180 ימים חלפו מאז שילשלו תושבי מודיעין את הפתקים לקלפי בבחירות המוניציפליות • כבר עכשיו אפשר לראות שלחלק מחברי המועצה הנחיתה בכיסא עברה בשלום • לחלקם זה לוקח זמן • ויש גם מי שעדיין לא החל בתהליך
כמעט מחצית (שמונה מתוך 19) מחברי מועצת העיר הם פנים חדשות סביב שולחן המועצה. למעשה המועצה שינתה פניה לא רק מבחינת הרכב חבריה אלא גם מבחינת יחסי הכוחות הפנימיים. כמו למשל אבי אלבז, האופוזיציונר הנצחי, שהצליח להגדיל את כוחו ממנדט בודד לשלושה. מנגד אפשר לראות את ראש העירייה חיים ביבס. הפופולריות שלו לא נפגעה, אבל סיעתו חטפה מכה בכנף כשאיבדה שניים מששת המנדטים שלה.
אבל בעיקר אלה הם החברים החדשים שנכנסו בקול תרועה רמה למועצת העיר. אצל חלקם התרועה הרמה הפכה לקול ענות חלושה. עבור אחרים, היה נראה שהם מחליקים לכסאם החדש כאילו ישבו עליו שנים רבות.
נאמר מיד: חצי שנה ראשונה לקדנציה היא תקופה שלא ניתנת לבחינה עמוקה אלא להתרשמות ראשונית בלבד. יש קשיי קליטה ויש חבלי לידה לתפקיד ולכן הסקירה לא מלווה בציונים. מה גם שרק בדצמבר, לאחר המו"מ הקואליציוני, החלה מועצת העיר לשבת לדיונים של ממש. אבל פטור בלא כלום אי אפשר ולכן ניגש לסקירת השגי התלמידים בסמסטר הראשון:
שלמה פסי: סיעתו של ראש העירייה חיים ביבס ספגה מכה ואיבדה כשליש מכוחה במועצת העיר. מצב כזה משפיע באופן ישיר על חלוקת התפקידים של חברי הסיעה, ופה ללא ספק הנפגע העיקרי מכך היה שלמה פסי. פסי הצליח לשמור על תוארו כמ"מ ראש העיר – תפקיד ייצוגי ללא תוכן מעשי אמיתי. אבל הוא איבד את ראשות עמותת "סחלבים" העירונית ואת תפקיד יו"ר מינהלת אופק שאליו הוא היה אמור להתמנות על פי התיכנון. יחד עם זאת פסי הצליח לשמור על מעמדו כאיש החזק במכבים-רעות. במקביל – ועד הרובע שעליו ממונה פסי כמחזיק תיק הרובע ממשיך להציג הישגים בינוניים גם בקדנציה החדשה ולא מהווה פקטור של ממש במארג העירוני.
הילה בן אליעזר: המכה שספגה הסיעה פסחה על בן אליעזר ונדמה שהיא מצאה את מקומה בתחום איכות הסביבה. בקדנציה הקודמת החזיקה בתיק החינוך המאוד תובעני בכמחצית תקופה. כשמויש לוי קיבל את התיק בן אליעזר נעלמה. הפעם נדמה שהגדרת התפקיד סיעה לה ובחצי השנה הראשונה היא נכנסה מהר לעניינים, יזמה והוציאה לדרך פרויקטים כמו "שבוע איכות הסביבה" באפריל ועוד כמה פרויקטים סביבתיים לצד קידום המכרז (בפעם השלישית) להבאת מכללה אקדמית לעיר, על תקן "פרויקטורית".
שמעון גואטה: בהתחלה הוא לא נכנס למועצת העיר, אך קיבל את מקומו במועצה בחזרה לאחר (פרישתה המפתיעה או שלא) של לטם גל. ונדמה שמבחינתו דבר לא השתנה: גואטה ממשיך בדיוק באותם התפקידים, מוביל את היכל התרבות ביד רמה, והוציא לדרך מספר אירועים בגבעת התיתורה וסיורים בגבעות הדרומיות במסגרת תפקידיו כמחזיק תיק תיירות ומורשת. באמצע היה גם עסוק בבחירות הארציות בכובעו כיו"ר סניף הליכוד המקומי.
