אחרת אפילו מאמר של עשרת אלפים מילים לא יקדם אתכם למקום הנכון ואפילו ייקח אתכם אחורה. מלבד זאת יש עוד פרמטרים רבים שקובעים את דירוג התוכן בגוגל, כמו מבנה הכותרות, כותרות המשנה והקישורים במאמר, ולכך מצטרפים עוד היבטים שונים וחשובים כמו התאמת קוד האתר, שיעור היציאה מהדף הראשון, משך השהייה, התאמה למובייל, מהירות טעינת האתר, הוותק שלו ועוד.
אז בשורה התחתונה: בצעו את המחקר התוכן ולפי התוצאות כתבו מאמר ברור, רהוט ומעניין בכמות המילים כפי שתיארנו, הקפידו שישולבו מילות/ביטויי המפתח, ובנו נכון את הכותרות, כותרות המשנה והקישורים.