התכנית להקמת מחלף עצום בצומת שילת תרד ככל הנראה משולחן הדיונים לאור ההתנגדות החריפה מצד העירייה ומועצת חבל מודיעין, שהציגו לאחרונה לגורמי התכנון חלופות המתבססות על מחלף יהלום מוקטן וכביש שקוע שיאפשר תנועה רציפה בכניסה לעיר • ביבס: "התכנית שלנו מייצרת פתרון מצויין שאפשר לחיות איתו זמן רב"
(צילום: מתוך התכנית)
ארבעה חודשים לאחר שהתכנית להקים מחלף ענק בצומת שילת נתקלה בהתנגדות חריפה מצד עיריית מודיעין ומועצת חבל מודיעין, נראה כעת כי גורמי התכנון הולכים לפניית פרסה וחזרה לגרסה מוקטנת, ושפויה יותר, של הסדרת צומת הכניסה הראשית לעיר.
תמונת המצב כרגע היא שעיריית מודיעין הציגה חלופה משלה לתכנית להסדרת התנועה בצומת שילת, בה עוברים מדי יום כ-70 אלף רכבים, חלופה שתעלה לדיונים בהמשך הדרך. מהלך זה מגיע גם בשל התערבות שרת התחבורה בעניין, כאשר עיריית מודיעין מבקשת לשוב לחלופות שכבר הוצעו בעבר של מחלף יהלום בעל כביש שקוע. אמנם הדרך עד לאישור סופי של תכנית כלשהי עדיין רחוקה, אולם ניתן לשער כי אנו נמצאים בשלב בו התכנית להקמת המחלף העצום ירדה למעשה משולחן הדיונים.
כזכור, על פי התכנון שהוצג בפני עיריית מודיעין בידי הוועדה המחוזית לתכנון ובנייה, אמור היה המחלף, שעלותו צפויה הייתה לעמוד על כ-300 מיליון שקל, להתפרש על פני שני קילומטרים – מאזור צומת 443 ויאיר פרג במזרח, ועד לצדה המערבי של צומת שילת, מעבר לאזור תחנת הדלק. לפי התכנית שבנו גורמי התכנון אמור היה המחלף להיבנות כשהוא נושא לצידיו "כנפיים" – כבישים טבעתיים שיזרימו את התנועה מכביש 443 לתוך והחוצה מהעיר ולכיוון צפון לשילת, לכפר רות ולכביש 446 לכיוון מודיעין עילית. על פי התכנית ייהרסו מספר מבנים בכדי לפנות מקום לבניית הכבישים הטבעתיים, כאשר מדובר בעיקר באזור החממות הישן של מושב שילת, אולם ככול הנראה גם מתחם תחנת הדלק 'סונול' והמבנים מסביבו יעברו שינוי מהותי, גם בשל הקמת מסוף התחבורה ומגרש החנייה, שיכילו עשרות אוטובוסים ומאות כלי רכב, בנוסף לאולם נוסעים. בסך הכל אמורים היו להיבנות במסגרת פרויקט מחלף שילת לא פחות משישה גשרים לתנועת כלי רכב, בנוסף לשני מעברים תת קרקעיים לתנועת הולכי רגל ורוכבי אופניים. כמו כן ייבנה גם מעבר תת קרקעי לטובת בעלי החיים באזור. הגשר הראשי, שישמש לכניסה לתוך העיר, יהיה ברוחב של כ-40 מטר ותשולב בו גם טיילת. גשרים נוספים יובילו מכביש 443 לכביש 446 ולמסוף התחבורה הציבורית.
בתחילת חודש אוגוסט האחרון הוצגה התכנית בפני בכירי עיריית מודיעין ומועצת חבל מודיעין, שתקפו בחריפות רבה במיוחד את גורמי התכנון. במהלך הישיבה אמר ביבס כי "לקחו את מחלף הצ'ק פוסט והביאו אותו למודיעין. לזה אני מתנגד לחלוטין גם במחיר שניקח את המחלף הזה ונזרוק אותו לפח ונהרוג אותו בבתי משפט, כי מישהו התבלבל כאן לגמרי והמחלף הזה לא יקום בכניסה לעיר מודיעין".
