כנסת ישראל עומדת בפני פיזור נוסף והליכה לבחירות בפעם החמישית בתוך שלוש שנים בלבד. רגע לפני שמהומת הבחירות תשטוף את השיח הציבורי בישראל, שוחחנו השבוע עם הנציג הבכיר של מודיעין בקואליציה המתפרקת.
רואה החשבון ולדימיר בליאק נכנס לכנסת ה-23 בימיה האחרונים, לאחר התפטרותו מהכנסת של שר המשפטים אבי ניסנקורן. לקראת הבחירות לכנסת ה-24 שובץ בליאק במקום ה-15 ברשימת יש עתיד ונבחר לכנסת, בה שימש כיו"ר ועדת הכספים. לאור הסקרים האחרונים, סביר להניח גם בליאק יזכה לקדנציה נוספת גם בכנסת ה-25.
בליאק, עם איזו תחושה אתם הולכים לבחירות?
"התחושות הן מעורבות. כולם יודעים שלבחירות נוספות יש משמעות קשה על תפקוד הממשלות בישראל והחיים כאן. מצד שני, הממשלה הנוכחית עשתה הרבה דברים טובים ובפנינו עומדים אתגרים נוספים, כמו יוקר המחייה למשל. הייתה לנו שנה נהדרת בוועדת הכספים, עם דיונים מעמיקים ומקצועיים, חוקים מורכבים, רפורמות מרחיקות לכת. קבענו סטנדרט גבוה, הוכחנו כי אפשר אחרת, אפילו בכנסת הזאת".
איך אתה מסכם שנה וחצי בכנסת? מה למדת על המערכת?
"למדתי שזו מערכת מורכבת, שצריך ללמוד אותה ולפעול במסגרתה, ואנחנו עם הפנים קדימה לאתגרים הבאים".
מה דעתך על האמירה ש"הניסוי נכשל" לגבי הממשלה הנוכחית?
"אני לא מסכים עם האמירה הזאת. לטעמי הממשלה הזאת הוכיחה שאפשר לעבוד יחד למען המטרות המשותפות לכולנו, ואם לא היו מספר חברי כנסת שפרשו מטעמים אישיים הממשלה הייתה מחזיקה מעמד".
הפורשים עשו זאת ממניעים אישיים ולא מעקרונות אידיאולוגיים?
"חברת הכנסת סילמן לא פרשה לדעתי בגלל אידיאולוגיה, אלא ממניעים אישיים. חבל שזה קרה".
נבואה לגבי תוצאות הבחירות? והאם אתה שותף לאמירות של לפיד שלא תשבו עם נתניהו?
"אני מסכים עם לפיד כמובן, אין מקום לראש ממשלה שנאשם בשלושה כתבי אישום חמורים. לגבי הבחירות, עוד מוקדם לנבא. המערכת רק מתחילה ללכת לכיוון הזה, אבל אני משוכנע שיש עתיד תהיה חזקה גם אחרי הבחירות".
ועכשיו לכנסת הבאה: מי יהיו נציגי מודיעין בבית המחוקקים?
יריב לוין: חבר הכנסת הוותיק ממודיעין שובץ במקום ה-5 ברשימת הליכוד לבחירות האחרונות, ומשמש כיו"ר הסיעה בכנסת. לוין מכהן בבית המחוקקים הישראלי מאז הכנסת ה-18, ובין היתר שימש כיו"ר ועדות רבות (הכנסת, משפטים וחוקה), כשר התיירות, יו"ר הכנסת ותפקידים נוספים. כשלב זה עוד לא ידוע מתי והאם ייערכו פריימריז בליכוד, אולם סביר להניח כי לוין ימצא את דרכו גם הפעם אל צמרת הרשימה ויכהן קדנציה נוספת כחבר כנסת.
גלית דיסטל-אטבריאן: חברת הכנסת של הליכוד הוצנחה היישר אל המקום ה-10 ברשימת המפלגה לכנסת הנוכחית, לאחר ששוריינה בידי נתניהו. במהלך הקדנציה הקצרה הלכה דיסטל וצברה פופולריות רבה בקרב מצביעי הליכוד, זאת לאחר שהתפרסמה כסופרת ופובליציסטית. למרות מספר התבטאויות בעייתיות בשנה האחרונה, גם במקרה של דיסטל, תושבת כפר האורנים, סביר להניח כי היא תכהן כחברת כנסת גם לאחר הבחירות.
פרופסור אלון טל: מי שהקים בישראל את עמותת אדם, טבע ודין נכנס לכנסת האחרונה לפני כשנה, בחסות החוק הנורבגי, ומאז התבלט בפעילותו למען איכות הסביבה. חבר הכנסת של כחול-לבן פעל בוועדות ושדולות רבות, וכיהן כיו"ר השדולה לאיכות הסביבה. מפלגתו של בני גנץ צפויה להשיג תוצאה יפה גם בבחירות הקרובות ולהתייצב כאחת המפלגות הגדולות, אולם בשלב זה מוקדם להעריך האם חבר הכנסת ממכבים יכהן גם בקדנציה הבאה.
הילה שי-וזאן: חברת מועצת עיריית מודיעין לשעבר הספיקה לכהן בכנסת ה-23 למשך תשעה חודשים בלבד, לאחר שנכנסה לבית המחוקקים הודות לחוק הנורבגי במסגרת מפלגת חוסן לישראל בסיעת כחול-לבן. לאחר פיזור הכנסת ה-23 עזבה שי-וזאן את מפלגתו של גנץ, ועברה אל תקווה חדשה של גדעון סער. שי-וזאן שובצה במקום ה-10 ברשימה של סער, שקיבלה לבסוף רק שישה מנדטים והנציגה ממודיעין נותרה מחוץ לבית המחוקקים. מאז נשארה שי-וזאן חלק מהמנגנון המפלגתי של תקווה חדשה, אולם בשלב זה עתידם של סער, המפלגה ושי-וזאן לוטה בערפל ואין אפשרות להעריך האם תכהן שוב כחברת כנסת.
בוגי יעלון: הרמטכ"ל ושר הביטחון לשעבר מרעות תמיד נמצא אי-שם ברקע של המערכת הפוליטית, גם כאשר הוא לא חלק ממנה, כפי שקרה בכנסת הנוכחית. יעלון היה חבר כנסת מטעם מפלגות הליכוד, כחול-לבן ותל"ם, ולקראת הבחירות האחרונות ניסה לרוץ כמועמד עצמאי, אולם פרש במהלך הקמפיין. בנובמבר 2021 מונה ליושב ראש סינפטק, קרן הון סיכון חדשה שתגייס הון באיחוד האמירויות.