באחד המפגשים הזכורים ביותר לעדה רשף מאז פתחה את סלון ביתה לקהל הרחב, התארחה יהודית הרמן, שהייתה אחת מנשותיו של גואל רצון. "היא סיפרה את הסיפור שלה, איך היא הגיעה למקום הזה, אבל דיברה גם באופן כללי על כתות בישראל. היום היא פעילה בנושא אז היא ידעה להסביר איך כתות עובדות, איך הן מפתות אליהן אנשים. זה היה מרתק. בדרך כלל ההרצאות נמשכות כשעה וחצי, אבל במקרה הזה הנוכחים שאלו אותה המון שאלות ופשוט לא נתנו לה ללכת."
כבר ארבע שנים שרשף מארחת בביתה סדנאות והרצאות, תחת השם "אצל עדה בסלון". קהל היעד מגוון: זוגות, קבוצות של חברים, אנשים שרק עברו לאזור ומחפשים להכיר אנשים אחרים, "ואז אני עוזרת להם להכיר במהלך הערב", וכבר קרה לה שהגיעו משפחות שלמות לחגיגת יום הולדת, או קבוצה של 11 נשים שרוקדות ביחד ריקודים סלוניים, וארגנה לעצמה דייט אצלה בסלון.
זה תלוי, אני מניחה, גם בנושא ההרצאה.
"יש הרצאות שמתאימות לגילאים מבוגרים יותר, למשל הרצאה על מוח צעיר של מיכל לוינסון, שעוסקת בשימור ושיפור הזכרון, עניינה בעיקר אנשים בגיל חמישים וצפונה. לעומת זאת, הייתה לי הרצאה של סטייליסטית בשם שני זוהר, שדיברה על התאמה של הלבוש למבנה הגוף ועל טרנדים באופנה, אז הגיעו הרבה צעירות בנות שלושים וארבעים. על פי רוב ההרצאות מתאימות לגברים ולנשים כאחד, אבל קורה שיש לי הרצאות לנשים בלבד, ואז אני מציינת את זה מראש. אנשים מגיעים בכל מיני פורמטים וצורות, מכל אזור השפלה והמרכז. קורים גם דברים נורא מצחיקים ומרגשים אצלי בסלון. אנשים מגלים פתאום אנשים שלמדו איתם בתיכון, שהיו איתם בצבא. זה נורא נחמד."
על חשיבות הקשר הבין-אישי
היא בת 60, נשואה לקובי, אם לשלוש בנות וסבתא לחמישה נכדים. גרה ברעות מזה 25 שנים. למעלה משלושים שנה עבדה במערכת החינוך. לפני עשור פרשה, "כי הרגשתי שאני צריכה לעשות משהו אחר עם עצמי". היא למדה הנחיית קבוצות ואימון אישי, והחלה להעביר קורסי הכנה לפורשים בארגונים ומקומות עבודה ולאמן בנושאי מעברי קריירה. "אבל רציתי מיזם נוסף, משהו שאני אמציא אותו, שיהיה שלי, שיבטא את היכולות שלי. כשאני עומדת מול אנשים בקורס הכנה לפרישה אני תמיד אומרת שהדבר הכי חשוב הוא שהם ימצאו איזה תחום עניין, עולם משלהם שיבטא את היכולות שלהם, ויהווה תחליף הולם וטוב לאובדן של עולם העבודה. עולם העבודה נותן הכרה, ביטוי עצמי, הערכה, קשרים בין-אישיים, התפתחות אישית, ביטחון. ומכיוון שאנחנו מאבדים הרבה ערכים כשעוזבים אותו, היה לי חשוב למצוא גם לעצמי תחליף שייתן לי את ההזדמנות לקבל בעולם הגימלאות את מה שקיבלתי בעולם העבודה, מקום לבטא בו את עצמי ואת היכולות שלי. יש כאלה שמספיק להם עולם הסבתאות, וזה בסדר. לי זה לא הספיק."
