שינויים בהרגלי הצריכה. הפעם באמת

איילת לוין
2014-07-03 01:00:00
2018-08-13 01:00:00

בשנים האחרונות צצו אתרי קניות באינטרנט, חנויות און-ליין ישראליות ואתרי קניות בהן ניתן לרכוש הכל  – בגדים, נעליים, מוצרי חשמל, מחשבים וציוד היקפי, מכשירים סלולאריים, גאדג'טים, מוצרים לבית ולמטבח, רהיטים, אוכל. הכל. החנויות המקוונות בארץ ובחו"ל חוסכות לבעליהן אחזקת עובדים, שכירות ועוד הוצאות רבות ובכך ניתן להוזיל את המוצרים הנמכרים בהן. היצע הסחורה שם גדול יותר מאשר בכל חנות ממוצעת.

זה התחיל בהוזלה מסוימת עבור קוני האון-ליין והיא גם סיפקה נוחות –  שיטוט וירטואלי בנוחיות ביתך לעומת כיתות רגליים בין עשרות חנויות והאפשרות לעשות השוואת מחירים מיידית ובהיקף גדול. תחילה אנשים רכשו באתרים הללו בגלל נוחות זו או משום שיכולו למצוא בהם מוצרים שלא ניתן היה למצוא בארץ, או שנמכרו בחו"ל במחיר זול יותר אבל בגלל דמי משלוח גבוהים – הקנייה לא הייתה בהכרח משתלמת. אבל בשנתיים האחרונות קמו אתרי קניות בהם נמכרים מוצרים תוצרת סין במחירים מצחיקים, בדרך כלל אף ללא תשלום עבור המשלוח. יותר ויותר ישראלים מתוודעים  ליתרונותיהם ויש כאלה שכבר "מכורים".

עד היום המחסום העיקרי עבור הצרכנים הישראליים היה המשלוח. למרבית הסוחרים לא השתלם לייבא את הסחורה לארץ היות ובמקרים רבים לא היה משלוח ישיר לישראל. במידה וכן – לעתים המשלוח עלה פי שלושה מהמוצר.

יש מספר חנויות ענק באינטרנט אבל דומה שהשתיים המוכרות ביותר בישראל הן "דיל אקסטרים" הוותיקה ו"עלי אקספרס". לצדן פועלים גם אתרים ישראלים כמו "לייט אין דה בוקס" ו"שופססטופ". אלה הוקמו בעיקר כדי לדלג מעל מחסום השפה של האתרים הבינלאומיים, אבל בשנה האחרונה הפכו שני הענקים גם למתורגמים. אמנם לא באיכות גבוהה (תרגום "מכונה", שעובר על כל דף נקרא ופשוט מתרגם מילה-מילה) – אבל כזה שעושה את העבודה.

"עלי אקספרס" מציעה מוצרים מכל הסוגים: אלקטרוניקה, מוצרי סלולר, מוצרי מחשב, מוצרים וצעצועים לתינוקות וילדים, מוצרים לרכב, מוצרי ספורט (לריצה, רכיבה על אופניים וכו'), מוצרים לבית ולגינה, בגדים, תכשיטים ושעונים, מוצרי טיפוח ועוד רשימה ארוכה של חפצים ומוצרים. "דילאקסטרים" היא מעין מקבילה גברית יותר של "עלי אקספרס", היות והיא מתמקדת במוצרי מחשב ואלקטרוניקה. ניתן למצוא שם מחשבים ניידים, משחקי מחשב, טלפונים ואביזרים סלולאריים, מצלמות, גאדג'טים וצעצועים לכל הגילאים (החל ממשככי כאבים, מתנות ליום נישואין וחג האהבה תחפושות ועד קליפ של נוצה המיועד למגבעת) וגם מוצרים לרכב ומוצרים לבית ולגינה.

באתר הפופולארי "נקסט" הדגש הוא על מוצרי אופנה: בגדים, נעליים, אקססוריז והלבשה תחתונה לנשים וגברים, לצד מוצרים לבית. באתר זה אין דמי משלוח בהזמנה למעלה מ-75 שקל.

