מודיעין קיימת פחות מעשרים שנה, במהלך השנים מאז אוכלסה לראשונה הגיעו אליה בעיקר משפחות עם ילדים קטנים וכתוצאה מכך עיקר המשאבים, המאמצים והיחס הופנה לזאטוטים ולהוריהם, בתחום החינוך ובפעילויות א-פורמאליות. היו משפחות שהגיעו לעיר עם ילדים בוגרים יותר, אבל בזמנו מספרם היה נמוך יחסית ובכל מקרה מירב ההשקעה הופנתה לבניית תשתיות והקמת מערך החינוך בעיר. בהמשך הילדים גדלו והפכו לבני נוער והוקמה עבורן מחלקת הנוער בעירייה שפעלה ופועלת למענם ויחד איתם בפן החברתי והמערכתי ומספקת להם מענה לכל צורך שעולה מתוך אוכלוסיה זו.
נוצר מצב שהצעירים בעיר, בגילאי 18 עד 30, לא ממש קיבלו מענה לצרכים שלהם. הם חיפשו אלטרנטיבות ומצאו אותן מחוץ לעיר בכל תחום אפשרי הנוגע לחייהם – לימודים, עבודה, מגורים ופנאי.
לפני כשלוש שנים הבינו בעירייה שמספר הצעירים בעיר הפך למספר לא מבוטל, שאי אפשר להתעלם ממנו (כיום יש כ-11 אלף איש המשתייכים לאוכלוסיית הצעירים). הוקמה יחידה נוספת בעיריה שנקראת "מחלקת הנוער והצעירים" ובראשה לטם גל. ביום חמישי האחרון נערך טקס חנוכת מרכז הצעירים ברחוב החרצית 26. המקום פתוח בימים ראשון עד חמישי.
"במשך שלוש שנים ניסינו כל מיני דברים עבור הצעירים וניסינו להבין למה הם זקוקים", אמרה גל. "גילינו כי הצעירים – לעומת בני הנוער – פחות מחפשים אוזן קשבת אלא זקוקים יותר להכוונה לעתיד. למדנו שהם רוצים לחזור לעיר בתום השירות הצבאי. המטרה שלנו במרכז החדש היא לתת להם כר נוח ליזמות ולפרויקטים שבאמצעותם הם נותנים לעיר ולספק עבורם מרכז מידע והכוונה".
לפני כשנה וחצי התווספה לגל מיכאלה כהן, כמנהלת מחלקת הצעירים. בני הנוער בכיתות י"א וי"ב (כך לטם גל) כבר מכירים אותה ויודעים כמה חשוב לה שהצעירים יוכלו למצות את כל האפשרויות העומדות בפניהם ואת הפוטנציאל שלהם ואותם בני נוער, אחרי הצבא, יחזרו לחפש אותה וירצו לקחת חלק במרכז, להתנדב או להרים איתם פרויקטים. "אם היינו מקימים מרכז צעירים לפני עשר שנים זה לא היה רלוונטי, אבל היום יש לזה צורך, אנחנו מרגישים את זה מהשטח", הוסיפה.
מיכאלה חיה ונושמת את הצעירים בעיר. היא נלהבת ממה שהיא עושה וחושבת על דרכים להעצים את הצעירים ולסייע להם בכל רק מה שאפשר. "רבים מהצעירים במודיעין בוחרים ללכת ליחידות מובחרות ואחוזי הגיוס בעיר מהגבוהים בארץ, חשוב לי שיידעו שיש מי שמעריך אותם על זה ויחבק אותם ויסייע להם בהמשך הדרך. זו תקופה שעוברים בה הכי הרבה שינויים בחיים וצריך לקבל החלטות משמעותיות, משנות גורל. אנחנו פה לנסות כמיטב יכולתנו לעשות סדר בבלגן, להקל על הבחירות האלו ועל הדרך לחסוך להם כסף, לפעמים הרבה כסף בדרך לשם. כמובן שאנחנו רוצים שהם גם ייהנו מהדרך ובנוסף למקומות בילוי חשוב לנו לקיים באופן שוטף אירועים ופעילויות פנאי לצעירים בלבד".
