חושבים מחוץ לקופסה

ערן קמינסקי
2016-09-20 01:00:00
2016-09-20 01:00:00

תלמידי בתי הספר במודיעין, ובמיוחד בתי הספר התיכוניים, משתתפים לאורך השנה בפרויקטים שונים ובתוכניות רבות אשר חושפים אותם לעולם התעסוקתי ולחיים שמחוץ לבית הספר. השנה יחל לפעול בעיר לראשונה קורס ליזמות תעשייתית ועסקית בשם "כחול לבן", בו ייקחו חלק למעלה ממאתיים תלמידים בשבעה בתי ספר שונים בעיר. הקורס הוא מטעם משרד הכלכלה והתעשייה בשיתוף משרד החינוך.

מטרת הקורס, שקיומו בעיר יתנהל במסגרת ניסויית, היא ללמד את התלמידים את עקרונות היזמות העסקית ופיתוח החשיבה. הקורס יקנה לתלמידים כלים ליזמות העסקית ויאפשר להם להתנסות בפיתוח אבטיפוס למוצר. הקורס, שיונחה על ידי מכון "יעדים", מיועד לתלמידי כיתות ט' ו-י' וכולל שמונה מפגשים שבועיים בני שלוש שעות. בתי הספר מהעיר אשר ייקחו חלק בפרויקט זה הם עירוני א', עירוני ב', עירוני ג', עירוני ד', עירוני ה', אולפנת אורות מודיעין וישיבת בני עקיבא לפיד. בחלק מבתי הספר תפעל יותר מקבוצה אחת.

התוכנית מעודדת חשיבה ופיתוח של יוזמות חדשניות בשיתוף ושילוב של מומחים, תוך היכרות עם מגוון רחב של יוזמות וחידושים בתעשייה הישראלית. התלמידים שישתתפו בקורס יכירו את תהליך התכנון והפיתוח של יוזמה – מרעיון למוצר, יקיימו סיורים בתעשייה, ייפגשו עם תעשיינים וייחשפו לצרכים השונים ולהשפעתם על המוצרים הישראליים. בין הקבוצות תיערך תחרות על יצירת אבטיפוס והמנצחים יזכו בפרס כספי. לקראת אמצע שנת הלימודים יתקיים אירוע ארצי, במסגרת התחרות הארצית, בו תוצג תערוכת היוזמות שיעלו לגמר ותוכרז הקבוצה הזוכה.

"קוטפים יוזמות"

דלילה אשכנזי, מנהלת החינוך העל יסודי במנהל החינוך בעיריית מודיעין, מספרת כיצד הגיעה התוכנית החדשה לבתי הספר במודיעין: "נחשפנו לתוכנית במסגרת מפגש הכנה של משרד החינוך שנערך באוגוסט. פגשנו את מנהל התוכנית והמפעילים והיות ובמודיעין אנחנו אוהבים תמיד לקדם יוזמות פדגוגיות וחברתיות, נשאבנו לרעיון וביקשנו לראות איך ניתן ליישם את התוכנית בעיר. אחר כך שלחנו קול קורא למנהלי בתי הספר בעיר ושבעה מהם ביקשו להצטרף לתוכנית, כאשר יהיו 12-13 קבוצות שישתתפו".

הפתיעה אותך ההיענות הרבה לתוכנית?

"נושא היזמות נמצא על שולחנם של המנהלים כבר לא מאתמול. יש בעיר לא מעט תוכניות יזמות שפועלות בבתי הספר וזה גם חלק מרפורמת הבגרויות שבעצם מכניסה למערכת את נושא הלמידה המשמעותית שמורכב משלושה צירים: מהי למידה משמעותית עבור התלמידים? מהי הוראה משמעותית עבור המורים ומהם צירי הלמידה בהם אנו יוצרים סביבה לימודית מאתגרת וחוקרת. כל יוזמה חדשה אנחנו מיד קוטפים ומאתגרים בעזרתה את התלמידים והמורים. ראית ב'תמונה החינוכית' שפרסם משרד החינוך את נתוני הזכאות לבגרות שלנו, אבל כדי להצליח בהישגים צריך לשבת על תשתית ערכית מאוד מבוססת ואנחנו במודיעין אוהבים להכניס לתוכניות הלימודים תוכניות ערכיות וחינוכיות חדשות".