ויש כמובן גם חסרונות: מידות בעייתיות או זמן המתנה ארוך למשלוח. אבל ה"מכורים" כבר מתורגלים: "אם את יודעת איך לתפעל את הקנייה בצורה נבונה, אין כמעט נפילות. ולגבי זמן ההמתנה פשוט לא קונים מהרגע להרגע אלא מתכננים את הקנייה ואז אין שום בעיה".

עלייה של מאה אחוז במשלוחים

בדיקה עם חברת דואר ישראל ממחישה עד כמה המהפיכה קיצונית. "בשנה האחרונה חלה עלייה של כ- 100% בהיקף החבילות הנשלחות לארץ"" נמסר לנו השבוע. "על רקע העלייה בהזמנות באמצעות האינטרנט. ישנם מספר אתרים מרכזים מהם נשלחים דברי הדואר: אלי-באבא אקספרס, דיל אקסטרים, נקסט, אסוס ואי-ביי.

לקראת חגי תשרי וחג הפסח אנו עדים לעלייה משמעותית יותר, ובשנה האחרונה חלה עלייה של כ- 25% במשלוח חבילות לארץ מימים רגילים. בשל העלייה בגידול החבילות, מתאימה החברה את עצמה לשיפור השירות ללקוחות. בין היתר, הוקצה אשנב יעודי בבית הדואר המרכזי במודיעין למסירת דברי דואר רשומים וחבילות מחו"ל. בנוסף אנו בוחנים בימים אלו אפשרות נוספות, בהן העתקת בית הדואר למבנה גדול ומרווח יותר, על מנת לתת שירות מיטבי ללקוחות החברה".  

קונים הכל. אפילו תחתונים

נורית נמשיץ, בת 34, נשואה ואם לשתיים (השלישי בדרך), היא קונה סדרתית דרך האינטרנט. היא מעידה על עצמה שבהתחלה זה היה ממכר אבל לאחר זמן קצר, כשמגיע חשבון האשראי, מתעשתים ונרגעים ההתלהבות הראשונית. ובכל זאת – היא לא היתה היחידה שפסקה באוזני: "זהירות זה ממכר", וגם לא האחרונה.

אז איך נגמלת?
"ההתחלה הייתה קשה. את לא מרגישה שאת קונה וזה גורם לך לקנות יותר. אבל זו התלהבות של התחלה ואחרי שהגיע החשבון בסוף החודש המעטתי בקניות. ההתחלה הייתה קשה, אבל לומדים".

את רוב הקניות שלה היא עושה בעלי אקספרס. שם היא קונה לא רק בגדים אלא גם מוצרים לבית. לעתים היא  פונה – לקניית בגדים בלבד – לאתר נקסט. היא קונה באתרים הללו בגדים לכל המשפחה: לה, לבעלה ולשתי בנותיה וגם מוצרים לבית כמו מדפים לאמבטיה, מדבקות קיר, מנורות ועוד. היא החלה לקנות באינטרנט לפני כשנה וחצי ומאז הביקורים שלה בחנויות התמעטו באופן משמעותי.

כמה פעמים את גולשת באתרי הקניות?

"זה תלוי במידת הצורך. אבל בגדול, אני נמצאת באתרים הללו באופן קבוע פעמיים בשבוע".

בכמה את מעריכה את החיסכון הכספי כתוצאה מהקניות ברשת?

"החיסכון בבגדים הוא אדיר. מדובר בהוזלה של 40-50 אחוזים. לדוגמא הזמנתי מכנסי היריון שבארץ עולים 150 שקל, ב-66 שקל. אני רואה לפעמים בגדים באתר בדיוק כמו בקסטרו. לדעתי בתי אופנה ישראלים קונים אותם בסין ומחליפים את הטיקט. שמלה כמו שראיתי בקסטרו ב-180 שקל מצאתי באתר ב-16 דולר. פשוט אין פרופורציה. אני גם אלופה בבגדי ים. אני קונה בגדי ים שמחירם המקסימלי הוא 15 דולר, כשבחנות אני יכולה למצוא את אותו בגד ים בדיוק במאות שקל. אפילו התמונה של הדוגמנית עם בגד הים בעלי אקספרס היא אותה תמונה שמופיעה בקטלוג החנות".