אלעד שמעונוביץ: אחת ההפתעות של הבחירות עם זכייתה של מפלגת הצעירים בראשותו בשני מנדטים. הוא שמר על התיקים שהביאו לו את ההישג בתחומי התרבות, הנוער והצעירים. העשייה בעיר בתחומים אלה ממשיכה כאילו הבחירות לא התקיימו. גם עמדתו האמיצה בנושא סגירת פארק ענבה לתושבי חוץ הציבה אותו במרכז העניינים, גם אם לוותה בביקורת. שמעונוביץ הצטרף גם לוועדה לתכנון ובנייה והיה מהקולות הבולטים לפרויקט המלון במרכז העיר כחלק מפיתוחה. הוא קיבל את ניהול עמותת "סחלבים", אחת החברות העירוניות הגדולות והמורכבות בעיר אך טרם השאיר חותם שם מחמת הזמן הקצר.
שמעונוביץ ראוי לשבחים על אומץ ליבו בכך שהעז לפרוש מסיעת ראש העירייה ולרוץ לבד ללא "מטריה אווירית" מביבס, תוך סיכון להישאר מחוץ למועצה. התוצאות מיצבו אותו ככוח עולה לשנים הקרובות בפוליטיקה העירונית.
עדי בן-אברהם: מספר 2 ברשימתו של שמעונוביץ, קיבלה לידה את תיק הספורט. חברת מועצה חדשה שהיא הדוגמה הקלאסית למי שעוד לומדת ומתרגלת לתפקיד החדש. בינתיים הובילה מהלך של ספורט בקהילה ופעילויות של הורים וילדים, לצד קידום ספורט הנשים בענפי הכדורגל והכדורשת בעיר. ועם זאת – "יומן המבצעים" שלה עדיין די דליל.
עמיעד טאוב: אמנם מדובר בחבר מועצה חדש מטעם הבית היהודי, אך נדמה שהיה כאן תמיד. טאוב הוא בדיוק האנטי תיזה לחבר מועצה חדש שזקוק לזמן ללמוד מה מצפים ממנו. הוא פתח את הקדנציה בסערה כשקיבל לידיו את תיק השירותים החברתיים, שנראה מתאים לו כמו כפפה ליד, והצליח כבר להוביל מספר תהליכים בתחום. בעיקר בנושא הקרוב לליבו של צרכים מיוחדים ועוסק רבות בחיבור בין האגף ובין הקהילה. טאוב גם לא שכח שהגיע ממפלגת הבית היהודי ולא זונח את הקהלים הדתיים שלו בבתי הכנסת.
נגה כץ: מספר 2' ברשימת הבית היהודי. קיבלה לידיה את תיק התרבות היהודית וראשות ועדת המלגות לסטודנטים. את מרבית מחצית השנה האחרונה עשתה תוך כדי הריון מתקדם וחופשת לידה, כך שהרזומה שלה עדיין די ריק. היא כבר הספיקה לחלק מלגות לסטודנטים ולהתחיל להיכנס לתפקיד מחזיקת תיק הקליטה.
אילן בן סעדון: אחרי קדנציה קודמת סוערת, בעיקר על רקע הבעיות הקשות בתחום התחבורה הציבורית בעיר, לבן-סעדון הייתה מטרה עיקרית אחת בבחירות האחרונות – לשמור על תפקידו כסגן ראש העירייה בשכר. המטרה קידשה את האמצעים ובמו"מ הקואליציוני הוא הסכים לוותר בשל כך על רוב נכסיו, לרבות תיק השירותים החברתיים הקרוב לליבו. הוא נותר עם תיק תחבורה מקוצץ כאשר ראש העירייה הקים מעליו את ה"פורום לשיפור התחבורה הציבורית" ולמעשה לקח ממנו סמכויות בנושא. בתחום מניעת הסמים ואלכוהול בקרב בני הנוער הוא ממשיך לעשות עבודה טובה, תוך שהוא מפתיע בהודעת תמיכה בלגליזציה של קנאביס.
