"יש עליה מטורפת בצריכת אלכוהול במודיעין"

יהודה גולן
2014-10-06 01:00:00
2014-10-06 01:00:00

זה בא די בהפתעה: ישיבת מועצת העיר שהתקיימה בשבוע שעבר היתה אמורה לעסוק בעניינים שוטפים. אבל מפכ"ל המשטרה, שכינס את סגל הפיקוד הבכיר של המשטרה לשיחת מוטיווציה במרכז הבינתחומי במודיעין, ביקש ממפקדי התחנות ליצור קשר דחוף עם ראשי העיר שבתחומם ולהציג לרשות המקומית את נתוני המשטרה לשנת 2013.

יממה לפני ישיבת המועצה טילפן סנ"צ אמיר קליין לראש העיריה חיים ביבס וביקש ממנו לממש את הוראת המפכ"ל ולהשתתף בישיבת המועצה, אירוע נדיר למדי. הנתונים שהציג קליין לחברי המועצה היו מפתיעים: מצד אחד ירידה חדה במספר העבירות הכלליות. מצד שני – עליה חדה בשימוש באלכוהול בקרב בני נוער בעיר.

נתחיל מהנתונים היבשים: ראשית – תחנת המשטרה של מודיעין זכתה במקום הראשון מבין תחנות המשטרה בישראל בציון משוקלל 92, והיא למעשה הראשונה מבין כל תחנות המשטרה בישראל בפרמטרים חשובים כמו הרתעה מול עבריינים, אכיפת חוקי התנועה, הגשת כתבי אישום נגד עבריינים ומניעת אלימות בקרב בני נוער, בסך הכל יש במה להתגאות. גם בשנה שעברה הגיעה התחנה למקום הראשון ביחד עם תחנת מעלה אדומים, השנה היא כבשה לבד את הפיסגה, והחודש יקבל סנ"צ קליין את התעודה והאות מידי המפכ"ל דנינו.

עובדה שניה וחשובה: רמת הפשיעה במודיעין ירדה בצורה חדה בשנת 2013, אם עד לפני כמה שנים נרשמו במודיעין בממוצע כמובן, כאלף עבירות מסוגים שונים בשנה, הרי שחל שינוי דרמטי במצב שהולך ומשתפר כבר כמה שנים ומפלס העבירות יורד בהתמדה. כך שאם בשנת 2012 נרשמו בעיר  486 עבירות שבוצעו בה, הרי שבשנה האחרונה ירד המספר ל-360 בלבד. ירידה של 19.8% ("פחות מעבירה ליום", לפי קליין).

מבין עבירות ההתפרצויות לכלי רכב נרשמה ירידה של 30.4%, מרמה של 82 התפרצויות בשנת 2012 לסך של 57 התפרצויות ב-2013. בגניבות רכב נרשמה ירידה של 20.9%, מסך של 148 מקרי גניבות רכבים בשנת 2012 לסך של 117 במהלך 2013. בפריצות לדירות חלה ירידה של 10.6% –  מסך של 159 פריצות ל-142 פריצות בשנה האחרונה. בפריצות לבתי עסקים חלה ירידה דרמטית של 26% – מסך של 60 פריצות בשנת 2012 ל-44 בשנת 2013.

אבל מה שכאמור מטריד במיוחד את המשטרה הוא האלכוהול בקרב בני נוער. "מדובר בזינוק של מאות אחוזים בתפיסות שהשוטרים מבצעים בקרב בני נוער שמשתמשים באלכוהול במקומות ציבוריים", הודיע קליין לחברי המועצה המופתעים. "אני לא יכול לגלות מספרים מוחלטים כי הנתון טרם אושר ע"י המפכ"ל לפירסום, אבל מדובר בעליה של פי חמש שש לעומת שנה קודמת".

כשקליין מדבר על עליה של מאות אחוזים, הוא מתכוון לעליה במספר המקרים ששוטריו תופסים. "אני מתכוון רק לשפיכות אלכוהול", אמר. כששוטר תופס קטין במקום ציבורי שברשותו אלכוהול, הוא מחרים את הבקבוק ושופך את תוכנו. המשמעות היא שקטינים רבים יותר מצליחים לקנות אלכוהול בחנויות במודיעין, שבחלקן לפחות לא משתפות פעולה עם הוראות החוק שאוסר למכור אלכוהול לקטינים.

על מקרה מעניין סיפר קליין: "השבוע התקשרה אלי קצינה בכירה בשירות בתי הסוהר וסיפרה לי שעמדה בתור בקופה בסופר במודיעין. לפניה עמד נער עם בקבוק אלכוהול שרכש והמוכר אמר לנער 'עשה טובה תסתיר את הבקבוק שלא יעשו לי כלום, כי המשטרה בודקת כאן'. ויש כאלה הרבה מקרים".

