העוגן הרימו

יהודה גולן
2018-03-08 00:00:00
2018-03-08 00:00:00

עוד שניים מבני העיר מודיעין מסיימים השבוע את קורס החובלים היוקרתי של חיל הים • וזה מה שיש להם לומר לפני חמש שנים של שירות קבע

(צילומים: דובר צה"ל)

על מגרש המסדרים בבסיס חיל הים בחיפה עמדו ביום רביעי השבוע עשרות מסיימי קורס החובלים היוקרתי, ביניהם גם שניים מבני מודיעין שסיימו את הקורס בהצלחה. אביחי טובי (22) ממודיעין וארבל שקד (21) מרעות קיבלו את דרגות הסגן ואת סיכת הקצין הימי ולאחר מספר ימי חופשה הם יעלו על ספינות הטילים שאליהן שובצו ויתחילו לתפקד כקציני ים במשימות שיוטלו עליהם.

את הקורס החלו 81 חניכים ורק שלושים סיימו אותו, בהם שלוש חיילות שקיבלו את סיכת החובל. זהו שיא של כל הזמנים בקורס החובלים.

אין זו הפעם הראשונה שבני העיר מודיעין הופכים לחובלים. האמת היא שכמעט בכל מחזור יש ייצוג נכבד לבני העיר בקורס היוקרתי והמפרך, שמשתווה ברמתו ובדרישותיו מהחניכים אולי רק לקורס הטייס של חיל האוויר. גם אביחי וגם ארבל הוצבו לשרת בספינות טילים מדגם נירית 4.5. אביחי על הספינה "סופה" וארבל על הספינה "כידון".

שתי ספינות הטילים האלה, שהשתתפו ב"צוק איתן", "עופרת יצוקה" ועוד מבצעים, מצויידות במערכות נשק מתקדמות בהן גם שמונה טילי ים-ים מדגם "הרפון", 16 טילי "ברק 1" נגד מטוסים וטילים באוויר, פצצות עומק נגד צוללות אוייב, תותחים ומקלעים. משימותיהן המרכזיות של הספינות הן בעיקר לסגור את חופי ישראל, למנוע כניסת מחבלים מהים, לפטרל ולהפגין נוכחות מול חופי לבנון וסוריה ובמידת הצורך להשתתף בלחימה בגזרת הצפון בירי מהים. כך גם לגבי הסגר בעזה. באחרונה נוספה להן משימה אסטרטגית נוספת – שמירה על אסדות הנפט והגז של מדינת ישראל בים התיכון.

אביחי וארבל הוכשרו כקצינים במגמת אלקטרוניקה ושניהם ישולבו בעוד כשבוע למעשה באותו תפקיד בתחום הלוחמה האלקטרונית. תפקידם הוא להגן על הספינה ולוחמיה מתקיפות אויב על-ידי שיבוש של תשדורות קשר, מכ"מ ובכלל את מכלול האלקטרוניקה של האויב כך שלא יוכל לפגוע בספינות הטילים.

"אם מחלקת האלקטרוניקה שאני אפקד עליה לא תהיה דרוכה תמיד, בכל רגע, אז הספינה עלולה להיפגע", אומר אביחי בשיחה עימנו לפני טקס הסיום. הוא מודע לאחריות הכבדה המוטלת על כתפיו אבל בטוח ביכולתו: "קורס החובלים נתן לי כלים להתמודד עם המצבים הקשים והוא הכין אותי לאתגרים שיבואו".

הוריו של אביחי היו קצינים בקבע בחיל האוויר. הוא עצמו למד בבית הספר יחד ובמשואת נריה קודם לכן. משם המשיך אחר כך בישיבה התיכונית אמי"ת נחשון כשלתעודת הבגרות הרחיב במגמות פיזיקה, מחשבים וגמרא. בסיום הישיבה התיכונית הצטרף למכינה קדם צבאית "חנתון" שמשלבת חילונים ודתיים. "שם היה לי זמן לבחון מה באמת אני רוצה לעשות בצבא", הוא מספר.

