בעקבות עתירת "האגודה לצדק חלוקתי" לבג"צ ביטלה השבוע מועצת רשות מקרקעי ישראל את החלטתה הקודמת (מס' 1370) שהעניקה הטבות מפליגות לבעלי בתים צמודי קרקע, כמו במכבים וברעות, במסגרת רפורמה במקרקעין.
החלטה 1370 קבעה כי בעלי בתים צמודי קרקע שבנויים על קרקע חכורה יקבלו לבעלותם את הקרקע ללא תמורה. מדובר בהטבה ששוה מאות אלפי שקלים לכל בית אב. במכבים ורעות החלו כבר לפני שנה בהליכים למילוי טפסים כדי להגישם לרשות מקרקעי ישראל ולקבל את שטר הבעלות על הקרקע.
אלא שהשבוע טפחה המציאות על פניהם של מאות תושבי הרובע, כשמועצת הגוף נאלצה לקבל החלטה לביטול החלטתה הקודמת, בעקבות בג"צ שהגישה "האגודה לצדק חלוקתי" ושבג"צ קיבל את עמדתה בדבר אי-הצדק שהענקת קרקעות בשווי רב דווקא לתושבי בתים צמודי קרקע במגזר העירוני. רובם המכריע אמידים ובעלי יכולת כספית, על חשבון כלל הציבור.
"האגודה לצדק חלוקתי" הגישה בשנת 2014 עתירה נגד החלטת מועצה 1370 שעניינה הרפורמה בניהול מקרקעי ישראל, באמצעות עו"ד רויטל ברילנשטיין. האגודה טענה שההחלטה מעניקה הטבה כלכלית בלתי סבירה, שאינה עומדת בעקרונות השוויון והצדק החלוקתי, לאוכלוסיה החזקה ביותר בחברה הישראלית. בנוסף טענה האגודה כי ההחלטה התקבלה "בפזיזות, ללא נתונים עובדתיים, בהסתמך על הערכות שגויות וללא חוות דעת כלכלית".
לאחר הגשת העתירה הורה משרד המשפטים לרמ"י לעצור חלק מהרפורמה במקרקעי ישראל. אשתקד התקיים דיון בעתירה ובית המשפט העליון הורה לרמ"י לחשוף נתונים ולקיים דיון חוזר במועצת מקרקעי ישראל אודות ההחלטה. בהמשך להחלטת בית המשפט הוכנה חוות דעת כלכלית, שלימדה כי בעת קבלת החלטה 1370 הוצגו בפני חברי המועצה נתונים כוזבים, וכי מדובר בהטבה שאין כל הצדקה להעניקה לאוכלוסיה החזקה ביותר בחברה הישראלית.
כך לדוגמה ההחלטה (המקורית) הגדילה את הפטור להעברת הבעלות במגרשים, שגודלם נע בין 281 מ"ר ל-540 מ"ר באזורים שאינם בעדיפות לאומית (כמו במכבים ורעות למשל) ובכך העניקה למעשה פטור מלא מתשלום שנדרש עד כה בסך 3%, 3.5%, 4% ו- 4.5% מערך הקרקע. בנוסף ההחלטה הגדילה את הפטור מתשלום להעברת בעלות בנכסים שהוחכרו למטרת מגורים או תעסוקה עם זכויות עתידיות מ-2 דונם ל-16 דונם.
עו"ד רויטל ברילנשטיין מ"האגודה לצדק חלוקתי" אמרה לאחר קבלת ההחלטה לבטל את החלטה 1370: "זהו יום חג עבור האגודה לצדק חלוקתי. השר כחלון ומקבלי ההחלטות פעלו היום בהתאם לעקרונות השוויון והצדק החלוקתי ועמדו איתן מול בעלי האינטרס והאמצעים. אנו מקווים שבעתיד רמ"י תקבל החלטות באופן מושכל, בהסתמך על נתונים כלכליים לגבי שווי ההטבות שמוענקות ותסייע לאוכלוסיה שזקוקה לסיוע מהמדינה. האגודה לצדק חלוקתי, הנתמכת על ידי הקרן החדשה לישראל, שמה לה למטרה לשמור על כספי הקופה הציבורית ולמנוע מתן הטבות בלתי צודקות לאוכלוסיה החזקה בישראל".
* * *
"תושבי רעות א' הספיקו ברובם הגדול להעביר את בעלותם את הקרקע", אומר ישראל בן דור מעמותת "נאות רעות", שטיפלה בנושא. "בעיקר יש לעניין משמעות לכל מי שטרם מילא טפסים והוא יצטרך לשלם כמובן את מה שנדרש כדי להעביר את הבעלות".
הנפגעים העיקריים, אם יהיו כאלה, יהיו ברעות ב', שם ניצלו התושבים ברובם את מלוא זכויות הקרקע. לכן החלטה 1370 למעשה לא היתה רלוונטית לרובם מלכתחילה. גם במכבים כמובן בודקים עכשיו את ההשפעה של ביטול ההחלטה על מי מתושבי מכבים שטרם הסדיר את העברת הבעלות.
בתמונה: מכבים-רעות. מי שפספס הפסיד (צילום ארכיון)