לכוחות האמריקאים המוצבים ברחבי העולם באתרים כמו עיראק ואפגניסטן ישנה בעיה מובנית. הם אמורים לשתף פעולה עם כוחות מקומיים, אך איך אפשר לדעת מי אויב ומי ידיד במציאות המורכבת של המזה"ת?
המצב בעיראק אינו פשוט, והולך ומסתבך ככל שארגון דעא"ש הקיצוני הולך ומתחזק. חיילים אמריקאים נתונים לסכנה מתמדת גם כך, כשהאיום מבגידה גם מצד מי שנחשבים לבעלי בריתם הולך ומחמיר. די אם נזכור שקיצונים שיעים מהווים בעצם חלק ניכר מכוח הצבא העיראקי העובד בשיתוף פעולה עימם.
כיצד יכולים הכוחות האמריקאים בעיראק, כמו גם בכל מקום אחר בעולם, לדעת האם האנשים שבידם הם נותנים את חייהם אכן ישמרו עליהם ברגע האמת ולא יפנו נגדם?
הכירו את הנדשייק, "לחיצת יד" (Handshake) מערכת שפותחה על ידי חברה בשם וריטס (Veritas) ואמורה לפתור את הבעיה הזו או לפחות להפחית אותה בעשרות אחוזים. מדובר בקסדה המולבשת על ראשו של החייל המקומי ומסוגלת לקרוא גלים אלקטרומגנטיים במוח (EEG) כמו גם לבצע הדמיות אינפרה אדום שמדמות את זרימת הדם במוח, כך שהמערכת מסוגלת בעצם לבדוק את מצב זרימת הדם לחלקים השונים במוחו של הנבדק בהתייחס לגירויים שונים וכל להבין מהי דעתו עליהם.
הבדיקה מתבצעת כך שהנבדק לובש את הקסדה ועובר מספר מבחנים, כמו לדוגמה מבחן זיהוי תמונות שבו בפניו מוצגים מספר גירויים בדמות תמונות כאלה ואחרות, למשל תמונה של חלקי טילי כתף ואיך להרכיב אותם ותמונות נוספות שחלקן בעלות משמעות צבאית וחלקן ניטרליות. המוח האנושי מגיב בסוג של "גיהוק" כשהוא מזהה תמונה בעלת משמעות רגשית עבורו, כך שלמשך 200 עד 500 מיקרו-שניות הפעילות המוחית יורדת. צירוף כל התוצאות מקריאות ה-EEG והאינפרה אדום יועבר לעיבוד במחשב המערכת בעזרת אלגוריתם שנקרא "חבר או אויב (Friend or Foe), והפלט יגלה לא רק מה הסבירות שהנבדק הוא בוגד אלא גם מה הסיכוי שהוא יפעל לפי דחפים בוגדניים או עבריינים. המערכת מציגה רמת דיוק של כ-80 עד 95 אחוזים. רמת הדיוק עולה ככל שלנבדק נערכות בדיקות חוזרות ונשנות. למרבה הצער או השמחה, תלוי מהצד של מי אתם מסתכלים, לא סביר שלכוחות האמריקאים יש את הזמן לערוך בדיקות חוזרות ונשנות לחיילים איתם הם עובדים, ובוודאי שבדיקות כאלה לא יסייעו להגביר את תחושת האמון ההדדית בין בעלי הברית.
החשש, כמו תמיד, הוא איך תתפתח הטכנולוגיה המוצגת ולאיזה יישומים. במידה והטווח יוגדל בעתיד, ייתכן שבשנים הקרובות מערכות האזעקה בחנויות שונות לא יתבססו על חדירה אלא על כוונותיו של האדם שמתקרב אליהן. כמו בסרט "דו"ח מיוחד", אנחנו עלולים להתעורר למציאות שבה המשטרה מזהה כוונות פליליות ועוצרת את הפושע בפוטנציאלי עוד לפני שביצע את הפשע בפועל, מבלי להתייחס לאפשרות שהפשע לא יבוצע בסופו של דבר. משאים ומתנים עלולים להיות מוטים או מוכרעים על ידי בדיקת כוונותיו של הצד השני בידיעתו או שלא בידיעתו.
אנחנו עומדים על סיפו של עידן שבו המילה פרטיות תאבד את משמעותה. אתם יכולים לאהוב או לשנוא את זה. בקרוב מישהו יידע מזה.
(צילום יחצ)