גל הפיגועים וההסלמה בירושלים וסביבותיה הביא לכך שבעיריית מודיעין ובמשטרת העיר הוחלט על העלאת רמת הכוננות והמוכנות העירונית לדרגה של "נוהל חירום ביטחוני". המשמעות – הגברת פעילות השוטרים והמאבטחים, ביטול חופשות והיערכות בהתאם למגוון הפעולות הנדרשות כדי לשמור על בטחון תושבי העיר וסביבתה.
הכוננות הועלתה ביום שלישי בבוקר. המשטרה עברה לעבודה במתכונת "שלדית". כלומר – כל החופשות בוטלו והשוטרים עברו לעבוד במשמרות בנות 12 שעות כל אחת. מפקד תחנת מודיעין, סנ"צ אמיר קליין, יודע כי קירבת העיר לקו התפר מהווה סיכון ביטחוני וכך גם ריכוז אתרי הבניה ומספר הפועלים הפלסטינים שמגיע לעיר מדי בוקר. הוא שלח את שוטריו מהנץ החמה להסתובב בעיר ולוודא ששום אדם ללא אישור שהיה בישראל יסתובב ברחובות.
ואכן, בתוך שעות ספורות הפעילות המוגברת הניבה תוצאות. קליין: "עצרנו ביום שלישי עשרות שוהים בלתי חוקיים, פלסטינים שהסתננו לאזור מודיעין. שלושה מהם, בעלי עבר פלילי, נעצרו והשאר הועברו למחסום וגורשו לתחומי הרשות הפלסטינית".
קליין ציין כי התחנה במודיעין שעסוקה בכל ימות השנה במאמץ לאתר שוהים בלתי חוקיים מגבירה את הפעילות בתחום זה: "הכי קל זה ללכת לאתרי הבניה ולחפש פועלים פלסטינים בלי היתרי שהיה. אבל אנחנו הולכים למקומות הקשים, הלא צפויים והמסוכנים ומפתיעים שם את השוהים הבלתי חוקיים".
צומת שילת על הכוונת
אחד המוקדים הרגישים הוא כביש 443 לירושלים, שעובר בחלקו הגדול בתחומי הרשות הפלסטינית. שם הגביר הצבא את הסיורים הממונעים שלו, ובמחסום מכבים תוגברו הכוחות, כשלאורך הציר מתבצעת פעילות גלויה וסמויה לאיתור מיידי אבנים ובקת"בים על רכבים ישראליים.
נקודה שהולכת ומתבררת כבעייתית היא צומת שילת. מדובר באחד הצמתים העמוסים במדינה, שבנוסף הומה הולכי רגל בתחנות אוטובוסים. לנוכח פיגועי הדריסה האחרונים בירושלים ובגוש עציון, במערכת הביטחון בוחנים את האופן שבו ניתן להגן על באי צומת שילת, 24 שעות ביממה. החשש גדול במיוחד מכיוון שהצומת היא מפגש לשני כבישים מרכזיים שמקשרים את ישראל לגדה: 443 (לכיוון ירושלים / רמאללה) ו-446 לכיוון צפון.
קצין בכיר באוגדת איו"ש אמר השבוע ל"מודיעין News": "בעקבות אירועי האתמול והאירוע החריג בגוש עציון עיבינו את הכוחות באוגדה. קרוב לארבעה גדודים בעיקר בצירים מרכזיים, כשאחד מהם הוא כביש 443. עיבינו את הכוחות לאורך הכביש וגם במרחבי המחסומים. זהו ציר אסטרטגי היישר לבירה ואנו מודעים לרגישות בגלל הקרבה למודיעין מכבים ורעות.
יחד עם זאת אין זה אומר שאירוע חריג ותגבור הכוחות מצביעים על הסלמה. אני לא יכול להצביע על עלייה במספר האירועים במרחב מודיעין. אנחנו ממשיכים להחזיק את השטח בשליטה. לגבי פעולות יזומות גם כן אין שינוי יוצא דופן. אנחנו ממשיכים לפעול בהתאם למודיעין ממוקד שאנחנו מקבלים. אם ביום רגיל אנחנו עוצרים בין 10-20 מבוקשים, בימים אלה אין עלייה יוצאת דופן במספר העצורים. אנחנו ערוכים לזליגה של אירועים מירושלים גם על ידי כוחותנו וגם על ידי כוחות מג"ב".
יותר סיירים, יותר סיורים
גם הגופים האזרחיים נערכו למצב הביטחוני. ראש העיריה חיים ביבס קיים ביום שלישי ישיבה דחופה בהשתתפות גורמי הביטחון של העירייה ובתיאום עם מחזיק תיק הביטחון דן ליכטמן הנחה את מנהל אגף השירות ומנהל מחלקת הביטחון וחירום להגביר את רמת הכוננות בעיר, לצד ההיערכות של משטרת מודיעין.
