התוכנית להקים בית ספר תיכון בכפר האורנים שוב עולה על הפרק. במועצת מטה בנימין מתכננים לפתוח את שעריו כבר באוגוסט 2015 (תשע"ו), ולהפוך אותו לבית ספר אזורי עבור ילדי כל ישובי מערב המועצה השכנה למודיעין. הרוחות בישוב הקטן כבר סוערות ממתנגדים המעוניינים שילדיהם ימשיכו ללמוד בבתי הספר של מודיעין. גם בישוב השכן, לפיד, מתכוננים למאבק, ומצהירים כי לא יסכימו לפתיחת בית ספר אזורי כל עוד אין לכפר האורנים כביש גישה משלו.
כפר האורנים גועש, אך גם בלפיד לא זורמת המערכת החינוכית על מי מנוחות. תלמידי הישוב הקטן לומדים בבית הספר האזורי של מועצת חבל מודיעין, בית ספר "נחשון" בשוהם, וגם שם, כך נראה, לא חסרים עימותים ובעיות. הגדולה מכולן, לטענת הורים ותלמידים, היא מלחמת שבטים בין תלמידים המגיעים כחבורות מלוכדות ממקום מגוריהם, ישובים ומושבים ברחבי המועצה, ונשירה הולכת וגדלה של תלמידי לפיד הישר אל בתי הספר של מודיעין.
תיכון? לא לידי
לפני כשלוש שנים הודיעה מועצת מטה בנימין על כוונתה לבנות בישוב בית ספר תיכון על אזורי, אליו יגיעו תלמידים גם מניל"י, נעל"ה, ושאר הישובים החילוניים במועצה, הדתית ברובה. התוכנית הזו ירדה מהר מאוד מהפרק, לאור התנגדות של חלק מתושבי הישוב וגם מצד השכנים מלפיד, שסירבו לקבל בניית תיכון בשטח הגובל בבתיהם ויצריך מעבר של אוטובוסים ומכוניות בתוך שטחם כדי להגיע לבית הספר. השבוע התברר שהתוכנית, שכבר ירדה מהפרק, חזרה שוב בדלת האחורית. באתר של מועצת מטה בנימין מופיע חגיגית שבשנת 2015, תשע"ו, ייפתח בכפר האורנים תיכון על אזורי חילוני.
"התוכנית הזו מעולם לא ירדה מהפרק", אומר השבוע הרב יעקב ליבי, ראש אגף חינוך במטה בנימין, "התוכנית מתקדמת, אנחנו עובדים על זה כרגע ואנחנו מקווים שב-תשע"ו התיכון ייפתח". "אנחנו לא נעבור על זה בשקט", מגיב על הדברים אייל תמיר, תושב כפר האורנים ואחד ממובילי המאבק נגד בניית התיכון. "קודם כל אין שום צורך בתיכון. הילדים שלנו לומדים במודיעין ואין לנו שום בעיה עם זה. התיכונים במודיעין מציעים להם מגוון של אפשרויות ומגמות כמו ספורט, אמנות, תקשורת וכדומה, דבר שתיכון קטן עם ארבע כיתות לא יוכל להציע להם. דבר שני, אם יבנו פה תיכון על אזורי, זה יביא לישוב הקטן שלנו הרבה מאוד עומס תנועה. אוטובוסים, מכוניות, תנועה של אנשים מחוץ לישוב. אין לנו תשתית בישוב לכל כך הרבה תנועה. אין אף הורה שתומך במהלך הזה בתוך הישוב. רק הפוליטיקאים של הוועד מקדמים את העניין".
רונן פלג, יו"ר וועד כפר האורנים, מה דעתך?
"ההחלטה לא בידינו אלא בידי משרד החינוך. הבעיה כאן היא לא התיכון בכפר אלא העובדה שבמודיעין לא רוצים את הילדים שלנו. אין להם מקום, וכל שנה יש בעיה של שיבוץ. הם היו שנתיים בעירוני ג', עכשיו הם בעירוני ד', אנחנו לא יודעים איפה הם ילמדו בשנה הבאה, וכל שנה יש אותו סיפור. אף הודעה לא קיבלנו עדיין מעיריית מודיעין, והשמועות מתוך בתי הספר התיכוניים היא שפשוט אין להם מקום עבורנו. אנחנו רוצים פתרון ארוך טווח עבור הילדים שלנו. אם מודיעין לא יכולה לתת אותו, אז כבר עדיף שיהיה לנו בית ספר משלנו ובו תמיד נהיה רצויים. המתנגדים היחידים הם אלה שגרים קרוב למקום שבו אמור להיבנות בית הספר, והם מתנגדים מסיבות אישיות לחלוטין".
מה לגבי טענת העומס והתנועה בישוב?
"אני טוען שהמצב יהיה בדיוק הפוך. כרגע יוצאים מכאן כל בוקר שישה אוטובוסים לכיוון מודיעין, כל תלמידי ניל"י ונעלה זה אולי שני אוטובוסים שייכנסו לפה. כך שהעומס רק יפחת".
