הקרב על הקבורה

ערן קמינסקי
עמותת חדו"ש לחופש דת ושוויון טוענת כי שירותי הקבורה האזרחית בעיר מתבצעים בניגוד לנהלים, זאת משום שהעמותה המבצעת אינה מחזיקה ברישיון ייעודי • בעיריית מודיעין דוחים את הטענות, מסבירים שהעירייה עצמה מחזיקה ברישיון המתאים, ואומרים כי "מדובר בעמותה בעלת עניין מובהק, שמעמיד את פנייתה בסימן שאלה"
צילום: דוברות העירייה

בחודש פברואר האחרון פרסמנו כאן את פניית עמותת חדו"ש (לחופש דת ושוויון) לעיריית מודיעין, בדרישה לפרסם באתר העירייה את האפשרות העומדת בפני תושבי העיר לקבורה אזרחית בבית העלמין במודיעין.

כעת מתברר כי בעמותה שלחו לאחרונה מכתבים לעירייה, בהם טענו כי הקבורה האזרחית בעיר מתנהלת בניגוד לנהלים, זאת בשל העובדה כי לטענתם החברה המבצעת את הקבורה האזרחית אינה מחזיקה ברישיון מתאים ממשרד הדתות. בעמותת חדו"ש, העומדת בקשר עם חברי סיעת מודיעין חופשית במועצת העירייה, אף הגדילו וטענו כי הקבורה האזרחית היא "בת חורגת" עבור עיריית מודיעין, שלטענתם מנסה להסתיר מתושביה את המידע. יש לציין כי בעקבות פניית העמותה בפברואר הוסיפה העירייה באתר האינטרנט שלה כי תושבי העיר זכאים ל"קבורה פלורליסטית" כאוות נפשם, אולם בעמותה לא הסתפקו בזה. כמו כן, מבדיקת מודיעין NEWS את הנעשה בשורת רשויות מקומיות דומות למודיעין (רעננה, כפר סבא, רחובות, רמת השרון ואחרות), עולה כי אין כלל ציון של אפשרות לקבורה אזרחית באתרי האינטרנט שלהן. כמו כן, בעמותה חזרו על טענות שהשמיע בישיבת מועצת העירייה חבר המועצה איתי אלמוג בר, שטען כי מחלקת הדת בעירייה מערימה קשיים על תושבים המעוניינים בקבורה אזרחית, זאת למרות שאלמוג בר הסתמך על מקרה בודד שאירע השנה. בהסתמכו על אותו מקרה בודד אף הגדיל אלמוג בר ודרש מהעירייה למנות רכז ייעודי לנושא. יש לציין, אגב, כי רק 3% מהנפטרים בישראל מדי שנה נקברים בקבורה אזרחית ללא טקס דתי, כאשר רובם הם כלל לא יהודים, וגם במקרה של מודיעין מדובר על מספר נקברים בודדים מדי שנה בקבורה אזרחית.

כאמור, בחדו"ש מאשימים כעת את העירייה בכך שהעמותה המנהלת את שירותי הקבורה בעיר, עמותת חסד ואמת לב אהרון, מבצעת שירותי קבורה אזרחית למרות שאינה מחזיקה ברישיון ייעודי. העמותה זכתה במכרז העירוני למתן שירותי קבורה באמצע שנת 2019, ומבדיקה שקיימנו השבוע עולה כי היא אכן אינה מחזיקה ברישיון לקבורה אזרחית, אלא רק לקבורה יהודית. עם זאת, בלשכת היועץ המשפטי של עיריית מודיעין הסבירו השבוע כי היות והעירייה עצמה מחזיקה ברישיון קבורה אזרחית (זאת משום שבעיריית מודיעין, בניגוד לערים רבות אחרות, לא קיימת מועצה דתית), הרי שזה מייתר את הצורך שגם העמותה המבצעת את שירותי הקבורה תחזיק ברישיון זה.

בעמותת חדו"ש הגיבו השבוע על גרסת היועץ המשפטי לעירייה, טענו כי העירייה אינה "תאגיד קבורה" ואמרו: "על פי החוק והתקנות, מי שמנהל את בית העלמין, כלומר מי שמבצע את הפעולות בשטח, הוא זה שחייב להחזיק ברישיון. הטענה שמי שיושב במשרד ואינו נמצא בשום מגע עם הנפטרים ועם תהליך הקבורה יכול להחזיק ברישיון אבל מי שעושה את העבודה בפועל לא צריך רישיון, מקבילה לטענה שקבלן שבונה בניין לא צריך רישיון כי לארכיטקט יש רישיון כזה".

מדוברות העירייה נמסר: "מדובר בעמותה בעלת עניין מובהק, שמעמיד את פנייתה בסימן שאלה. העירייה מצרה על כך שהעמותה אינה בקיאה בעובדות, בחוק ובתקנות הרלוונטיות. העירייה פעלה ועודנה פועלת בהתאם להוראות כל דין, כאשר יש לציין כי מדובר במכרז פומבי שפורסם כדין וכן יש לזכור כי העירייה היא בעלת הרישיון לקבורה אזרחית".

[the_ad_group id="87"]
[the_ad_group id="89"]

כתבות נוספות