ובעלך?

"בעלי קונה בעלי או בדילאקסטרים מוצרים עבור ריצה ואני מזמינה לו תחתונים ובכמויות. זה שוס. התחתונים לגבר באיכות טובה ועולים שני דולר בלבד. זה גרושים".

מה את לא קונה באינטרנט?

"אני לא קונה שם מוצרי טיפוח. חשוב לי לקנות מוצרים שמאושרים אך ורק על ידי משרד הבריאות, לי וילדים שלי".

יש 'נפילות'?

"מדי פעם אני מתאכזבת, אבל מדובר באחוז מאד קטן. באיזור 10 אחוזי כשלון, שזה אחוז קטן ביחס לכמות הגדולה שאני עושה של רכישות און ליין. זה עדיין משתלם מאד. האכזבה יכולה להיות בגלל שהצבע בפועל שונה מאיך שהוא היה נראה באתר, שזה שטויות, המוצר יכול להגיע שבור, דברים כאלה. היה לי מקרה כזה, שהמוצר הגיע שבור, הספק ביקש שאשלח לו תמונה של המוצר, ובתגובה אמר שאשאיר אותו אצלי והוא שלח לי חדש".

ומה לגבי שירות?

"הספקים שאני קונה מהם זמינים גם בצ'אט און ליין. לא מזמן קניתי 30 ערכות לים לילדים בשביל לחלק כמתנה בסוף השנה בגן של הבת. כתבתי לו שאני עושה הזמנה גדולה ואם הוא יכול לעשות לי מחיר טוב יותר והוא עשה לי הנחה. וגם במקרים שלא הייתי מרוצה או שזיכו אותי או דאגו לפצות אותי".

מה שיטת הקנייה שלך?

"מוצרים שאני מעוניינת בהם, אני בודקת מה הספק הזול ביותר. אפשר לעשות סינון לפני סדר עולה של מחיר. אני בודקת מה אחוזי הקנייה אצלו ומידת הסיפוק של הלקוחות מאותו ספק".

איך מקבלים אינדיקציה אם הספק אמין ואיכותי?

"אתר עלי אקספרס שולח המון מיילים כדי לוודא שהמשלוח התקבל ולאחר שהוא מגיע הם ממשיכים להטריד אותך שתתני ציון לספק, למוצר ולשירות".

ומה עם האיסוף מהדואר?

"הצרה הכי גדולה זה דואר ישראל. בסניף שאני מגיעה אליו, למזלי המצב טוב יותר מסניפים עמוסים יותר במודיעין. גם מכירים אותי שם אז מיד מוסרים לי את החבילה מבלי התמהמהויות של תעודת זהות וכדומה. חברות אחרות מספרות לי שבסניפי הדואר האחרים זה תיק".

 

לפעמים יש גם אכזבות

רות ורדי בת ה-40, נשואה ואם לשתי בנות, עושה את רוב הקניות לבית באינטרנט ובמקרה שלה גם אוכל עבור בתה, מוצרים נטולי גלוטן. היא קונה לרוב בעלי אקספרס, מעט באיביי ומוצרי מזון ב-IHERB.

ורדי: "דבר ראשון אני קונה באינטרנט בגדים. אני לא זוכרת מתי פעם אחרונה עשיתי שופינג בחנות, למעט בסוף עונה. אני קונה שם בגדים, בגדי ים, בגדים מקסימים לבנות – טולים, חצאיות ומה לא ואני קונה גם הרבה חומרי זילוף ומוצרים למטבח. למשל לא מזמן יצא טרנד חדש 'קייקפופס' (עוגה על מקל), מצאתי את המכשיר להכנה שלהם בבית בארץ ב-250 שקל באינטרנט מצאתי אותו ב-100 שקל כולל משלוח לארץ".

