פרשת גניבה רחבת היקף התגלתה במפעל "הצורפים" שבכפר דניאל, לאחר שעובד נתפס והודה לבסוף כי גנב סחורה בצורת חלקי כסף טהור שנועדו להרכבת ולמכירת מוצרים סופיים.
מפעל "הצורפים" עוסק ביודאיקה ועיקר מוצריו הם מוצרי כסף כמו חנוכיות, פמוטים וחפצי אמנות ואומנות יהודית. במהלך השנים האחרונות התבצעה במפעל גניבה שיטתית של חלקים שנועדו להרכבות מוצרים סופיים שנעלמו, אולם הנהלת המפעל לא גילתה את החוסרים, מכיוון שבכל פעם נעלמו כמויות קטנות יחסית של חלקי "כסף 925", שנחשב לכסף טהור ואיכותי.עד שלפני מספר חודשים התגלתה, במקום מסויים מאוד במפעל, שקית ובה חלקי כסף. בעקבות הגילוי התברר כי עובד ותיק "משך" בכל פעם קצת חומר גלם מפסי הייצור, בכמויות לא גדולות. האיש נתפס ופוטר, הוגשה נגדו תלונה פלילית במשטרה ובמקביל החל המפעל להכין נגדו תביעה אזרחית, בנסיון לצמצם את נזקי הגניבה. הסכום האמור הוא כ-2.5 מיליון שקל ובית משפט השלום ברמלה כבר הטיל (לבקשת המפעל) עיקול על נכסיו של העובד הבכיר.
בכתב התביעה האזרחית מתואר כיצד נמצאה שקית ניילון בחדר במפעל המשמש כבית כנסת, ובתוכה חלקי יציקות מכסף. הגילוי עורר את חשדם של בעלי המפעל, שמיהרו לשכור חוקרים פרטיים. היה ברור כי מדובר ב"עבודה מבפנים" וכי הגנב פשוט שכח את שללו במקום שבו לא חשב שמישהו יחפש.
עורכי הדין כהן ובר-און (צילום יח"צ)
לאחר חקירה לא ארוכה הציגו החוקרים הפרטיים לבעלי המפעל את ממצאיהם: עובד בכיר שנהג להעלים חתיכות מהמתכת היקרה, ואף הודה במעשה. חוקרת פרטית ששוחחה עימו שמעה מפיו כי הוא הגנב, וכי נהג להחביא את שללו בתוך גרביים, אותן היה מטמין במתחם בית הכנס בשלב הראשון, ואז לוקח אותן לביתו.
העובד טען כי גנב את המתכת היקרה משום ש"המשכורת אינו מספיקה לי. הייתי צריך להתפרנס ממשהו". במעמד ההודאה בפני החוקרת הפרטית הוא התחייב להחזיר 6.5 ק"ג כסף "בתוך שעה שעתיים", ובפועל השיב 5.8 ק"ג.
בהמשך החקירה התברר כי האיש גנב מ"הצורפים", לאורך השנים, חומר גלם בהיקף מצטבר של מאות קילוגרמים. ככל הידוע, כך פעלה שיטתו: הוא היה מגיע בשעת בוקר מוקדמת למפעל, כאשר נכח בו רק אדם אחד שעסק בפתיחת המחלקות, אז גנב העובד את חומר הגלם במספר קילוגרמים רבים, הסתיר את הגניבה בתא ההלבשה שלו, ולאחר מכן הבריחם מחוץ למפעל דרך בית הכנסת.
את החקירה ליוו גם עורכי הדין של המפעל – ורד כהן ורענן בר-און. מהמידע שהגיע לידיהם מהחוקרת עלה כי העובד ניהל אורח חיים פזרני למדי, שכלל גם טיולים משפחתיים לחו"ל. זאת בשעה שמשכורתו ב"הצורפים" עמדה על 6,000 שקלים לחודש. היה ברור כי עם משכורת כזו הוא אינו יכול לנהל אורח חיים שכזה ואז הוחלט לבדוק יותר לעומק על עברו.
החוקרת הפרטית הגיעה אל אביו של האיש – אדם מבוגר שבעצמו מחזיק בית מלאכה להרכבה של מוצרי כסף. האב סיפר שבנו נהג לגנוב גם ממנו חומרי גלם, להתיך אותם ולמכור אותם. אביו של העובד טען כי לאחר שגילה שבנו גונב ממנו הוא מקפיד שבנו לא ייכנס יותר למפעל שלו.
האב אישר כי בנו מנהל אורח חיים הרבה מעבר למה שיכול היה להרשות לעצמו. בבדיקה נוספת שערכו עורכי הדין בר-און וכהן הם גילו כי העובד נתפס בגניבה ממקום עבודה קודם בו עבד כפועל ייצור בתחום הרכבת מוצרי כסף וזהב, ואף הוגש נגדו כתב אישום בגין גניבה ממעסיקו הקודם.
בתמונה מפעל הצורפים. האיש נהג לגנוב גם מאביו. (צילום יח"צ)