אבל היו לך דברים אחרים.
"חיפשתי משהו שיותר יענה לכישורים האישיים שלי. יכולת לארגן, לארח, לחבר בין אנשים, להעצים אנשים אחרים, והנאה. תוך כדי עבודה נחשפתי למרצים, להרצאות, והבנתי את הצורך של אנשים להתחבר אחד לשני ולצרוך תרבות. אנשים הם סקרנים, הם רוצים לדעת יותר, להעשיר את עצמם, זה צורך מאוד טבעי. בייחוד בגילאים שיש יותר רוגע אחרי גידול הילדים. כשאת עסוקה בהריונות, לידה, גידול הילדים, אז יש לך פחות זמן. כשהקן מתרוקן את חוזרת לעצמך ולצרכים שלך."
את בעצם מדברת על הצורך העליון בפירמידת הצרכים של מסלאו, ההגשמה העצמית.
"בדיוק. את הביטחון כבר יש לך, את ההשתייכות כבר יש לך. את רוצה את הביטוי העצמי."
ואיך נולד הרעיון לארח דווקא בסלון הבית הפרטי שלך?
"הקן התרוקן. הבית הגדול נעשה פנוי, וגם הזמן התפנה. אבל יותר מכך היה לי חשוב להחזיר את האירוח לתוך הבית, כמו שהיה בסלון של פעם. בעבר היינו מארחים בסלון שלנו, ובשנים האחרונות יש מאוד יציאה החוצה, להיכלי תרבות ולמתנ"סים. אני התגעגעתי לאירוח יותר אינטימי, שאנשים מקבלים לא רק תרבות אלא שנוצר ביניהם קשר, שזה לא פחות חשוב. זה אפילו יותר חשוב."
למה, בעצם? לאנשים יש את המעגלים שלהם, החברים שלהם.
"הקשר הבינאישי זה הדבר שהוא הבסיס לכל דבר בחיים בעיני, וגם לאיכות חיים. בייחוד מכיוון שהעולם הולך לכיוון שכל אחד מול עצמו, עם המחשב, עם האייפד. את רואה את התמונה הזאת שאנשים בארוחה ביחד וכל אחד תקוע בטלפון שלו ומסמס, וזה יוצר חוויה של בדידות. אני חושבת שהבסיס לכל דבר הוא קודם כל הקשר הבינאישי."
ערב בביתה של רשף. "התגעגעתי לאירוח יותר אינטימי, שאנשים מקבלים לא רק תרבות אלא שנוצר ביניהם קשר"
לאירוח בביתך הפרטי יש מחירים. אובדן הפרטיות, למשל.
"כשעלה לי הרעיון דבר ראשון התייעצתי עם בעלי ועם ילדי, קיבלתי תמיכה מהמעגל הקרוב, ורק אז פניתי ליועצת עסקית, שהיא גם חברה טובה, ובניתי תוכנית עסקית ותוכנית עבודה כדי לממש את הרעיון."
הנאה מאוכל, הנאה מתרבות
לאחר שגיבשה את הרעיון, החלה רשף לגבש את הקונספט. "רציתי שזה יהיה שילוב של הנאה מאוכל והנאה מתרבות. שזה לא יהיה על קפה ובייגלה. אז בניתי קונספט של ארוחת ערב שבסיומה קפה ומתוקים, כדי לאנשים יהיה גם זמן לעשות מינגלינג. בשלב הראשון חיפשתי מרצים שידברו על נושאים שאני רוצה להביא אלי לסלון, שיעסקו בכל תחומי החיים: אמנות, תרבויות שונות בעולם, מופעים, סיפורים אישיים, אקטואליה. שכל אחד יתחבר, שימצא את הנושא שמעניין אותו. הלכתי לשמוע הרצאות שמעניינות אותי בחוגי בית, מתנ"סים, היכלי תרבות. לקחתי כרטיסי ביקור, פניתי לאנשים ובניתי תוכנית חודשית, שכוללת הרצאה בין פעם לפעמיים בחודש, בימי חמישי, לאורך כל השנה להוציא חודש אוגוסט. אני קוראת לזה אוגוסטינה – החג של הסבתות והנכדים."
