איש הנדל"ן זאב שומכר מדווח כי כשישים משפחות מעוניינות לעלות לארץ ולהגיע למודיעין, אך הדבר נמנע מהן בשל מחסור חמור בדירות להשכרה בעיר.
לדבריו, בחודשים האחרונים הגיעו למשרדו פניות של משפחות, שבכוונתן "לעשות עלייה" בקיץ הקרוב, ומביעות עניין במגורים במודיעין. העולים מעוניינים בעיקר בשכונות מוריה והשבטים ואבני חן, אולם כ-90% מתוכם אינם מעוניינים לקנות נכס אלא רוצים לשכור דירה בשלב הראשון.
"ארגון 'נפש בנפש' ומחלקת הקליטה בעיריית מודיעין מנחים את העולים לשכור בשלב ראשון דירה, כדי לבחון אם העיר מתאימה ואם אזור המגורים לרוחם, ורק לאחר מכן להיכנס לתהליך של קניית דירה", מסביר שומכר. "ההנחיה מוצדקת ונכונה, כי אין אפשרות לצפות מראש את ההשתלבות בארץ, בעיר, בשכונה ובקהילה. זוהי עצה חכמה ביותר, המאפשרת לעולים ניידות בתוך העיר ומחוצה לה. מעבר לכך, מרבית העולים מגיעים ללא עבודה, אינם יכולים לקבל משכנתא, ולא בהכרח יכולים לממן קנייה של בית. אם ההנחיה היא לא לקנות, אזי האפשרות היחידה היא לשכור, ואילו במודיעין אין בכלל דירות להשכרה, וכך אנחנו מאבדים עשרות עולים חדשים".
המציאות הזו רלוונטית גם לעולים שכבר הגיעו לארץ. המתווכת איילה פרימן, ממשרדו של שומכר מספרת שעשרות משפחות עולים שכבר הגיעו לישראל ויתרו על השתלבות בעיר בשל מחסור בדירות להשכרה ובחרו בערים אחרות.
על אילו עולים מדובר?
"העולים הפונים למשרד הם מארצות הברית, קנדה ואנגליה. העולים האלה מחפשים בעיקר בתים גדולים, להם הם רגילים. הם מעוניינים בעיקר בשכונות בוכמן וקייזר, אבל גם בשכונת הנחלים בפרויקט מליבו ובשכונת משואה, בעיקר צמודי קרקע עם גינה, וליד בתי הכנסת של האנגלו-סכסים".
פרימן מגלה כי כשמתקבלת במשרד דירה להשכרה, "היא נחטפת תוך שעות בודדות". לדבריה לא רק עולים מחפשים בעיר נכסים בשכירות, אלא גם הישראלים. "כל אותם אנשים שאנחנו מכנים כ"יושבים על הגדר", שחיכו לירידה במחירי הנדל"ן, ודחו את מועד רכישת הבית שלהם, החליטו לשכור בית לתקופת המתנה זו".
שומכר מסביר את המחסור בדירות להשכרה: "בשל העובדה שאין פרויקטים חדשים שמתאכלסים השנה. לא נכנסו דירות חדשות לשוק. לכן דירות אינן מתפנות, וכאשר דירות אינן מתפנות אין די דירות להשכרה בעיר".
(צילום ארכיון)