מה המציאה הטובה ביותר שהייתה לך שם?

"ראיתי חולצה שממש התלהבתי ממנה באתר קניות ישראלי ב-280 שקל. ממש רציתי אותה אז פרסמתי תמונה שלה בקבוצה בפייסבוק 'המציאות של באיביי' ושלחו לי קישור לאיביי לעמוד של החולצה עם אותה תמונה שם היא עלתה 8 דולר בלבד. היו גם נעליים בחורף, מגפי סקי שהיו להיט בארץ ומצאתי אותן ב-200 שקל. בעלי קניתי אותן ב-70 שקל והן היו מעולות. בעלי היה צוחק עלי שאם יכולתי לישון איתן הייתי עושה את זה. חברה טובה קנתה באתר חיקוי לג'ינס ממותג, אחד לאחד. המקורי עולה אלף שקל. החיקוי עלה 30".

ואכזבות?

"המידות שונות. קניתי לא מזמן בגד ים במידה XXXL ועדיין הוא היה קטן לי. מקרה אחר שגם היה לא מזמן, הזמנתי  24 מתנות לילדים למסיבת סיום וקיבלתי 22. ביקשתי החזר מהספק ומיד הוא הסכים. אבל זה לא כזה ורוד, הסינים יכולים להיות פעמים רבות רמאים לכן צריך לשים לב לאחוז הקונים שמרוצים מאותו ספק. פחות מ-93% שמרוצים אני לא קונה. אני קוראת גם פידבקים. אבל מדובר בנפילות קטנות. סך הכול נפלתי אולי ב-15 דולר".

איך יודעים לקלוע למידה הנכונה?

"לכל ספק יש טבלת מידות בה מצוין בכל בגד מה ההיקף בחזה, היקף מותניים וכדומה ויש לי סרטי מדידה ואני בודקת. אני גם משתדלת לבדוק בקבוצה בפייסבוק מה המידה שלהן בארץ ואיזה מידה הן הזמינו באתר ומזמינה לפי זה".

אם צריך לשלם באשראי ואין פייפאל, את מוטרדת?

"מטריד, אבל אני מספקת את פרטי כרטיס האשראי לאומי קארד ויש להם מחלקת ביטחון אדירה. הם מיד מסמנים כשיש גיהוץ. עד היום טפו טפו הכול היה בסדר".

שתפי אותנו בטיפים לקניה טובה ברשת…

"כמו שאמרתי – לא לקנות אצל ספק שיש אצלו פחות מ-93% קונים מרוצים. חשוב לקבל ולקרוא המלצות. כדאי לסמן חיפוש לפי מחיר כי את יכולה למצוא שמלה מהממת בעשרה דולר, אבל אם תחפשי עוד קצת תמצאי את אותה שמלה ב-6 דולר. האחריות הרשמית באתר היא למשך 45 ימים לכן חשוב מאד לעקוב כמה זמן עבר מאז ההזמנה וביום ה-44 אם לא הגיעה המשלוח צריך לפנות לאתר ולפתוח 'דיספיוט' – תלונה על הספק. מרגע פתיחת התלונה יש לספק שמונה ימים אפשרות להגיב. אם הוא לא הגיב, עלי אקסטרים מזכים את כרטיס האשראי. אפשר להגיש תלונה על כל דבר – לא רק על איחור הגעת המשלוח. גם על המוצר עצמו, אפילו רק בגלל שהוא לא תואם למה שהופיע באתר. לא תמיד זה אידיאלי. לפעמים הספקים ממציאים מספרי משלוח ומטרטרים. אבל לרוב אין עם זה בעיות. ברגע שפותחים דיספיוט לספק, זה פוגע בו ומוריד מהציון שלו אז חשוב להם שזה לא יקרה".

נשמע כאילו צריך הרבה סבלנות…

"אם תעירי אותי באמצע הלילה אני אמצא לך מה שאת רוצה בעשרים שניות. לומדים מהר, זה פשוט".

