עשר הדברות למתאמן בריצה

אריק מורה
2016-08-08 01:00:00
2016-08-08 01:00:00

בעירנו הצעירה, שרבים מתושביה רואים בספורט חלק מאורח החיים שלהם, יש אלפי רצים ומתאמנים. תמונה שכיחה למדי היא לראות כיצד בפארקים השונים ברחבי העיר מתקבצים מדי בוקר וערב מתאמנים רבים בגילאים שונים ולצידם מאמנים אישיים וקבוצתיים.
האם שאלתם את עצמכם פעם מהו תפקיד המאמן וכיצד הוא יכול לתרום לי ולקדם אותי להישגים בספורט?
למאמן ריצה וכושר תפקידים רבים, לא תמיד המתאמנים ערים להם.במאמר זה אסקור מהם עשרת התפקידים העיקריים של מאמן הריצה והכושר, כדי שתדעו למה לצפות מהם (ולמה לא) וכיצד הם יוכלו לסייע לכם להגיע ליעדים, שככל הנראה לא הייתם משיגים  אותם לבדכם…

קביעת יעדים ומטרות- בהיעדר ניסיון ובשל החשש מאי הצלחה, מרבית המתאמנים לא מגדירים
    לעצמם יעדים ספציפיים וגם אלו שקובעים יעדים, לא תמיד יודעים כיצד מגדירים אותם נכון.
    יעד חייב להיות ספציפי ומדיד (למשל במרוץ הלילה שייערך בנוב' 2016 בת"א, ארוץ 10 ק"מ בזמן של 50 דקות), הוא חייב להיות קשה, אך בר השגה. הוא חייב להיות תלוי בי ולא באחרים (למשל להגיע למקום השני במרוץ זה יעד שאמנם תלוי בי, אך תלוי גם בהרבה רצים אחרים).
    לסיכום אני סבור שכל מתאמן צריך שיהיה לו יעד, שיזכיר לו למה הוא קם בשעה מוקדמת כל כך כשבחוץ יורד גשם, למה הוא ממשיך בריצה למרות שכל כוחותיו אזלו, למה הוא חייב להקפיד על תזונה נכונה וכו'. הגדרת יעד עם מאמן היא מעין "חוזה הדדי"  שבו לכל אחד מהצדדים יש חלק חשוב בהצלחה ו/או בכישלון.

בניית תכנית אימונים: אם יש סיבה אחת מרכזית שלשמה כדאי להיוועץ עם מאמן, היא קביעת תוכנית האימונים. בניית תוכנית אימונים היא עניין מורכב. היא חייבת להיות ספציפית (מותאמת
    למתאמן, לרמתו, ולמצבו הבריאותי) והיא צריכה בסופו של דבר להביא את המתאמן לעמידה
    ביעדים שנקבעו, תוך הימנעות מפציעות מיותרות.
    תכנית טובה היא תכנית מדורגת, מגוונת ומאתגרת כאחד. בתכנית שבונה המאמן הוא קובע את עצימות האימון (העומס) ומגדיר את זמני ההתאוששות, כמו כן הוא קובע יעדי ביניים כדי לוודא שהמתאמן מתקדם לעבר היעד המתוכנן.

זיהוי "לימיטרים" – לכל מתאמן, גם לאלוף העולם, יש מגבלות וחולשות. תפקיד המאמן הוא לזהות את הלימיטרים של כל אחד ולתת מענה לחסמים אלה.

וידוא עמידה בתכנית וביעדים שנקבעו: קל מאד להישבר, להפסיק להתאמן ו/או לשנות תכניות בהתאם למצב הרוח המשתנה. תפקיד המאמן לוודא שהמתאמן ממוקד כל הזמן ביעדים ובמטרות שנקבעו ושחופשה כזו או אחרת, או משבר כזה או אחר, לא מסיטים את המתאמן ממטרותיו. כמו כן תפקיד המאמן לבצע מעקבי ביניים כדי לוודא עמידה ביעד הסופי.

