השבוע הגיעה לסופה תביעה ייצוגית נגד העיריה, שהוגשה כבר בשנת 2011 ומתייחסת לשינוי שעשתה העירייה בשיטת חישוב הארנונה שנה קודם לכן. אחד מסעיפי החישוב הפוטרים שטחים מחובת תשלום ארנונה הושמט מצו הארנונה של שנת 2010 ובכך נקבע שומה עודפת של 9,982 שקלים לבעלי בית הקפה "אינגליש קייק" שמרכז מרלז ולעסקים נוספים. הסעיף מדבר על שטחים פתוחים שהם מקורים, וכניסות לבנייני מגורים שבתנאים מסויימים פטורים מתשלום הארנונה, וכך אכן היה עד לאותה שנה.
השטח השנוי במחלוקת הוא כל ה"מסדרון" המקורה שבמרכז מרל"ז בפתח החנויות. הוא אמנם מקורה אבל זהו שטח ציבורי פתוח שהעסקים במקום לא היו אמורים לשלם ארנונה עבורו. עו"ד שלומי רוזן הגיש תביעה ייצוגית בשם כל בעלי העסקים בתחום העיר. "שינוי כזה איננו בסמכותה של העירייה בכלל ואסור לה להשמיטו" אמר עו"ד רוזן.
בפסק דינה של השופטת מיכל נדב היא קבעה כי על עיריית מודיעין לתקן מיד את צו הארנונה, ולבצע בדיקה בתוך 180 יום לגבי כל העסקים בעיר הנופלים בקטגוריה המתאימה ובמידת הצורך להחזיר להם את כספי הארנונה העודפים שנגבו מהם שלא כדין.
בית המשפט ביקש מהעירייה הערכה בכמה עסקים וכמה כסף מדובר. תשובת העירייה לבית המשפט היתה כי מדובר בכמיליון שקלים עבור השנים 2012 עד 2014, אולם מדובר בהערכה בלבד וסכום זה יכול גם לגדול. "ההערכה שלנו בעת הגשת התביעה בשנת 2011 היתה שמדובר בכשלושה מיליוני שקלים", אמר עו"ד רוזן.
מדוברות העיריה נמסר בתגובה: "הצגת הדברים חוטאת לאמת. מחובת העירייה לגבות מס בהתאם לשימוש שנעשה בפועל בשטח. התביעה עניינה שינוי שומה שנעשתה בעקבות מדידה שנערכה בשנת 2010 והתיק התנהל מספר שנים בבית משפט. הסכם הפשרה שאושר על ידי בית המשפט בפסק דין קובע כי במרכזים מסחריים, שטח מקורה הנמצא בשטח הפרטי, ישלם בעל העסק תעריף מלא ובגין השטח המשותף ישלם בעל העסק תעריף נמוך יותר. העירייה תפעל בהתאם לפסק הדין ותחל בפעולות ליישומו בתקופה הקרובה".
בתמונה מרכז מרל"ז. השטח המקורה לא ייכלל בחישוב (צילום ארכיון)