העיר מגלגלת את הרעיון

יהודה גולן וערן קמינסקי
2015-05-31 01:00:00
2015-05-31 01:00:00

כשמפכ"ל המשטרה יוחנן דנינו הפתיע בשבוע שעבר תלמידים בבית ספר בבית שמש כשאמר כי צריכים לשקול מחדש את מדיניות האכיפה בתחום הסמים הקלים, הוא לא התכוון בהכרח לעיר מגוריו מודיעין. למרות שכאן מתנהלת פעילות ערה בתחום השימוש בסמים, ממש "מתחת לאף" של דנינו.

במודיעין אין "סוחרים" כבדים. אין כנופיות שמנהלות מאבקי שליטה על טריטוריות בעיר להפצת סמים, אבל יש כאן הרבה משתמשים. ברובם משתמשים שנחשבים "לא כבדים". לא אלה שתמצא אצלם "סוליה" או שקיק הרואין ברכב. מקסימום כמה גרם של מריחואנה או שתיל קטן במרפסת. חבר'ה  שמעשנים פה ושם קצת גראס או חשיש. לא מזריקים הרואין, לא  קראק ולא מסניפים חומרים קשים אחרים, שמאפיינים ערים ושכונות מוכות סמים ופשע.

אבל בכל זאת בעיר יש התייחסות ערה של המשטרה לנושא הסמים. עד כדי כך שבשנה שעברה המשטרה הקדישה מאמצים גדולים לפרוייקט משותף עם מנהלי בתי הספר בעיר, כדי להיכנס לבתי הספר ולהעביר הדרכות והרצאות לתלמידים בנושא. 

על רקע זה מוזר שהמשטרה לא מעוניינת לשתף את התושבים במה שקורה בתחום הסמים בעיר. בפניה רגילה לדוברת מרחב השפלה, בבקשה לקבל נתונים לגבי כמה סמים נתפסו במודיעין, כמה סוחרי סמים נעצרו כאן בשנים האחרונות ועוד פרטים סטטיסטיים, נתקלנו בסירוב מוחלט ובתשובה חד משמעית: "אין אישור לתת נתונים סטטיסטיים ברמת התחנות". הדוברת הסבירה כי "זו קביעה ארצית". כלומר המשטרה, בחתך רחב מאד של החלטת מפכ"ל, לא מביאה לידיעת הציבור את הנתונים, לא רק במודיעין אלא בכל הארץ. גם בקשה לקיים ראיון בנושא מדיניות הסמים בעיר מודיעין עם מפקד התחנה, סנ"צ אמיר קליין, נתקלה בסירוב ובתשובת דוברת המרחב כי: "בעניין מדיניות הסמים בעיר אין אישור לראיון שביקשת".

יותר תפיסות, פחות משתמשים

למרבה המזל, משטרת מודיעין כבר סיפקה לנו את הנתונים האלה במהלך השנה. בראיון קודם עימו אמר קליין כי "אין כאן הרבה סמים, אבל באחוזים זה נראה הרבה יותר. מדובר בכמויות קטנות, אם כי בשנה וחצי האחרונות תפסנו בעיר ארבע מעבדות לגידול סמים בתוך דירות וזה הרבה מאד לעיר בסדר גודל של מודיעין".

אז למרות שהמשטרה לא מוכנה לגלות את הנתונים, הם בכל זאת הגיעו לידי "מודיעין News". ולא מתחנת המשטרה בעיר. מסתבר כי בשנתיים האחרונות (2013-2014) הקדישה המשטרה יותר ויותר משאבים לטיפול בתחום הסמים, והתוצאות ניכרו בשטח.

הנתון החשוב ביותר הוא שבשנה וחצי האחרונות חלה עליה משמעותית בחשיפה ובתפיסות:  מ- 21 תפיסות בשנת 2013 ל-43 תפיסות בשנת 2014. גידול של למעלה מ-100 אחוז. השאלה היא האם לייחס את הכפלת תפיסות הסמים להצלחה או לגידול בכמויות הסמים שמסתובבות בעיר, והתשובה – כרגיל – היא "תלוי את מי שואלים". מצד אחד, אם הוכפלה כמות הסמים שנתפסה בעיר, משמע שחל גידול בכמויות הסם שעוברות כאן ומחליפות ידיים בכל ערב. אבל קליין סבור כי מדובר דווקא בצימצום: "תחום הסמים הוא תחום חשיפה חשוב מאד ואני גאה בתוצאות שהצלחנו להכפיל את כמות התפיסות של סוחרי סמים ומגדלי סמים בעיר. זה שהמספר גדל פי שניים, לא מלמד על כך שמספר עבירות הסמים גדל פי שניים, אלא שהצלחנו מאד במשימה מול סוחרי הסמים והמגדלים".

