נגמרו המשחקים והתחילו המבחנים, המתכונות – בדרך אל הבגרויות. בבתי הספר העל יסודיים עדיין לא מרגישים באופן מעשי את אווירת סוף השנה. להיפך, רוב התלמידים שוקדים, יותר או פחות, ומתכוננים לבגרויות שעל הפרק והמורים עסוקים יותר בעקבות בדיקת המתכונות ועזרה לתלמידים על ידי הוספת שעות תגבור למערכת.
השבוע, בחלק מבתי הספר במודיעין כבר היו בחינות בגרות, במגמות האמנות והתיאטרון. רק הי"בניקים בחלקם מרגישים בתוך תוכם כי הסוף המיוחל קרב. ישנם תלמידים שהחלו לגשת למתכונות כבר בשבוע שעבר. כמו שירה, תלמידת י"א בעירוני ב'. ביום שישי הייתה לה מתכונת ראשונה במתמטיקה והשבוע היא תיבחן במתכונת במחשבים. לדבריה, יום אחד חופשי שמקבלים בבית הספר ללמוד למתכונת במקצועות קשים זה לא מספיק. היא כבר החליטה לא להגיע מספר ימים לאחר פורים ללימודים, על מנת להתכונן היטב לבחינה במתמטיקה. בסך הכול יש לה השנה שש בחינות בגרות: באנגלית, היסטוריה, לשון, מחשבים, מתמטיקה וכימיה.
בכל זאת מקבלים חופש מהלימודים יכול להיות גם כיף?
"יש בזה משהו. היום כולם לומדים ורק למי שיש בחינה במחשבים בחופש. אז נסעתי לסבא וסבתא שלי ואני לומדת פה. זה חצי חופשה, חצי לא".
בחינות הבגרות יחלו ב-1 למאי ואז תלמידי י"א וי"ב ילמדו בבית לבגרויות ויגיעו רק לבחינות בבית הספר. תקופת הבגרויות תסתיים ב-10 ביולי, במועד ב' לבגרות במתמטיקה. יש שיסיימו עוד לפני כן, תלוי איזה בגרויות כבר עשו בשנים קודמות. רינת, תלמידת י"ב בתיכון מו"ר, תסיים את הבגרויות בחודש יוני. נותרו לה השנה רק ארבעה מקצועות עליהם תיבחן: אזרחות, ביולוגיה, אנגלית וספרות.
מרגישים כבר את הסוף קרב?
"עדיין לא. יש אווירה לחוצה. השבוע יש לנו מתכונת יום אחרי יום. אמנם לא צריך ללמוד אליהן הרבה, אבל עדיין זה מלחיץ. אבל יש תלמידים שיש להם השנה בגרות במתמטיקה ומדעי המחשב והם סופר לחוצים. אני מרחמת עליהם. אני עשיתי מתמטיקה שנה שעברה".
עידן, תלמיד י"ב בתיכון עירוני ב', סיפר כי "עמוק בפנים הוא כבר מרגיש את הסוף קרב. פסח כבר בפתח ויש לי זמן פנוי יותר מהרגיל". בינתיים הלימודים ממשיכים כסדרם ונותרו לו השנה חמש בחינות בגרות.
עינת, תלמידת כיתה ט' בחטיבת הביניים בבית הספר עירוני ד', התחלתם בחזרות לקראת מופע סוף השנה?
"איתנו עדיין לא דיברו על מסיבת סיום. אולי עם מועצת התלמידים, אני שקועה עמוק בתוך תקופת מבחנים. ממש לא מרגישים עדיין את הסוף".
בגרות כחשיפה אישית
תלמידי מגמת האמנות של עירוני ב' נבחנו השבוע על היצירות שלהם. רותי פלג, רכזת המגמה בתיכון, סיפרה על התהליך וההכנות לקראת הבגרות של 46 הבוגרים לעתיד. לדבריה, מספר תלמידי המגמה מהווה שיא של כל הזמנים.
הבוחנת מטעם משרד החינוך הגיעה לבחון את עבודתם של הצעירים במסגרת שתי יחידות סדנת אמנות. התלמידים הכינו לעבודת הגמר שלהם ציורים, פסלים, מיצבים בחלל בית הספר, וידאו ארט ופרויקטים של צילום. הבוחנת גם התרשמה מתיק העבודות שלהם, המהווה 30 אחוז מהציון במטרה לבדוק איזה תהליך התלמיד עבר. ביום חמישי בערב נפתחת התערוכה של יצירות התלמידים למשפחות ולקהל הרחב בטקס חגיגי.