לא רק בכפר האורנים מתנגדים לבניית התיכון אלא, מטעמים מובנים, מתנגדים לכך גם בלפיד. "לא ידוע לי על זה שבניית התיכון שוב על הפרק", אומר יו"ר ועד תושבי לפיד, עובד שטח, "ואנחנו גם לא ניתן לזה לקרות כל עוד אין לכפר האורנים כביש גישה משלו. יש בידי שני מסמכים חתומים של וועד כפר האורנים ושל מועצת מטה בנימין שמתחייבים לא לבנות כאן תיכון כל עוד אין לישוב כביש גישה משלו. הם מתחייבים שלא לבנות בית ספר או אפילו יחידת דיור נוספת, כל עוד אין כביש גישה חדש, והם צריכים לעבור דרך הישוב שלנו כדי להגיע לשלהם. ברגע שיהיה כביש גישה זה כבר לא באחריותי, אבל כל עוד זה לא קורה, אנחנו נתנגד בכל הכוח".
"לא רוצים לנחשון"
תיכון כפר האורנים אמנם מטריד את תושבי לפיד, אך הבעיה הדחופה יותר שעומדת מולם כרגע היא התיכון שאליו הם שולחים את ילדיהם. לפני כשלוש שנים הועברו תלמידי היישוב לתיכון "נחשון" (הנמצא בשוהם) אליו רוכזו כל תלמידי המועצה האזורית חבל מודיעין. במאבק שהיה אז הפגינו הורים מלפיד וניסו לבטל את ההחלטה, אך המהלך הושלם.
בשנים שחלפו נסעו רוב תלמידי לפיד ל"נחשון", אך חלק קטן מהם הצליח למצוא את דרכו לבתי ספר במודיעין. כעת מסתמנת התגברות בתופעה הזו. "הילד יוצא בהסעה של 7:15 בבוקר כדי להגיע לבית הספר ב-8:30", מספרת אם לתלמיד ב"נחשון". "כשהילד מסיים מוקדם יותר או מתבטל שיעור הוא נאלץ להמתין זמן ארוך בספרייה כי אין לו דרך לחזור הביתה. אפילו תחנות ההסעה הן בעייתיות, כי עד לא מזמן לא היה מחסה מהשמש. ילדי לפיד עוזבים בהדרגה ועוברים למקיף יהוד, לעל"ה בלוד וגם חוזרים למודיעין".
תושבת אחרת תולה את האשם באקלים שבתוך "נחשון". "בבית הספר יש סוג של כנופיות ומאפיות. מגיעים תלמידים מהרבה מאוד ישובים. כל קבוצה מגיעה מאוחדת, בסוג של חמולה משפחתית. במקום שיהיה חיבור ואיחוד של התלמידים נוצר שם מצב של שבטים הומוגניים. הקבוצות מתעמתות אחת מול השנייה, יש חיכוכים, אלימות. ילד חדש שעומד להתחיל ללמוד שם מקבל הנחיה כבר פה בישוב, מילדים בוגרים יותר, איך להתמודד עם הכנופיות והחבורות האלה".
"הכל בגלל הבחירות"
במועצת חבל מודיעין כבר מודעים להתעצמות התגובות מצד ההורים בלפיד ותולים זאת במערכת הבחירות המתקרבת. "מוזר לשמוע שהיריבויות והשבטים בבית הספר התעוררו ממש לפני מערכת בחירות מתחממת", ציין גורם במועצה. "עד היום לא היו שום תלונות בנושא".
באופן רשמי נמסר ממועצת חבל מודיעין: "המועצה מספקת מערך תחבורה שהוא הרבה מעבר למקובל במועצות אזוריות, וכמובן מעבר לנדרש ע"פ חוזר מנכ"ל משרד החינוך, הדורש הסעה אחת בלבד גם אם הדבר מחייב המתנה של עד שעתיים. מערך ההיסעים במועצה כולל איסוף בוקר וגם הסעה מיוחדת למאחרים מסיבות שונות. כמו כן, שובץ סדרן מיוחד לטיפול בהיסעים שבין נחשון ללפיד. יתכן, שלמרות המאמץ הרב, ישנם פה ושם תקלות והמועצה מצרה עליהן ומשתדלת תמיד למנוע אותן.
"לגבי האלימות, בביה"ס נחשון יש רמת אלימות נמוכה משמעותית מהמקובל בבתי ספר בארץ. הנהלת בית הספר, צוות המורים ואגף החינוך במועצה נוקטים מדיניות של אפס סבלנות לאלימות ומגיבים בחומרה על כל מקרה חריג. ביה"ס מאכלס תלמידים מכלל ישובי המועצה ונעשות פעולות של הידברות והכרות במטרה לחזק את הקשרים שבין כל ילדי המועצה".
(צילום ארכיון)