מה המשמעות המעשית של הנתון הזה?

"להגיד שאין כאן במודיעין סמים? זה לא יהיה נכון. יש כאן, אבל לא בכמות גדולה. אנחנו מתעסקים בעיקר במעקב ומאבק נגד תופעת גידול סמים בבתים. זה קיים בעיר עובדה שתפסנו ארבע מעבדות גדולות".

במה בעיקר היתה העליה בחשיפת הסמים?

"בעיקר בתחום היבוא והסחר בסמים: יש עליה מאד משמעותית בחשיפה ובתפיסה מול שנה שעברה, אבל לא להתבלבל, הכמויות ממש לא ענקיות. המספר המוחלט של כמות העבירות מול ערים זהות לנו, זה ממש מעט ולכן העיר לא נמצאת בבעיית סמים".

אז היכן הבעיה המרכזית בעיר?

"הבעיה המרכזית שלנו היא דווקא נהיגה תחת השפעת סמים. בהיבט הזה של נהיגה תחת השפעת אלכוהול וסמים, יש בעיה. יש למודיעין נגישות קצרה לכבישים שנוגעים בצירים מרכזיים, כביש 1, כביש 431, כביש 443, נהגים שמגיעים ממקומות אחרים בארץ נוסעים על הצירים האלה ונמצאים בשולי מודיעין. מדובר בנהגים שאנחנו במשטרת מודיעין מתייחסים אליהם כרוצחים על הכביש וכך אני מטפל בהם. אני יכול לגלות לך שתפסנו מאות מקרים בשנה האחרונה של נהיגה תחת השפעת סמים ואלכוהול בתחומי העיר, ואנחנו אוכפים מאד אינטנסיבית את התחום הזה".

החשש הגדול – מה יעשה הנוער

כאמור, משטרת מודיעין מוטרדת בעיקר מהשימוש בסמים בקרב צעירים. כך הגיעו השנה שוטרי התחנה לעשרות כיתות ברחבי העיר והעבירו הרצאות בתחום הסמים. הרעיון המרכזי בפרוייקט הוא להעביר לתלמידים את המסר לגבי הסכנות שבשימוש בסמים ואת הסיכונים להפוך גם מבלי להרגיש בכך למפיץ סמים.

לתלמידי בתי הספר התיכוניים מספרים השוטרים על הסכנות שבסמים, בעיקר חשיש ומריחואנה, אבל לתלמידי חטיבות הביניים הדבר נעשה בצורה עקיפה יותר מבלי לדבר ישירות על סמים, כדי שלא לעורר עניין בנושא שעלול לגרור גם תלמידים שלא מתקרבים לסמים.

הרעיון להיכנס לבתי הספר הגיע מקליין לאחר שלפני יותר משנה, בישיבת וועדת האכיפה של העירייה בראשותו ובהשתתפות גורמים עירוניים, עלה הצורך לטפל במקרי שימוש בסמים בקרב בני נוער. אז אמר סגן ניצב קליין "בואו ניכנס לבתי הספר בתוכנית הסברה מקיפה".

לא ברור אם ההסברה עזרה. ואם כן, ודאי שלא בתחום השימוש באלכוהול. עובדה שכעבור מספר חודשים, באוקטובר 2014, אמר לנו מפקד התחנה: "יש עליה מטורפת בצריכת אלכוהול במודיעין". הוא הופיע במפתיע לישיבת מועצת העיר וחשף שם את הנתונים. קליין ציין באותה ישיבת מועצה כי "בתחום האלכוהול היה זינוק של מאות אחוזים בקרב בני נוער ששותים וגם בתחום הסחר בסמים אנחנו 'על המפה' יש כאן סחר סמים הייטקי".