יותר סמים, פחות אלימות

לא פחות מפתיע הוא הנתון העוקב שעליו דיווח קליין: לצד העליה המסחררת של שימוש באלכוהול בקרב בני נוער חלה ירידה חדה של 40% באלימות של בני נוער ברחובות העיר. קליין מסביר כי "בני הנוער אמנם רוכשים אלכוהול בניגוד לחוק ומחזיקים בו, אבל ברוב המקרים אינם מספיקים לשתות אותו ולהשתכר, כי השוטרים תופסים את הבקבוקים ושופכים את תוכנם. כשבני הנוער אינם שיכורים, גם מעשי הונדליזם בפארקים, הפרות הסדר, הקמת רעש ושבירת מתקני משחקים בגנים, יורדים מאד".

גם בתחום השימוש בסמים ניכרת עליה. קליין: "הוגשו השנה 25 כתבי אישום נגד סוחרי סמים. לא משתמשים, אני מדגיש, אלא סוחרי סמים ממש. אנחנו לא עיר עם 'כספומטים'. במודיעין הסחר בסמים הוא 'הייטקי'. אני כמובן לא יכול לפרט ולספר מה זה סחר בסמים 'הייטקי' כי זה יפגע לנו בחקירות ובעבודה השוטפת, אבל יש כאן סחר בסמים ולא מעט. תפסנו גם בני נוער עם סמי פיצוציות, אמנם לא הרבה אבל תפסנו וכל זה מחלחל לגנים הציבוריים ולפארקים".

לסיכום נושא הנוער העבריין הדגיש קליין כי התמונה בכללותה איננה כה גרועה לעומת מקומות אחרים בארץ: "הנוער במודיעין נורמטיבי לחלוטין, חלק מהגילויים בתחום פשיעת הנוער ניתן לזקוף לכך שהקמתי בתחנה מחלק נוער שיש בו קצין וארבעה שוטרים, שלא היה קודם, מה שמסביר שנפתחו יותר תיקים נגד בני נוער".

הוועדה תמליץ ותאשר

במקרה או לא, בשבוע שעבר התכנסה בעיר הועדה למיגור הסמים והאלכוהול בראשות סגן ראש העיריה אילן בן סעדון. במהלך הדיון בוועדה הוצג  "מודל האלכוהול" פיילוט חדש למאבק בשימוש לרעה באלכוהול בו נבחרה העיר להשתתף. במסגרת המודל מתקיימות פעילויות לצמצום תופעת האלכוהול והתנהגויות בסיכון ומועברת הכשרה לצוותי חינוך, הורים ותלמידים.

כל זה לא כל כך עוזר, כך גם הכשרת 70 הורים במסגרת "סיירת הורים" של העיר שתוגברה. ההורים עברו הכשרות מקצועיות והעשרה ויוצאים לפארקים לשיח עם בני הנוער מדי שישי. בנושא זה מתכננים בעיר פעילות מוגברת בניסיון לעצור את הסחף בתחום הסמים והאלכוהול. הוצגו בפני הוועדה התוכניות לחצי השנה הקרובה, בהן תכנית להעלאת מודעות ומניעה בקרב הורים עולים, גיוס הורים עולים  ל"סיירת הורים", השקת תכניות מניעה עבור גני הילדים: הכשרת גננות בתחום של התנהגויות סיכוניות בגיל הרך, והכשרה וליווי רכזים בתנועות הנוער בנושא מניעת אלכוהול.

עד כמה סכנת האלכוהול והסמים מחלחלת ניתן להבין מדברי מנהלת הרשות העירונית למלחמה בסמים ובאלכוהול, מיטל אשור: "אנו פועלים על כל הרצף החל מגילאי הגן, דרך בתי הספר היסודיים, חטיבות הביניים והתיכון וכלה בהכשרות להורים וזאת במטרה להעלות את המודעות לסיכונים השונים".

נחזור לסנ"צ קליין. בדבריו בפני חברי מועצת העיר הדגיש מפקד המשטרה כי "במספר התפיסות של עבריינים,  אנחנו באחוז מצויין, התפיסות אצלנו הן איכותיות, והמשמעות היא שלעבריין שיפשע במודיעין סיכוי גבוה יותר להיתפס וזה בא לידי ביטוי בכתבי האישום שהוגשו נגד עבריינים שנתפסו בעיר והנתון החשוב ביותר הוא ש- 70% מבין העבריינים שהוגש נגדם כתב אישום במהלך שנת 2013. כמובן שמדובר בעבריינים שביצעו עבירות חמורות כמו התפרצות לדירה או גניבות רכבים ועוקצים מתוחכמים, הצלחנו להביא למעצרם עד תום ההליכים נגדם, כלומר סילקנו אותם מרחובות העיר".