ברחבי העיר הופעלו 19 ניידות של מחלקת הביטחון הכוללות את תשע ניידות אבטחת הגנים, ארבע ניידות ביטחון ושש ניידות נוספות. לכוח זה התווספו גם ארבע הניידות ומפקחי מחלקת הפיקוח העירוני שהונחו אף הם להגביר את נושא שמירת השקט והסדר העירוני. עוד נמסר כי העירייה תתגבר את מצבת המאבטחים בניידות.
כוח האבטחה והפיקוח הונחה להגביר את הנוכחות בצירי התנועה המרכזיים בעיר, בכל הכניסות לעיר וכן מאבטחים וסיירים יגבירו סיורים גם במרכזי מסחר ברחבי העיר.
בעירייה הסבירו השבוע כי "העירייה נוקטת כל אמצעי אפשרי על מנת לשמור על ביטחון תושבי העיר תוך המשך שגרת החיים הרגילה במודיעין מכבים רעות. כמו כן העירייה נמצאת בקשר ישיר עם משטרת מודיעין שאף היא הגבירה את פעילות באזור העיר".
חבר המועצה ומחזיק תיק הביטחון דן ליכטמן: "הימים האחרונים אינם קלים עבור כלל אזרחי המדינה. העירייה פועלת בכל יכולתה בשיתוף פעולה עם משטרת מודיעין להמשיך לדאוג לביטחון תושביה. אני מבקש מהציבור לשמור על ערנות ובמידה והם רואים פעילות חשודה לעדכן באופן מידי את משטרת מודיעין".
עד שיגיע "אירוע חריג"
לפני שבועיים, כאשר השטח החלט להתלהט, בדקנו את אפשרות ה"זליגה" למודיעין אצל שאול אריאלי מרעות – אחד המומחים הגדולים בארץ לתולדות הסיכסוך הישראלי פלסטיני, ובמיוחד לקורותיו בשני העשורים האחרונים. "האירועים האלה נמשכים מאז רצח הנער הערבי ושריפתו וחטיפת שלושת הנערים שלנו ורציחתם", אמר. "מדובר כאן בתגובת הרחוב על מסע העונשין שביריונים יהודיים ערכו ופגעו בערבים אחרי חטיפת שלושת הנערים, וזה גרם לתחושות רעות בקרב ערביי ירושלים, שהמדינה הפקירה אותם. הפלסטינים חשו שזכותם להגיב, במקרים שבהם צעירים יהודיים היכו ערביים או פגעו בנהגי אוטובוס ערבים, עלו לאוטובוסים וערכו 'מבחן שפה' לנהג לראות אם הוא ערבי או לא ואז היכו בנהגים".
עד כמה הרשות הפלסטינית מעורבת בגל המהומות?
"למרות שהחמאס הוא זה שיש לו אינטרס מרכזי בעניין התגובה הפלסטינית וההתפרעויות, גם על רקע מה שקרה בעזה, גם לרשות הפלסטינית יש חלק בעניין, כי היא רואה במהומות בירושלים פלטפורמה נוחה לחדש את התהליך המדיני שקפוא, ולעורר את המו"מ עם ישראל שתקוע זמן רב".
כביש 443 מסוכן לנסיעה?
"כביש 443, למרות שספג בשבועות האחרונים יותר מהרגיל, הוא כביש בטוח לנסיעה לירושלים ואין שום בעיה לנסוע לבירה בכביש".
ואם המהומות יגלשו לעוטף ירושלים, אנחנו בכיוון?
"עדיין לא נראה שהמהומות ייצאו מתחום ירושלים לכיוון אחר ולא לכביש 443, אלא אם כן יקרה משהו חריג ואירוע יוצא דופן. נניח שכמה פלסטינים ייהרגו במהומות בעיר, או אם יהיה מהלך ישראלי משמעותי שיקומם את הפלסטינים. רק במקרים כאלה אולי יתגברו המהומות לאורך ציר 443".
ירושלים היא עיר מאוחדת?
"ממש לא! מי שטוען שירושלים היא עיר מאוחדת טועה מאד. ירושלים אף פעם לא היתה עיר מאוחדת ומעולם לא אוחדה. ומה שקורה היום בשכונות מזרח העיר רק מוכיח שכל הפנטזיות של המנהיגים הישראליים על עיר מאוחדת – אין לזה אחיזה במציאות".
(בהכנת הכתבה השתתפה איילת לוין)
בתמונה: צומת שילת, השבוע. במערכת הביטחון חוששים מעוד "פיגועי דריסה" (צילום: אינגריד מולר)