אחרי תשע שנות קיפאון אישר השבוע דירקטוריון רכבת ישראל הסכם עם רשות מקרקעי ישראל, במסגרתו יפותחו אזורי מסחר ותעסוקה בתחנות הרכבת השונות, כאשר הראשונה מביניהן תהיה תחנת מודיעין מרכז.
המיזם החל את דרכו עוד בשנת 2014, אז הכריזה הנהלת הרכבת על הפרויקט הנדל"ני הגדול, במסגרתו תוכננה בניית מגדל מעל מבנה תחנת הרכבת בעיר, שיכלול שטחי משרדים ומסחר. בעיריית מודיעין סיפקו אז את האישורים הדרושים, משרד אדריכלים כבר שירטט את ההדמיות, והפרויקט אמור היה לצאת לדרך. אלא שרק דבר אחד שכחו אנשי הרכבת – את ממשלת ישראל. כגוף ממשלתי וציבורי לא יכולה הרכבת לפעול מבלי שיש בידיה הסכם מאושר עם הממשלה, המסדיר את נכסיה ואת פיתוח שטחי המסחר בהם.
גורם בכיר ברכבת הסביר אז למודיעין NEWS מדוע נתקע הפרויקט: "על פי ההסכם, השטח של תחנת הרכבת במודיעין והבניה יהיו מול יזם פרטי במסגרת הסכם b.o.t, כלומר היזם שיזכה במכרז יבנה את הבניין על חשבונו ויקבל אותו ואת הרווחים ממנו למשך 25 שנים, ואז יחזיר את הבניין לרכבת ולמדינה. כך נעשה גם עם כביש חוצה ישראל ופרויקטים נוספים בתחום התשתיות". לדברי אותו גורם, כאן היה נעוץ המלכוד: "הרכבת יצאה למכרז ליזמים, ואז התברר כי ההצעות שהתקבלו היו הרבה פחות אטרקטיביות מהמצופה". בשלב זה התברר כי המוקש הוא "תקופת הזיכיון של עשרים וחמש שנים, שאינה כלכלית עבור היזמים", הסביר הבכיר.
מאז נתקע הפרויקט במשך שנים רבות, אולם כעת מתברר כי תקופת הזיכיון תוארך ל-98 שנים, ולאחר שנתיים של דיונים ועבודת מטה נחתם ההסכם. כאמור, תחנת מודיעין מרכז תהיה הראשונה בה ייצא הפרויקט לפועל, כאשר 27 אלף מ"ר שייבנו בו יימכרו או יושכרו לטובת מסחר, תעסוקה ודיור. כעת, לאחר חתימת ההסכם, צפויים ברמ"י וברכבת ישראל לכנס ועדת מכרזים משותפת, בדרך לתחילת השיווק. ברכבת הגדירו השבוע את הפרויקט כ"סנונית ראשונה בשימוש וניתוח מיטבי של מיזמי תשתיות המצויים, בין היתר, בלב אזורי הביקוש במדינת ישראל". עוד הוסיפו כי "הפרויקט יהווה מודל לפיתוח בהיקף משמעותי למקום מסחר המחובר למוקד תחבורה ציבורית עתירת נוסעים".
עו"ד משה שמעוני, יו"ר דירקטוריון רכבת ישראל, אמר השבוע: "פרויקט מודיעין מרכז, לצד הפרויקטים הנוספים המבוצעים ומקודמים כיום, יאפשרו לרכבת פיתוח מנועי צמיחה כלכליים ואסטרטגיים לשנים הקרובות. המטרה היא לייצר אפיקי הכנסה נוספים, להקל על מצוקת הקרקעות למסחר תעסוקה ומגורים ולשפר דרמטית את השירות הניתן לנוסעי הרכבת, אשר ייהנו ממוקדי תחבורה, מגורים, תעסוקה ומסחר הצמודים זה לזה".
מנכ"ל הרכבת שיקו זנה, הוסיף: "מרכזים אלה גם ישפרו את המציאות התחבורתית בישראל, על ידי משיכת יותר משתמשים לרכבת והפחתת עומסי התנועה בכבישים, וגם ישפרו את היציבות הפיננסית של הרכבת, לה ייפתחו אפיקי הכנסה חדשים ואסטרטגיים".
כאמור, הפרויקט החדש צפוי לכלול בתוכו גם שטחים המיועדים למגורים, ואלעד שמעונוביץ, המשנה לראש עיריית מודיעין, הגיב השבוע: "מדובר בפרויקט חשוב שיחזק עוד יותר את מרכז העיר שלנו והשירותים הניתנים בו. פתרון הבעיה יאפשר גם הקמת מגורים במתחם התחנה, ויחד עם ראש העירייה חיים ביבס נפעל כדי שיהיה מדובר בדיור בר השגה ודירות קטנות עבור צעירים במרכז העיר, ושהפרויקט לא יהפוך לעוד מיזם נדל״ני שרק שורת הרווחים עומדת לנגד עיניו".