מה הייתה ההרצאה הראשונה?
"הרצאה של שרית אמיתי שדיברה על כסף, על מערכת היחסים שלנו איתו ועל המקום שלו בחיים שלנו. בשלב הזה עדיין לא היה לי קייטרינג, עשיתי את כל הסלטים לבד והזמנתי חלק מהדברים מכל מיני מקומות שמצאתי. אבל עם הזמן הבנתי שאם אני מכינה את כל הסלטים בעצמי אני מגיעה עייפה לערב עצמו ולא נהנית ממנו. ובכלל, היה לי הרבה ניסוי וטעיה לאורך הדרך, וכל הזמן בדקתי ובחנתי מה אני עושה טוב, מה לא טוב ומה אני יכולה לשפר."
מה למשל שיפרת לאורך הזמן?
"נתחיל מזה שמצאתי קייטרינג, כדי שאני לא אעמוד במטבח חמש שעות לפני האירוע. בעזרת בעלי, שהוא איש שמבין במערכות מידע, הכנסתי את מערכת רב מסר ופייפל, מערכות שמאפשרות רישום ותשלום אוטומטי. לאט לאט גם הבנתי איזה סוג של מרצים אני רוצה, מה האיזון הנכון. הבנתי גם שהשיווק חייב להיות בכמה ערוצים בו זמנית: גם הוירטואלי, כלומר בפייסבוק וברב מסר, וגם במעגלי עסקים, גם דרך התקשורת, העיתונות הכתובה. אני לא יכולה להרשות לעצמי לשווק את עצמי למשל רק ברשת, בלי להיפגש עם אנשים, בלי שיכירו אותי."
תארי לי איך נראה ערב אצלך בסלון.
"התכנסות בשבע וחצי. עד שמונה ורבע יש ארוחת ערב, בסגנון בופה, עם אפשרות לדבר ולהכיר. על הקייטרינג אחראי קיש'לה, קייטרינג חלבי ממודיעין. בשמונה ורבע מתחילה ההרצאה, באורך שעה וחצי פלוס מינוס, המלווה בשיח, שאלות ותשובות. אחר כך אני מזמינה את האורחים לקפה, תה וקינוחים. יש לי כמה ספקיות של קינוחים: "מיכל אופה מאהבה" של מיכל עובדיה המקסימה מלפיד, מישל זוהר ממודיעין, vivi's עוגות בוטיק של ויוי ארפי, גם היא ממודיעין. אני בכוונה משתמשת בשירותים ממודיעין והסביבה, ותמיד זו מישהי שאופה בבית והאוכל מגיע אלי במיוחד הביתה, טרי וטעים."
ומה את עושה במהלך הערב עצמו? מה התפקיד שלך?
"אני המארחת. בערב עצמו אני דואגת לקבל כל אחד שנכנס אלי הביתה, להכיר אותו בשמו, לשוחח עם האנשים ולתת להם תחושה שהם מגיעים למקום חם וידידותי. אני מחממת, מסדרת ומגישה את האוכל. לפני ההרצאה אני מברכת את הבאים ומציגה את המרצים. אני יושבת עם האנשים במהלך ההרצאה, ובסיום מזמינה את כולם לקפה ולמתוקים ונמצאת איתם עד אחרון האורחים. אין צלצול ללכת הביתה."
לכמה אנשים מיועד הערב?
"בחורף, בסלון, לארבעים אנשים; ובקיץ, בדק של המרפסת – לשישים."
איזה פידבקים את מקבלת?