אלא שחברי מועצת העיר, שהתרשמו מהנתונים, ביקשו לדעת מדוע המשטרה לא מטפלת לעומק בפריצות הרבות לבתים במכבים ורעות.  לרובע יש ייצוג נכבד במועצה (אייל הנדלר, אבי אלבז דן ליכטמן ושלמה פסי), אולם קליין דחה את הטענות: "אני מדבר במספרים ואני יכול לומר לכם שאין כל כך הרבה פריצות במכבים רעות. גם אני גר במושב ואני מכיר את התחושה כשלמישהו במושב פורצים. לכולם יש את ההרגשה כאילו פרצו להם הביתה. ככה זה במקום קטן, אבל מכבים רעות היא שכונה שיש בה אולי הכי מעט פריצות במדינת ישראל ובכלל במודיעין רמת הפשיעה היא מהקטנות בארץ".


למה הם שותים?

שני  צעירים מקומיים מספרים מה עומד מאחורי תרבות השתיה המופרזת. אפשר לסכם זאת במילה אחת פשוטה: שיעמום

ל' בת ה-18 מספרת כי היא וחברותיה לא היו נוהגות לשתות בפארקים וגם היום לא שותות שם אלא רק במסיבות שכבה, ימי הולדת או בשטחים פתוחים באזור שילת ויער בן שמן. בשטחים הפתוחים החבר'ה הצעירים מארגנים בר פתוח בו משלמים בכניסה תשלום קבוע ושותים חופשי על הבר בפנים.

"בחבורה שלי", היא מספרת, "אנחנו שותים לרוב בירות. אני בדרך כלל שותה כוס של ערבוב – וודקה עם אקסל ומרימה שוט אחד לחיים. אני שותה כדי להיכנס לאווירה. באירועים מיוחדים אני שותה קצת יותר, אבל אף פעם לא ברמה שצריך לגרור אותי מהרצפה. הבנים בדרך כלל שותים יותר. לא מהחבורה שלנו, כאלה שלא שולטים בעצמם ואז הם רודפים אחרי בנות ומציקים, מנסים למשוך תשומת לב. אנחנו יודעות להתרחק מהם".

י', המתקרב לגיל 18, מספר שהפעם הראשונה שהוא וחבריו התנסו בשתיית אלכוהול הייתה בגיל 15. בגיל 16 הם התחילו לשתות באופן קבוע בסופי שבוע אבל לדבריו – זה כבר מאחוריהם. היום הם כבר מיצו את העניין והם נפגשים גם בלי שתייה. הם שותים היום בעיקר לפני שהם יוצאים לבלות מחוץ לעיר, כמו למשל בפאבים שבחופי ראשון לציון.

איך היה נראה ערב שתיה שגרתי אצלכם?

"כשהיינו בני 16-17 כל סוף שבוע היינו נפגשים. לרוב בימי שישי במודיעין סנטר בסביבות תשע וחצי בערב. היינו נפגשים החבורה, בנים ובנות, משם היה מתחיל הערב. היינו נמצאים שם עד 11 לפחות, ולמרות האיסור למכור אלכוהול לקטינים היינו מסתדרים. מבקשים מאנשים או בדרכים אחרות. בגלל זה היינו הולכים מוקדם יחסית. לרוב היינו קונים וודקה עם אקסלים או משקה אחר לערבוב, ובירות. היינו מתחלקים בבקבוק וודקה אחד (750 מל") בין ארבעה חברים וזה יוצא משהו כמו ארבע כוסות עם משקה לערבוב. בפעמים הראשונות ששתיתי הייתי ממש משתכר ומקיא. אם מישהו בחבר'ה משתכר ככה החברים עוזרים לו ולוקחים אותו הביתה. היינו שותים כי לא היה משהו מעניין אחר לעשות. באחת הפעמים שהשתכרתי תפסו אותי מסיירת ההורים והתקשרו לאבא שלי. הפסקתי לתקופה, לא היה לי נעים והרגשתי שאני מאכזב את ההורים. לאט לאט חזרתי לזה. אני לא רואה את זה כדבר פסול, כל השבוע אנחנו לומדים ויש לנו יום חופש אנחנו רוצים להשתחרר. זה לא שהיינו שותים למטרה מסוימת, כדי להביא בנות או ללכת מכות אלא בשביל ליהנות ממפגש עם חברים בשישי, בשביל החברותא".

כולם שותים? יש מישהו שדוחף יותר?

"באופן כללי, לא רק בחבורה שלנו, מעטים הילדים שלא שותים. גם ה'חננים'. ההבדל הוא במידה. יש כאלה שפעם בשבוע ויש שפעם בחודש. אצלנו מישהו היה מעלה את הרעיון בוואטס אפ, שואל מי בא להיפגש לשתות ומתי וכולם זרמו איתו. תמיד היה את האחד שמציע יותר מהשאר, אבל הוא לא היה צריך לשכנע אף אחד. כולנו זרמנו". (איילת לוין).