שמעונוביץ: תרגיעו!

נחזור לנתונים: בשנת 2014 הוגשו כאן 25 כתבי אישום נגד סוחרי סמים. קליין: "לא משתמשים, אני מדגיש, אלא סוחרי סמים ממש. אנחנו לא עיר עם 'כספומטים'. במודיעין הסחר בסמים הוא 'הייטקי', אני כמובן לא יכול לפרט ולספר מה זה סחר בסמים 'הייטקי' כי זה יפגע לנו בחקירות ובעבודה השוטפת, אבל יש כאן סחר בסמים ולא מעט. תפסנו גם בני נוער עם סמי פיצוציות, אמנם לא הרבה אבל תפסנו וכל זה מחלחל לגנים הציבוריים ולפארקים".

בשורה סבור קליין כי "התמונה בכללותה איננה כה גרועה לעומת מקומות אחרים בארץ. הנוער במודיעין נורמטיבי לחלוטין, וחלק מהגילויים זה בזכות מחלק הנוער שהקמתי בתחנה שיש בו קצין וארבעה שוטרים, שלא היה קודם. מה שמסביר שנפתחו יותר תיקים נגד בני נוער".

בעיריה עדיין לא "הסתנכרנו" לדעות החדשות של המפכ"ל דנינו. אלעד שמעונוביץ, מחזיק תיק הצעירים במועצה, ממש מתנגד. "אני חושב שהאמירה של המפכ"ל היא בעייתית מאוד", אמר לנו השבוע. "יש דברים שלא נכון לומר אותם. גם אם זו דעתו האישית. בטח כשברור לכולם שהנושא עוד רחוק מאוד מפיתרון וייקח לפחות כמה שנים עד שחוק כזה, אם בכלל, יאושר. מה בדיוק אמורים אזרחים בכלל או הצעירים להבין? שאם המפכ"ל חושב כך אז זה בסדר לעשן סמים? איך בדיוק שוטר אמור לעמוד עכשיו מול נער כשהוא תופס אותו מעשן? לדעתי היה מוטב אם אמירה כזו לא הייתה נאמרת".

לדעתך מדובר במהלך נכון?

"אני לא חושב שכרגע, ברמת האלימות והתופעות המאפיינות את החברה הישראלית, נכון יהיה לאפשר שימוש גם בסמים קלים. אנחנו מתמודדים היום עם תופעות מורכבות מאוד בתחום האלכוהול, שמשפיע על רמת האלימות והוונדליזם, ובעיקר פוגע ומתפשט בקרב בני נוער רבים. אנחנו נמצאים היום בעידן של הגבלת האלכוהול בחוקים כמו איסור שתייה במרחב הציבורי, מכירה אחרי השעה 11 בלילה או הגבלת הפרסום. אז עכשיו להוסיף עוד שמן למדורה בדמות סמים קלים? לדעתי זו טעות. אני מכיר את הטענה שהשפעת סמים קטנה מזו של אלכוהול ולא אנשים מבוגרים שמעשנים ג'וינט בבית הם אלה שמטרידים אותי. הבעיה כאן היא ההשפעה על החברה הישראלית, החדירה לצעירים, לבני נוער ולצבא ששם המדרון הרבה יותר חלקלק".  

"תפסיקו להפליל"

למרות הצהרותיו של דנינו ומהפכת הלגליזציה המתרחבת בעולם, משטרת ישראל לא שינתה כיוון בשנים האחרונות ביחסה אל צמח הקנאביס והמעשנים. את שלומי סנדק, תושב מודיעין ומי שהקים את מפלגת "עלה ירוק" ונחשב ל"סנדק הקנאביס" בישראל, זה ממש לא מפתיע: "עוד לפני דנינו, בתקופת המפכ"ל הקודם, יצאה הנחיה שלא להתעסק עם צרכן הקנאביס הפרטי. אז יצאה הנחיה. יש להם גם הנחיה שלא להתעסק עם שוטרות".

מה דעתך על האמירות של דנינו?

"אני מסכים כמובן עם כל מילה שלו".

אז למה ההנחיות והאמירות האלו לא מתבצעות בשטח?

