עד כמה יכולה מערכת השיבוץ העירונית להיות נוקשה? זאת למדו על בשרם בני משפחה ממודיעין שבנה לומד בחינוך המיוחד. הילד נפרד השנה מזכותו לקבל הסעה, בגלל 200 מטר שלא נמדדו בעבר במסגרת המרחק בין ביתו לגן אליו הוא רשום.
הילד בן הארבע הולך לגן שפה זו השנה השנייה. אשתקד, לפני שנכנס לגן עירוני, עבר ועדת השמה ואובחן אצלו קושי שפתי. מכיוון שגני החינוך המיוחד מעטים יחסית, רוב ה"לקוחות" שלהם מגיעים מרחוק ולכן זכאים להסעה על חשבון העיריה. בשנה הקודמת הכל עבר ללא תקלות. גם בחופש הגדול לא היו רמזים לבאות. עד שהגיע חודש אוגוסט ועימו בשורת מפתיעה.
"בראשון לאוגוסט קיבלנו מכתב בו נאמר לנו כי איננו זכאים להסעות ממומנות", מספרת האם. "ההסבר הוא בגלל שהמרחק של הבית שלנו מהגן הוא 1.8 קילומטר. במכתב הוסבר לנו שתקנון משרד החינוך קובע כי רק מעל שני קילומטר יש זכאות להסעה. בשנה שעברה הכל היה בסדר. פתאום המרחק התקצר".
מה עשית?
"פניתי למחלקת הסעות החינוך המיוחד בעירייה כדי להבין את פשר העדכון. רציתי לדעת מה השתנה משנה שעברה ולערער. הם החזירו לי תשובה שככל הנראה הייתה טעות בשנה שעברה ולפי בדיקה שעשו השנה – אנחנו לא זכאים. הובהר לי שאנחנו יכולים להשתמש בהסעה, אבל נצטרך לשלם. מדובר ב-217 שקלים לכל כיוון. זה אולי לא נשמע הרבה, אבל אין לנו את הכסף לשלם אפילו את זה. אנחנו גם זכאים דרך העירייה להנחה של 35 אחוזים בתשלומי החינוך. אנחנו חיים גם ככה בדוחק וזה נטל שלא ציפיתי לו. הרכזת אמרה לי שאני יכולה לוותר על הטיפול הרגשי עבורו, למרות ששנה היא רדפה אחרי לגבי זה, ולהשתמש בכסף הזה להסעה".
מה עושים עכשיו?
"ניסיתי בכל כוחותיי להוציא אותו מהגן ולהעבירו לגן רגיל והעבירו אותי שבעה מדורי גיהנום. בעיקר נפשית. אז בינתיים אני משאירה אותו שם. אבל אני אובדת עצות לגבי ההמשך. אני אנסה להמשיך ולהשיג מישהו במנהל החינוך שיסייע לנו".
מהעירייה נמסר בתגובה: "העירייה אינה דנה במקרים פרטיים על גבי העיתון. ככלל, הזכאות להסעות החינוך המיוחד נקבעת על ידי משרד החינוך כאשר אחד הקריטריונים הוא מרחק ההליכה מהבית אל הגן הנבחן על ידי מערכת מידע גיאוגרפי. לגילאי הגן המרחק שהוגדר על ידי משרד החינוך להסעות ממומנות הינו שני קילומטר ומעלה".
(צילום ארכיון)