טיפול חברתי

איילת לוין
2015-01-04 00:00:00
2017-10-15 01:00:00

אם לני שמיר שם טוב (43) הייתה פועלת בחייה על פי תוכנית ידועה מראש היא הייתה היום ככל הנראה במקום אחר לגמרי. יד המקרה הובילה אותה להישמע לסימנים ורחשי ליבה, והיא הפכה ממעצבת גרפית לנטורופתית בעלת PHD בגיל צעיר יחסית, עוד בימים שהרפואה המשלימה הייתה בחיתוליה. 11 שנים היא התפתחה והצליחה בתחום הרפואה המשלימה, אולם נסיבות חייה הובילו שוב להסבה מקצועית. אחרי שנים רבות היא חזרה לצעוד במסלול המקורי והפעם ממקום של ראייה חברתית יותר.  לפני מספר שבועות היא פתחה את הקליניקה החברתית הראשונה במודיעין.

הולכת אחרי הריח

בתיכון למדה לני במגמת גרפיקה ואומנות והייתה בטוחה שזה מה שתעשה כשתהיה גדולה.  "כשהשתחררתי מהצבא, ב-92', תכננתי להכין תיק עבודות מרשים והייתי בטוחה שאלמד בבצלאל. בינתיים חיפשתי עבודה זמנית במלצרות. הגעתי לראיון עבודה כמלצרית למסעדה צמחונית בקולג' לרפואה טבעית, אבל הבנתי שסוג העבודה במקום לא מתאים לי וכבר במהלכו ידעתי שלא אעבוד שם. תוך כדי הראיון הרחתי ריר קסום באוויר שסיקרן אותי. כשהסתיים הריאיון הסתובבתי במסדרונות המכללה לאתר אותו" מספרת שמיר.

לאחר שיטוט קצר מצאה מאין הריח מגיע, חנות "ניו-אייג'" עם שמנים אתריים, קטורות, קריסטליים, ספרי מודעות עצמית, קלפי תודעה ועוד.  כשעמדה לצאת נתקלה בפתח החנות בסטנד עם עלונים על מסלולי הלימוד השונים במכללה לרפואה משלימה. "אספתי אחד מכל סוג וכבר באוטובוס הביתה קראתי אותם בשקיקה ואמרתי לעצמי: זהו, זה מה שאני רוצה".

מה למדת?

"למדתי במסלול שש שנתי ברפואה אלטרנטיבית. בארבע שנים הראשונות למדנו 30 מקצועות טיפוליים שהתחלקו לשלוש קבוצות: טיפולים במגע  – מגוון סוגי עיסויים, כמו שיאצו, רפלקסולוגיה, עיסוי תאילנדי, עיסוי שבדי ועוד. טיפולי ייעוץ ( תזונה, צמחי מרפא, הומיאופתיה ומקצועות אחרים) וטיפולים נוגעים ברובד הרגשי והנפשי באמצעות הבנה רוחנית של הדברים. הבנת הנסיבות הגבוהות של מה שקורה לנו ובהתאם לזה להתנהל, לבצע שינויים ולקחת החלטות, באמצעות פרחי באך ובשילוב שיחה.

בשנתיים האחרונות של מסלול הלימודים עשיתי דוקטורט על שיטות הרזיה דרך אוניברסיטה בסרילנקה ובתום הלימודים קיבלתי תעודת PHD מאוניברסיטה מכובדת מאד בתחום כנטורופתית. מכאן התואר ד"ר לני שמיר שם טוב. נטורופתיה זה שם גג לסוגי שיטות שונים, יש נטורופתיים שמטפלים בעזרת תזונה, צמחי מרפא ושמנים אתריים ויש נטורופתיים כמוני שלמדו למעלה משלושים שיטות טיפול, וכיצד לעשות סינתזה ביניהם. כשאדם מגיע ומציג בעיה יש לי הרבה נקודות מבט על הבעיה אותה הוא חווה.