"יש כאן עניין עם לובי חזק של חברות התרופות והמתנגדים למריחואנה הרפואית. מרוב שהם מתנגדים לשימוש הרפואי, כל הגורמים מקשיחים את העמדה שלהם בכלל כלפי מריחואנה. בסדר, ההקשחה הזאת רק תביא את הלגליזציה מהר יותר. עם כל הכבוד להפגנות של ילדים מתלהבים ושירי חשיש, זה לא מה שיביא את הלגליזציה. המריחואנה הרפואית עומדת היום בחזית המאבק".

אתה באמת חושב שזה יקרה?

"אני באמת מקווה. קודם כל מהסיבה שאם תהיה לגליזציה או אי הפללה, יבוטל אחד הגורמים המרכזיים לחיכוך בין אזרחים לשוטרים. שוטרים יפסיקו להרביץ לאזרחים וכולנו נוכל לחזור ולהיות גאים במשטרה שלנו".

סנדק, בן 56, היה הראשון בארץ שהחל את המאבק סביב השימוש במריחואנה עוד לפני יותר מעשרים שנה, בימים בהם השימוש במריחואנה היה מחתרתי למדי ובוודאי שלא נפוץ כמו היום בשיח הציבורי. סנדק היה ממקימי המפלגה שרצה לכנסת שוב ושוב בכמה גלגולים, אולם נראה כי ההישג העיקרי שלה עד היום היה הסלוגן הפופולרי "עלה ירוק או עלה לניידת". מאז הספיק סנדק לזנוח כליל את הפעילות הפוליטית ובשנים האחרונות הוא מנהל מאבק נרחב נגד המגמה במשרד הבריאות שלא להרחיב את היתרי השימוש במריחואנה רפואית לחולים במגוון מחלות היכולים להסתייע בצמח הקנאביס.

"השוטרים עצמם יודעים שאם יש שתי חבורות נערים שיושבות בפארק ציבורי, באחת שותים אלכוהול ובשנייה מעשנים קנאביס, ברור שהסכנה הצפוייה לאלימות ובלגאן באה מצד אלו ששותים אלכוהול ולא מהנערים שמעשנים ג'וינט ומנגנים בשקט בגיטרה", הוא אומר.

אם זה ככה, אז מדוע הם ממשיכים לרדוף את המעשנים?

"הם עושים את זה מפני שהם יודעים שמעצר על קנאביס יביא להם יותר קרדיט כשיחזרו לתחנה. פגשתי לא מזמן שוטר ושאלתי אותו בדיוק את השאלה שלך. הוא ענה שהוא יודע שהסכנה היא באלכוהול, אז במקרה כמו שתיארתי קודם הוא אמר שהוא מתקרב בצעדים מאיימים אל החבורה שמעשנת גראס וכשהם בורחים הוא ניגש אל החבורה עם האלכוהול".

מה לדעתך צופן העתיד בישראל לקנאביס?

"המלחמה בגראס כבר לקראת סופה. קשה לדעת  איך בדיוק זה ייגמר, אבל אני מוכן להתפשר על שינוי החוק לאי הפללה על שימוש עצמי. נדליק משואה גם בשביל אי הפללה. אחר כך נסביר להם שהם מפסידים מלא כסף בגלל שלא עברו ללגליזציה".

"אני נראה לך מסומם?"

את אייל (שם בדוי), סמנכ"ל שיווק בחברת תקשורת גדולה, פגשתי באחד מאירועי בית הספר בו לומדות בנותינו. הוא אדם נורמטיבי לחלוטין, מכופתר ואב לשלושה מיישוב באיזור. בסוף היום, לאחר עוד יום עבודה עמוס ולחוץ ולאחר מכן טיפול בילדים, מעדיף אייל לבלות בחצר ביתו עם ג'וינט.

"תשמע, כל הסיפור הזה של המלחמה במריחואנה הוא מגוחך והיה כזה מאז ומתמיד, עוד מהימים שהאמריקאים הכריזו מלחמה על הצמח הזה מסיבות של אינטרסים כלכלים ופוליטיים של בעלי עניין. אין טעם עכשיו להתחיל ולהסביר לך למה זה מגוחך ומופרך, נכתבו מספיק ספרים בנושא וכל בר דעת מבין שאין פסול בעובדה שאדם רגיל כמוני, יושב לו בסוף היום ומגלגל ג'וינט במקום לשתות בירה או כוסית וויסקי".

