"גן עם אמא" הוא טרנד חדש בתחום גני הילדים. בעבר היו אלה גנים בשיטות חינוך ייחודיות כמו גן אנתרופוסופי. והשנה זה "גן עם אמא". הייחוד כאן אינו בשיטה הפדגוגית. ההבדל היחיד בין גן רגיל לגן זה הוא שהאם באה כעסקת חבילה עם הילד והפעילות לרוב חד שבועית או דו שבועית. הגן מיועד לנשים שנשארות לגדל את הילדים שלהן בבית, אמהות לילדים בגילאי שנה עד שנתיים.
הפעילות נעשית לרוב בליווי גננת מוסמכת או מטפלת ילדים, כשמטרת הגן לספק סביבה קבועה ובטוחה עבור הילד, ליצור תחושת שייכות אצל האם והפעוט ויחסי אמון עם הגננת וקבוצת החברים הקבועה, כהכנה ל"גן האמיתי".
לא בכל עיר תמצאו את "גן עם אמא" – שם גנרי לתופעה. עד שנת הלימודים הנוכחית לא היה גן מסוג זה גם במודיעין. עד שדפי זילברמן הביאה אלינו את הבשורה.
כשלדפי (אם לארבעה, בני 12 עד 23) היו שני ילדים קטנים היא עבדה כמתכנתת בתחום ההיי-טק. בשנת 97' היא ומשפחתה עברו למודיעין, היא ידעה בזמנו שהיא רוצה להביא ילדים נוספים, היא גם רצתה להיות קרובה יותר לילדים שכבר ילדה, לבלות איתם זמן רב יותר ולגדל אותם ואת הילדים העתידים לבוא.
עם המגורים החדשים והתובנות החדשות היא החלה ללמוד בקורס מטפלות ילדים בפיקוח משרד החינוך ובסיומו פתחה את "גן דפי" לילדים בגילאי שנה עד שלוש. 12 שנים עברו להן ביעף ובהנאה, עד שמשהו השתנה והיא הרגישה שרוב היום שלה סובב סביב ילדים. ילדי הגן והילדים שלה והיא צריכה שינוי. אז היא פנתה ללימודי דולה – קורס הכנה ללידה ועיסוי נשים הרות. היא ליוותה קרוב למאה נשים בזמן ההיריון והלידה, רובן ממודיעין. עם הזמן התווסף לרזומה שלה עיסוי תינוקות ובייבי יוגה והקשר בינה לבין לקוחותיה המשיך גם לאחר הלידה. מתוך שיחות איתן היא זיהתה שרבים מהתינוקות שלהן סובלים מבעיות שינה לכן למדה קורס נוסף – ייעוץ שינה ולמדה גם הנחיית מעגלי אמהות וניהלה קבוצות של אמהות אחרי לידה. במשך שש השנים האחרונות היא למדה את הקורסים שצוינו וצברה הכשרות ותעודות ביניהן מדריכת תנועה לילדים לגיל הרך, המספקת מענה לילדים החל מגיל שנתיים, שלוש ומעלה. במהלך שנים אלה ליוותה, ייעצה וטיפלה באמהות וילדיהן בעזרת כישוריה וההכשרה שעברה.
בספטמבר האחרון היא החליטה שיש מקום כעת בחייה לפתוח גן מחדש, אבל בפורמט אחר וייחודי למודיעין, כשלמדה תנועה לגיל הרך ב"דיאדה" נחשפה לקונספט החדש – גן עם אמא וחשבה שהוא מאד יכול להתאים לנשים במודיעין. "בסופו של דבר אני אוהבת פעילות עם ילדים וחזרתי לזה ממקום שמדויק לי כרגע" מספרת דפי על הפתיחה מחדש של גן בדרך אחרת.
אמא תמיד באיזור
"גן עם אמא", כשמו כן הוא. בניגוד לגני ילדים רגילים בהם האב או האם מגיעים לגן עם הילד ונפרדים ממנו לשלום, במקרה הזה האם שלא עובדת בגלל שנשארה לגדל את הילדה בבית מגיעה יחד עם הילד לגן ונשארת איתו במהלך כל הפעילות. בדרך כלל מדובר באמהות לילדים בגילאי שנה עד שנתיים לערך שרוצות להתחיל להרגיל את הילד שלהם לשגרה של גן וגם כדי שתהיה לו אינטראקציה עם ילדים אחרים, וגם כדי לצאת להתאוורר, להיות עם נשים בסטטוס דומה לשלהן. הן נמצאות באותו מרחב עם הילדים אבל לא צמודות אליהם במהלך כל הפעילות ויכולות לדבר ביניהן בזמן הפעילות.
