מחנה הקיץ של הצופים בחופש הגדול הוא האירוע המשמעותי ביותר בשנת הפעילות של אפורי המדים. מדובר באירוע שנמשך עד 11 יום ובמהלכו הצופים הצעירים משכללים את מומחיותם בהקמת מתקנים מעץ ובשירה ומשחקים קבוצתיים. אך השנה, עוד לפני שהאירוע הגיע, כבר התעוררה לגביו מחלוקת. עיקרה הוא ביטול "ערב הבריכה" המסורתי של השמיניסטים. ביטול שנעשה – כך לפי הנהגת הצופים העירונית – כדי "להתחשב ברגשותיהם של הצופים הדתיים" (הכוונה היא לשניים מתוך 18 השבטים בעיר).
בעצומת ההורים של שבט אופק, השבט הגדול ביותר בהנהגת איילון ובו למעלה מאלף חניכים, מחו בתוקף על ההחלטה לבטל את ערב הכיף המסורתי בבריכה מתוך חשש כי מדובר בכפייה דתית סמויה. אך גם על שלוש החלטות נוספות: איסור השמעת מוזיקה במהלך שישי-שבת לכוח החלוץ הבונה את מתקני השבט, "פגיעה בקהילתיות ובחניכים" עקב ביטול ביקור ההורים במחנה ובמיוחד בטקס המסיים, וגם על ההחלטה להשתמש בציוד זול יותר לבניית המתקנים. "תנועת הצופים הינה תנועה פלורליסטית שאמורה לדעתנו לעודד מצוינות, קהילתיות, וערכים רבים נוספים. איש באמונתו יחיה. החלטות ההנהגה המפורטות פוגעות בפלורליזם, בשאיפה למצוינות ובקהילתיות. משום כך נשלחת עצומה זו" – כך נכתב בעצומה.
תמי, אם לשמיניסטית, נאמר לכם כי ביטול ערב הכיף בבריכה נעשה כדי לא לפגוע בדתיים?
"אין שום הסתרה כי הסיבה לביטול ערב השמיניסטים בבריכה היא להכליל את שני השבטים של הציבור הדתי. אפילו אליאור, הרכז הבוגר של השבט, התייחס במייל תגובה שהעביר להורים כי בשנתיים האחרונות השמיניסטים הדתיים לא הגיעו לערב הפרידה שארגנו לבוגרים וכדי לשתף אותם החליטו לבטל את ערב הבריכה ולחשוב על אלטרנטיבה אחרת היות וזה הדבר הראוי".
אם הצופים היא תנועה פלורליסטית, מדוע לא לקיים אירוע שיכלול את כולם?
"מצד אחד אפשר לשאול מדוע אנחנו מתרעמים, מדוע לא למצוא דרך ביניים ולהתחשב בדתיים. אבל אותי מדאיג וכנראה שלא רק אותי היות והורים רבים הצטרפו לעמדה זו – מה יהיה הצעד הבא? בקיץ הבא יגידו שאי אפשר ללכת עם מכנסיים קצרים ויש ללבוש מכנסיים עד הברך. הפנייה אל הדת המחלחלת במקומות חילוניים לחלוטין, כמו הצופים שהיו כאלו עד היום, מאיימת. מההנהגה והרכזים אומרים שהחניכים מקבלים את הגזירות בראש טוב, אבל זה לא מדויק. יש הרבה שמרגישים פגועים. זה התחיל בגזירה הראשונה שהחניכים לקחו ללב, שלא ניתן להשתמש בבד 'ערבי', גם פה מטעמי דיפרנציאציה אבל מתוך רצון ליצור שוויון הזדמנויות מבחינה תקציבית. פה אני דווקא בעד ההחלטה הזו כי זה יגרום לחניכים להיות יצירתיים יותר וזה מלמד אותם כי התהליך חשוב יותר מהתוצאה – זכייה בתחרות המתקנים היפים ביותר במחנה, אבל זה המשיך בתחושה שפוגעים בהם כשביטלו את יום הכיף בבריכה ושלא מרשים להם להשמיע מוזיקה בסופשבוע. כמו כן בדיוק כמו שאמרת אנחנו תנועה פלורליסטית בעל אופי חילוני. הרוב הם שבטים חילוניים. למה לא להתחשב ברוב וכן לקיים ערב בריכה ולאחר מכן מפגש מאוחד לכולם כולל הדתיים? כמו כן יש להם אלטרנטיבה אחרת – תנועת בני עקיבא ולנו אין אלטרנטיבות אחרות".