"איפה שאנחנו פותחים מועדון – רמת השתיה יורדת"

אלעד שמעונוביץ, מחזיק תיק הצעירים במועצת העיר, מזכיר שבמספרים מוחלטים מצבה של מודיעין הוא עדיין מהטובים בארץ 

אלעד שמעונוביץ, מחזיק תיק הנוער במועצת העיר, נתונים קשים…

"הנתונים המוחלטים עדיין לא פורסמו, אבל מתוך היכרות עם המספרים, באחוזים העלייה גבוהה, אבל המספרים המוחלטים נמוכים באופן דרמטי במיוחד ביחס לערים אחרות, בהתאם לגודל האוכלוסייה. כמו כן אם בעבר המשטרה הגדירה מספר נקודות בעיר כחמות בהן ישנו ריכוז גבוה של פעילות בני נוער ששותים אלכוהול, מקימים רעש ומבצעים ונדליזם – היום רבות מהן לא קיימות, ושתיים מהן בהתקררות. וזאת בזכות עבודתם של הצוותים המקצועיים של אגף השירותים החברתיים, המשטרה ומדריכי מחלקת הנוער".

יש עליה חדה במספר בני הנוער הנתפסים שותים לשוכרה. מה עושים במחלקת הנוער כדי לטפל בזה?

"בנוסף לפעילות בסופי שבוע ובחגים של מדריכי המחלקה, של המדריכים מאגף השירותים החברתיים וסיירת ההורים, בחודש הבא נצא בתוכנית חדשה לתגבור העשייה בנושא שתפעל בימי שישי בערב, כשרוב בני הנוער נפגשים ושותים. התוכנית כוללת פעילות אלטרנטיבית שתיערך בארבעה מועדוני נוער בעיר במתכונת שונה לאורך כל השנה. הארבעה הם הבית הגג האדום, מועדון הנוער בעמק דותן שעובר שיפוץ ועיצוב מחדש ויפתח כבית קפה לבני נוער, מועדון הנוער החדש בפארק השכנות (המקשר בין רעות לשכונת השבטים) המיועד לבני נוער דתיים וחילונים שיתקיים במתכונת 'כשרה', ומועדון נוער שנמצא לקראת סיום שלב הבנייה ויפתח בעוד כחודש וחצי בשכונת מוריה".

ואתה מאמין שזה ייעשה את העבודה?

"מניסיון עבר, בכל מקום וזמן בו מייצרים פעילויות מסוג זה עבור בני הנוער זה מביא לירידה בהתנהגויות סיכון. לדוגמא באמצעות פעילות יזומה שלנו במתחם הויליג' לבני הנוער הצטמצמו מספר התלונות על בני נוער מקימים רעש, שותים לשוכרה או מבצעים התנהגויות מזיקות כאלה או אחרות באופן משמעותי ביחס לתקופות של החופש הגדול בשנים קודמות. לכן החלטנו להרחיב את הפעילות גם לסוכות ולא רק בגלל ביטול האירועים בשל מבצע צוק איתן. לתושבים אולי זה מובן מאליו שהעירייה פועלת גם בימי שישי בערב, אבל אין כמעט ערים אחרות בישראל בהן העירייה מקיימת פעילות יזומה על ידי עובדי עירייה בסופי שבוע". (איילת לוין)

צילום אילוסטרציה אימג' בנק

כתבות נוספות

השור הזועם

טלי משה, מדריכת ריצה ממודיעין, הובילה עוד ריצת שטח שגרתית בגבעות הדרומיות, כאשר מתוך עדר הפרות הרועה במקום הגיח פר ונגח בה: "עוד סנטימטר היה קורע את העורק הראשי"

נחושים עד לפודיום

איילת גנלץ ויואב הגדוש ממודיעין זכו השבוע במדליות באליפות העולם בג'ודו לספורטאים עם צרכים מיוחדים: "שום דבר לא עוצר נחישות, חלומות ולב ענק"

השור הזועם

טלי משה, מדריכת ריצה ממודיעין, הובילה עוד ריצת שטח שגרתית בגבעות הדרומיות, כאשר מתוך עדר הפרות הרועה במקום הגיח פר ונגח בה: "עוד סנטימטר היה קורע את העורק הראשי"

המשך קריאה »

נחושים עד לפודיום

איילת גנלץ ויואב הגדוש ממודיעין זכו השבוע במדליות באליפות העולם בג'ודו לספורטאים עם צרכים מיוחדים: "שום דבר לא עוצר נחישות, חלומות ולב ענק"

המשך קריאה »