חושבים גם על נדל"ן לצעירים
לדברי חבר המועצה אלעד שמעונוביץ, מחזיק תיק הצעירים, מרכז הצעירים הוא אחד הפתרונות המספקים מענה מיידי באמצעות שירותים ופעילויות שוטפות. הוא שותף בצוותים הפועלים במסגרת תהליכים קצרי טווח ותהליכים ארוכי טווח שיתנו מענה לבעיות עמוקות יותר עבור הצעירים בעיר.
"עד לפני שנה וחצי העיר לא הייתה ידידותית לצעירים,", אומר שמעונוביץ. "כמעט לא היו קיימים בה מרכזי הכובד שהם צריכים: לימודים תעסוקה ופנאי. העיר לא ידעה כמעט להציע מענה לצעירים וזו האג'נדה בגללה התמודדתי בבחירות. להביא חשיבה צעירה ולהשקיע בדור העתיד. התהליכים ארוכי הטווח שאנו עובדים עליהם וייצאו לפועל ברובם עוד בקדנציה הזו נוגעים בעיקר בתחום הבנייה והמגורים ובתחום הלימודים. יש שטח מיועד להקמת מוסד לימודים אקדמאי עם מעונות ולימודים אקדמאיים ברמה גבוהה. השכונה הבאה בתור לאחר ששכונת הציפורים תאוכלס (כבר עכשיו יש צעירים שהתאגדו לקבוצות רכישה לקניית דירות בשכונה זו) היא שכונת "נופים" ובה ישווקו 1,700 יחידות דיור בעוד כשנתיים. החזון שלי לייצר שיתופי פעולה עם יזמים וחברות בנייה בשכונה זו, שישלבו פרויקטים בין המגזר הציבורי והפרטי, על מנת ליצור אלטרנטיבה מוזלת יותר לצעירים תושבי העיר".
דיברתם על מגורים לצעירים במרכז העיר…
"זהו פרויקט השדרה המרכזית שיצא לשיווק בעוד שלוש-ארבע שנים. אמנם זה נשמע רחוק, אבל זה חלק ממה שהולך להיות פה בעיר. המרכז החדש יספק תעסוקה ובילוי לחבר'ה צעירים. ייבנו בו- 470 יחידות דיור במרכז העיר באוריינטציה צעירה יותר עם דירות סטודיו ושני חדרים, שלא קיימות היום בעיר. בנסח טאבו של הדירה יהיה כתוב שמותר לעשות באזור הזה רעש 24/7 ואי אפשר להגביל את העסקים לפעול בשעות מסוימות. יש התאמה וחשיבה מיוחדת לצעירים".
לטייל או ללמוד?
קיבלתי צו ראשון, מה עכשיו? אם אני רוצה לקחת לעצמי שנה לפני הגיוס ולעשות משהו אחר, מה האפשרויות שלי? איך אני עושה כסף טוב, זמין ומהיר לטיול הגדול? טיול למזרח או לדרום אמריקה, אולי אלמד ספרדית? מה ואיפה כדאי לי ללמוד? במה אני רוצה לעסוק 'שאהיה גדול'? איפה אני רוצה לגור?
רבות משאלות אלו חולפות בראשם של הצעירים ופעמים רבות הם מבולבלים, לא יודעים מה הם רוצים ומה האפשרויות שלהם בכלל. בדיוק למטרה זו הוקם המרכז לצעירים, כדי לסייע לבני קבוצת גיל זו למצוא את עצמם בקלות יותר ולקבל את התשובות לשאלותיהם באופן יעיל וכזה שיכול לחסוך להם לא מעט זמן וכסף. גם אם בסופו של דבר לא יקבלו את התשובה הסופית, הם ידעו בפני מה הם עומדים ולפעמים זה עושה את כל ההבדל.
"המרכז מספק להם את כל סל השירותים להם הם זקוקים וכל אחד יפנה אליו על פי 'איפה שזה פוגש אותו'. יש כאלה שיותר מתלבטים לגבי לימודים ויש כאלו שיגיעו אלינו למטרות הנאה ובילויים", מסכם שמעונוביץ. סל שירותים זה כולל שלושה מוקדים עיקריים: לימודים, תעסוקה ופנאי.
