עיריית מודיעין השיקה בשנים האחרונות את "המוקד הרואה", שהסתמך עד כה בעיקר על מצלמות האבטחה הרבות שהותקנו בעיר. כעת מתברר כי "האח הגדול" הצופה במתרחש בעיר עובר שדרוג, כאשר העירייה החלה להשתמש ברחפני חברת קנדו, בעיקר לצורכי אבטחה וביטחון, אבל זוהי רק ההתחלה. העתיד, כפי שמתארים בשיחה עם מודיעין NEWS ראש אגף הביטחון בעירייה וסמנכ"ל קנדו, נראה לקוח מסרטים עתידניים.
אלון קלוס, סמנכ"ל תפעול בחברת קנדו ואחד ממייסדיה, סיפר השבוע: "קנדו היא חברה שמנגישה פתרונות איכותיים על מערכי רחפנים בתחומים מגוונים, בעיקר בתחומי האבטחה בתקופה זו. עם זאת, בהסתכלות ארוכת טווח, אנחנו משתתפים במיזם הלאומי לפיתוח יכולת משלוחים בעזרת רחפנים".
תיכף נדבר על העתיד, ומה קורה בשטח בינתיים?
"הרחפנים, במקרה של מודיעין, הם רחפנים שהיו קיימים ברשות. נקרא לזה "רחפני מדף". תחשוב על זה כמצלמה ניידת גמישה שמאפשרת סריקה של שטחים יחסית גדולים, יכולת זיהוי של אנשים ונפגעים וכולי, והעברת התמונה בזמן אמת למוקד הרואה של העירייה. פיתחנו ביחד עם אגף הביטחון את המערכת, כאשר אם עד היום המוקד הרואה היה משתמש במצלמות הקרקעיות, אז עכשיו הוא יכול להשתמש ברחפנים, כשהוא גם רואה דרכם וגם יכול לשלוט בהם כדי לקצר זמני תגובה. מי שיושב במוקד יכול להכווין את המצלמה למה שמעניין אותו, כאשר הרחפן בשטח מופעל על ידי הסיור העירוני.
כמה רחפנים יש בשמי העיר בכל רגע נתון?
קלוס: "לפי הצורך. יש כרגע שלושה רחפנים והרביעי בדרך".
כהן: "הפרויקט פה בעיר, למרות שאנחנו מכירים היכולות המדהימות של החברה ושל הרחפנים שלה, יצא לדרך בתחום הביטחון. התכנית שלי ושל החברה מדברת על שלבים. בשלב הראשון החברה הכשירה לנו מטיסים – חלק מעובדי הסיור העירוני וגם מאגף הביטחון – שלהם יש את היכולת להטיס את הרחפנים מהשטח. וכמובן, ברגע שהם מפעילים את הרחפן שעולה לאוויר המוקד רואה את התמונה מהשטח. אנחנו מפעילים את הרחפנים להמון משימות שוטפות בשגרה: מאירועי שריפות, דרך תאונות דרכים בהן הרחפנים מעבירים למוקד מידע איפה התאונה ועל איזה צירי תנועה היא משפיעה, ועד לחיפוש נעדרים או סריקות לאורך גדר ההפרדה על קו התפר באזור מכבים. הרחפנים נמצאים בניידות, יחד עם המטיס עצמו. במקרה למשל של הגדר, המטיס מגיע לאזור, מעלה לאוויר את הרחפן ומתחיל בסריקות. אבטחת אירועים אנחנו עושים היום עם רחפנים, שיושבים באוויר כל עוד האירוע מתקיים ומשדר לחפ"ק במוקד. בהיבטי חירום, תחשוב על סיטואציה שיש אירוע חירום כרגע. אנחנו פותחים חפ"ק, ראש העיר רוצה תמונה, הרחפן עולה, משדר תמונה לשולחן המרכזי ואנחנו רואים באונליין את האירוע. זה מאפשר לנו בסוף לקבל את ההחלטות הכי מדוייקות לטיפול באירוע".
