התב"ע החדשה של מודיעין מעוררת סערה ברובע מכבים-רעות

יהודה גולן
2017-01-31 00:00:00
2017-01-31 00:00:00

בעיריית מודיעין עמלים בחודשים האחרונים על הכנת תוכנית בניין עיר (תב"ע) חדשה לעיר, שתחליף את התב"ע הקיימת שנמצאת בשימוש כבר שנים רבות. התב"ע החדשה שתוגש לאישור בתוך מספר חודשים מהווה בשורה גדולה לתושבים שכן היא תאפשר תוספות בניה נרחבות כמעט בכל נכס בעיר. החל מתוספת חדרים, מרפסת ועד סגירת חללים, בניה בעליות גג ובמרתפים.

התב"ע החדשה הפכה לכורח נדרש בעקבות הגידול בתושבי העיר ובעליה בביקושים לנדל"ן במודיעין. הרעיון מאחורי התב"ע היה שיש הרבה משפחות שמבקשות לשפר דיור ולעבור לדירה גדולה יותר בעקבות התרחבות המשפחה, אבל כמעט בלתי אפשרי עבורן לעשות כן בגלל המחירים הגבוהים. חלקן נאלץ לעבור לדירות גדולות יותר בערים אחרות, זולות יותר.

כחלק מהניסיון "לשמור על התושבים בתוך העיר" קיבלה הוועדה המקומית לתיכנון ובניה שורת החלטות שהעיקריות שבהן נועדו לעצור את הסחף. כך, למשל, בוצע ניסוי של שנה וחצי בשכונת המגינים, שם קיבלו התושבים אפשרות להוסיף בהליך מזורז תוספות בניה בעיקר בעליות גג ובמרתפים וחללים. הדבר איפשר להם להגדיל את דירתם בעוד חדר והתייתר הצורך למכור ולקנות דירה גדולה יותר. בתום שנה וחצה של ניסוי הוחלט להחליט את הרעיוןעל כל העיר, וכך נולד הצורך בתב"ע חדשה.

הוועדה החליטה גם לאפשר הקלות בניה באזורי המסחר והתעשייה, בפארק הטכנולוגי ובמרכז עינב, בהגדלת שטחי הבניה, בתוספת שתי קומות לבנייני משרדים ובתוספת בניה של 25%-40% (תלוי בסוג הנכס ובייעודו).

* * *

ברובע מכבים-רעות לא אוהבים את התב"ע החדשה, למרות שהיא מאפשרת לתושבי השכונות הוותיקות לפצל את בתיהם צמודי הקרקע לשתי יחידות מגורים נפרדות ולהשכיר יחידה אחת. על רקע זה אף התגלעה מחלוקת בין ראש העיריה חיים ביבס וסגנו שלמה פסי, בעצמ ו תושב רעות והנציג הבכיר של הרובע בהנהלת העיריה ובמועצת העיר. פסי טוען כי התב"ע תפגע בתושבי הרובע והם יהיו חשופים לתשלום היטלי השבחה גבוהים מאד, "שיגיעו לכמה מאות אלפי שקלים לכל משפחה". ביבס טוען כי הדבר איננו מדוייק וכי הוא ידאג לכך ש"היטלי ההשבחה ישולמו רק לאחר הבניה בפועל ולא על סמך הפוטנציאל לרווח שנוצר וטרם נוצל".

פסי מדגיש כי כמו שבית המשפט העליון קבע בפסק דין תקדימי של אליק רון וכמו שבית המשפט פסק בניגוד לטענת העירייה בעירעורם של תושבים לגבי תשלום היטל השבחה על בניית בריכות שחיה בחצרותיהם, "יש כאן סיכון גדול מדי שאנחנו לוקחים על עצמנו כתושבי הרובע, שבית משפט יקבע בניגוד לעמדת ראש העיר סכומי היטל גבוהים מאד".

בישיבת ועד רובע מכבים-רעות שנערכה בשבוע שעבר, אליה הגיעו עשרות תושבים בנוסף לחברי הוועד, הציג פסי את תמונת המצב. "הדבר לא יעמוד בבית המשפט", הסביר לתושבים המודאגים. "התב"ע החדשה לא רלוונטית כלל לרעות ולמכבים כי ברעות יש זכויות בניה שלא נוצלו בכלל. התב"ע החדשה מתאימה לעיר, שם יש דירות שניתן להרחיבן ולהגדילן".

לגבי המחלוקת עם ראש העיריה פסי ריכך מעט את הבדלי הגישה ואמר לתושבים: "יהיו השלכות לגבי היטל השבחה. אמנם כוונת ראש העיר היא להקל על התושבים ולגבות דמי השבחה רק בעת הבניה בפועל. אבל הבעיה היא שקיים איום שבסופו של דבר הכרעה משפטית עלולה לחייב אותנו בתשלום היטל ההשבחה בעת מכירת הנכס, גם אם לא בנית בפועל כלום. עמדתי היא שאנחנו לא יכולים ליטול סיכון גדול כל כך על עצמנו. על פי התחשיבים שעשיתי, הסכומים עלולים להגיע למאות אלפי שקלים לכל משפחה".

* * *

בהמשך הציע פסי לוועד הרובע ולתושבים לתמוך בהצעת החלטה שתחריג את מכבים רעות מהתב"ע החדשה. "אין לי ספק שוועד הרובע יאמץ את הצעת ההחלטה שלי. זה חשוב מאד שהתושבים מעניקים תמיכה ציבורית לנושא, למרות שאין להם זכות החלטה בעניין אבל עמדתם נשמעה והיא ברורה מאד".

לגבי פיצול הבתים והוספת יחידת דיור הודיע כפיר כהן, יו"ר ועד הרובע: "הוועד ואני מתנגדים בתוקף לאפשרות של פיצול הבתים במכבים וברעות לשתי יחידות דיור. התשתיות לא בנויות לתוספות כאלה וזה ישנה לגמרי את אופי היישוב והרובע". לגבי החרגת מכבים ורעות מהתב"ע החדשה – ועד הרובע תמך בעמדת פסי.

צילום ארכיון

כתבות נוספות

איך מתמודדים עם מאניה דיפרסיה?

מאניה דיפרסיה, או בשמה המקצועי הפרעה דו-קוטבית, היא אחת מהפרעות הנפש המורכבות והמאתגרות שמשפיעות על מיליוני אנשים ברחבי העולם. הפרעה זו מתאפיינת בתנודות קיצוניות במצבי

המשך קריאה »