 

סוחרי מודיעין חלוקים

אחרי שסקרנו את האתרים המובילים ושמענו קונים נלהבים, הגיעה השעה לבדוק כיצד המהפיכה משפיעה על העסקים המסורתיים. אלה שנמצאים בחנות אמיתית, עם מוכרים בשר ודם וסחורה שנמצא על המדפים.

יואל בן שטרית, מנהל חנות בגדי הילדים The children place, סיפר כי המעבר של חלק מהקונים ובעיקר של הקונות במקרה של בגדי ילדים – בינתיים לא מורגש בחנות. מדובר בחנות יחסית חדשה, אבל מסקנתו כי ההשפעה של הטרנד ההולך וגדל עדיין לא מורגשת במקומות אחרים בשוק מבחינה עסקית היא גם על סמך עבודתו הקודמת באחד הסניפים של רשת "שילב". הוא כן הוא נתקל בתגובות של קונים שפונים למוכרים בטענה שראו את המוצר במחיר זול יותר באינטרנט, אבל עדיין קונים אותו במקום.

למה אנשים ממשיכים לדעתך לקנות בחנות ולא באינטרנט?

"באתרי הקניות מחו"ל הסחורה אולי זולה יותר אבל לפעמים המשלוח יקר מאד וההבדל בין המוצר בחו"ל לזה שבארץ הוא של גרושים בלבד. אז זה לא משתלם. זה במידה והם מחפשים מותג או מוצר איכותי מסוים במחיר זול יותר. לגבי האתרים הסיניים, האיכות ירודה משל הסחורה שלנו וצריך להזמין הרבה זמן להגעת החבילה. זמן המשלוח כפי שאני רואה את זה, הוא חיסרון משמעותי. גם אני קניתי מוצר באחד האתרים והוא לא הגיע במצב טוב והייתי צריך להחזיר אותו. זה פרוצדורה".

ומה עם "חוויית הקניה"?

"זה הדבר החשוב ביותר עבור הקונים שממשיכים להגיע לחנות. הם רוצים להרגיש את הבד, לראות בעיניים, למדוד וכמובן לראות שיש עם מי לדבר".

מה אתה חושב יקרה בעתיד?
"אני שם לב לכך שזה אכן גדל. נצטרך יותר לעבוד על שירות כדי להילחם בתופעה, אבל מעבר לזה אין הרבה מה לעשות".

 

ירידה של 20 אחוז בהכנסות

ישראל דוקרקר מנהל את חנות "עידן 2000" במתחם עינב. לדבריו, בעסק שלו הרגישו היטב את מעבר הלקוחות מהחנות לאינטרנט, בעיקר בפורים האחרון. אז רשם ירידה של כ-20% מהכנסות מתחפושות יחסית לשנה הקודמת, ולמד מהלקוחות כי 20 האחוזים האלה התגלגלו בעיקר לרשת.

איך אתה יודע שהסיבה לכך היא קנייה באינטרנט?

"לקוחות מספרים לי. היו כאלה שהגיעו גם להחליף אצלי מידות".

במה עוד אתה מרגיש ירידה?

"בצעצועים של חברות 'לגו' ו'פליימוביל'".

איך נאבקים בתופעה?

"לי אין איך להתמודד עם המחירים הזולים באתרים. הספק שלי צריך להוזיל את המחיר והוא לא עושה את זה. אחרי הכתבה הגדולה שהייתה בטלוויזיה בזמנו על הבדלי המחירים במוצרי לגו ופליימוביל בין הארץ לחו"ל, לגו הורידו קצת מחיר ופליימוביל לא.  אני מאמין שבעתיד אף נרגיש את ההשפעה של הדבר הזה באופן משמעותי יותר במוצרים מסוימים. המדינה צריכה לעזור לבעלי העסקים להתמודד באמצעות שיטת מיסוי אחרת".

למה בכל זאת לקנות למשל צעצועי פליימוביל אצלכם?

