עיריית מודיעין צפויה לחנוך את מוזיאון מורשת החשמונאים החדש במע"ר כבר בקיץ הקרוב, והנה הצצה ראשונה לגרסה הסופית: ארבעה מתחמים, משחק אינטראקטיבי, ביקור לאור פנסים במערת קבורה ועוד • חבר המועצה שמעון גואטה: "רוצים להעלות את העיר על מפת התיירות והתרבות"
(צילום: ניצן רפאלי)
עוד רגע זה קורה: לאחר למעלה משלוש שנות תכנון ובניה ייפתח במודיעין בקיץ הקרוב מוזיאון מורשת החשמונאים, כחלק ממהלך של העירייה לשים את העיר על מפת התיירות המקומית.
המוזיאון, הממוקם בקצה השדרה המרכזית של המע"ר, ברחוב דם המכבים בסמוך לכיכר בית העירייה, מתפרש על פני שטח של כ-600 מ"ר, כולל אמפי שייבנה במקום ויכיל 300 מקומות, ויתקיימו בו הדרכות, אירועים ומופעים. ההדרכות יתקיימו בעברית ובאנגלית, גם על מנת למשוך למקום קבוצות תיירים מחו"ל.
"זה פרויקט דגל שאני מוביל אותו למעלה מארבע שנים", סיפר השבוע חבר המועצה שמעוןם גואטה, מחזיק תיק התיירות. "זה לא עוד מוזיאון. לראות כדים ותכשיטים זה לא מספיק, צריך שיהיה גם אינטראקטיבי וגם חווייתי, לכל הגילאים ולכל המבקרים והתושבים". את המוזיאון תנהל עמותת מופעים העירונית, כאשר המקום נבנה בשיתוף פעולה עם רשות העתיקות שתספק את הממצאים, שהתגלו בחפירות בעיר וסביבתה ונמתחים לאורך אלפי שנות היסטוריה מקומית.
ברשות העתיקות סיפרו למודיעין NEWS בשנה שעברה כי "המוצגים שבחרנו למוזיאון מתחילים מהתקופה הניאוליטית-כנענית (לפני ששת אלפים שנים. מע"ל), דרך התקופה הכלכוליטית ותקופת הברונזה, התקופה הפרסית, ההלניסטית שבה חיו החשמונאים, ועד לתקופות הביזנטית, האיסלמית והעותמנית". בין השאר תוכלו לראות במוזיאון צלמית בצורת כינור בת 4,000 שנה, חותם אבן מגולף מהתקופה הרומית ומתקן להדלקת קטורת מימי בית ראשון. המוצגים מייצגים חפירות כמו חירבת א-שון, אתר ארכיאולוגי ענק שנמצא בטבורה של שכונת מורשת, וכמובן מגבעת התיתורה ועוד עשרות אתרים שנחפרו.
"אני שמונה שנים באותו תחום, כל ההקמה לא הייתה מתאפשרת אם לא היינו ממשיכים ברצף הזה", מספר גואטה ומסביר כיצד התנהל התהליך: "כמחזיק תיק שימור אתרים ידענו שצריך להתחיל מאיזשהו שלב, והתחלנו להנגיש את כל האתרים. חלק מפרויקט הדגל היה בגבעת התיתורה, אך ברגע שהוחלט על הקמת המע"ר התחלנו לדון אילו מבני ציבור אמורים להיות שם, ויחד עם ראש העירייה הגענו לרעיון של הקמת המוזיאון".
אז מה מחכה לכם?
המוזיאון נבנה בתצורה של "תחנות הזמן", שתוכננו בקפידה עד לפרטים הקטנים ביותר על ידי האדריכל צביקה תמרי וחברת "קומפיוגריק", האחראית על המשחקים השונים במוזיאון. מלבד התצוגות הרגילות יוכלו המבקרים יוכלו לעבור מתחנה לתחנה בקבוצות של 12 מבקרים, יגלו ממצאים שונים וילמדו על ההיסטוריה של המקום.
עם הכניסה למבנה המוזיאון יגיעו המבקרים לאולם המבואה, בו יוקרן מיצג פתיחה ותתקיים תצוגה מתחלפת. המבנה עצמו חולק לארבעה מתחמים שונים: מתחם המטבעות, מתחם החרסים, מתחם חפירה ארכיאולוגית והמתחם הרביעי הוא "מתחם המפה" האינטראקטיבי.
במתחם המטבעות יתקיים משחק חפש את המטמון, בו יוכלו המבקרים לחפש מטבעות עתיקים בארגז חול. לאחר מציאת המטבעות המבקרים ישקלו אותם, יזהו את החומר ממנו נוצרו וילמדו על ערכו, כמו גם על משמעות הסמלים והכיתובים המופיעים עליהם.
מתחם החרסים יוקדש להרכבת שברי כלי חרס, זיהויי הכלים להם השתייכו והשימושים שלהם, כמו גם התקופה בה נוצרו.
המתחם השלישי הוא מתחם החפירה הארכיאולוגית, בו ייכנסו המבקרים לרפליקה של מערת קבורה, כמו רבות שנמצאו באזור מודיעין במהלך השנים. במקום מוטמנים ממצאים ארכיאולוגיים שונים, כאשר המבקרים יסרקו את החללים בעזרת פנסים וברגע שיאתרו ממצא יידלק הסבר על שלט דו כיווני המוצב במקום. מטרת המשחק היא לאתר לפחות חמישה ממצאים במערת הקבורה, זאת כדי לפצח את משמעות האתר, זהות הנקברים בו והתקופה בה שימשה המערה לקבורה.
המתחם הרביעי – מתחם המפה – יוקדש למשחק אינטראקטיבי על שולחן ענק עליו מופיעה מפת מודיעין והסביבה. על פני השולחן יצוצו רמזים, שייעלמו לאחר מספר רגעים, למיקומם של אתרי חפירות פוטנציאליים. כל מבקר ישלוט באייקון "צוות חפירה" בעזרתו יוכל לנוע על גבי המפה. מ טרת המשחק היא לאתר כמה שיותר ממצאים ארכיאולוגיים באותם אתרי חפירות.
גואטה מספר: "הלכנו על המוטיב של החשמונאים, ארכיאולוגיה, טבעות וחרסים. דוגמה לתחנה שתוצב במקום זו מפה אינטראקטיבית שתשלב את הילדים עם משחק בג'ויסטיק, כשהם "יעמדו" על גבעת התיתורה ויצטרכו להגיד אילו ממצאים התגלו בה ומאילו שנים. בקומה העליונה יוכלו המבקרים לראות סרט היסטורי, כמו 'מעלית הזמן', על ההיסטוריה של העיר מתקופת החשמונאים ועד ימינו.
כאמור, במידה והכל יילך כמתוכנן ייפתח המוזיאון כבר בקיץ הקרוב. גואטה מסכם: "אנחנו רוצים להעלות את מודיעין על מפת התיירות והתרבות. אין ספק שעם שדרת עסקים, מוזיאון, מרכז מוזיקה והנגשת התיתורה אנחנו מתחילים להיות על מפת התיירות. יש לנו מה להציע. בימים אלו גם נלטש ונסדר את כל תכנית התיירות, כדי שתהיה כאן גם לתייר המזדמן, גם למטייל וגם לתושבים מחוץ למודיעין, אפשרות לבוא לבקר, וגם בקטע הזה נהיה פורצי דרך וחדשניים".