"הפידבק הכי חזק הוא על האירוח שלי, שהוא אירוח מאוד חם, לבבי, מוקפד, אלגנטי, טעים בטירוף, משתגעים על האוכל של קישל'ה. ולגבי ההרצאות – אני בוחרת אותן בקפידה, ואני מנסה לקלוע גם לטעם הקהל, אבל זה מאוד אישי. בדרך כלל הפידבקים טובים."
קרה לך גם שקיבלת פידבקים לא טובים?
"אני לא צריכה לקבל, כי אני מרגישה את זה. אני מסתכלת על הקהל, רואה את שפת הגוף, ויש גם את מדד הסמארטפוניםים – לפי כמות האנשים שמסמסים תוך כדי ההרצאה. ברוב ההרצאות לא מוציאים את הטלפוונים. ברגע שמוציאים ומסמסים וקמים ומסתובבים, אני מבינה שמשהו לא עובד. אני המבקרת הכי קשוחה של ההרצאות."
לעלות לרמה הבאה
לפני כשנה החליטה לפתוח את סלון ביתה גם בבקרים, לטובת סדנאות שקשורות בהתפתחות אישית. "בגלל שהייתי מאמנת קריירה אני מרגישה שאני יכולה לקדם מאוד נשות קריירה בעסקים קטנים. אני מאוד יצירתית, יש לי המון נסיון, ונורא חשוב לי שנשות עסקים אחרות יעלו לרמה הבאה שלהן. גם אני משתדלת כל הזמן לעלות לרמה הבאה שלי. לכן ייסדתי שיתוף פעולה עם רינת בורג, יועצת עסקית. פעם בחודש אני מנחה בוקר שנקרא "מאסטר מיינד לעסקים", שכולל התכנסות של חמש בעלות עסקים, בהנחייתי ובהשתתפות רינת, כשהמטרה היא לפתור דילמות עסקיות. בנוסף, אני מארחת סדנאות שרינת מעבירה, ופעם בחודש אנחנו מנחות ביחד סדנאות שקשורות להתפתחות מקצועית, ומיועדות לעד עשרים איש. מלבד זאת אני עושה הדרכות פייסבוק למתחילות, אישיות וקבוצתיות. אני רוצה להכניס סדנאות נוספות, אבל זה חייב להיות מישהו עם ערך מוסף גבוה, אני לא מכניסה לבית כל אחד."
"רציתי שזה יהיה שילוב של הנאה מאוכל והנאה מתרבות"
למה, בעצם, הסינון הזה? מה ההבדל בין הבוקר והערב?
"עם רינת עבדתי בעבר, היא הייתה היועצת העסקית שלי, הבנתי את היכולות שלה ומתוך זה נותר שיתוף הפעולה שלנו. שתינו מאוד מחויבות להתפתחות אישית ומקצועית. אצל שתינו זה ערך עליון בחיים."
מה כולל פורמט הבוקר?
"הסדנאות נפתחות בשמונה בבוקר, עד שמונה וחצי יש ארוחת בוקר ישראלית קלה, ואחר כך מתחילה הסדנא, שנמשכת בדרך כלל שלוש שעות עם הפסקה באמצע לקפה ועוגה."
את מארחת גם אירועים פרטיים?
יש אפשרות לתכנן אירוע פרטי, שכולל ארוחה והרצאה, לקבוצות של 20-30 איש. זה מתאים לקבוצות של חברות שחוגות יום הולדת, ערבי גיבוש או ערבים חברתיים למחלקות ומקומות עבודה. אני מתאימה את ההרצאה לקהל היעד. יש לי מאגר גדול של מרצים, והוא גדל כל הזמן, מכיוון שאני מקבלת כל הזמן פניות מאנשים שרוצים להופיע אצלי."
למה בעצם, אם יש כזה ביקוש, את לא עושה יותר הרצאות?
"כי אני רוצה שייהה לי זמן לילדים ולנכדים, לספורט, לצרוך תרבות בעצמי, ליהנות מהזוגיות שלי. אני בת 60 ויש לי חיים."
בתמונה עדה רשף. צילום אינגריד מולר