"כי אצלנו יש אחריות ושירות".

 

הכי חשוב לישראלי – האחריות

לדברי מנהל הסניף של אחת מחנויות הפרפומריה בעיר, הוא אינו מרגיש את השפעת הרכישה באינטרנט על המחזור. להיפך. לדבריו, בשנה האחרונה הם גדלו במכירות. "אבל יכול להיות שהיינו גדלים עוד יותר אלמלא המתחרים האלה ברשת".

אושרי גז, בעל חנות בשילת המתמחה בציוד היקפי למחשבים ותקשורת, אומר שאצלו ההשפעה של קנייה אינטרנטית אינה מורגשת כלל. "אצלי הקונים לרוב עסקיים ולעיתים רבות לא שואלים על מחיר המוצר. אותם מעניין איכות יותר מעלות. מה גם שחלק ניכר מהפרנסה שלנו מגיעה משירותי התקנה ותיקונים".

אז למה לקנות בחנות?

"אי אפשר לדעתי להחליף את המוכר המומחה. ובכלל, אני מציע למי שלא מבין, שלא יקנה באינטרנט. מדובר ב-96% מהאנשים. פעמים רבות ההמלצות מפוברקות, מקבלים מחשב בלי מערכת הפעלה או עם חוסרים אחרים והלקוח הממוצע פעמים רבות לא יודע לקרוא את האותיות הקטנות שלא תמיד גם מופיעות בבירור".

קובי סופיר, מבעלי רשת "מורד גיליס בייבי" למוצרי ילדים ותינוקות, מספר כי מהפיכת הקניות הדיגיטלית מורגשת אצלם בעיקר בשלב המיקוח מול הלקוח. לפעמים מאבדים לקוח או שניים לדבריו, אבל בשורה התחתונה זו תופעה שהם מתמודדים איתה בארבע שנים האחרונות והוא אינו מאמין כי היא תתרחב לממדים משמעותיים שיפגעו בפרנסה. עיקר ההשפעה, לדבריו, היא בהתנהלות מול הלקוח וזה לא מורגש ממש בכיס. "האינטרנט מקשה על המכירה בחנות, הלקוחות מגיעים אלינו אחרי שעשו השוואת מחירים בזאפ או באתר אחר ומתחילים להתמקח. מה שהם לא יודעים שחלק מהאתרים לא אמינים. אלה שממליצים על המוצרים הם למעשה יחצנים או בלוגרים מטעם הספק ולפעמים אפילו מפרסמים מוצר ואת מחירו כשאין להם אותו במלאי או שבכלל הם לא מוכרים אצלם את המוצר, העיקר לפרסם מחיר מוזל. באתר גם לא מספקים את השירות שאנחנו מספקים של הרכבה ואחריות בבטיחות המוצרים וכמובן יחס אישי, שלדעתי אינו ניתן לתחליף אצל רבים מהאנשים. הם גם לא רוצים לחכות זמן כה ממושך להגעת המוצר או מחפשים אחריות מורחבת ואמיתית כמו אצלנו ולא כמו בחלק מהאתרים האלה אם המוצר מתקלקל אחרי חצי שנה, אין להם עם מי לדבר באתרים".


"אנחנו לא מחפשים את האזרח הקטן שקונה בגד או עכבר מחשב"/יהודה גולן

ברשות המיסים לא מתכוונים להתחיל לרדוף אחרי אזרחים שקונים באינטרנט מוצרים לשימושם: "אותנו מעניינים הסוחרים הגדולים שמבצעים מאות עיסקאות ומזיזים כספים ממדינה למדינה בלי לדווח"

אם קנית סמארטפון מתקדם באינטרנט בדיל מעולה עליו שילמת 80 דולר, ומיד רצת לפייסבוק לספר לחברה בפוסט שנון על ההצלחה הכלכלית שלך, כדאי שתדע שהמידע מהפייסבוק עלול להגיע גם לחוקרי רשות המיסים ולכן כדאי להיזהר קצת יותר.