מרכז הצעירים מהווה שלוחה של היחידה להכוונת חיילים של משרד הפנים. וככזה הוא מספק שירותי מידע וייעוץ למיועדים לשירות צבאי, שסיימו כיתה י"ב ותוהים האם להמשיך לשנת שירות ולעשות מכינה לפני הגיוס, אם הם מתכננים לשירות לאומי מה האפשרויות העומדות בפניהם בכלל בצבא, ויש כאלה שאולי מתאים להם לעשות שנת גרעין בנח"ל לפני כן. כהן: "יש אפשרויות שרבים מהם בכלל לא יודעים שהן קיימות ובשביל זה אנחנו כאן. למשל יש ימים פתוחים שהצבא מקיים עבור מלש"בים והם אפילו לא יודעים שהם קיימים ומתי הם מתקיימים. כנ"ל לגבי חיילים משוחררים".
לגבי אילו זכויות למשל חיילים משוחררים לא מודעים?
"הרבה לא יודעים כי במידה והם יבחרו ללמוד במכללה שנמצאת בפריפריה, שנת הלימודים הראשונה היא בחינם מבלי לגעת בפיקדון. הם לא יודעים שהם זכאים לייעוץ לימודי וייעוץ תעסוקתי ראשוני במחיר מסובסד, הנע בין 250 שקלים עד 750 שקלים. עוד הם לא יודעים שחמש שנים לאחר השחרור הם עדיין נחשבים לחיילים משוחררים. בסופו של דבר הזכויות האלו מסתכמות בכסף".
פסיכומטרי? קבלו הנחה
בכל יום ראשון בבוקר ובשלישי אחר הצהריים מתקיים ייעוץ והכוונה לחיילים משוחררים באופן קבוע על ידי מיכאלה שעברה הכשרה לכך. הייעוץ הלימודי מתמקד בראש ובראשונה במיפוי ראשוני של האפשרויות העומדות בפניהם ומתן מידע שבאמצעותו הם יוכלו להבין מה יש שם בחוץ מבחינת מוסדות ומקצועות לימוד, מה הדרישות לכל מקצוע, לאיזה ציונים הם זקוקים זאת לפני שהם זורקים כסף החוצה.
כהן: "הגיעה אלי מישהי מבולבלת שנכנעה ללחצים מהסביבה ולכן רצתה ללכת למכון לייעוץ תעסוקתי חיצוני ולהשלים בגרויות כדי שתוכל להתקבל למספר מקצועות. באמצעות ייעוץ ראשוני, בסופו של דבר היא הבינה מה היא באמת רוצה ללמוד. שהיא יכולה לשפר רק שתי בגרויות בסכום של כ-1,500 שקל במקום ללכת ולהוציא 7,000 שקל".
בנוסף להכוונה תעסוקתית ראשונית, מרכז הצעירים מהווה צומת משרות המיועדות לבני 20 ומעלה ומרכז אליו הצעות לתפקידים ממספר אפיקים. הראשון הוא "מנהלת אופק": יחידה כלכלית בתוך העירייה, שבאה במגע עם אזורי התעסוקה והתעשייה בעיר. בכל פעם שיש חברה חדשה או גיוס עובדים ומשרות שמתפנות הם פונים אל מרכז הצעירים. כמו מגיעות אליהם משרות מלשכת התעסוקה בעיר. מיכאלה נמצאת בקשר גם עם עסקים פרטיים ברחבי העיר ובאזורים סמוכים. שם כבר יודעים שמרכז הצעירים היא הכתובת עבורם להפיץ משרות פנויות לאוכלוסיה זו. בנוסף, מיכאלה פועלת לספק לצעירים הטבות מאותן חברות שמפרסמות אצלם.