אלי סבח: חבר מועצה חדש שהיה אנונימי למי שאינו בתוך הברנז'ה הפוליטית המקומית. קיבל לידיו את תפקיד יו"ר עירוני מודיעין בכדורגל, שם הוא עושה את צעדיו הראשונים. בקבוצה הבוגרת לא רווים נחת, והעונה שנכנס במהלכה הסתיימה בקול ענות חלושה ללא משחקי הפלייאוף. בגילאי הנערים זכה לעדנה עם עלייתה של קבוצת הנערים ליגה ולגמר גביע המדינה שם הפסידה הפסד מכובד. סבח לומד את תפקידו ובינתיים לא זכינו לשמוע ממנו התבטאויות בישיבות המועצה, שלא לדבר על הצעות לסדר או שאילתות.
גבי אדרי: השלישי ברשימתו של בן-סעדון. לא בלט ולא השאיר חותם בקדנציה הקודמת ונדמה שממשיך בקו דומה גם בקדנציה הנוכחית. לזכותו ייאמר שתפקידו בעבודתו האזרחית כמנכ"ל אין לו זמן פנוי מה שמסביר אולי שמחמש ישיבות מועצה מאז הבחירות אדרי נעדר כבר משלוש. יחד עם זאת אדרי פעיל בישיבות ההנהלה והכספים, תחום הדת קרוב לליבו אך הישגים בולטים לא נראים עדיין לעין.
מויש לוי: הצליח להשיג תוצאה יפה בבחירות והגדיל את כוחו לשלושה מנדטים. התנהלותו בקדנציה הנוכחית תשפיע מאוד על סיכויו להיות ראש העירייה הבא אחרי ביבס בהתמודדות ראש בראש מול שמעונוביץ.
לוי רצה רצה מאוד להיות מ"מ ראש העירייה אך נאלץ להסתפק רק בסגנות בשכר ובתיק החינוך היוקרתי והקרוב לליבו. הוא מכהן גם כמממלא מקומו של ביבס כיו"ר ועדת התכנון והבנייה, וגם קיבל לידיו את תיק הגמלאים – שם קידם מספר פרויקטים יפים אך טרם הוביל מהפך של ממש בתחום אולי זה יגיע בהמשך הקדנציה.
עדי מן: מספר 2 ברשימתו של לוי נכנסה למועצה עם אנרגיות גבוהות לאחר שכיהנה כיו"ר ועד הגנים העירוניים. היא קיבלה לידיה את תחום הגיל הרך אך טרם בלטה עם הישג כלשהו, בעיקר משום שהיא מתמודדת עם מחלה של בנה הפעוט, המצריכה טיפולים בארה"ב. סביר להניח שעוד נשמע ממנה כשתחזור לפעילות מלאה.
עמיחי זליג: גם החבר השלישי ברשימתו של לוי נכנס בצורה חלקה לתפקיד שכאילו מילא שנים. הוא קיבל לידיו את תיק הקהילות ונכנס בסערה כשהוא יוזם פרויקטים קהילתיים ואפילו הפיכת השכונות בעיר לקהילות פעילות ושיתופיות.
זליג התחיל להוביל את הנושא הקרוב לליבו וארגן כנס מרשים של ראשי הקהילות והשכונות בעיר בחודש מרץ האחרון. הוא יצא נגד הכוונה לאפשר גביית דמי כניסה לפארק ובסך הכל רשם כניסה מוצלחת לתפקיד. נראה שהוא יהיה חבר מועצה מהבולטים בקדנציה הנוכחית.
אבי אלבז, איתי בר וגלעד ביהרי: שלושת חברי המועצה מטעם "מודיעין חופשית" הם האופוזיציה העירונית של ביבס. מפלגתם קיבלה רוח גבית גדולה מהציבור, כששילשה את כוחה בבחירות. אך לאחר שהציגו רשימת דרישות אינסופית במו"מ הקואליציוני השאיר אותם ביבס באופוזיציה בלי שום תיק, פרט לוועדת הביקורת.
