כשילד מפותח רגשית ושכלית הוא מצפה למצוא סביבו את אותה רמה ואם זה לא הממוצע הכללי הוא עלול להרגיש דחוי ולא שייך
(צילום: freepik)
ההשקעה הרבה בילדים ביאה לתוצאות מדהימות אצל ילדים מוכשרים, שמקבלים הזדמנות לפרוץ קדימה ולהקדים את כל שאר בני גילם ביכולות שלהם. משום כך, רבים יותר הילדים שנעים מקבוצת הגיל הטבעית שלהם לקבוצת גיל מעליהם, מה שמכונה הדלגה. במאמר זה נשמח לתת המלצות בנושא הדלגה לכיתה א' משום שברור שיש ילדים שרק ירוויחו מכך. זה אמנם דורש היערכות של ההורים ותשומת לב מתמדת אבל זה עוזר לילד להרגיש שייך ולהשתלב.
מהי הדלגה?
כל ילד שייך לשנתון שבו הוא נולד ומתקדם אתה במערכת החינוך משנה לשנה. לפי המדדים הקיימים היום אנחנו יודעים מהי רמת הילדים מבחינה קוגניטיבית, רגשית ומנטלית שהוא אמור להפגין. כמובן שלכל ילד יש את הקצב שלו אבל עדיין יש ממוצע מסוים שעוזר לאנשי המקצוע לקבוע לפי העיכוב בהתפתחותו אם יש מקום לשקול אבחון לקויות, למשל, או להפך. במקרים שבהם הילד מראה התפתחות מהירה ויכולות גבוהות מהממוצע יש לשקול אבחון הדלגה שידרג את יכולותיו.
למה הדלגה חשובה לילדים כאלה?
כשילד מפותח רגשית ושכלית הוא מצפה למצוא סביבו את אותה רמה ואם זה לא הממוצע הכללי הוא עלול להרגיש דחוי ולא שייך, לא מובן ולא מקובל. לכל קבוצה יש סטנדרט משלה ומי שחריג עלול להיתקל בתגובות לא נעימות ולא מכילות, וכך ילד כזה עשוי לוותר על היכולות פיתוח הכישורים שלו ושכרו יצא בהפסדו. הוא ייכנע לרמה הכללית ובכך לא ימצה את הפוטנציאל שלו ואף יאבד מהכישורים שלו מרצון ובכוונה. הקושי הרגשי שלו לא ייעלם אלא יגדל בגלל הפשרה שהוא מרגיש שהוא חייב לעשות.
למי מתאימה הדלגה?
הדלגה היא צעד גדול אבל חשוב לילדים שלא מרגישים שיש להם עם מי לדבר משום שרמת ההבנה שלהם טובה ועמוקה מבני גילם. לכן, חשוב להתאים להם את הקבוצה המתאימה שבה יוכלו להיתמך וגם לנהל קשרים חברתיים בקלות גדולה יותר. זה מתאים לילדים חכמים שגם מוכיחים את עצמם בכל תחום. חשוב לוודא שהחכמה שלהם היא לא רק בגלל קריאת נתונים אלא תפיסה טובה יותר שכלית ואינה מתאימה למי שמפותח שכלית אבל רגשית נותר מתאים לקבוצת הגיל הטבעית שלו.
תמיכה רגשית חשובה בכל שלב
אבחון הדלגה יוכל לתת לכם המלצות כיצד לנהוג במקרים כאלה לאחר הבנה טובה יותר של התפקוד המלא של הילד. אם הוא מתפקד טוב יותר בצורה ניכרת גם רגשית וגם חברתית ופיזית הוא מועמד טוב להדלגה. אם יש לו קשיים והוא אינו מתואם בכל הרמות יש לשקול באבחון ההדלגה כיצד זה עלול להשפיע עליו משום שלאחר ביצוע המהלך רצוי לא לסגת לאחרו כי זה לא ישפיע עליו לטובה והוא ירגיש שזהו כישלון אישי שלו. רק אבחון מוקדם יקבע את יכולתו ואת סיכוייו להשתלב בקבוצת הגיל הבאה.
מתי עושים אבחון הדלגה?
אבחון כזה עושים בעיקר במעבר שבין הגן לכיתה א' לילדי שנתון שנמצאים על הגבול, כלומר בסוף השנה ולכן אולי עולים כיתה בגיל צעיר מדי. זה עלול להיות בעייתי מבחינת הבשלות הרגשית והנפשית שלהם ולכן מוודאים אם הם מתאימים. יש ילדים שאינם יכולים להיפרד עדיין משלב הילדות של הגן, ללא יכולת השתלבות בכיתה וביצוע משימות אורייניות. להם מתאימה שנה נוספת בגן כדי שלא ירגישו שהם נאבקים כל הזמן על מעמדם והמקום שלהם בכיתה.
בשלות וכשירות
הבשלות והכשירות לא תמיד חופפות ולכן האבחון נועד לראות אם אפשר לשלם מחיר מסוים של בשלות נפשית בכך שישאירו ילד בגן או בכיתה נמוכה שנה נוספת. זה יכול להיות גם בגלל כשירות ומיומנות לא מפותחת ללמוד ולעבד מידע בשיטות שנהוגות בכיתה. לילדים כאלה נחוצה הכנה נוספת, אולי בתוך שנת הלימודים בגן עצמו. זה יכול להביא אותם למצב של מוכנות ללמוד וליישר קו עם שאר בני הגיל שלהם. במקרה שלא, אין ברירה אלא להשאיר אותם שנה כדי שיבשילו.
מתי נכון לאבחן?
כאשר צופים בעיה בסוף השנה רצוי לאבחן את הילד כמה שיותר מוקדם כדי שאפשר יהיה לעזור לו להתגבר על כך. רצוי שהילד יהיה עם בני גילו ורצוי שיהיה מוכן לכך. במהלך השנה יוכלו לעבוד אתו על מה שחסר כדי שיוכל לעבור אתם כיתה.