לחיל הים הגיע לגמרי במקרה: "קיבלתי זימון לקורס חובלים אבל לא התייחסתי לזה בכלל. בכיתה י"ב לא היה לי מושג על חיל הים בכלל ועל קורס חובלים. בכלל חשבתי על יחידות חי"ר כמו מגלן ואגוז והתלבטתי בין להיות לוחם חי"ר או ללכת לכיוון טכנולוגי יותר כמו 8200 או לפרוייקט תלפיות. אבל כשקיבלתי זימון בפעם השלישית לקורס חובלים אמרתי לעצמי 'עם הגורל לא מתגרים. אם שלוש פעמים חיל הים מחפש אותי, אז כדאי לי לשמוע מה יש להם להציע לי. הלכתי לגיבוש ואחר כך התיישבתי על האינטרנט. למדתי הכל על קורס חובלים וזהו זה".

על ספינת הטילים "סופה" יתפקד אביחי כסגן מפקד מחלקת אלקטרוניקה "שהיא המחלקה הגדולה ביותר בספינה וכולל קרוב לעשרים חיילים", הוא אומר. למעשה הכשרתו כקצין ל"א (לוחמה אלקטרונית – י.ג) מציבה אותו כקצין הל"א הראשון שעל הספינה "סופה", שכן זהו תפקיד חדש למעשה במערך הלוחם בסט"ילים,  בהם המערכות האלקטרוניות החדשות נכנסות לשירות מבצעי בשבועות הקרובים. הוא מסביר: "אני נחשף בתפקיד הזה לטכנולוגיות הכי מתקדמות בעולם, ממש כך. כשמדובר במערכות ההגנה של הספינה – במכ"מ ובמערכת הל"א – זה מגיע ביחד עם הרבה אחריות אבל גם כמובן עם הרבה סיפוק".

היית כבר בפעילות מבצעית?

"כן. חוויתי במהלך הקורס פעילות מבצעית על הספינה 'סופה' וזו תחושה שונה לגמרי מהקורס. תחושה קצת מוזרה אבל הרבה יותר מיוחדת כשאתה יוצא לזירה מול אויב ואתה יודע שאתה אחראי על חיי חיילים, זו אחריות מטורפת. אבל בקורס קיבלתי כלים להתמודד עם המצבים האלה".

מה נתן לך הקורס בתחום של הפיתוח האישי שלך?

"הרבה מאד. אני מרגיש שקיבלתי את היכולת להתפתח ולפתח את עצמי בתחומים רבים כל כך שלא חשבתי שקיימים אצלי בכלל, כמו למשל עמידה בלחצים, היכולת להתנתק מהשפעות חיצוניות בזמן העבודה ולהתרכז בתפקיד, להיות ממוקד גם במצבים לא פשוטים. אלה דברים שעושים קצין לטוב יותר ולשמחתי אני מרגיש שבכל שלב בקורס הלכתי והשתפרתי עם הזמן".

אתה יודע שלפעמים יוצאים להפלגה ולא חוזרים לחוף אפילו שבוע או יותר?

"אני יודע וזה לא פשוט אבל את העבודה אצטרך לעשות, וכמו כולם על הספינה, כשנצא למשימה מבצעית ארגיש שזו חוויה מיוחדת".

בסוג כזה של שירות צבאי ארוך אפשר לנהל זוגיות?

"יש לי חברה צמודה עוד מלפני הקורס והיא יודעת בדיוק לקראת מה היא הולכת. הצבתי אותה כבר במוצבים קשים ולא פשוטים במהלך הקורס מבחינת הזמן והגמישות להיפגש והיא יודעת שיהיו תקופות שנתנתק ושלא נתראה עד שאחזור לחוף. ככה זה".

מה התוכניות לעתיד?

"כרגע יש לי חמש שנים של שירות בקבע עד לתום החוזה שעליו התחייבתי אחר כך נראה. זה עוד רחוק מאוד מכדי לחשוב מה יהיה אחר כך".

