שוק ההסעדה לילדים בני שלוש עד תשע (צהרונים בגני ילדים ובכיתות היסודי הנמוכות) מגלגל לפי הערכות בין 800 מיליון למיליארד שקל בשנה. בענף יש ארבע־חמש חברות גדולות, המספקות מדי יום 10,000 מנות ויותר למוסדות חינוך ברחבי המדינה, ולצדן עשרות חברות בינוניות וקטנות. זהו שוק של הוצאות קבועות משמעותיות – מערך ההסעה של המנות, מטבחים גדולים וציוד – ולכן לגודל יש יתרון משמעותי. חלק מהחברות מתמחות באוכל לילדים, ואחרות מספקות אוכל לילדים כאחד ממכלול השירותים שהן מציעות.
שמוליק מולדובן, מבקר המזון מטעם עמותת סחלבים, המפקח על איכות המזון שמייצרת חברת "לאנצ' טיים" עבור גני הילדים ובתי הספר בעיר, אומר כי כבר לפני יותר משנה וחצי הופסקה הכנסת מוצרי בשר מעובד לתפריט. נקניקיות, פסטרמה, המבורגרים וכדומה, כבר לא תמצאו בארוחת הצהריים של ילדיכם בעיר.
"האוכל שמסופק היום במודיעין הוא לא מעובד. עברנו למה שנקרא קציצות 'איקאה' וקציצות 'אהובה' העשויות מבקר. אם תסתכל על התווית של היצרן תראה שאין שם תוספות למיניהן. יש כיום הגדרה מאוד בעייתית למה זה בעצם מוצר מעובד. כשמתייחסים לבשר מדברים על מוצרים כמו נקניקיות שנעשות מכל השאריות והפחת בתוספת כמה חומרים כימיים שמותרים לצריכה, ובעצם לוקחים מפה ומפה ועושים מוצר אחר. ההגדרה ל'מעובד' היא משהו ששינו את המראה שלו ממה שהיה במקור. אם זה כך, אז גם סלט ירקות שחתכת זה מוצר מעובד".
מה המוצרים הבעייתיים?
"החשד נופל תמיד על קציצות ונקניקיות. אם אתה לוקח שניצל לדוגמה, שנעשה מנתח שלם, אז אין בעייה. גם עם התוספות – אורז, פסטה, ירקות מבושלים, אין בעיה".
ילדי מודיעין אוכלים אוכל בריא?
"האוכל שמסופק למודיעין הוא קודם כל לא מעובד. מלבד זאת מדובר על אוכל שבושל באותו יום. הוא טוב ולא מזיק. ילדי מודיעין לא רחוקים מלאכול אוכל בריא. גם הנכדים שלי אוכלים את האוכל הזה במועדוניות. יש מקומות עליהם אני מפקח בתל אביב ששם הכניסו אורז מלא, קמח מלא וקוסקוס מלא. מנה כזאת עולה בערך 16 שקל בעוד שמנה רגילה עולה בסביבות ה-12 שקל. מה שבעלי חברות ההסעדה עושות היום זה שהן לא העלו את המחירים, אבל הן כן מכניסות פעם בשבוע לתפריט משהו בריא. ב'לאנצ' טיים' פיתחו עכשיו קציצות בורגול נהדרות".
אילו התאמות נוספות נעשו כדי למנוע מהילדים לאכול אוכל לא בריא?
"יש היום מגמה של משרד החינוך להוריד בכמויות המלח והסוכר. כיום במודיעין מקבלים פעם בשבוע מאפה, ביסקוויט וכדומה, אבל גם זה הולך לרדת מהתפריט. משרד החינוך רוצה היום להוציא מהתפריט גם את הקטשופ. שואלות אותי הסייעות בגנים' מה הילדים יאכלו?'".
איפה מבשלים את האוכל עבור ילדי מודיעין?
"המטבח המרכזי של החברה נמצא באזור התעשייה ברקן. הוא מבושל מוקדם בבוקר, נארז ומשולח. לא משתמשים בחומרים משמרים או צבעי מאכל ויש הקפדה על תנאי ההובלה לבתי הספר והגנים".
בתמונה נקנקיות – לא במודיעין (צילום יח"צ)