"אני מעשן כבר יותר מעשרים שנה, מאז שהייתי בצבא ואחר כך טסתי לחו"ל. תסתכל על החיים שלי – נראה לך שהגראס דפק לי את החיים? הפריע לי איכשהו להיות בנאדם נורמטיבי שמגדל ילדים, עובד ומשלם מיסים? ברור שלא. למדתי, עבדתי, עשיתי ילדים ואני משלם ים של מיסים כל חודש. עכשיו תסביר לי אתה, למה בדיוק בן אדם כמוני צריך להתעסק עם דילרים עבריינים כדי שיהיה לי את המעט שאני מעשן? ולמה שאני לא אוכל לגדל לי עציץ אחד או שניים בחצר שלי בלי להפריע לאף אחד? אין ולא יהיה מישהו שיצליח להסביר באמת את ההיגיון שבעיוות הזה. הם מדברים על נפגעי מריחואנה, שזה בולשיט כמובן. יש גם את ההפחדות הקבועות שהנוער יישטף בסמים אם תהיה פה לגליזציה. זה מגוחך כל כך, העישון בקרב בני נוער בארץ כבר כל כך נפוץ שזה מגוחך שהרשות למלחמה בסמים עדיין משתמשת בטיעון הזה. אתה תראה, המגמה של הלגליזציה מתפשטת בעולם במהירות ובסוף גם בישראל המדינה תכנע לקול ההיגיון. במיוחד כשלגליזציה תכניס למדינה ים של כסף".


הגעתי לגיל שאפשר להתחיל

"רוב הנערים שותים אלכוהול, ואפילו הרבה". "ההורים שלי ליברלים ובטח מעשנים גם בטיולים ועם חברים". ארז, שעומד להתגייס, מספר

אחד מאותם נערים שמעשנים לעתים ג'וינט בפארק הוא ארז (שם בדוי), תלמיד שכבת י"ב בתיכון עירוני ג', אשר עומד להתגייס בקיץ הקרוב ליחידה מובחרת.

"התחלתי לעשן בגיל 15 ומאז אני מעשן באופן די קבוע עד היום. בתקופות של מבחנים ולחץ בלימודים אני מעשן פחות, בתקופות אחרות יותר. משהו כמו פעמיים-שלוש בשבוע".

עד כמה השימוש במריחואנה נפוץ בשכבה שלך?

"האמת, השימוש באלכוהול הרבה יותר נפוץ. כמעט כולם שותים, וחלק גדול מהם שותים הרבה ובאופן די קבוע. יש לא מעט חבר'ה שמעשנים, או לפחות ניסו כמה פעמים. אני לא יודע להגיד באחוזים, אבל נראה לי שלפחות שליש מהכיתה שלי ניסו פעם. זה גם די נפוץ בכל מקום, ככה שמתישהו בטוח תיתקל במישהו שמעשן ותהיה לך הזדמנות גם".

ההורים שלך יודעים?

"תכל'ס אף פעם לא דיברנו על זה. אבל יש לי הורים די ליברלים, ככה שאני מניח שהם מבינים שאני מעשן. יש מצב שאפילו הם מעשנים בעצמם לפעמים כשהם עם חברים ובטיולים. נראה לי שזה לא מפריע להם כי הם רואים שאני לא איזה מסומם שזה כל מה שמעניין אותו. הציונים שלי די טובים, אני הולך להתגייס לקרבי ועד לא מזמן עוד הדרכתי בצופים".

יצא לך ולחברים שלך להיתקל במשטרה?

"אני לא מסתובב במקומות מפחידים כמו ילדים אחרים שנוסעים לקנות ברמלה ולוד. אני מתארגן דרך חברים. אבל המשטרה במודיעין די מציקה בנושא הזה. היו הרבה מאוד פעמים שישבנו בפארק בלילה והגיעו אלינו בלשים והתחילו להציק. למזלי אף פעם לא תפסו אותי עם גראס עלי".

(צילום: אימג' בנק)

[the_ad_group id="87"]
[the_ad_group id="89"]

כתבות נוספות