אם בעבר מודיעין הייתה ונחשבה לעיר "צעירה" הרי שהיום מתגוררים בה כבר לא מעט קשישים שהגיעו לעיר בעקבות הילדים. אחת הבעיות הנפוצות ביותר איתה מתמודדים בני גיל הזהב היא בעיית הבדידות. במודיעין הבעייה מחריפה במיוחד, היות ואותם קשישים עזבו את הסביבה בה התגוררו במשך שנים רבות והשאירו מאחור את החברה אליה היו רגילים. הם לרוב מגיעים בעקבות הילדים, ולעיתים לא מכירים אחרים בגילם. בנוסף, העיר מתוכננת ללא מרכז אחד, אלא סביב מרכזים שכונתיים רבים, כך שאין מקום מפגש מרכזי אחד, וההגעה למרכזים האלה דורשת תחבורה שלא תמיד זמינה לכולם.
לפי סקר ארצי נרחב שפורסם, כמעט כל אדם שני מעל גיל 65 חש בדידות. על פי הסקר ככל שגיל הנשאלים עלה כך עלתה גם תחושת הבדידות. במודיעין מנסים בשנים האחרונות להילחם בתופעה.
פרויקט "בית חם" הפועל בעיר, החל בשיתוף פעולה בין מיכל אלימלך, מקדמת הבריאות בעיריית מודיעין, וארגון אשל-ג'וינט. מה שהחל כפרויקט צנוע בבית אחד או שניים בעיר הלך וגדל ומציע לקשישי מודיעין פתרון איכותי לבעיה. מאות קשישים וקשישות מבלים כעת חלק מזמנם בחברת אחרים בני גילם ורוכשים חברים חדשים.
לפני כשנתיים הועבר ניהול הבתים החמים לעמותה למען הקשיש במודיעין, ועקב תוספת כוח האדם ורכזת ייחודית לפרויקט, מספר הבתים החמים גדל לעשרה. לנוכח הביקוש הרבה מתוכננת פתיחת חמישה בתים חמים נוספים בעיר ולאחרונה הוקם אחד גם במכבים.
מטרת הפרויקט היא ליצור קבוצה חברתית של גמלאים בתוך השכונה, לשם יצירת קשרים חברתיים ויחסי שכנות של אנשים בגיל משותף, בעלי רקע משותף. במסגרת הפעילות הקבוצה נפגשת אחת לשבוע בבית מארח במקום הקרוב לכל הגמלאים שנרשמו לפרוייקט. כל בית חם מנוהל על ידי שתי מתנדבות מובילות, שהן אחראיות על קיום כל הפעילות בו. ההגעה לבית החם היא עצמאית, והחברים נהניתם מפעילות חברתית מגוונת: יוגה צחוק, קידום בריאות, ספורט וכו'. הפעילות ומועברת ע"י מתנדבות ומתנדבים שתורמים מזמנם ומהידע שלהם לקשישים בעיר. הפעילות מתחילה לרוב במפגש חברתי עם כיבוד קל, ולאחריו קיום סדנה, הרצאה, או פעילות אחרת. הפעילות כרוכה בתשלום סמלי עבור הוצאות הכיבוד.
לאחרונה החלה העמותה למען הקשיש במודיעין להקים אף בתים חמים לפי נושאים ולא רק לפי מקומות מגורים, כגון: בית חם לדוברי יידיש, בית חם לשיפור הזיכרון בו יש ליווי מקצועי לתעסוקה לשיפור הזיכרון למשתתפים בו, בית חם לדוברי אנגלית, בתים חמים לניצולי שואה והביקוש לבתים נוספים זורם מכל עבר.
מילכה דויטשר, רכזת בתים חמים מטעם העמותה למען הקשיש במודיעין, רואה את הצלחת הבית החם דווקא במה שמתרחש מעבר למפגש הרגיל אחת לשבוע: "רבים מהבתים החמים התרחבו באופן ספונטני, לפעילויות חברתיות במסגרת עצמאית, כאשר המשתתפים בהם הפכו לחברים. חלק מהחברים יוצאים ביחד לבתי קפה, אירועים, יציאה לקולנוע ועוד. החברות המתרחשת בבית החם מחממת את הלב מאחר וזו היתה בדיוק מטרת הפרוייקט: מפגש עם אנשים נוספים ושכנים למטרות חברתיות. העצמת הקשרים החברתיים של תושבי העיר, ופיתוח חיי חברה עשירים. זה פשוט נהדר".
בתמונה: ככה זה כשבאים כדי לשמוח (צילום: העמותה למען הקשיש במודיעין)