נראה שהיתרון של גן עם אמא הוא כפול: גם בשביל הילדים וגם בשביל האמהות וכניסתן למעגל חברתי חדש. בגיל שנה הילדים עדיין לא ממש משחקים זה עם זה אבל הם כן מתייחסים זה לזה. דפי מתארת את המקום כ"גן בתנאי חממה". הילדים נחשפים לילדים אחרים ולסדר יום בדומה לגן, יש גננת שאחראית על ניהול הגן והתכנים הדידקטיים, אבל אמא שלהם נמצאת בסביבה לתת להם מענה מיידי לכל צורך. "אחת הסיבות שאני גם קוראת לזה גן בתנאי חממה היא שהגבולות פחות נוקשים מאשר בגן והכניסה לתלם נעשית בהדרגה. הילדים לומדים קצת על גבולות, לומדים מה זה אומר סדר יום ומבנה, הם מתרגלים לבסיס ולא ליום מלא בגן, אני נותנת להם המון מרחב וחופש ואם ילד לא יושב במשך המפגש ומסתובב זה גם בסדר. זו לא חובה אני מכוונת לכך שהם יפעלו על פי 'הכללים' בגלל שכיף להם ושחוויית הלמידה שלהם תהיה חיובית ולא כי צריך".
איך זה עובד?
"כשהגן נפתח נפגשנו פעם בשבוע, בעקבות ביקשו האמהות עברנו למתכונת של פעמיים בשבוע. שעות הפעילות הן בין 9 בבוקר ל-12 בצהריים. בשעה 9 בבוקר פותחים ת הבוקר במשחקים במרחב, משחקי הרכבה, פאזלים ומשחקים דידקטיים אחרים. בשעה 9:45 יש מפגש בוקר המלווה בשירי בוקר. אני מביאה אביזר ובובת 'מדברות' ומפעילה את הילדים. האמהות מצטרפות גם כן בשירה ותנועות. בשעה 10:05 יש ארוחת בוקר כשהארוחה מסתיימת חוזרים לשחק במרחב, קוראים בספרים, אני מוציאה מתקני ג'ימבורי, בובות ולפעמים עושים עבודות יצירה. האמהות בזמן המשחקים במרחב לא תמיד צמודות לילדים יש להן פינת קפה וכיבוד קל והן יכולות לפטפט בזמן שהילדים משחקים. בשעה 11:45 מתחיל מפגש הפרידה – אני קוראת לילדים סיפור או עושה הפעלה קטנה גם מפגש הפרידה מלווה בשירים ובזאת מסתיים היום.
כמה זה עולה?
"למי שמגיעה פעם בשבוע העלות היא 320 שקלים לחודש. ולמי שמגיעה פעמיים יש הנחה והיא לא משלמת כפול".
מי מגיע לגן?
"בגן השנה יש שבע אמהות והילדים שלהן שהם בגילאים עשרה חודשים/שנה ועד שנה ושמונה חודשים ויש גם סבתא מדהימה שהתפטרה מעבודתה לטפל בנכדותיה ומגיעה עם הקטנה יותר. חשוב לי שזו תהיה קבוצה קטנה ולא יתווספו אמהות נוספות. חשוב לי גם למרות שאמהות נמצאות להכיר ולהגיע לכל ילד".
איזה יתרונות נוספים יש לגן עם אמא?
"אמא שטוב לה אז גם לילד שלה טוב. לכולנו יש את הצורך בנוסף לטיפול וגידול הילדים לתקשר ולחבור עם מישהו בגובה שלך. האמהות צריכות אוויר ולהשתחרר קצת מהאחריות, מה שמספק להן רוגע ושקט וזה מגיע לילד.
מדברת מנסיון
היות ומדובר בטרנד חדש, שקיים במספר ערים מצומצם, הגענו לראות ולחוש בעצמנו במה בדיוק מדובר. הח"מ, לפני שהייתה עבדכם הנאמן, עבדה כסייעת בגני ילדים. במסגרת עבודתי טיפלתי בילדים בגילאים שונים, בתינוקות, ילדים בני שנה עד שנתיים ובני שלוש ומעלה. בכיתת הגן של ילדים בני השנה היו 12 ילדים והיינו שתי נשות צוות, לא פעם ולא פעמיים בכי היה נשמע מצד אחד או אחר של החדר, חלק מהילדים ניסו לחטוף משחקים מאחרים, היה ילד אחד שאהב מדי פעם להפליק לאחד מחבריו לגן. כל זה היה קורה בזמן חופשי במרחב. ההמולה הייתה גדולה, ילדים התרוצצו לכל עבר בסוג של אנדרלמוסיה. במפגשים המצב היה רגוע יותר והילדים היו מקשיבים לגננת וגם בעבודות יצירה הילדים היו נהנים ומרוכזים יחסית.
