בג"ץ המרכולים: ההכרעה בעוד מספר ימים

יהודה גולן
2035-02-21 01:33:00
2035-02-21 01:33:00

בכירי עיריית מודיעין הגיעו אתמול לירושלים לרגל הדיון בבג"ץ שהוגש נגד שר הפנים בנוגע לתיקון לחוק שיאפשר פתיחת עסקים בשבתות

בתמונה: בית המשפט העליון (צילום: מתוך ויקיפדיה)

בכירי עיריית מודיעין התייצבו אתמול בבוקר בבית המשפט העליון בירושלים, שם התקיים הדיון בבג"ץ שהגישה העירייה נגד שר הפנים בנוגע לתיקון לחוק המרכולים שיאפשר פתיחת עסקים בשבתות באזורים המסחריים בעיר. לדיון הגיעו ראש העירייה חיים ביבס, חברי המועצה אלעד שמעונוביץ ואבי אלבז והיועצת המשפטית דנה חפץ-טוכלר. בתום הדיון שנמשך מספר שעות, הודיעו השופטים חיות, הנדל ופוגלמן, כי הכרעתם בעניין תנתן בימים הקרובים. לא רק עיריית מודיעין ניהלה אתמול את הקרב על פתיחת עסקים בשבת, אלא גם עיריית ראשון לציון, גבעתיים וחולון. 

עד לא מזמן היתה במודיעין תחושת ביטחון בכך ששר הפנים אריה דרעי לא יצליח לטרפד את התיקון המקומי בחוק, שיביא להרחבת מעגל בתי העסק שיהיו פתוחים בשבת במודיעין. התחושה הזו קיבלה טוויסט עם פיזור הכנסת וההכרזה על קיום בחירות חדשות. עכשיו, כשעל הכף מונחת "קדושת השבת" והסקרים צופים לש"ס ירידה במנדטים – השר עשוי "לעלות על בריקדות" ולהפוך את מודיעין לזירת ההוכחות של בעיני מצביעיו הפוטנציאלים.

התיקון שהעבירה מודיעין לחוק המקומי נועד בעיקר למע"ר. בעוד מספר חודשים הוא צפוי להיחנך ואם דרעי ינצח את ביבס במשחק הורדות הידיים – החלום הכי גדול שבו השקיע ראש העיר ירד לטמיון. בשבוע הבא ייפגשו הצדדים בבג"צ על "חוק המרכולים" והחשש של ביבס כפול: או שבית המשפט יקבל את גירסת דרעי שהוא "גובר" על החלטה מקומית, או שהוא פשוט יחליט כי ערב בחירות אין הוא רוצה להיכנס לסוגיה עם גוון פוליטי ומאבקי כוח ויורה על הקפאת הדיון בנושא עד לאחר שתקום ממשלה חדשה. במקרה כזה תיווצר לעירייה בעיה שיווקית קשה, כי איזה עסק שמתבסס על פתיחתו בשבתות יחתום חוזה שכירות במע"ר כאשר קיים סיכוי שהחוק לא יאפשר זאת?

בתחילת השנה הגישה העירייה עתירה לבג"צ  נגד שרי הפנים והמשפטים, איילת שקד ובשבוע הבא הם יצטרכו להסביר שם מדוע הם מסרבים לאשר את התיקון לחוק העזר של מודיעין המאפשר פתיחת עסקים בשבתות – תיקון שאושר ברוב גדול במועצת העיר. על פי התיקון, בפארק הטכנולוגי ובמרכז עינב, בנוסף על ההיתרים הקיימים לפתיחת בתי קפה מסעדות, מזנונים, בר, חנויות לממכר גלידה או בתי אוכל, ניתן יהיה לפתוח גם בתי עסק נוספים: חנויות, מרכולים, קיוסקים, וחנויות בתחנות דלק (חנויות נוחות).

במע"ר ניתן יהיה לפתוח, עם החלת התיקון לחוק העזר, גם עסקים המוגדרים "עינוג ציבורי" כגון מועדונים, בתי קולנוע, מרכזי ספורט, תיאטראות, וכדומה בימי שבת ומועדי ישראל. באשר לנעשה בכל תחומי העיר קובע התיקון לחוק העזר כי במרכזים מסחריים שכונתיים, לרבות המע"ר,  יהיה ניתן לקבל היתר לפתיחת מרכולים, וקיוסקים, עד חנות אחת מכל סוג בכל מרכז מסחרי שכונתי בערבי ימי שבת וחג כשהתיקון לחוק מתייחס גם לפתיחת מרכזי ספורט בכל תחומי העיר בשבתות וחגים.