נקודת העגינה: בית הספר
יש תכנון להפעלת רחפנים אוטונומיים?
כהן: "השאיפה היא שכבר בשנה הבאה, בהנחה הרגולוציה תאשר, נוכל לייצר מצב של נקודות עגינה עצמאיות ברחבי העיר, בהן יושב הרחפן. למשל, על גגות בית ספר יהיו נקודות עגינה מהן הרחפן יפעל באופן אוטונומי".
קלוס: "בשלב זה אנחנו מחוייבים במפעיל שיהיה בקשר עין עם הרחפן, אבל בעתיד השאיפה היא לפעולה אוטונומית".
ומה לגבי חוקי פרטיות? התושבים יכולים להיות רגועים שלא יצולמו בסלון הביתי?
כהן: "הכשרת המטיסים היא בהתאם להנחיות רשות התעופה האזרחית. איפה מותר, באיזה גבהים, מעל אנשים או לא, יש הנחיות מאוד ברורות".
אז תושב לא יצולם בתוך ביתו?
כהן :"נכון, חד משמיעת".
קלוס: "נושא חוק הפרטיות הוא חלק מהדגשים שניתנים. לא נכנסים לשטחים פרטיים, לא מזהים אנשים. הפעילות מתקיימת בשטחים ציבוריים".
כאמור, מה שקורה כרגע בשטח הוא רק נקודת הפתיחה, כאשר בעתיד אנו צפויים לראות בשמי העיר להק רחפנים שישמש למגוון נרחב של משימות. "להק רחפנים זה משהו שקשור לפרויקט עתידי, כאשר יתבצע בעיר פיילוט בקרוב, בו נשתמש ברחפנים למשלוחים כדי לסייע לקדם עסקים", מספר כהן.
קלוס: "כשמדובר על הטווח הארוך, ההסתכלות קדימה היא שעיריית מודיעין בעצם תנצל טכנולוגיה מתקדמת לשימושים שהולכים ומתפתחים, לאפליקציות שקשורות לרווחת התושבים, אם זה בתחום אבטחה וביטחון, אכיפה ובעתיד גם ביצוע משלוחים אוויריים. מדינת ישראל הוציאה מיזם לפני כשנה, שהחזון שלו הוא שבשנת 2030 יהיו מוניות אוויריות בשמיים. בעיר מודיעין בחודשים ספטמבר ודצמבר יהיו שני מופעים, בהם יהיו משהו כמו 20 רחפנים בשמי העיר במקביל. פיילוט זה נועד לבנות תשתיות כדי לאפשר את המיזם הזה".
אנחנו באמת קרובים למוניות אוויריות? זה נשמע רחוק מאוד מהמציאות התחבורתית כיום.
קלוס: "כן, השמיים במקרה הזה הם באמת הגבול. מתפתחים פה דברים מדהימים בתחום הרחפנים. אנחנו מדברים על משהו שלא קיים היום, הוא מתפתח. בונים שדות תעופה לרחפנים, מפעילים סוגים שונים של רחפנים לצרכים שונים, כולל משלוחים לוגיסטיים שיורידו מהכבישים את המשאיות. העתיד כבר כאן. יש כבר רחפן שמסוגל לשמש כמונית אווירית שתסיע נוסעים. במודיעין התשתית הזאת כבר נבנית. במוקד הרואה יש כבר מערכת שתנהל מספר גדול של רחפנים, והעירייה כבר מייצרת יכולת תפעולית. ביום העצמאות העירייה הפעילה שני רחפנים במקביל, שסגרו לצרכי אבטחה את המרחב. זאת אומרת שהיסודות כבר נבנים למה שהולך להתפתח בעתיד. העירייה קולטת רחפנים ולא תצטרך לבנות מערך קרקעי כדי לממש את היכולות שלהם. יש פה התפתחות טכנולוגית שמתחילה במוצר הבשל, ותתפתח בעתיד לעוד מקומות".