אבי אלבז ממשיך להפציץ בהצעות לסדר ובשאילתות. אין לו תפקידים ביצועיים. השניים שלצידו לא בלטו עדיין בשום פעולה: איתי בר, אדריכל במקצועו, נכנס לוועדת תכנון ובנייה כנציג האופוזיציה, ניסה לעורר מחאה נגד המלון של עזריאלי ונעצר שם. גלעד ביהרי, שהיה על תקן "הילד הרע" של המועצה וציפו ממנו ללוחמנות נגד ביבס – נעלם.
ברוך בוכניק: את מרבית הקדנציה הקודמת בילה בוחניק באופוזיציה לאחר שביבס לקח ממנו את תיק התיכנון האסטרטגי אהוב נפשו. את הקדנציה הזו מתחיל בוחניק שוב בקואליציה ונראה שהפעם ירח הדבש עם ביבס יחזיק מעמד יותר זמן. בוחניק עוסק שוב בתיכנון אסטרטגי, בריאות וערים חכמות. השאלה הגדולה היא אם ראש העירייה יחליט על סגירת פארק ענבה, האם בוחניק יוכל לבלוע את הצפרדע ולהמשיך לשבת בקואליציה או שעוד פעם נראה אותו פורש חובר לאלבז בספסלי האופוזיציה.
שחר מי און: נראה שלאחר הבחירות האוויר קצת יצא לו מהגלגלים. מי און התאכזב מתוצאות הבחירות שנתנו לו מנדט אחד כמו בקדנציה הקודמת, וממשיך בתחומי קידום העסקים הקטנים והוועדה למעמד הילד. הוא הקים (לראשונה) את ועדת בעלי החיים החדשה ואת תיק הקהילה הגאה, שם הוא עושה עבודה יפה עבור קהילת הלהט"בים בעיר כמו הקרנת האירוויזיון במוצ"ש האחרון. מי און הוא נציגה של מפלגת יש עתיד במועצה, אך לא לקח חלק בבחירות האחרונות ובחיבור עם כחול לבן ונשאר על הספסל מבחינה ארצית.
חיים ביבס: נראה שהוא ממש ממשיך מהנקודה שבה הסתיימה כהונתו הקודמת. כלומר בנייה, חינוך, המע"ר החדש שעומד לפני פתיחה, פרוייקט המכללה האקדמית, שכונת מורשת שעל הפרק, אבל בכל זאת בעין חדה של מי שמכיר את ביבס ניתן לזהות שחיקה מסויימת: ישיבות המועצה כבר לא אנרגטיות כפי שהיו ואפילו הצעקות על אלבז הן לא כמו פעם, שלא לדבר על חילופי דברים עם יריבו המר בן סעדון.
דומה שביבס כבר מפנים שזו קדנציה אחרונה ועם כתבי האישום המתקרבים של יו"ר הליכוד אולי הוא מריח בחירות לכנסת, שיביאו לסיום תפקידו כראש עיריית מודיעין מוקדם מן הצפוי.
תגובות
עדי בן אברהם: "קולי נשמע במקומות שאני רואה לנכון להשמיע".
גבי אדרי: "ועדת המכרזים בראשותי עובדת ומנוהלת בצורה טובה".
גלעד ביהרי ואיתי אלמוג בר: "הפעילות של סיעת מודיעין חופשית היא רחבה וכוללת חברות בוועדות העירייה, פגישות עם תושבים ובעלי תפקידים, בירור נושאים שונים, וכמובן גם השתתפות בישיבות המועצה. סיעת מודיעין חופשית כאופוזיציה מיוצגת בוועדות רבות בעירייה. אנו נפגשים לעיתים תכופות, פועלים ביחד בתחומים שונים והגשנו כסיעה מספר הצעות לסדר ושאילתות בנושאים שונים. בין היתר הגשנו הצעות לשידור ישיבות המועצה בשידור חי, רכז לקהילה הגאה, תחבורה ציבורית בשישי בערב ובשבתות, רב אחד לעיר, פתיחת הספריה בשבת, תעריפים אחידים לבריכה ועוד. השתתפנו בקורס לחברי מועצה חדשים של אוניברסיטת תל אביב (קורס שאנו מימנו בעצמנו ושארך מספר חודשים) ושלושתנו משתתפים בקורס דירקטורים שהעירייה מממנת לחברי המועצה".