עוד התנגד ביבס להקמת מסוף התחבורה הציבורית, והסביר כי הבנייה במודיעין בשנים הקרובות תלך לכיוון דרום, בשכונת מורשת ושכונות חלק ב' העתידי של תכנית המתאר של העיר, כאשר תושבי אותן שכונות ישתמשו בעיקר בכביש 431, מה שמייתר את הצורך במחלף עצום בצומת שילת.
תחשבו פשוט
הגרסה אותה הציג לאחרונה בפני גורמי התכנון ראש עיריית מודיעין, חיים ביבס, מתבססת כאמור על החלופה המועדפת על העירייה עוד משנת 2014 – מחלף דמוי יהלום.
עיריית מודיעין הציגה שתי אופציות חלופיות, די דומות אחת לשנייה – מחלף יהלום פשוט ומחלף יהלום "מתחלף"" – שעיקרן הוא בניית כביש שקוע מתחת לצומת שילת, במקום מחלף גדול בעל "כנפיים", גשרים ומעברים תת-קרקעיים. כך יוכלו הנהגים הנוסעים על כביש 443 לכיוון ירושלים או תל אביב, לחצות את צומת שילת מבלי לעצור ברמזורים. הבאים ממזרח ומערב ורוצים להיכנס לתוך מודיעין, יעשו זאת בצומת עילי מעל הכביש המשוקע. רכבים המבקשים לפנות לכיוון כביש 446, משני הכיוונים, יעשו זאת גם כן ללא עצירה ברמזורים. עם השינויים שמבקשת עיריית מודיעין, יחובר למעשה תוואי כביש 446 לכניסה לעיר ותמנע הפגיעה באזור חנות הפרחים פלורוז ומתחם תחנת הדלק. על פי תכנית זו גם לא יהיה צורך באותן רמפות שביקשו גורמי התכנון להקים שכמעט משיקות לבתים הקיצוניים של שכונת הכרמים.
כידוע, עד שנת 2040 צפויה אוכלוסיית מודיעין לגדול עד לרמה של 250 אלף תושבים, כאשר המשמעות היא כמובן נפחי תנועה גדולים בהרבה מאלו שאנו מכירים כיום. התכנית של עיריית מודיעין להסדרת צומת שילת מתבססת בין היתר גם על הכביש העוקף שייסלל ממודיעין עילית ועד לאזור צומת מכבים על כביש 443, ונמצא בשלבי תכנון מתקדמים ויפחית את נפחי התנועה שיגיעו לצומת שילת מכיוון צפון. בנוסף, בעירייה אומרים כי כחלק אינטגרלי מבניית יחידות הדיור בשכונות החדשות בחלק ב' של תכנית המתאר של מודיעין, צפויה צומת הכניסה לעיר ולפארק הטכנולוגי בחלקו המערבי יותר של כביש 443 לעבור שדרוג והרחבה.
חיים ביבס אמר השבוע למודיעין NEWS: "אמרתי כבר שעם כל הכבוד, אף אחד לא יוכל לעשות דבר כזה שלא על דעתנו. גם אני וגם ראש המועצה האזורית חבל מודיעין תמימי דעים בנושא. אי אפשר לבוא ולייצר פה איזושהי מפלצת שכל תכליתה הוא התאמה למסוף התחבורה הציבורית, שמישהו החליט לתקוע שם. אין שום היגיון בדבר הזה".
עוד הוסיף ביבס כי "חזרנו לרעיון המקורי של השיקוע. כל החלק של הכניסה והיציאה ממודיעין ינוע על צומת עליון. התכנית שלנו מייצרת פתרון מצויין, שאפשר לחיות איתו הרבה זמן. עשינו מספר דיונים והשקעתי בזה לא מעט זמן ומחשבה כדי לייצר אלטרנטיבה אמיתית, אלטרנטיבה שבסוף שומרת על המסגרת הקיימת עם טיפה הרחבה שלהן, גם על הכניסה לעיר ואזור פלורוז של חבל מודיעין, וגם מייצרת מעבר חופשי ממזרח ומערב".