"הפרויקט שהציל את החיים שלי"

מודיעין נחשבת בדרך כלל לעיר שקטה ונטולת אלימות ופשיעה. אבל הדימוי של עיר הייטק וומקום מושב אנשי זרועות הביטחון מטעה, כי מתחת לפני השטח יש לנו גם אירועים פליליים. אחד מאלה שנכנס למעגל הוא גבריאל (שם בדוי), בן ה-16, שהסתבך במקרה אלימות ו"זכה" לתיק פלילי. זה היה מלווה אותו כל חייו אלמלא התקבל לפרויקט "העצמה כחולה" של המשטרה (וביוזמת סגן ראש העיריה אילן בן סעדון), המאפשר לבני נוער שכאלה למחוק את התיק הפלילי.

לא פחות מעשרה בני נוער מקומיים (כולל נערות) השתתפו בפרויקט, שהסתיים לפני שבוע. שמענו על מה שקורה שם מפי גבריאל, נער נמוך ומוצק, בעל חיתוך דיבור מהיר, שממש לא נראה כעבריין.

ספר במה הסתבכת?

"לפני שנה וחצי הייתי בקניון עזריאלי עם חברים ביום שישי בערב והגיעה חבורה של בני 19-20 שהתחילו להתגרות בנו. הם באו במיוחד כדי להרביץ מכות. העסק התחמם ובשלב מסויים הרגשתי מאויים והתחילו מכות. הרבצתי וברחתי. הם בעטו בי אבל הצלחתי להימלט משם".

ומה קרה?

"הם התחילו לחפש אותי בכל העיר. הסתתרתי בגנים ציבוריים כל הלילה. חברים צלצלו ואמרו לי שרודפים אותי. בסוף מישהו מהם התקשר אלי. כנראה השיג את המספר שלי ואמר 'בוא נעשה סולחה'. אבל פחדתי ולא באתי כי חשבתי שירצו לגמור אותי".

ואז?

"אחרי שבועיים זומנתי למשטרת רמלה לחקירה. התברר שהחבורה הגישה נגדי תלונה במשטרה. חקרו אותי ופתחו לי תיק פלילי. הסכמתי ללכת לפוליגרף והייתי מוכן לעימות מילולי עם החבורה במשטרה, אבל בסוף כלום לא יצא מזה. בסוף התקשרה קצינת מבחן והודיעה לי שפתחו לי תיק פלילי ושאני אעמוד למשפט".

הבנת שאתה עומד להפוך לעבריין בעל רישום פלילי?

"כן, והייתי מבואס מאד כי זה משנה את החיים שלך. מה הייתי אומר למורה? 'אני לא בא מחר לבית ספר כי יש לי משפט?' כבר בגיל הזה להיות עם תיק פלילי?"

ומה עשית?

"דיברתי עם קצינת המבחן והיא הציעה שאכנס לפרויקט 'העצמה כחולה'. עד אז, כשהייתי רואה שוטרים, לא חשבתי שהם ירצו לדבר איתי או לעזור לי. ראיתי שוטרים רק כאלה שמחפשים לדפוק אותך".

איך היית לפני המקרה הזה?

"תמיד כשהיה בלגן – הייתי בתוך זה. רץ לראות מי הולך מכות, צועק, נכנס לתוך הבלגן. היום כשאני רואה דברים כאלה אני יושב בצד ולא מתערב. זה שינה אותי לגמרי. הפרויקט הזה הפיל לי את האסימון.  שיניתי את החיים ואני בטוח שניצלתי בדקה התשעים".

ביקור בבית המשפט

לפני כשבוע התקיים במנחת המטוסים בראשון לציון טקס הסיום של הפרויקט. במסגרת התוכנית קיבלו הצעירים הדרכות והרצאות מפי קרימינולוגים, קציני משטרה, פסיכולוגים, אנשי חינוך ועוד גורמים. הם למדו להכיר מושגים חדשים כמו אהבת הזולת, התחשבות, ערכים מוסריים, כיבוד האחר ואפילו על חשיבות ההתנדבות והתרומה לקהילה.

במשטרת מודיעין ליוה את הפרויקט השוטר שלומי ברג, שטיפל בנערים, שוחח עימם, הדריך וכיוון אותם ועקב אחריהם בהתנהלות היומיומית, כדי שלא יגלשו שוב לעבריינות. בכל אותה תקופה המשיכו הנערים בשגרת חייהם: הלכו לבית הספר, ובשעות אחר הצהריים היו מתכנסים להרצאות ולפעילות.

במהלך הפרויקט נלקחו הנערים לסיורים לימודיים כולל לבתי משפט, כדי לראות ולחוות מה עובר על עבריינים שיושבים על ספסל הנאשמים. במשטרה הבינו שאין טוב ממראה עיניים ומחוויה ישירה. מספר גבריאל: "ראיתי נאשם ברצח יושב על הספסל בבית המשפט והעורך דין שלו מדבר בשמו. נאשם לא היה יכול אפילו לדבר, רק ישב והביט בעורך דינו ובשופט. באותו רגע הבנתי שיש לי מזל גדול מאד שאני בפרויקט וחשבתי בלב 'אני לא הייתי רוצה להיות במקומו של העבריין הזה'".

מה חשבת כשהתחלת לבוא למפגשים?

"בהתחלה זילזלתי. לא חשבתי שזה ישנה אותי ולא הרגשתי את השינוי. כל הזמן חשבתי 'טוב נו מדברים על פשע אז מה?' אבל לאט לאט אתה מתחיל להרגיש את השינוי במחשבות. האסימון מתחיל ליפול לך. אני מתחיל כאילו להתעורר מחלום רע".

על איזה עבירות הגיעו האחרים?

"בעיקר על סמים. גם נהיגה ללא רישיון ואלימות. מכות ככה, אתה יודע. גם עבירות רכוש, גניבות וכאלה דברים".

מה היה קורה אם לא היו מוחקים לך את הרישום הפלילי?

"אני לא יודע בדיוק אבל דברים לא טובים היו קורים לי בטוח, כי אני רוצה ללכת לקרבי ולא היו מגייסים אותי ליחידה קרבית. ואולי בכלל לא היו מגייסים אותי בכלל לצה"ל. גם עם רישיון נהיגה היו לי מגבלות מסוימות. אני לא מכיר את זה, אבל עדיף שככה גמרתי עם זה".

והלימודים?

"עכשיו הראש שלי מאה אחוז בלימודים. אני בבגרויות. לפני שבועיים עשיתי בגרות במתימטיקה וקיבלתי ציון מאה. עשיתי גם היסטוריה וקיבלתי 88 ובלשון אני צריך לקבל את התוצאות. אני אסיים בגרות ואתגייס לצבא והכי חשוב – למדתי לשלוט בעצמי. לפני שבוע חבר שלי רב עם נער בקניון והתרחקתי משם. לא רציתי לראות אפילו מה קורה שם".

מה המסקנה הכי חשובה שלך ממה שקרה לך?

"דיברתי אתמול עם קצין הנוער בתחנת המשטרה ואמרתי לו 'למה אתם מחכים שלנערים יהיה רישום פלילי כדי להכניס אותם לפרויקט? יש הרבה בני נוער שהם בדרך לחטוף תיק פלילי, תגיעו אליהם לפני זה ותמנעו את התיק'. והוא אמר לי שהם ישקלו לאתר בני נוער בסיכון להתדרדר לעבריינות וינסו לטפל בהם לפני שהם מסתבכים ממש".

[the_ad_group id="87"]
[the_ad_group id="89"]

כתבות נוספות