מקור אספקה נוסף למשרות הן כל חברות הבת העירוניות ובהן לא רק עבודות למשוחררים אחרי צבא אלא משרות בכירות ומקצועיות יותר. שיתופי הפעולה עם העסקים המקומיים הם חלק מהאג'נדה של מחלקת הצעירים לקדם פריחה של העסקים ולסייע לצעירים למצוא מקום עבודה. כמו למשל שיתוף הפעולה עם סניף "קידום" לקורס פסיכומטרי שמעתה יפעל המרכז הצעירים ואלו שילמדו בו יקבלו הנחה משמעותית של למעלה מאלף שקל. בנוסף לקורס הפסיכומטרי של "קידום" יש שיתופי פעולה עם כל מכוני הפסיכומטרי וגם שם הצעירים יקבלו הנחות.
בימים אלה מחלקת הצעירים נמצאת בתהליך של הקמת מרכז עירוני להשלמת בגרויות המבוסס על שיתוף פעולה עם תיכונים בעיר בהם יש מסלולים קיימים להשלמת ושיפור בגרויות ויחד עם מנהל החינוך.
"נשמור על רצף אירועים"
צלחתם את שלב הצבא, הטיול ובחירת מקצוע ומוסד לימודי והפכתם לסטודנטים. במרכז לצעירים יפנו אתכם למלגות שיתכן ואינכם אף מודעים להם ותקבלו סיוע במילוי הטפסים.
במקביל העירייה נותנת מלגות לסטודנטים שתורמים לקהילה בעיר. בטקס חניכת מרכז הצעירים חולקו מלגות ל-76 סטודנטים מהעיר שנמצאו זכאים לקבלת מלגה מטעם העירייה. מקבלי המלגה התנדבו בעיר במהלך שנת הלימודים הנוכחית בליווי המרכז וזכו לקבל מידי חברי המועצה שמעונוביץ וגל-בחרי מלגות לימוד מותאמות שבין 2,000 ל3,200 שקל.
לדברי האחראיים על מרכז הצעירים, כמו כל מה שמספקים לצעירים במרכז גם הקורסים להעשרה צמחו מהשטח ומתוך צורך שגילו בקרב הצעירים. בהתאם לכך נפתחים בימים אלה קורסים מקצועיים על ידי חברות פרטיות ומקצועיות שיעבירו אותם במרכז בהנחה משמעותית ביניהם: קורס צילום, עיצוב פנים סטיילינג וספרדית למי שמתכנן לנסוע לדרום אמריקה.
בעתיד מתוכננות גם פעילויות לאוכלוסיות ספציפיות כמו חיילים בודדים ויזמים צעירים. כבר היום יש במרכז מרחב חופשי אליו צעירים יכולים להגיע עם לפ טופ, שולחנות, גישה ל- WIFI, פינת קפה בסביבה צעירה ללא תשלום. בנוסף הם יוכלו לקבל ייעוץ מטעם המרכז לשירות לאזרח החינמי (ש.י.ל) במגוון נושאים, כגון ייעוץ משפטי, ייעוץ בדיני עבודה, ייעוץ להקמת העסק והכנת תוכנית עסקית.
מבחינת כהן, "לא יעבור חודש ואף פרק זמן קצר יותר מבלי שיהיה אירוע לצעירים". ליין הופעות החורף כבר החל ובקרוב יתקיים ערב בירה בוטיק זו השנה השנייה. צופים לו – כמו בפעם שעברה – למעלה מ-500 מבקרים, ערבי "9 וחצי" ביוזמה של צעירות תושבות מודיעין ברוח היהדות והישראליות. החודש יתחיל פרויקט חדש של מגוון הרצאות על הבר. ב- 26.3 בשעה 21:00 יגיע רון קלדס – מומחה בתחום הגיימינג – להרצות. "היה חשוב לי ולאלעד כשבחרנו במרצה מתוך רשימה ארוכה שבנוסף להיותו מומחה בתחומו שידע לדבר לצעירים, הדודבן שבקצפת שבחרנו בתושב מודיעין שלמד בבית ספר מו"ר. וכמובן בגלל שההרצאה תתקיים בבר ה'מורדן בר'. מי שיגיע יקבל צ'ייסר ראשון חינם בהזמנת בירה".
(צילום: דובר העיריה)