ארבל שקד (21) למד בתיכון מו"ר שהתפרסם בבוגריו הטייסים. אבל מסתבר שבשנים האחרונות תיכון מו"ר הוציא יותר חובלים מטייסים, כך שאולי המגמה מתהפכת.

אבל אצל ארבל בניגוד לאביחי, לא היתה התלבטות לגבי ההצטרפות לקורס חובלים. להיפך – כאן היה רצון ברור להתגייס לחיל: "הים הוא אהבה גדולה עבורי. מגיל שבע אני שחיין מושבע ושחיתי הרבה בים, השתתפתי בתחרויות וגם באליפות ישראל כבר בגיל 15, כך שאני מת על הים ולכן בשבילי ללכת לחיל הים היה שלב טבעי מאד וממש לא התלבטתי", הוא אומר.

ארבל הוא הבכור במשפחה ואחריו יש שתי אחיות הלומדות בתיכון. בבית הספר התיכון הרחיב ארבל במגמת הנדסת תוכנה וביולוגיה אבל מגיל שבע כאמור הוא כבר שוחה והשתתף בתחרויות רבות וזכה במדליות רבות. גם הוריו של ארבל שירתו שניהם כקצינים בקבע, כך שכבר מגיל צעיר היה ברור לוט שאת השירות הצבאי שלו, הוא יעשה כשירות משמעותי ביותר: "תמיד רציתי להיות קצין קרבי ולבצע שירות משמעותי, ככה חונכתי בבית ובבית הספר והיה ברור לי שאהיה לוחם, לכן ביקשתי להתמיין לקורס חובלים וכשקיבלתי את הזימון לגיבוש לקורס חובלים מיד הסכמתי. זה קורס התנדבותי אבל לא התלבטתי אפילו לרגע".

גם ארבל שובץ בקורס חובלים במגמת האלקטרוניקה וגם הוא יהיה קצין ל"א, על הספינה "כידון", שעליה הורכבו מערכות אלקטרוניקה ול"א של חברת אלתא ממש כמו על הספינה "סופה": "קורס חובלים הציע לי אפשרויות פיקוד על לוחמים, ואיפשר לי להיות קצין לוחם במקום שאני הכי אוהב – הים, זו חבילה אטרקטיבית שלא יכולתי לסרב לה".

איך היו המיונים לקורס?

"קשים מאד. רק חלק קטן מהמבקשים להתקבל לקורס מצליחים להתקבל אליו וגם הקורס עצמו הוא קורס קשה ומפרך, תובעני מאד. שנתיים וחצי לא פשוטות אבל מאתגרות ועם המון סיפוק, נדרשים ממך לא מאה אחוז בכל רגע אלא מאתיים אחוז בכל דבר שאתה עושה, אם זה בלימודים האקדמאים באוניברסיטת חיפה ואם זה בכל שלב משלבי הקורס עצמו החל מהטירונות דרך השלב הבסיסי ואז השלב המתקדם, והפעילות המבצעית, אתה נדרש למכסימום בכל רגע ורגע".

מדוע דווקא מגמת אלקטרוניקה?

"העולם משתנה ומתקדם בצעדי ענק בתחום הטכנולוגי. היום כלי שיט כמו ספינת טילים הוא כלי מתוחכם מאד ומתקדם מאד, מכונה משוכללת שהאלקטרוניקה הופכת להיות בה מרכיב מרכזי ולכן התפקיד של קצין ל"א ובכלל קצין אלקטרוניקה בספינת טילים פך בשנים האחרונות לתפקיד מפתח".

מה לגבי העתיד?

"יש לי עכשיו לשרת עוד חמש שנות קבע ואני לא חושב על אחר כך אלא בתוך חמש השנים האלה. מה יהיה אחר כך? אני עדיין לא מתכנן ולא חושב. בינתיים אני מצפה כבר בקוצר רוח להתחיל בתפקיד החדש שלי על הספינה".

[the_ad_group id="87"]
[the_ad_group id="89"]

כתבות נוספות