היבטים מנטליים ופסיכולוגיים- אין מתאמן שלא מושפע ממצבי רוח. היכולת לגמוע מרחק מסוים ו/או להרים משקל מסוים, תלויה ביכולת המתאמן, אך לא פחות מכך במידת האמונה שיש לו ביכולתו לעשות זאת. העלאת המוטיבציה ועידוד הרצון להשתפר כל הזמן, הם מרכיבים חשובים בתפקידיו של המאמן, וודאי בספורט הישגי ו/או בענפי ספורט שהצלחת המתאמן כרוכה  במאמץ פיזי ומנטלי רב (לדוגמה: ריצת מרתון, קרבות בג'ודו וכד').

הצבת גבולות ואיזונים: מתאמנים רבים (בעיקר צעירים) חווים תחושת הצלחה שבעקבותיה בא רצון עז לנסות לעשות יותר. ריבוי יעדים ומטרות, העלאת עומסים בצורה מוגזמת, אי הקפדה על מנוחות להתאוששות, אי הקפדה על שעות שינה ותזונה נכונה, יכולים להביא לפציעות מהן יהיה קשה לחזור למה שהיה קודם (במקרה הטוב – אי עמידה ביעד, במקרה הגרוע – נזק בלתי הפיך).

הימנעות מפציעות: טכניקת ריצה לא נכונה, הרמת משקולות מבלי לצמצם את העומס על השלד, חוסר איזון וחוסר סימטריה בין חלקי הגוף השונים, תכנית עבודה לא מדורגת ולא מגוונת ואי הקפדה על חימום ושחרור, כל אלה הם פוטנציאל לפציעות וזו אחת הסיבות לכך שכמעט ואין מתאמן (עצמאי) שלא חווה פציעה. תפקיד המאמן הוא ללמד מהי הטכניקה הנכונה וכיצד לעשות את הדברים באופן שמצמצם את הסיכויים לפציעות מסוג זה.

מסגרת, מחויבות אישית ו/או קבוצתית: כשאתה חלק מקבוצה שנפגשת ביום מסוים ובשעה מסוימת, או שביומן מופיע לך אימון עם מאמן, הסיכוי שתישאר בבית קטן יותר. יש מתאמנים רבים שלא מצליחים לצאת לאימונים באופן עצמאי והמחויבות לזמני האימון ולמסגרת המתאמנת היא הדרך היחידה לוודא שהם מתמידים ולא מפספסים אימונים.

טיפים ודגשים מניסיונם של אחרים: כאן יבואו הדגשים החשובים שיודע לתת מאמן ככל שניסיונו רב. הנושאים מגוונים ומשלימים את תכניות האימונים: תזונה נכונה לפני ואחרי אימון, שעות שינה, תרגילים ספציפיים לחיזוק שרירים מסוימים, שימוש בתוספים מתי וכמה, הכנה מנטלית לקראת תחרות וכו'.

השגת היעד והצבת יעדים חדשים כשמדובר על ספורט כאורח חיים ברור שהיעד  שזה עתה השגנו הוא רק הבסיס לקביעת היעד הבא.

* * *

כדי שנוכל  להפיק מעצמנו את המירב, חשוב שנעשה את הדברים בצורה מקצועית ואחראית. כפי שתיארתי לעיל תפקידי המאמן הם רבים ומגוונים ומכאן הצורך בהיכרות אישית ואינטימית בין המאמן למתאמן, ב"חיבור", בהרגשה (ובידיעה) שמדובר באיש מקצוע ושיש לי על מי לסמוך ועם מי להתייעץ.

כשכל אלה יבואו, כל מה שנותר למאמן זה לגרום לכם להנאה (גם מדברים שאף פעם לא חשבתם שתוכלו ליהנות מהם) וגם לגרום לכם לתחושת סיפוק והצלחה

(הכותב הוא מאמן ריצה וכושר ליחידים ולקבוצות במודיעין)

בתמונה קבוצת רצים במודיעין בזמן אימון משותף (צילום ארכיון)

[the_ad_group id="87"]
[the_ad_group id="89"]

כתבות נוספות

הטובים שבטובים

13 בני נוער ממודיעין זכו השנה לאות הצטיינות מהעירייה עבור פעילותם החברתית בעיר. ביבס: "בני הנוער הללו צומחים להיות המובילים של המחר"

הטובים שבטובים

13 בני נוער ממודיעין זכו השנה לאות הצטיינות מהעירייה עבור פעילותם החברתית בעיר. ביבס: "בני הנוער הללו צומחים להיות המובילים של המחר"

המשך קריאה »