במסגרת הטיפול ברובד הרגשי אני לומדת ומלמדת בשיטה חדשה, זו לא רק שיטת טיפול אלא דרך חיים – ' דרך הפשטות של האלוהות'. אין קשר לדת. זו שיטה שנוגעת בכל הרבדים של האדם וחייו".

בשנת 93', שנה לאחר שהתחילה ללמוד וקיבלה תעודה במספר קורסים לני החלה לעבוד. היא התחילה עם מיטת טיפול אחת והייתה עוברת מבית לבית, עם השנים התפתחה וצמחה ושלוש שנים לאחר מכן הקימה קליניקה גדולה ברמת השרון בשיתוף פעולה עם רופא קונבנציונאלי, ד"ר משה פרילינג, והעסיקה מטפלים אלטרנטיביים נוספים. פרילינג הוא רופא כללי ומשפחה, רופא ספורט ומתמחה גם בהיפנוזה, וכך הגשימו את החזון של שניהם לשלב את הרפואה המערבית עם הרפואה מתורות המזרח ומכאן שם המקום: east- west.

לא נכון לי להמשיך

"איסט-ווסט" הצליחה במשך שמונה שנים, אך בשנת 2003 כשלני, אם חד הורית טרייה לילדה בת שנה, עברה למודיעין היא החליטה לפתוח דף חדש במקצוע חדש.

היית נטורופתית מצליחה למה לשנות?

"לפני שעברתי למודיעין חוויתי שנה תובענית, לגדל לבד תינוקת, לטפל באחרים, לנהל את הקליניקה בשילוב עם שעות עבודה ארוכות, העבודה שלי לא נגמרת כשאחרון המטופלים הולך, לא יצאתי אפילו לחופשת לידה, הייתה לי מטפלת. זה היה מאד אינטנסיבי. כשעברתי למודיעין החלטתי לא להמשיך בזה הרגשתי שלא נכון לי להמשיך באותה דרך. הרגשתי שאין לי טעם להחזיק קליניקה במקום מרוחק ממקום מגוריי, דרכי ודרכו של ד"ר פרילינג נפרדו ולא הרגיש לי מתאים להתחיל מחדש כמטפלת, שכרוך במשאבים רבים. רציתי להתחיל מחדש במקום חדש.

אמרתי לעצמי שעד אדע במה אני רוצה לעסוק אעבוד בכל עבודה שאמצא. מצאתי עבודה בגן ילדים והתאהבתי בתחום. בזמן הזה היא התחתנה והביא שני ילדים נוספים. "ילדים זו אהבה ענקית בחיים שלי. לאחר שנה פתחתי משפחתון קטן בעצמי. עבדתי עם תינוקות באהבה גדולה, שמחה וסיפוק. מצאתי עצמי כותבת תוכניות לימוד שזה לא אופייני לילדים בני מספר חודשיים ועד שנתיים. זה הביא לי שפע גדול".

שוב חלפו להן השנים ומתחושה של מימוש ואתגר לני החלה להרגיש שהאתגר מתחיל להיעלם, ושהיא עושה את עבודתה "על אוטומט" מבלי התרגשות. זה היה הרגע בו שוב החליטה לעשות שינוי משמעותי בחייה, לחזור לתחום עיסוקה המקורי, אבל ממקום אחר.

"המטרה הייתה לא לחזור למה שהיה פעם, אלא לאסוף מה שהיה ולהוסיף עליו המון ידע שרכשתי בשנתיים האחרונות. יש הרבה אמיתות ודרכים להגיע לחיים של מימוש וזו עוד אחת מהן – הפשטות דרך האלוהות.

מה עומד מאחורי שיטת דרך הפשטות שבאלוהות?

