הבניה על גבעת שר צפויה להצטמצם בעקבות גילויים ארכיאולוגים חדשים

יהודה גולן
2016-02-09 00:00:00
2036-11-05 03:15:00

הקבלנים שיתמודדו בקרוב על הזכות לבנות פרויקטים במתחם גבעת שר עוד לא יודעים זאת, אבל השטח המיועד לשכונה עומד לקטון באופן משמעותי יחסית לתוכניות המקוריות. הסיבה – החלטת רשות העתיקות להכריז על חלקים גדולים מהגבעה כמתחם ארכיאולוגי לשימור – בעקבות הממצאים שהתגלו במקום באחרונה.

ברשות העתיקות ידעו כי בגבעת שר יש פוטנציאל ארכיאולוגי (שחלקו גלוי כבר שנים גם למטיילים במקום), ולכן כבר בתוכניות הקיימות לבינוי הגבעה נלקח בחשבון כי איזור מסויים (מדרום לכיכר המסומנת במפה) יישאר חופשי מבניינים וישמר את הממצאים העתיקים שבו. אבל לנוכח הגילויים החדשים שמבצעת הרשות במסגרת "חפירות הצלה", מסתמן כי המתחם הארכיאולוגי יגדל על חשבון האיזורים הבנויים. המשמעות – השכונה תהיה דלילה יותר בתושבים ואולי אף יקרה יותר – מסיבה זו ממש.

בגבעת שר מתנהלת בחודשים האחרונים חפירה ארכיאולוגית רבת היקף בניצוחו של הארכיאולוג ד"ר אלי הדד. כמעט אלף נקודות כבר סומנו על-ידי החופרים ברחבי הגבעה, בהם שרידי מבנים רבים, שרידי קירות, חומות, מתקנים חקלאיים ועוד פריטים המעידים על כך שבמקום היה יישוב גדול פעיל ותוסס שניהל חיי קהילה ענפים.

לקראת חודשי החורף הפסיקה רשות העתיקות את החפירה בגלל קשיי מזג האויר ואת רוב הממצאים כיסו החופרים בעפר. החפירה תתחדש בעוד מספר חודשים לאחר עונת הגשמים ואז יוכלו הארכיאולוגים למפות סופית את האתר הגדול ולקבוע את גבולותיו הסופיים.

ייאמר מיד: באתר לא התגלו מימצאים מהתקופה החשמונאית, למרות קירבתו לאום אל עומדאן, שחלק מהחוקרים מייחסים לכפר החשמונאים המקורי והקדום, אלא דווקא לתקופות מאוחרות יותר. "מדובר באתר שבו התגלו מימצאים רבים מהתקופה הביזנטית והתקופה התלמודית, כלומר מהמאה השלישית, הרביעית החמישית לספירה", אומר אלכס וינרב, סגן ראש העיריה לשעבר העוסק בימים אלה בעבודת מחקר על תקופת החשמונאים.

ויינרב סייר באתר בחברת ד"ר הדד ושמע ממנו כי "זה אתר נרחב ומרשים והייחודיות שלו היא שיש בו מגוון עצום וגדול של מימצאים, בהם מבני ענק שהכילו תעשייה ממש, בעיקר תעשיית יין ושמן זית, מוצרי יסוד ליהודים. ובעיקר שירתו עולי רגל שעלו לבית המקדש בירושלים וטיהרו את עצמם לקראת העליה לרגל. כל אזור מודיעין היה רווי בחוות חקלאיות, אולם מבנים גדולים כאלה לא מוכרים בשטח כל כך נרחב".

 

אלכס וינרב. "לא הכרנו מבנים בהיקף כזה" (צילום פרטי)

גם גדעון בכר, תושב העיר ומראשי קבוצת "תושבים משפיעים במודיעין" שנאבק למען שימור הגבעות הדרומיות, ערך הכרות מעמיקה עם המתחם: "יש שלושה ממצאים עיקריים שראיתי, כולם שרידי מתחמים גדולים, מרשימים בנויים מאבני גזית חלקן אבנים גדולות מאד שלהערכתי מגיעות כל אחת למשקל של מאות קילוגרמים. יש על הגבעה שרידי מבנים גדולים. ניתן לזהות במקום גתות להפקת יין ושמן, שחלקן אף משובצות בפסיפסים ואפילו עמודים של ממש. על פי מה ששמעתי מארכיאולוגים החופרים בשטח, הם גילו באתר הנרחב על הגבעה 970 נקודות בעלות ערך ארכיאולוגי. זה בהחלט מספר שיא, במונחים של אזור מודיעין בוודאי".

עבר, הווה, עתיד

אתר החפירות נמצא ממש בקצה הגבעה הדרומית מזרחית לגבעת שר סמוך לשדרות החשמונאים. במרכז גבעת שר ניצב מגדל מים והוא ידוע כאתר ארכיאולוגי לא מהיום. המימצאים החדשים נמצאים כחצי קילומטר מזרחית דרומית ממגדל המים.