הבשורה הטובה היא שתושבי מודיעין יכולים להמשיך ולרכוש מוצרים ברשת האינטרנט לשימושם האישי, בלי חשש שיום אחד ידפקו על דלתם חוקרי מס ההכנסה ויתחילו לשאול שאלות. מנגד, יש גם בשורה רעה. כנראה שרוב הקוראים אינם יודעים שקניה ברשת האינטרנט פטורה ממיסים רק בקניה של מוצר ששוויו איננו עולה על 75 דולר.

בכל מקרה, רשות המיסים החליטה ל"שים עין" על מה שקורה ברשת האינטרנט ושלוחותיה כמו הפייסבוק ושאר כלים הקיימים כיום, מתוך הבנה שכסף גדול מסתתר לו בין הפוסטים ואתרי הרשת.

עו"ד ורו"ח משה אשר, מנהל רשות המיסים, מבין בעצמו כי הרשת משתלטת לנו על החיים ולכן מהר מאד הישראלים עוברים לקנות באינטרנט, בעצם כל דבר שהם רוצים. עידית זרחיה, דוברת רשות המיסים, מכירה היטב את האתרים הבולטים "עלי אקספרס" ו"דיל אקסטרים".

אבל זרחיה מרגיעה בשמו של משה אשר: "אנחנו לא מחפשים את האזרח הקטן ומי שקונה עבור שימוש הפרטי מוצרים ברשת יכול להמשיך ולקנות ללא חשש. אנחנו מחפשים את הסוחרים הגדולים. את אלה שאנחנו מזהים מבצעים כמות גדולה מאד של עיסקאות שמסתכמות בהרבה מאד כסף. מאחר ומדובר בעיסקאות שבמרבית המקרים הסוחר קונה מוצר בארץ מסויימת ומוכר אותה הלאה לארץ אחרת, הרי שהעיסקה לא מדווחת בישראל ולנו אין אפשרות לדעת מה כמות הכסף שהחליפה ידיים בעיסקה. את אלה בדיוק אנחנו מחפשים".

לאחרונה  שמו לב ברשות המיסים לתופעה הולכת ומתגברת של קניות באינטרנט של סמארטפונים במחירים נמוכים מאד. "גילינו שהצהרת המחיר על הקופסאות שמגיעות במשלוח הדואר לא תאמו את ערכו האמיתי של המכשיר ועלינו על תופעה חדשה שבה המוכר, חברה סינית בדרך כלל, רשמה בטופס המחיר ערך נקוב נמוך מאד וכך הקונה בישראל קיבל לידיו חבילה ובה מכשיר שלא היה צריך לשלם עליו מיסים. כמובן שלאחר הגילוי שינינו את המדיניות וחייבנו את הקונים במיסים על פי ערכו האמיתי של המכשיר",

מנכ"ל הרשו,ת משה אשר: "זיהינו את החור שהאינטרנט יצר ולכן אנחנו בוחנים בימים אלה את התחום. לצורך זה אנחנו בקשר עם חברות לכריית מידע באינטרנט, מעניינות אותנו בעיקר פעולות מסחריות ואנחנו מצליבים מידע ובקרוב מאד רשות המיסים תפרסם מכרז לחברות לכריית ידע באינטרנט שיספקו לנו את המידע הנחוץ על ישראליים שסוחרים ברשת".

מי בעצם חייב במס והיכן?

"כל אזרח ישראלי, אם הוא חי בארץ או בחו"ל, חייב לדווח על הכנסותיו ולשלם מס בהתאם. בעיסקאות קניה ברשת צריך לשים לב למדרגות החיוב: מוצר עד לשווי של 75 דולר פטור ממכס ומוגדר כיבוא אישי. מוצר מעל שווי של 75 דולר יהיה חייב במע"מ או במס קניה, אבל יהיה פטור ממכס. מוצר מעל 325 דולר יהיה חייב בכל המיסים: מע"מ, מסי קניה ומכס".

(צילום איילת לוין)

כתבות נוספות