"מטרתה להוביל את האדם שצועד בדרך זו ילמד לחיות ויחיה חיים שמממשים במאה אחוז את הפוטנציאל האישי שלו מתוך הבנה שהפרט והכלל שזורים יחד. כל דבר שמעלה אותי מעלה כל מי שקשור אליי ולהיפך. מי שלומד את השיטה מחובר לסולם ערכים גבוה ברמה האישית והכללית. מים שמתמלאים מרקיבים, אם אתה מתמלא אתה מחויב להעביר הלאה את השפע הזה והידע איך להגיע אל האושר. מכאן עלה לי הרעיון לקליניקה חברתית. אני לא מכירה הרבה אנשים שיכולים להגיד אני מאושר ואני מאושרת ורוצה להביא את השפע הזה לכל אחד ואחת".

תן לי ואתן להם

מה זאת אומרת קליניקה חברתית?

"להרבה צעירים ומבוגרים לא מתאפשר להגיע למרפאה כמו שלי בגלל מצב כלכלי קשה או סיבות מגבילות אחרות. מכאן עלה הרעיון של חזון חברתי. חשבתי על מעגל שכולם מרוויחים: בסוף כל טיפול מטופל יכול לבחור לתרום סכום כסף לטובת קופה כללית, הסכום יכול להיות חמישה שקלים או חמישים שקלים ויותר, כך שכל אחד שירצה יוכל לתרום. את הסכום שהוא תורם אני מכפילה. יתרמו מאתיים אני אשים 400 וכן הלאה וזה יהפוך למשאב. עלות הטיפולים אצלי היא במחירי היכרות זולים במיוחד וגם בעתיד המחירים יהיו הוגנים ולא מופקעים. כך שכולם יכולים לתרום מעבר לעלותם.

אם הצטבר סכום קטן יחסית בקופה הכללית הוא יכול להיות מנותב עבור מספר טיפולים לטובת אנשים פרטיים. הוא יכול להיות עבור אנשים אחרים עם סיפורי חיים לא פשוטים ואני כבר מתחילה להריץ את זה. אבל החזון שלי הוא לפעול בגדול. המטרה היא לא רק לעשות ימי כיף במעון לנשים שחוו אלימות אלא לבנות עבור אוכלוסיות חלשות שונות תכנית מתמשכת שתיתן להם כלים לנהל את חייהם ממקום נכון יותר שיוביל אותם למימוש עצמי. בדומה לאמרה 'אם תיתן לבנאדם רעב דג הוא ישבע באותו יום, אבל אם תלמד אותו לדוג הוא לא ידע רעב לעולם'. אני מעוניינת לתת לאותן אוכלוסיות חלשות, כמו למשל גם בני נוער בסיכון או כאלה שהגיעו ממשפחות הרוסות, כלים שיביאו אותם להפסיק לחיות באופן שהחיים מנהלים אותם. הם לא יודעים שמותר להם לחלום והחלומות יכולים להתגשם, הם לא יודעים שיש להם זכות להתקדם ולעזור לאנשים שחיים מכוח האינרציה להגיע למימוש מועצם. כשפרסמתי את הקליניקה החברתית במדיה נוצר מצב מרגש בו פנו אלי מטפלים אחרים שביקשו להשתתף במיזם וגם אנשים מתחום היופי והקוסמטיקה וקואצ'ינג. אם למשל ילדה שעומדת לחגוג בת מצווה ממשפחה קשת יום נוכל לעשות לה יום שהיא לא תשכח בעזרת אותם אנשים שהציעו לתרום. כל דבר שאפשר לשמח ולהביא אור למי שלא הייתה לו את האפשרות לכך רגע לפני כן.

בניגוד לעמותות שהתחילו ברצון טוב ובסופו של דבר המנכ"ל הרוויח מאות אלפי שקלים בחודש, בקליניקה כל הכסף נתרם. לא רק שאני לא לוקחת לעצמי אלא מכפילה את הסכום. המטרה שלי היא באמת להפיץ אור וטוב".

מי קהל היעד של הקליניקה שלך?

