שליש מהמובטלים במודיעין מעל 44

איילת לוין
2014-02-06 00:00:00
2014-02-06 00:00:00

מידי חודש מאבדים את עבודתם בישראל כ-13 אלף איש. מתוכם, כ-4,000 הם מעל גיל 45. לכמעט שליש מהם לוקח כשנה למצוא שוב עבודה. רבים מהם מפוטרים לא בגלל טיב עבודתם אלא בעקבות קיצוצים. מנהלת לשכת התעסוקה במודיעין, גלית קוריאנסקי, סיפרה כי השנה החליטה להפנות זרקור על אוכלוסיית בני הארבעים פלוס ולתת להם עדיפות בסדנאות הנפתחות, קורסים והכשרות.

האם חלה עלייה באחוז דורשי העבודה בקרב אוכלוסיה זו?

"לא יכולה לומר שהייתה עלייה, תמיד הייתה את הבעיה שלמבוגרים קשה להשתלב מחדש בשוק העבודה, אבל מגלים שהבעיה אינה רק בגילאים אלו. כל שלב בחיים וגיל יש את הבעייתיות שלו, אישה בת 35 עם ילדים קטנים תגיד שהיא לא מתקבלת לעבודה בגלל שהיא אמא לזאטוטים וחייל משוחרר יגיד שאינו מתקבל לעבודה בגלל שאינו לו ניסיון".

אז למה החלטת להתמקד יותר השנה בקבוצת גיל זו?

"במודיעין, שלישי מדורשי העבודה הם למעלה מגיל 44, כך שמדובר במספר לא מבוטל באופן יחסי לכלל מחפשי העבודה בעיר, וחלקם חווים קושי במציאת עבודה לאורך זמן".

מה האפשרויות העומדות בפניהם בלשכה?

"אנחנו מספקים להם תהליך עוטף, בעיקר ל'מיואשים'. הם מקבלים שירותים ללא תשלום או בתשלום סמלי מגורמים מקצועיים החל מייעוץ תעסוקתי, אבחון תעסוקתי פסיכולוגי, קורסים להעצמה ובחינה מחדש של האופציות העומדות בפניהם, קבוצות יזמות עסקית ועוד. החודש נפתחת סדנת שיווק עצמי הנמשכת חמישה ימים, כל מפגש אורכו ארבע וחצי שעות. בסדנה הם לומדים לכלל את יכולותיהן בראיונות, עוברים סימולציות, לומדים כיצד ליזום בצורה נכונה בשוק העבודה ועוד".

גם במרכז הרב תחומי החליטו לעסוק בנושא זה בדיוק. המרכז מפעיל כעת תוכנית (בשיתוף ומימון האיחוד האירופי) שבה צוות חשיבה מחפש תשובות לנושא. הצוות מורכב מבני 40 ומעלה שאין להם עבודה, פסיכולוגים תעסוקתיים, מאמנים וגורמים משירות התעסוקה. מנהלת המרכז, ד"ר אורנה מגר, מספרת שעל פי תחזיות ה-OECD, עד שנת 2025 40% מאוכלוסיית העולם בגילאים אלה תיוותר ללא תעסוקה.

"צוות החשיבה" של מודיעין מונה בין  18-20 משתתפים. בתום הפרויקט יופק מסמך ובו מודל לשינוי התפיסה של המובטלים המספק את הדרכים ללמד, לאמן ובאילו מיומנויות להשתמש בסיטואציה ובסופו של יום לעבוד. הוא יופץ על ידי האיחוד האירופאי לרשויות, למקבלי החלטות במדינה, מרכזי השכלה ולמידה, לשכות תעסוקה ועוד.

מגר: "אחת הדרכים המסייעת למובטלים לצאת ממצבם היא השתתפות ומעורבות ברשתות חברתיות כולל התנדבות. יריב קהתי, אחד ממשתתפי הפרויקט, הקים את 'מועדון ארוחת הבוקר למובטלים'. מגיעים לארוחת בוקר בביתו, לנטוורקינג, דיון ושיתוף חוויות הנוגעות לסיטואציה וזה נותן לו מטרה. הוא קם בבוקר ומרגיש גאה שהוא תורם ועוזר לקדם פרויקט חשוב".

לשנות תפיסה עצמית זה טוב ויפה, אבל מה קורה אם שוק העבודה לא משתנה בהתאם?

"באמצעות החשיפה שהפרויקט יוצר והשמת הנושא על ידי על סדר היום מול גורמים במרכז השלטון המקומי, בכנסת, בתקשורת ובכנסים ארציים של איגוד מנהלי השכלה בארץ ואגוד יועצות למעמד האישה. זה יכול לחולל שינוי גם בשוק התעסוקה".

(צילום: יח"צ)

כתבות נוספות

השור הזועם

טלי משה, מדריכת ריצה ממודיעין, הובילה עוד ריצת שטח שגרתית בגבעות הדרומיות, כאשר מתוך עדר הפרות הרועה במקום הגיח פר ונגח בה: "עוד סנטימטר היה קורע את העורק הראשי"

השור הזועם

טלי משה, מדריכת ריצה ממודיעין, הובילה עוד ריצת שטח שגרתית בגבעות הדרומיות, כאשר מתוך עדר הפרות הרועה במקום הגיח פר ונגח בה: "עוד סנטימטר היה קורע את העורק הראשי"

המשך קריאה »