זוכרים שגוגל החליטה להפריח כדורים פורחים במטרה לספק תשתית אינטרנט למדינות נחשלות? אחד הפרויקטים המדוברים ביותר בזמנו, פרויקט לון (Loon) הבטיח גישת אינטרנט חינמית גם למדינות שטכנולוגיה היא מילה חסרת משמעות עבורן. גוגל הציגה את הפרויקט כניסיון להביא את הכפר הגלובאלי גם לכפרים פחות גלובאליים, אבל הציניים שבפרשנים (אני) טענו שהפוטנציאל העסקי בשוק בתול לחלוטין הוא זה שקסם לקברניטי החברה.
אם להאמין לגרדיאן הבריטי, לא בדיוק עיתון לזלזל בו, עכשיו יוצאת גוגל לשלב הבא בפרויקט לון. אינטרנט דור רביעי? מיושן. כדורים פורחים? תשאירו את זה לפיליאס פוג. גוגל יוצאת בפרויקט חדש בשם סקייבנדר (Skybender) שבמרכזו מטוסים ללא טייס מכמה סוגים שיהיו מונעים בלוחות סולאריים ויספקו אינטרנט דור חמישי שיהיה מהיר פי חמישים מהדור הרביעי שאנחנו רק מתחילים להכיר היום.
המל"טים של גוגל, שתיכף אספר גם עליהם, ישתמשו בטכנולוגיית העברת מידע אלחוטית שנקראת "גלי מילימטר". הטכנולוגיה המדוברת פותרת את הבעיה של שידורי רדיו בתדרים הרגילים שהפכו עמוסים למדי בשנים האחרונות. את המל"טים משגרת גוגל משדה התעופה הענק "ספייספורט אמריקה" שנמצא בניו מקסיקו ושימש בעבר את חברת וירג'ין גלאקטיק, החברה שאיבדה ב-2014 חללית ניסוי ועליה אנשי צוות באחד האסונות הקשים שידעה תעופת החלל, אותה חללית שהייתה אמורה להיות הראשונה שתטיס לקוחות לטיסות מסחריות בחלל. גוגל משלמת עבור התענוג 300 אלף דולר, סכום שיעזור לשדה התעופה שנקלע לקשיים כלכליים מאז הטרגדיה שהשביתה את פעילותו כמעט לגמרי.
עכשיו נדבר על המטוסים. המערכת משתמשת במטוסים לא מאוישים מסוג קנטאור של חברת בת של גוגל בשם גוגל טיטאן. אל תטעו לחשוב שמדובר במטוסים זעירים ללא טייס. טיטאן בנתה מטוסים ללא טייס שמוטת כנפיהם מגיעה ל-50 מטר. חלקם העליון של המטוסים מכוסה בפאנלים סולאריים שנותנים למטוסים אנרגיה ומאפשרים להם לטוס ללא הגבלה, בדומה למטוסים שמופיעים בסרט "Interstellar". המדע הבדיוני של אתמול הוא הטכנולוגיה של היום.
לטכנולוגיה החדשה יש מגבלות. גלי מילימטר מגיעים למרחק קצר בהרבה מגלי הרדיו המשמשים את טכנולוגיית הדור הרביעי. עשירית המרחק אם להיות מדויקים. המשמעות היא שכדי לשדר אותות כאלה ממטוסים מגביהי טוס על גוגל לעבוד על שיגורים ממוקדים מאוד, דבר שכפי שמתאר אחד מאנשי גוגל, הוא "מאוד מסובך וגוזל המון כוח".
אלה לא היו הקשיים היחידים בהם נתקל הפרויקט. על פי דיווחים שונים, גוגל שלחה משאיות מלאות ציוד, רק כדי לגלות שאין בשדה התעופה רציפי פריקה וטעינה. גוגל סיפקה חלקים שהורכבו הפוך, או ללא חלק מהאביזרים הנדרשים. חלקים אלקטרוניים רגישים הגיעו ללא רצועות הארקה מה שאילץ את אנשי שדה התעופה לחפש את סניף הום דיפו הקרוב שנמצא במרחק 160 ק"מ מהמקום. לא בדיוק הארגון שהייתם מצפים לו מגוגל.
רק כדי לסבר את האוזן, גוגל היא לא הראשונה להשתמש בטכנולוגיה הזו. זרוע המחקר של צבא ארה"ב, DARPA, כבר הודיעה על תוכנית דומה במסגרתה ישמשו מל"טים כנקודות אינטרנט חמות שיספקו אינטרנט במהירות 1 ג"ב לכוחות אמריקאיים שנמצאים באזורים ללא כיסוי.