בעבר ביצעה רשות העתיקה סקר ארכיאולוגי במקום, בעיקר לקראת תיכנונה של השכונה החדשה בגבעת שר הידועה בכינוייה גבעת L, המימצאים סומנו וכוסו ברובם. אולם רק בחודשים האחרונים החלה רשות העתיקות בחפירה נרחבת במקום, חפירה שנמצאת בשלביה הראשונים בלבד, אולם כבר העניקה רמזים ברורים לעושר ולהיקף הנרחב של המימצאים במקום.

גדעון בכר שחזר נרגש מהסיור בסוף השבוע באתר אמר: "אני מאד מקווה שאכן לא יבנו במקום כפי שמתוכנן בעתיד הלא רחוק, כדאי שנזכור כי דור שמחריב את מורשת אבותיו הוא דור שגודע את שורשיו ולכן החיבור שלו אל אדמת המולדת הוא קלוש, שטחי וזמני. היכולת שלו להתחבר אל ארץ האבות נחלשת, לשאוב ממנה השראה, עמידות ונחישות לנוכח הקשיים והסכנות שעדין מאיימות על המדינה, היא מזערית. לעומתו, עם שרואה בשימור מורשת האבות ערך עליון להמשך קיומו הוא, וכמקור לשאוב ממנה חיים, אמונה ועשייה, זוכה למקור כוח וחיות בלתי נדלים להמשך שיגשוגו בארץ".

 הבניין הגבוה יבוטל

כאמור, מעבר להשלכות המדעיות והארכיאולוגיות החשובות של האתר יש גם השלכות נדל"ניות מהמימצאים שהתגלו. כשתוכננה גבעת שר כשכונת מגורים הותירו המתכננים את חלקה הדרומי ריק מבינוי, בעיקר משום המימצאים הארכיאולוגים שהתגלו במתחם בעת ביצוע הסקר הארכיאולוגי.

אולם החפירות החדשות שמתבצעות צפונית לחלקה שנותרה ריקה, חשפו את העושר המדהים של המימצאים החדשים, מה שמעמיד בספק, או בסכנה, את בנייתם של כמה מאות יחידות דיור שתוכננו בגבעת שר, בתי דירות ובהן גם מגדל המגורים הגבוה שמתוכנן בשכונה. על פי התוכנית לבניית שכונת שר, המגדל נמצא בדיוק במרכז המתחם שבו נמצא אחד מבנייני הענק ששימשו לתעשיית השמן והיין מהתקופה הביזנטית.

ברשות העתיקות לא ששו למסור מידע או להתראיין לכתבה. דוברת הרשות יולי שוורץ מסרה כי "החפירה הופסקה וכוסתה בחודשי החורף ואנחנו נחדש אותה בחודשי הקיץ הקרוב. מדובר באתר שייחפר כנראה עוד במשך זמן רב ורק אז נוכל להעריך מה יש לנו בעצם ואז נצא בפירסום מסודר".

בתמונה אלכס ויינרב . צילום ארכיון

[the_ad_group id="87"]
[the_ad_group id="89"]

כתבות נוספות

הביזנס שלו

אם ביבי לא היה פוליטיקאי בחסד עליון, ואני מדגיש פוליטיקאי ולא מדינאי, אני מניח שהוא היה אחד משחקני המפתח בתיאטרון "הבימה"

סיפורי סבתא

שני צעירים תושבי מודיעין משיקים מיזם חדש המאפשר למשפחות לתעד את סיפורי החיים של הסבים והסבתות באמצעות פודקאסט מצולם, כאשר המראיינים הם הנכדים

מצווה ושכרה בצידה

תלמידי בית הספר לחינוך מיוחד גוונים סיימו את שנת הפעילות התעסוקתית שלהם בסניף יד שרה בעיר וסיפרו: "עזרו לי להתגבר על קשיים רבים"

הביזנס שלו

אם ביבי לא היה פוליטיקאי בחסד עליון, ואני מדגיש פוליטיקאי ולא מדינאי, אני מניח שהוא היה אחד משחקני המפתח בתיאטרון "הבימה"

המשך קריאה »

סיפורי סבתא

שני צעירים תושבי מודיעין משיקים מיזם חדש המאפשר למשפחות לתעד את סיפורי החיים של הסבים והסבתות באמצעות פודקאסט מצולם, כאשר המראיינים הם הנכדים

המשך קריאה »

מצווה ושכרה בצידה

תלמידי בית הספר לחינוך מיוחד גוונים סיימו את שנת הפעילות התעסוקתית שלהם בסניף יד שרה בעיר וסיפרו: "עזרו לי להתגבר על קשיים רבים"

המשך קריאה »