מה מצפה בעצם למשתתפים בתוכנית?

"תהיה פה הרבה למידה עצמאית, עבודה בשיתוף פעולה בקבוצות, איסוף ידע, איך מפתחים אבטיפוס, איך בונים אסטרטגיה ושימוש במיומנויות של המאה ה-21. אם נשכיל ללמד את תפקודי הלומד החדשים, כמו חשיבה ביקורתית ויצירתית, קבלת אחריות ויצירת מוטיבציה, ונצליח להטמיע את זה במערכת – אז אני צופה שבעוד עשר שנים מערכת החינוך תיראה אחרת מהיום".

זה דורש גם שינוי מצדם של המורים בדרך ההוראה?

"מורים כיום הם כבר לא מאביסי ידע. יש כיום נגישות לכל כך הרבה ידע אינטרנטי, שתפקיד המורה הפך להיות מלווה ומנחה. גם הלמידה כיום היא כבר לא רק בשיעורים פרונטליים אלא גם בלמידת חקר, עבודה בקבוצות ויציאה מחוץ לכיתה ומחוץ לבית הספר. אנחנו ממש עוברים כאן תהליך של 'בואו נשבור את הכללים'".

התוכנית החדשה ממומנת כולה בידי משרד הכלכלה, כך שהיא מוצאת לתלמידים ללא תשלומי הורים נוספים, אולם לא כל התוכניות כאלו. רובן אמנם ללא תשלום, אך יש כאלו כמו תוכנית "יזמים צעירים" הכרוכה בתשלום של 6,000 שקל בשנה.

יש מקום גם לאריק אינשטיין

בבתי הספר בעיר פועלות עוד תוכניות חדשניות. כך למשל בתיכון עירוני ב' פועלת בשיתוף "תעשידע" תוכנית "יזמות בחלל", במסגרתה בנו תלמידות דגם המאפשר לגדל צמחים על המאדים וזכו בפרס הראשון עבורו. עוד תוכנית המופעלת דרך "תעשידע" פועלת בישיבת בני עקיבא בעיר, שם בשיתוף פעולה עם חברת מדפסות תלת מימד בינלאומית יצרו תלמידי כיתות ט' את האפשרות לחובשי משקפיים להרכיב מדי יום מסגרת בצבע אחר. בעירוני ה' נפתחו שתי קבוצות המשתתפות בפרוייקט ייחודי של פיתוח מוצר המיועד לשיפור רווחת בעלי חיים. עוד בעיר פועל פרוייקט I STEAM בתיכון עירוני ד', כאשר בהשיתוף פעולה עם חברה בינלאומית גדולה מפתחים התלמידים יוזמות לשיפור רווחת התלמידים בתוך כותלי בית הספר.

"יש פרוייקט ערכי מאוד יפה הפועל בתיכון מו"ר", מספרת אשכנזי, "במסגרתו מדי שנה מנציחים התלמידים את סיפורם של ניצולי שנה באמצעות ספר שהם כותבים ומוציאים לאור. בעירוני ג' יש מדי דצמבר-ינואר שבוע מדעים, בו מרצים תלמידי י"ב לכיתות הנמוכות יותר בנושאי מדע וטכנולוגיה כאשר הכיתות פתוחות גם לקהל הרחב וגם הורים משתתפים כמרצים. גם באמי"ת בנים נכנסה השנה תוכנית 'יזמים צעירים' ובעירוני א' יש כבר שנה שלישית תוכנית הנלמדת בכיתות ח', שבה נלקח ערך מסויים והופך למיצגים אומנתיים מסוגים שונים. השנה למשל נלקח ערך 'אהבת אדם' והתלמידים ירימו ערב שירי אריק איינשטיין בו הם יפיקו, ינגנו וישירו. היפה בכל הסיפור הזה של התוכניות הפדגוגיות החדשות הוא להמציא את עצמנו בכל פעם מחדש".

בתמונה   תלמידות עירוני ב' ודגם גידול הצמחים על מאדים (צילום פרטי)

 

[the_ad_group id="87"]
[the_ad_group id="89"]

כתבות נוספות