לאיש קוראים דניס טיטו, מיליארדר אמריקני, שבשנת 2001 הפך להיות תייר החלל הראשון בהיסטוריה. הוא שילם לרוסים 20 מיליון דולר, כדי שישלחו אותו בחללית משלהם לתחנת החלל. מאז הוא עוסק בתוכנית הנועזת לשגר, על חשבונו הפרטי, זוג נשוי לטיסה אל כוכב הלכת מאדים, להקיף אותו ולחזור בשלום לכדור הארץ… ממש כך.
לשם כך, הוא הקים צוות של מדענים שעוסק בימים אלה בתכנון הטיסה ובבחירת הזוג הנשוי מבין כל המועמדים, ויש כאלה! ולמה זוג נשוי דווקא? לדעת טיטו הקרבה בין בעל ואישה תועיל לתפקודם בחלל בטיסה הממושכת.
תנאי נוסף הוא למצוא זוג בגיל מבוגר יחסית, משום שגופם של אנשים בוגרים, יושפע פחות מהקרינה השוררת בחלל ועשויה לפגוע בהם.
טיטו. רוצה להשאיר חותם
תוכניתו של טיטו מתוכננת לתחילת שנת 2018. באותה שנה יהיה הכוכב מאדים קרוב ביותר לכדור הארץ. ההמראה מתוכננת לחודש ינואר אותה שנה והטיסה תמשך 501 ימים "בלבד". לפי התוכנית תחלוף החללית ובה הזוג שיבחר, במרחק 160 קילומטרים בלבד מפני מאדים, תקיף אותו ותחזור לכדור הארץ. המסלול למאדים יארך 228 ימים והחזרה לכדור הארץ 273 ימים.
כאמור, התוכנית היא רעיונו של טיטו בלבד. סוכנות החלל של ארצות הברית הודיעה, כי לאור הסיכון הרב שכרוך במסע, היא לא מצטרפת לתוכנית. במילים אחרות: טיטו יממן חלק עיקרי של התוכנית מכיסו הפרטי וכן מפרסומות ומכירת אביזרים הקשורים לתוכנית. למרבה ההפתעה, הבעיה העיקרית של התוכנית היא המימון, מאחר וצוות החוקרים שלו טוען שניתן לבצע את המשימה בטכנולוגיות הקיימות היום.
מובן כי תוכניתו של טיטו מתקבלת בקרב הציבור בארצות הברית בספקנות ואפילו בלעג. אין לטיטו לא התקציב המלא הדרוש למסע, לא חללית מתאימה, לא טיל ענק לשיגור החללית ואף על פי כן הוא ממשיך לתכננן את הטיסה העולה על כל דמיון. לדעתו, מבצע כזה יהיה אירוע מסעיר – עולם ומקור גאווה לצעירים האמריקאים. זה בלבד שווה את המבצע כולו, שיחזיר לארצות הברית את הבכורה במבצעי החלל, לאור תוכנותיהם של הרוסים, הסינים ואפילו ההודים בכיוון מאדים. "אני היום בן 72 ואני אומר לעצמי: "אוקיי", מה אני הולך להשאיר אחרי. יש לי חמישה נכדים, האם להעניק להם את כל נכסי, או במבצע שכזה שיהדהד בכל העולם?" מן הראוי לציין שהונו של טיטו מסתכם בכמה מיליארדי דולרים שאת רובו הוא מקדיש למבצע מאדים. הצוות בראשותו כבר הבטיח לזוגות המתעניינים ברעיון, כי יזכו לאימונים ברמה הגבוהה ביותר, וכי במהלך המשימה יזכו לליווי פסיכולוגי צמוד מכדור הארץ. עוד נודע כי במעבורת תותקן מערכת מיוחדת שתטהר את הביוב שבה למי שתיה. החללית תישא גם יותר מטון של מזון מיובש וכשלושים קילוגרמים של נייר טואלט…
לאן נעלמו המתנדבים?
בינתיים לא פורסם בתקשורת על המועמדים שהתנדבו למשימה. התנאי העיקרי לבחירה הוא זוג בעל נתינות אמריקאית, בריאות תקינה ונכונות לשאת את תלאות המסע. צריך לזכור שתנאי הטיסה הם קיצוניים. הזוג יבלה את 501 הימים כשהוא מסוגר בתוך חללית אטומה, נתון להשפעת קרינה, חוסר משקל וכוח משיכה. בתנאים אלה יהיה על בן הזוג לקיים את עצמם במה שישאו אתם. כדי להעביר את הזמן, הם יבצעו פעילות גופנית מיוחדת, ישוחחו עם תחנת המעקב בזמנים קצובים ויציצו מבעד לאשנבים אל החלל האופף אותם והכוכבים המנצנצים ברקע.
כאמור הטיסה מתוכננת לשנת 2018, כלומר בעוד ארבע שנים. לכאורה יש עוד זמן. אבל האמת היא שהזמן דוחק, נוכח טיבם של ההכנות למסע הנועז, קודם כל בחירת הזוג המתאים, מכל המתנדבים שירשמו להרפתקה, לאחר מכן בניית החללית לפי תכנון מוקדם. מדובר בתא מתנפח שישוגר לחלל כשהוא מקופל ויתנפח למלוא ממדיו בחלל. הזוג עצמו יצטופף בתא קטן של חללית ושמה "דראגון" בזמן ההמראה, עד להתנפחותו של התא כולו.
וכמה זה יעלה? דניס טיטו סבור שהמבצע כולו יעלה כ- 2,5 מיליארד דולר, חלק מהתקציב יבוא כאמור, מכיסו של טיטו וחלק מפרסומות ותרומות של ארגונים וחברות, שיהיו מעוניינים ששמם יהיה קשור למבצע אדירים זה, דוגמה לקשיים העומדים בפני הזוג שיבחר לבסוף היא שאין כל אפשרות לספק מים ואוויר בכמות שתספיק לשנה וחצי. לכן הזוג ישתה מים שימוחזרו שוב ושוב וגם האוויר שינשמו ימוחזר. גם הצרכים שהם יעשו ב"שירותים" שבחללית יטוהרו לשימוש חוזר… זוועה נכון? מעניין כמה מועמדים ירשמו לתוכנית, נוכח תנאים כאלה.
בלי ביטולים
יותר מזה, אין שום דרך לבטל את הטיסה לאחר שהחלה ולחזור לכדור הארץ. זה הסיכון הגדול ביותר שהזוג הנבחר יהיה מודע לו. דווקא טיל שיגור אדיר זמין כבר היום. זה הטיל "פלקון הכבד" של חברת "ספייס x" גם בניית החללית אינה מהווה בעיה. כדי לחסוך בדלק, מתכוונים מתכנני הטיסה לנצל את כוח המשיכה של כוכב הלכת נוגה. החללית תכוון לחלוף לידו. כוח המשיכה שלו, יניף את החללית להמשך המסע.
ואם אמנם יצא המסע לפועל ויסתיים בשלום בנחיתה מוצלחת בכדור הארץ יזכה הזוג המאושר בתהילת עולם, שלא תיפול ומהערצה שזכה לה ניל אמסטרונג, האסטרונאוט הראשון שנחת על הירח. בשיא ההכנות יתבקש הזוג לנסח בוודאי משפט התפעלות מתאים לרגע בו יגיעו למאדים ויחליפו סביבו, משהוא כמו:" צעד גדול לזוגיות וצעד ענק לאנושות".
צילום יחצ