כשנכנסתי לגן עם אמא בסטודיו של דפי הייתה אווירה אחרת לחלוטין. במשך שעה וחצי שהייתי שם לא שמעתי צליל של בכי ולו פעם אחת, הייתה מוזיקת רקע ענוגה, הילדים התעסקו לרוב בשלהם בצעצועים ומשחקים הפזורים במרחב, היו אמהות שרוב הזמן היו צמודות לילדים היו כאלה שבחלק מהזמן עקבו אחרי ילדיהן, שיחקו איתו והיו ששוחחו ביניהן. בזמן המפגש כל אם הייתה צמודה לילד שלה וכולם נשאו עיניים ותשומת לב אל הגננת דפי, האמהות והילדים כולם השתתפו בהנחיות של דפי בצוותא ובכיף. ארוחת הבוקר גם כן חלפה לה בשלווה והמעברים בין הזמן החופשי במרחב, למפגש לבין ארוחת הבוקר וחזרה לזמן חופשי קרו אופן הרמוני, מבלי צורך להרים את הקול לקבץ את הילדים או להשליט משמעת. אם לא הייתי צריכה לחזור לעבודה בשמחה הייתי נשארת לבלות את המשך הבוקר של עם האמהות והתינוקות המתוקים.
האמהות משתפות
"עם כל הילדים הייתי בבית עד שהם היו בני שנה וחצי", אומרת תמר גלאם, הומיאופתית ואם לארבעה, שאחד מהם משתתף ב"גן עם אמא". "אני מאמינה שזה מיטיב עמם בריאותית ונפשית. כשילדים הולכים לגן בגיל צעיר מדי הם חולים באופן משמעותי יותר מאשר אם הם נשארים בבית. אם המצב מאפשר זה אידיאלי", אומרת אנה זילברבוד – בעלת תואר בכלכלה וניהול ומעצבת פנים, שהיא ובעלה חזרו לאחרונה אחרי שחיו באיטליה לאחר שילדה את ילדתם הראשונה אלונדרה. היא סיימה שם את לימודי העיצוב וכשהגיעה עם תינוקת לא הייתה לה הזדמנות עדיין לבנות קריירה בארץ.
למה החלטת לגדל את הילדה בבית?
"החלטתי שאשאר איתה בבית כנראה עד גיל שנתיים. לאו דווקא בגלל שאני חושבת שזה יותר טוב בשבילה, אני חושבת שאחרי גיל שנה יכולתי להשאיר אותה בגן רגיל ולצאת לעבוד, אבל לבעלי יש קריירה. הוא מהנדס בניין והוא עובד עד שעות מאוחרות וידעתי שהטיפול בילדה ובבית ייפול כולו עלי ואם הייתי יוצאת לעבוד זה היה קשה מדי עבורי. וגם מה הטעם? בשביל להרוויח אולי 4,000 שקלים? לא הייתי מחפשת עבודה תובענית מדי ולהשקיע עצמי בקריירה עם משכורת טובה בגלל הסיבה שהזכרתי קודם, אז אני מעדיפה להישאר בבית זה משתלם יותר כלכלית ורגשית עבורי".
למה החלטת לבוא לגן עם אמא?
"אני באה בשביל אלונדרה כדי שכן תהיה לה קצת תחושת גן ובשבילי כדי להיות עם אמהות נוספות כמוני שבאותו סטטוס כמוני. אני משתדלת לתת לה להיות לבד, לא באתי לפה כדי להיות צמודה אליה".
שתיים מהאמהות שהגיעו לגן הן מירושלים. אחת מהן מתכננת לעבור בקרוב למודיעין והשנייה הגיעה כי פשוט לא מצאה גן מסוג כזה במקום מגוריה.
אם אחרת מסבירה כי לדעתה "גן עם אמא" זו המצאה גאונית. "אפשר ליהנות מכל העולמות. אני באה בשביל האינטראקציה עם האמהות ובשביל האינטראקציה של הילד עם הילדים האחרים, עם החברים וזה יכין אותו לעתיד כשאכניס אותו לגן ואני מקבלת גם מדפי רעיונות למה לחשוף אותו ורעיונות לפעילויות איתו כשאנחנו בבית".
(צילום איילת לוין)