לדאבוננו, רוב האנשים לא חווים סיטואציה במסגרתה הם מתעוררים בוקר בהיר אחד עם ידיעה ברורה לגבי מה הם רוצים להיות שהם יהיו "גדולים". גם אם תשאלו ילד לאורך השנים מה הוא רוצה להיות שהוא יהיה גדול סביר להניח שתקבלו תשובות כמו: ספיידרמן, סמי הכבאי ומסי – כאשר, ברבות השנים התשובות יכולות להשתכלל ל: לוחם אש או שחקן כדורגל מצליח או להיות מושפעות ממה שההורים אומרים ולהיות: רופא או עורך דין.
אבל אם נודה על האמת גם ילד שאמא שלו אמרה לו מגיל 3 שהוא צריך להיות רואה חשבון, לא בהכרח להירשם בגיל 20 + לתואר לימודי חשבונאות – כי זה שאמא שלו אמרה וכיוונה, זה טוב ויפה אבל זה לא אומר שזה מה שהוא רוצה.
אז כאן יכולה לעלות שאלה קצת פילוסופית והיא: איך בוחרים מקצוע לחיים?
במאמר הבא ננסה לעלות עליה:
חושבים על הדברים
נסו פשוט למקד את המחשבה שלכם במה הייתם רוצים לעשות שתהיו גדולים – או לפחות לחפש כיוון כללי. האם אתם רואים את עצמכם עוסקים בעולם המחשבים או מדעי המחשב, האם אתם מעדיפים מקצועות הומניים או ריאליים, האם אתם אוהבים לעזור לאנשים, האם חשוב לכם שהעבודה תדרוש ממכם גם צד יצירתי..
בשלב הבא, תוכלו גם לנסות ולחפש מידע על מקצועות שונים – יש לא מקצועות חדשים שאולי אתם בכלל לא מכירים וברגע שתכירו אותם הם יפתחו לכם כיוון חדש..
מדברים עם אנשים
אם יש מקצועיות שנראים לכם מעניינים אבל אתם עדיין לא בטוחים שמדובר בתחומי העיסוק הנכונים בעבורכם. תוכלו פשוט לנסות ולדבר עם אנשים אשר עוסקים באותם המקצועות ולשאול אותם שאלות. באפשרותכם גם לנסות ולהגיע למקומות עבודה רלוונטיים ולבקש לחוות את התחום – על מנת להבין אם אתם מעוניינים לעבור את הדרך הנדרשת בדרך לעיסוק בו.
חושבים על העתיד
יכול להיות שבהליך החיפוש אתם עתידים למצוא את מקצוע החלומות שלכם – או לפחות מקצוע אשר נראה לכם ככזה.
יחד עם זאת, כדאי שתבדקו מה יכול לצפון לכם העתיד אם אכן תבחרו בו – האם המקצוע הזה מאפשר התפתחות, גדילה וצמיחה. מה ממוצע המשכורות של העובדים בו – והאם המשכורות עולות עם הזמן. האם למקצוע הזה יש עתיד – כידוע, הטכנולוגיה החדשנית משנה ועתידה לשנות את עולם התעסוקה ולכן, כדאי לבדוק שלאותו מקצוע יש אופק..
לקחת את זה צעד צעד
לא בטוח שתצליחו למצוא בסופו של דבר תשובה חד משמעית לשאלה מה אתם רוצים להיות שתהיו גדולים. במקרה כזה, אולי פשוט עדיף לקחת את הדברים "צעד צעד".
בשלב הראשון כדאי לבחור תחום לימודים – ניתן לבחור תחום שהוא גם מעניין אתכם וגם אתם יודעים שבסיום לימודי אותו התואר, יפתחו בפניכם דלתות למקצועות רלוונטיים.
אם אחרי לימודי התואר הראשון עדיין לא תהיו בטוחים תמיד תוכלו להתקדם ללימודי תואר שני – אשר ירחיבו את היצע האפשרויות אשר יעמוד לרשותכם.
אחר כך תוכלו להתחיל ולנסות להשתלב במקומות עבודה ובמידת הצורך, לצאת להשתלמויות או לקורסים מקצועיים – עד שתגיעו למקום שירגיש לכם נכון ונוח (לפעמים צריך לעבור תהליך עד שמגיעים למקצוע המבוקש).
באופן כללי ההמלצה לכל מי שנמצא לפני הרשמה ללימודים, לעצור לרגע, לחשוב על הדברים ולהבין עם עצמו האם אותו מסלול לימודים אכן יכול להעניק לו כלים ולקחת אותו לעבר תחום עיסוק שמדבר אליו. אם התשובה היא לא, אולי כדאי לשקול גם מסלולי לימוד נוספים – כשהמטרה היא לבחור במסלול לימודים שיש בו תוחלת מסוימת..