פלורליזם – עד הסוף
בתגובה לעצומה שלחה מיכל פוני, ראש שבט אופק בשלוש שנים האחרונות, מכתב להורים: "בקשר למוזיקה – הילדים לא מכירים מציאות אחרת. אין מוזיקה בשישי שבת. גם כאשר אין שבטים דתיים במחנה קיץ. במהלך ימים אלו הם שקועים בבנייה של המבנים, כך שהשקט מאפשר להם להתמקד בבנייה ולדבר אחד עם השני. ההחלטה התקבלה ברמת השכבה הבוגרת בהנהגה. כלומר לא ההנהגה היא זו שהחליטה זאת ומעבר לזה – זו לא החלטה חדשה והילדים מכירים את הנוהל ועובדים לפיו כבר שנתיים".
לגבי ערב סיום לשמיניסטים נכתב: "מסיבת פרידה מהשמיניסטים תתקיים. העיקר זו ההתכנסות והפרידה מכל בוגרי ההנהגה ופחות חשוב אם זה בבריכה או בעזרת אטרקציה אחרת. גם פה משקיעים מחשבה ולא מוותרים על האירוע".
גם אליאור, הרכז הבוגר של השבט, הגיב: "בהנהגת איילון ישנם שני שבטים דתיים (דרור ולביא), הגרים איתנו במודיעין מכבים רעות. בשנתיים האחרונות אף אחד מהשמיניסטים מהשבטים הללו לא הגיע לערב הפרידה בעקבות אורך החיים שהוא מנהל. כל שמיניסט בשבט שלנו ששוחחתי איתו על הנושא מבין למה דבר כזה לא יכול להתקיים. בטח לא בחברה ובהנהגה שאנו נמצאים בה. אין שום סיבה שכל ילדי ההנהגה לא יקבלו יחס שווה והוגן וילמדו לכבד את אורך החיים אחד של השני. אין ספק כי צריכה להימצא אלטרנטיבה טובה לבריכה, מה גם שמרכז ההנהגה פנה באופן אישי לשמיניסטים וביקש שיציעו רעיונות".
בעד ונגד
בתגובה לעצומה כתב כפיר, תלמיד עירוני א' בפייסבוק: "לגבי המוזיקה בשישי שבת זה הדבר הנכון לעשות. צריך לכבד את הדתיים כי הם חלק מההנהגה ולכן אם הם שומרי מסורת ולא רוצים אז לא נכריח אותם לשמוע ופשוט לא נפעיל. לגבי ערב שכבת י"ב, אין פתרון בנפרד. שוב, הדתיים הם חלק מההנהגה. צריכים ערב שכבת י"ב של כולם במקום אחר שמכבד את כולם כולל הדתיים. אל תעשו את ההפרדה הזאת".
ערן, תושב העיר, הגיב לכפיר והציג את הצד השני של המתרס: "לגבי המוזיקה בשישי שבת – כפיר אתה טועה בגדול. צריכים לכבד את החילוניים כי הם חלק מההנהגה ולכן אם הם שומרים על יהדות חופשית אסור להכריח אותם לא לשמוע מוזיקה ופשוט נבקש מהדתיים לא להפעיל או לגעת במערכת המוזיקה כדי לא להכשילם. אנא מכם – לא לעשות הפרדה אבל יותר חשוב לא להפעיל חוקים דתיים לא הוגנים על הלא מעוניינים".
(צילום פרטי)