הדרך להרחבה תעבור בהריסה?

ערן קמינסקי
התוכנית להרחבתה של החווה האקולוגית אושרה להפקדה, אולם בדרך להגשמת החזון תצטרך העירייה להסדיר את נושא עשרות המבנים שהוקמו בה ללא היתרים
צילום ארכיון: חווה ואדם

ארבע שנים לאחר שעיריית מודיעין הגישה לוועדה המחוזית תוכנית רחבת היקף לפיתוח החווה האקולוגית בעיר, אישרה לאחרונה ועדת המשנה לתכנון ובנייה את התוכנית העירונית להפקדה, אולם כעת תצטרך העירייה להתמודד עם אתגר נוסף.

מעיון בפרוטוקול ישיבת הוועדה המקומית עולה כי עשרות מבנים בחווה האקולוגית נבנו לאורך השנים ללא היתרי בנייה. על פי דו"ח פיקוח שהוצג בישיבה, "בתחום החווה קיימים 58 מבנים על פי מדידה עדכנית, בשטח כולל של כ-2,000 מ"ר. התוכנית המוצעת מציגה בנספח הבינוי הסדרת מבנים ותוספת של שטחי בניה עבור המבנים הקיימים ועבור המבנים החדשים". עוד בפרוטוקול מופיעה התייחסות המחלקה המשפטית לנושא, בה נכתב כי "מדובר בעבירות בנייה ברות אכיפה. עם זאת, הפנייה הייתה יזומה. לאור האמור, למבקשים יינתנו 9 חודשים מיום מתן חוות דעת זו להסדיר את כלל עבירות הבנייה, בין אם על ידי הוצאת היתר ובין אם על ידי התאמת המצב בנכס להיתר בנייה קיים על ידי פירוק חריגות הבנייה. בתום התקופה האמורה התביעה מנחה את הפיקוח לברר האם פעלו כאמור. ככל שלא פעלו כאמור, יינקטו כנגדם הליכים פליליים/מנהליים בהתאם להוראות הדין. ככל וקיימות במסגרת הבקשה לאישור התכנית חריגות המסומנות להריסה, תבוצע ההריסה על ידי המבקשים בתוך 90 יום ממועד אישור התוכנית ובכפוף להיתר".

כזכור, על פי התכנון תגדל החווה באופן משמעותי ותכלול בית ספר ואולם ספורט, מרחבי הדרכה וסדנאות, מוקדי הדגמה, מגדל לתצפית ומחקר, מבני עזר, מגורי חניכים וצוות, גינות ובוסתנים אורגניים, פינת חי, דרכי שירות, חניות ושבילים. בנוסף, במקום תוקם חנות למכירת תוצרת החווה, כחלק ממרכז מבקרים היומי.

איציק גזיאל, מייסד החווה, הסביר השבוע למודיעין NEWS: "כן, זה נכון. כשהתחלתי הייתה הבנה מול שכטר ז"ל (ראש העירייה הראשון של מודיעין. ע"ק) שיעשו בזריזות מה שצריך כדי לסדר את הדברים, ואנחנו נתחיל בינתיים עם מבנים קטנים מאדמה ודברים כאלה. ההתייחסות הייתה ש'אוטוטו אנחנו הולכים לעשות את זה ונמצא את ההסדרים המתאימים'. המקום הלך והתפתח, ואני יכול להגיד לך שהקטע של השינוי תב"ע היה בעוכרינו. זה שלא היה לנו תב"ע לא אפשר לנו לקבל משאבים ובאמת לבנות דברים שהיה צריך לבנות. לצערי הרב, זה לקח עשרים שנה".

עוד מוסיף גזיאל כי "אם המערכות היו קצת יותר יעילות היינו יכולים להיות כל מה שצריך כבר מעל לעשור. ככה זה בארץ. עד שהגרזן לא מונף זה לא קורה. זה מה שהיה הכי חסר כדי לעשות דברים. התקווה שלי היא שבשנה הבאה יהיה לנו את האישור תב"ע ונוכל להקים את בית הספר".

ומה עכשיו, הריסה?

"ממה שאני מבין אנחנו בתהליך הסדרה ובעצם בהקפאת המצב פועלים כעת להסדיר את הכל. מי שאחראי על זה זו העירייה. החווה בעצם לא שייכת לאף אחד. יש עמותה שפועלת בה, אבל היא לא בעלת הבית. מי שאמור להסדיר את כל הדברים זו העירייה. זה מקום ציבורי ששייך לעיר".

מדוברות העירייה נמסר: "במשך שנים פעלה העירייה לשינוי יעוד החווה האקולוגית, אולם הדבר לא יצא אל הפועל בשל התנגדות הוועדה המחוזית והארגונים הירוקים. במקביל, הוצא היתר לגידור המתחם, לצד קבלת כל האישורים הבטיחותיים, דבר שהתיר קיומן של פעילויות לימודיות ותרבותיות שלא דורשות היתרי בנייה.
בימים אלה, במסגרת תכנית המתאר שלב ב', שונה ייעוד הקרקע לשטחים פתוחים ומבנה ציבור, מה שיאפשר ויסדיר את המשך פעילותה של החווה האקולוגית ואף ירחיב אותה".

[the_ad_group id="87"]
[the_ad_group id="89"]

כתבות נוספות