תהליך בחירת הנושא לעבודת הגמר נעשה על ידי רותי והתלמיד באופן אישי שנמשך לאורך כל השנה. רותי: "אני דוחפת אותם ליצור מתוך נושא שקרוב לליבם, מתוך העולם הפנימי שלהם כי אם הנושא נוגע לו זה יחזק את העבודה. המטרה ליצור מתוך רצון ולא לראות בעבודה כעול".
לפני שהם מתחילים להכין את הפרויקט עליהם לראיין חמישה אנשים מגוונים מבחינת גיל ומין על הנושא שבחרו כשאחד מהם הוא איש מקצוע מהתחום. באמצעות ראיונות אלו הם נפתחים ונחשפים לדעות שונות ומקבלים זווית ראייה נוספת על הנושא. "בדרך כלל התלמידים בין היתר משוחחים עם הוריהם וזה רווח גדול, זה מכניס את ההורים לתמונה", הוסיפה פלג.
מה הנושאים שמעניינים את הנוער שחזרו על עצמם?
"דימוי הגוף והתאמה העצמי לסביבה הם נושאים שבאו לידי ביטוי בדרכים שונות בעבודות. הפרעות אכילה זה נושא שחוזר על עצמו בדרך כלל. מוסכמות חברתיות ובקרות חברתית – השנה למשל הייתה ביקורת על העולם החרדי, על תעשיית היופי, התעללות בבעלי חיים בתעשיית הבשר, העיסוק במותגים ועוד".
היו עבודות יוצאות דופן?
"תלמידה בתעוזה מדהימה עשתה עבודה על הגמגום שלה שהחביאה שנים. היא עשתה עם עצמה תהליך. צילמה את עצמה מדברת על זה. בנוסף הציגה צילומים מעובדים עם ציורים עליהם. תלמידה אחרת, שסובלת ממחלת קרוהן, ביטאה באמצעות פיסול את הקושי להתמודד ועד כמה נמאס לה. הפסל העשוי חימר מוצג בכניסה לבית הספר והוא דמות שיוצאת מתוך מטרה ופיה פעור לעבר השמיים בזעקה.
תלמידה אחרת דיברה באמצעות יצירתה על דיסני ואובדן התמימות, על הדמויות של דיסני שהילדים העריצו וגדלו עליהם לעומת המודלים לחיקוי ולהערצה של היום כמו ג'סטין ביבר ומיילי סיירוס הפרובקטיביים. ויש גם מיצב המדבר על תעשיית היופי והניתוחים פלסטיים – התלמידה בנתה במה של מסלול דוגמנות ובאוויר מעליה תלויים חלקי גוף מגבס כברקע מוקרן על מסך סרטונים של ניתוחים פלסטיים והורדת שיער. כל בית הספר גויס בשלב הקמת התערוכה גם תלמידי מגמות אחרות, נדרשה תמיכה ואמון מצד המנהלת פינוי חללים כמו מחסן החינוך גופני, גיוס אבות להקמת הגלריה, תאורה ואני גאה מאד בתוצאה".
כל העולם בחינה
בתיכון "יחד" נבחנו השבוע תלמידי מגמת התיאטרון הצומחת בבגרות והגשימו חלום גם להופיע מול קהל. המגמה הוקמה בשנה שעברה על-ידי מיכה הירש, מנהל סטודיו "על הבמה" בעיר. מיכה, שחקן יוצר ובמאי יחד עם לי קוגן האמונה על לימוד החלק העיוני במגמה, שילבו זרועות וגרמו לחלום להתגשם.
בשלישי בבוקר, תלמידי המגמה התייצבו לבחינת הבגרות המעשית בפעם הראשונה. הבחינה הורכבה מחמש סצנות של דיאלוגים ומונולוג אחד מתוך מחזות שונים שהופיעו על בימות הארץ ובעולם. הקטעים, קלאסיים ומודרניים, נבחרו בקפידה על-ידי התלמידים. כמו גם המוזיקה, התאורה, ההלבשה והאיפור. ההצגה הועלתה גם בשני ערבים נוספים מול חבריהם ומשפחותיהם. התלמידים הבוגרים, שמונה במספר, מהווים חלוצים למגמה שתגדל ותתפתח: ליטל נגר ונדב משטינגר, תמר אלבוחר ואור יעקב, רתם ארגמן ואירית נבט, דניאל גבעון ודביר מזרחי, אריה שרמן ושחר כץ וניב זילברשטיין.
צילום איילת לוין