" גם אנשים שרוצים להגיע לטיפולי פינוק וגם כאלה שנמצאים במקום לא טוב בחייהם ומעוניינים לעבור תהליך של שינוי וריפוי בחייהם בכל הרמות: פיזית, רגשית, נפשית ומנטאלית. גם בטיפולי פינוק ברובד הסמוי אני עובדת עם כלים אנרגטיים ואנשים מגיבים בצורה יוצאת דופן וחווים טיפול לא שגרתי. אחד הדברים שאני ממש טובה בהם הוא לפתור בעיות מאד סבוכות. לעזור לאנשים שהיו אצל כל הרופאים ועשו את כל הבדיקות והיו אצל כל הרופאים האלטרנטיביים. אני אוהבת למצוא את קצה החוט ולמצוא את הפתרון. המטרה העיקרית שלי כשאני מסתכלת על חיי ומאורעות החיים שלי וגם כשמטופלים באים אליי היא להסתכל על החיים מתוך מקום של למידה. אין טוב ואין רע, יש למידה ואז לא נופלים לסיפור של כאב, רחמים ו'סיפורים' אחרים, מבינים את המשמעות של מה שקורה לך, לומדים ממה שאירע ולומדים איך להמשיך משם".

אמרת שפתחת את הקליניקה ממקום אחר למה הכוונה?

"אני יכולה להתייחס לאופן שאני מתנהלת בחיי לפני שהכרתי את שיטת הפשטות שבאלוהות ואחרי. הנתינה שלי היום היא מתוך מקום שתודעת השירות באה לפני הכול, לפני המחשבה מה זה נותן לי. תודעת השירות היא ערך מוחלט. מה שכן אני תמיד יכולה לסמוך ולדעת שכשאני פועלת לטובת הכלל אני נכללת בכלל. עזבתי הכנסה לא מבוטלת, דו ספרתית במשפחתון, והיום אני לא סופרת את הכסף שאני מרוויחה בקליניקה, ברור שאני יודעת כמה נכנס לי כל חודש, אבל אני בונה את התשתית ויודעת שהכול יבוא על הצד הטוב ביותר. בקליניקה הקודמת אני זוכרת שהייתי מודדת עצמי בכסף, מה זה אומר עליי, האם אני יכולה להרוויח עוד. הרבה מטפלים לא תמיד פועלים משיקולים נקיים המטופל חשוב להם גם כלכלית. הכסף הוא לא עניין הוא לא יהווה עניין למישהו להגיע אליי לקליניקה והוא גם לא מהווה עניין מבחינתי. אני לא חושבת איך להשאיר מטופלים עם כל המניפולציות הקטנות שבעבר אני מודה הייתי עושה כמו הרוב. כמו למשל אם הגיע אדם לעיסוי להתפנק פעם הייתי מספרת לו כמה נורא הגב שלו, לא הייתי ממציאה זאת באמת הוא היה נורא, אבל הייתי אומרת לו את זה גם מתוך כוונה שיחזור. היום אני חושבת אם הוא בא להתפנק ובא לטוב למה להכניס משהו שלילי. אם הוא ישאל אני אגיד לו את האמת".

חלומות?

"יש לי הרבה, ויש חלומות שעדיין לא חלמתי. יש לי חלום להוציא לאור ספר עם סיפורי מודעות ותודעה לילדים שיכולים גם ליצור שינוי אצל ההורים. כל הזמן אני מלמדת את הילדים שלי לקחת אחריות על חייהם ומדגישה בפניהם שטובת הכלל והטובה שלך היא אחת. זה משהו שקשה לילד לקבל, אז אני נותנת להם דוגמאות קטנות בעזרת סיפורים שאני ממציאה, יש לי חשיבה מאד ציורית וזה עוזר. מי יודע אולי אאגד יום אחד את הסיפורים האלה לספר". 

(צילום אינגריד מולר)

כתבות נוספות