רשת הסופרמרקטים האמריקאית Stop & Shop הצליחה לעשות את הלא ייאמן. הם הצליחו לצמצם את הטמנת הפסולת שלהם ב-88% ועל הדרך לייצר עבור עצמם 40% מתצרוכת החשמל שלהם. איך הם עשו את זה? התשובה היא עיכול אנאירובי.
הכל התחיל כשקונטיקט, מדינה בארה"ב, החליטה לצמצם את הטמנת הפסולת המוצקת שלו ב-60% עד לסוף שנת 2024. הרשת לקחה את היוזמה ברצינות, בנתה מפעל עיכול אנאירובי (הסבר מיד) והעבירה את הפסולת האורגנית שלה, ומדובר בכמות אדירה של פסולת, מכל הסניפים שלא נמצאים על איים בסביבה למפעל לטובת ייצור חשמל נקי מהגז שנוצר בתהליך. ההצלחה לא איחרה לבוא והרשת לא רק צמצמה משמעותית את כמות הפסולת שהיא מעבירה למזבלות, אלא הצליחה לחסוך 40% מחשבון החשמל שלה, לרכוש לעצמה תדמית ירוקה ולעשות טוב לעולם ולעצמה.
אז מה זה בעצם עיכול אנאירובי? התהליך הזה, שקיים גם בטבע, הוא זה שאחראי על גז הביצות המפורסם (מתאן). מדובר על תהליך שבו אורגניזמים מיקרוסקופיים כאלה ואחרים מפרקים פסולת אורגנית בתנאים של היעדר חמצן. התהליך התעשייתי טומן בחובו שני יתרונות. מצד אחד פירוק של הפסולת האורגנית שמהווה אחוז ניכר מסך כל הפסולת המוטמנת במזבלות, ומצד שני ייצור גז שיכול לשמש כשלעצמו או לאחר טיהור לטובת ייצור אנרגיה במנועים מונעי גז.
זה עוד לא הכל, כי תוצר הלוואי של התהליך יכול לשמש לדישון של אותם השדות שבהם גדלים הירקות, הפירות, הדגנים ויתר צמחי המאכל שמהם מורכבת מראש אותה פסולת אורגנית שנשלחה למחזור. יופי של מעגל, נקי וידידותי לסביבה, שיכול, אם ייכנס לשימוש נרחב בעולם כולו, לשנות לחלוטין את התמונה העגומה שניצבת בפני צאצאינו.
אז איפה הבעיה? בעיקר בחינוך. המפעלים הללו רגישים לזיהום. כשאנחנו זורקים את הפסולת האורגנית שלנו לפחים בשקיות פלסטיק, או גרוע מכך יחד עם כל יתר האשפה, לפחים, אנחנו מקשים על המפעלים הללו לפעול. המכשור שטוחן את האשפה עלול להינזק אם ייפגש בפסולת מתכת או בפלסטיק קשיח למשל, מה שדורש לא מעט עבודה מקדימה במיון האשפה. כשיותר אנשים יבינו את ההכרח שבהפרדת אשפה לסוגים שונים, כמו שנהוג בלא מעט מדינות בעולם, אפשר יהיה לחסוך בכוח האדם הנדרש. גם השוק התעשייתי, שמהווה אחוז משמעותי בפסולת המדוברת, צריך להבין שכללי המשחק השתנו. את זה צריך לשנות בחקיקה שתכלול תמריצים מצד אחד וקנסות מצד שני, על מנת לעודד מפעלים לעבור לשיטה החדשה בין אם הביצוע ייעשה אצלם ובין אם במפעלים מרוכזים. תחשבו על שקילת פסולת אורגנית שבסופה נוסחה שתפחית את חשבון החשמל של רשת סופרמרקטים כזו או אחרת. תחשבו על תעריף חשמל גבוה יותר למי שלא יטרחו ליישם את השינוי. בסופו של דבר מדובר בעתיד של כולנו, וגם המאמץ צריך להיות משותף.