העירייה טענה כי התיקון לחוק העזר לא עוכב על ידי שר הפנים במסגרת 60 הימים שיכל לעשות כן בהתאם לפקודת העיריות. בעירייה הדגישו כי התנגדות השר הגיעה שמונה חודשיים לאחר חקיקת התיקון וכשישה חודשים לאחר סיום המועדים הקבועים בפקודת העיריות המאפשרות לו להורות על עיכוב חוק עזר או לא להסכים לו. "השר חרג באופן קיצוני מהסמכות אשר הוא ביקש להעניק לעצמו ושהוענקה לו" נכתב בעתירה. "תיקון אותו הוא עצמו יזם, ולו רק מן הטעם הזה דין החלטת השר להתבטל ובית המשפט מתבקש להורות  על פרסום התיקון בכללותו. החלטת שר הפנים שגויה גם משום שתיקון חוק העזר עומד בעקרונות אשר קבע בג"צ בחוק העזר אשר אושר בתל אביב".

גורמים משפטיים בעירייה הבהירו כי "לא מדובר בפעולה פזיזה או כתגובה למהלך ארצי כזה או אחר, אלה בפעילות שיטתית ועקבית של קביעת נורמות מקומיות ועדכונן מעת לעת בהתאם לצורכי האוכלוסייה, מרקם האוכלוסייה ובהתאם לקצב התפתחות העיר, אכלוס השכונות, הקמת מרכזי תעסוקה ומלאכה ובניית מרכז העסקים הראשי של העיר. ואולם, על אף מלאכת מחשבת וההשקעה המרובה, ועל אף שהעירייה פעלה בהתאם לעקרונות אשר הובהרו בפסיקה האחרונה ואושרו במקרים דומים, הודיע השר על אי הסכמתו לתיקון וגם זאת כשישה חודשים לאחר המועד שאפשר, אם בכלל היה בסמכותו להתנגד לתיקון החוק.           

כדי לדחות את טענתו של השר דרעי כאילו ההחלטה נעשתה 'כלאחר יד' הציגה העירייה את ההליכים שקדמו לחקיקת התיקון, מחוק העזר למודיעין (פתיחת בתי עסק וסגירתם), שנחקק בשנת 1996 אשר עודכן בשנת 2008, באישור שר הפנים. חוק זה מסדיר את שעות פתיחת בתי העסק בתחומי העיר בימי חול וכן את איסור פתיחתם של בתי עסק בשבת ובמועדי ישראל. בשנת 2006, עם פיתוחו של אזור המלאכה של העיר (מרכז עינב) החליטה מועצת העיר דאז, לעדכן את חוק עזר ולהתאימו לקצב התפתחות העיר ואישרה פתיחת  בתי קולנוע ואולמות המיועדים למופעים והצגות בימי מנוחה, שבת ומועדי ישראל".

עוד ציינה העירייה כי "בשנת 2010 אישרה מועצת העיר, תיקון לחוק העזר שעניינו שעות פתיחת בתי עסק מסוגים ובאזורים שונים בימי חול. בין היתר, התיקון כלל הרחבה של המונח 'בית קפה' באופן בו יכלול בעלי עסק מסוג 'פיצוציה', ובעצם הגדרתם כך, בדומה לבתי הקפה, יהיו רשאים לפתוח את עסקם גם בשבת ומועדי ישראל. וכך למעשה טוענת העירייה כי מאז ומתמיד הייתה עמדת מועצת העיר להרחיב את סוגי העסקים ושעות פתיחתם בשבת ואין המדובר רק בגחמה רגעית".

בסוף 2017, לאחר שנלמדו עיקרי החלטת בג"צ, הוגשה למועצת העיר טיוטה ונערכו התאמות לתיקון חוק העזר ואז הגיש ראש העיריה, ביום 24/12/17  את ההצעה לתיקון חוק העזר, לחברי מועצת העיר. באותו המועד הצעת חוק במרכולים הייתה בחיתוליה והיא עדיין לא נדונה בוועדת הפנים ואיכות הסביבה של הכנסת ולא היה ידוע מה יהיה גורלה ומה יהיה נוסחה הסופי ובתחילת ינואר 2018 אושר התיקון לחוק העזר במועצת העיר ברוב מוחלט כשב-4 לינואר נשלח החוק החדש לשר הפנים.

ביבס הבהיר כי המסרים אשר מתקבלים ממשרד הפנים הם שחוק המרכולים לא יחול על חוקי עזר שיחוקקו במועצות ערים, טרם חקיקת חוק המרכולים, ונכון למועד הדיון העדר הוראה רטרואקטיבית בנוסח הצעת חוק המרכולים, אשר פורסמה ברשומות, תומכת בדברים אלה.

[the_ad_group id="87"]
[the_ad_group id="89"]

כתבות נוספות

הטובים שבטובים

13 בני נוער ממודיעין זכו השנה לאות הצטיינות מהעירייה עבור פעילותם החברתית בעיר. ביבס: "בני הנוער הללו צומחים להיות המובילים של המחר"

הטובים שבטובים

13 בני נוער ממודיעין זכו השנה לאות הצטיינות מהעירייה עבור פעילותם החברתית בעיר. ביבס: "בני הנוער הללו צומחים להיות המובילים של המחר"

המשך קריאה »