הרכבת מצמצמת, הנוסעים זועמים

ערן קמינסקי
פחות משנה לאחר השקת הקו המהיר לירושלים הודיעה הנהלת הרכבת על צמצום הפעילות בשעות השיא לנסיעה אחת בלבד בשעה, לטענתם מאחר ו"רק 7 נוסעים השתמשו ברכבת השנייה". הנוסעים, לעומת זאת, מדווחים כי טענה זו אינה נכונה, ובעירייה הצטרפו למאבק בהחלטה
צילום: דוברות הרכבת

בחודש מרץ האחרון התגאתה רכבת ישראל בהשקת הקו המהיר ממודיעין לתחנת יצחק נבון בירושלים, במה שהיה אמור להיות בשורה של ממש לציבור הנוסעים.

כפי שהובטח, מספר חודשים לאחר מכן אף עלה מספר הנסיעות בשעות השיא לשתיים בשעה, אולם תגבור זה לא החזיק מעמד זמן רב. השבוע הודיעה הנהלת רכבת ישראל כי בשל "חוסר ביקוש" תצומצם הפעילות לנסיעה אחת מדי שעה בשעות השיא, ועוררה את זעמם לא רק של הנוסעים אלא גם של עיריית מודיעין.

ראש עיריית מודיעין, חיים ביבס, פנה השבוע אל משרד התחבורה ואל הנהלת הרכבת בדרישה לביטול ההחלטה, וכתב כי ""פתיחת קו הרכבת לירושלים הייתה ועודנה בשורה משמעותית למשתמשים, וראוי שנחיצותה תיבחן לאורך זמן, תוך השקעה של משרד התחבורה ורכבת ישראל בפרסום ובעידוד הציבור להשתמש ברכבת כעורק תחבורתי חשוב. החלטה זו שגויה ומעמיקה עוד יותר את חוסר האמון של הציבור בתחבורה הציבורית. בניית אמון והחזרת הנוסעים לנסיעה ברכבת דורשת שירות יציב, ולצערי זה לא מה שהציבור חווה",

אור גרינפלד, חבר מועצת העירייה, הוסיף: "הרצון של הנהלת הרכבת לצמצם את הנסיעות היא לדעתי מחדל שאי אפשר לעבור עליו בשתיקה. רכבת ישראל היא שירות יחיד לציבור ולא אמורה להסתכל עלינו כרווח או הפסד. להיפך, היא צריכה לתת שירות יעיל, ולטעמי כמשתמש ברכבת אף להגדיל את התדירויות בהמשך כדי לצמצם את הנסיעה ברכב הפרטי. ביטול הקו רק יצמצם את האמינות בתחבורה הציבורית. תוסיפו לזה גם את בעיית השירות באוטובוסים שאנחנו מקבלים מזה שנים מהמדינה, וכבר החזרנו עשרות מכוניות לכבישים, פגענו באוכלוסיות נטולות רכב כמו סטודנטים ואזרחים ותיקים, וצמצמנו את האפשרויות של עובדות ועובדים מירושלים והסביבה להגיע לעבוד כאן בעסקים המקומיים, לצד כמובן ההשלכות הסביבתיות של זיהום אוויר ופקקים. שוחחתי עם ראש העיר בנושא ואנחנו ננסה למנוע את המצב הזה, לצד ניסיונות שיפור מתמידים של כלל מערך התחבורה הציבורית בעיר".

מי שזעמו השבוע על ההחלטה היו הנוסעים כמובן. הלל שהם ממודיעין, שעושה שירות לאומי בירושלים ונוסע בקו מדי יום, סיפר: "אני נוסע כל יום, בוקר ואחרי צהריים, בשעות השיא. השקת הקו הזה הייתה שדרוג משמעותי בשבילי. ברכבת אומרים שאין ביקוש? בבקרים הרכבת מלאה ברובה, ואחרי הצהריים בערך אותו דבר. יש שעות ספציפיות בהן יש עומס. ההחלטה הזאת תפגע בי מאוד, אין לי ספק. אני מעריך שאם מורידים לפעם בשעה יהיו עומסים כבדים בקרונות. האפשרויות האחרות לא טובות, אוטובוס לירושלים זה סיוט, אבל יכול להיות שעכשיו לפעמים לא תהיה לי ברירה אחרת. הם בעצם פוגעים במי שהכי זקוקים לרכבת".

גם יהודה גבר ממודיעין משתמש בקו לירושלים מדי יום, לפחות לכיוון אחד. "הקו המהיר הוא שדרוג משמעותי, בפירוש", הוא מסביר. "כמה זה מהיר יותר מנסיעה באוטובוס? זה תלוי איפה אתה גר, כי יש בעיה עם חברת קווים בתוך העיר ואני תלוי בגחמות שלה. מלבד המהירות יש עוד יתרונות, כמו נוחות, אבל בשעות העומס זה בוודאי יותר מהיר".

עד כמה מלאים הקרונות בשעות אלו?

"בוא נגיד את זה ככה, אף אחד לא ציפה שהרכבת תהיה מפוצצת. ארבעה קרונות, שניים מהם קומותיים, זה כמו שישה אוטובוסים. ברור שהרכבת לא מלאה לגמרי, אבל בשעות השיא בוודאי שיש ביקוש. הרכבת לא יוצאת ריקה. אז יותר מרווח מאשר הקו להרצליה, שהוא מפוצץ לגמרי, אבל הקו בפירוש לא ריק ויש נוסעים".

מה תעשה עכשיו?

"אני אשתדל להיערך. הבעיה העיקרית היא לא התדירות, אלא שהרכבת לא מסונכרנת עם התחבורה הציבורית בתוך העיר. איכשהו אני תמיד אצטרך להמתין 20-25 דקות לרכבת, ובחזרה למודיעין אותו סיפור, כשצריך לחכות לאוטובוס הביתה 15-20 דקות. מילא לצמצם, אבל למה לא לשפר? 10 דקות אחרי הגעת הרכבת למודיעין צריך להיות לי אוטובוס פנימי, וזה לא המצב היום.

הרכבת סתם הולכת לצמצמם את השירות. הם טוענים שזה לא כלכלי? הם בכלל לא אמורים להיות גוף שמטרתו רווח. מטרתכם היא שירות. היתרון שלכם הוא הרי הנוחות והחיסכון בפקקים. אנשים לא יעלו עכשיו על אוטובוס, אלא יחזרו לרכב הפרטי".

מדוברות הרכבת נמסר: "הרכבת השנייה מדי שעה בקו, המופעלת בשעות השיא בלבד, לא תמשיך לפעול וזאת בשל מיעוט משמעותי בביקושים. ברכבת השנייה מדי שעה בשעות השיא נסעו 7 נוסעים בלבד. הקו כמובן ממשיך לפעול בתדירות של רכבת אחת מידי שעה לאורך כל שעות הפעילות".

 

 

[the_ad_group id="87"]
[the_ad_group id="89"]

כתבות נוספות