ראש הממשלה בנימין נתניהו בחר ביוסי כהן, תושב מודיעין, לתפקיד ראש המוסד הבא. כהן יחליף את תמיר פרדו שמסיים קדנציה בת חמש שנים בראשות המוסד. הבחירה הפעם היתה קצת, איך לומר – שונה. ראש הממשלה לא הודיע לכהן כי הוא הזוכה אלא הורה לשלושת המועמדים להמתין ליד הטלפון.
ביום שני, בשעה תשע בערב ולאחר איחור של שעה, נכנס נתניהו לחדר מסיבות העיתונאים במשרד ראש הממשלה ושם הודיע בשידור חי, כמו בתוכנית ריאליטי, כי יוסי כהן הוא הזוכה המאושר בתפקיד הנכסף . לא בטוח שכך צריך לנהוג במינוי כל כך חשוב, אבל זה מה שהיה וכהן, ששהה בבית אמו בירושלים, שמע על בחירתו לתפקיד בשידור טלוויזיה ישיר עם כל עם ישראל.
מסתבר שהיה קרב של ממש על התפקיד בין שלושה מועמדים. תמיר פרדו, הראש היוצא, דווקא תמך בסגנו נ. לאחר שמערכת יחסיו של כהן לא היתה מהמשופרות, בלשון המעטה. נתניהו, שביקש כמובן את חוות דעתו של פרדו, שמע את ההמלצה למנות את נ. סגנו הנוכחי. אלא שנתניהו, שרצה מאד את כהן, התלבט לא מעט. ההודעה הרשמית התעכבה עוד ועוד ורק שעה לאחר שעמדה ההודעה להתפרסם הגיע נתניהו לחדר התיקשורת ומסר על המינוי.
כולם היו שכני
שלא במפתיע, אחד ממכריו של כהן במודיעין (נוסף על שכניו שכמובן שומרים על שתיקה) הוא ראש העיריה חיים ביבס. אחרי הכל – הליכה משותפת במסדרונות השלטון מחייבת פגישה פה ושם. ודאי כשאחד הוא יו"ר מרכז השלטון המקומי והאחר הוא ראש המל"ל. "אני מכיר את יוסי כהן כבר שנים ולפי דעתי זו בחירה מוצלחת"" מאשר ביבס. "אני גאה על כך שתושב העיר התמנה לתפקיד חשוב כל כך כמו ראש המוסד. אין ספק שיוסי כהן הוא האיש הנכון במקום הנכון".
איך הכרתם?
"שנינו נפגשנו לא פעם בלשכתו של בנימין נתניהו ושוחחנו די הרבה. זו גאווה גדולה לעיר שנושאת את דגל הביטחון ושמקרב תושביה יצאו שר ביטחון, רמטכ"לים, אלופים, שופטים, ח"כים, מפכ"ל משטרה ועכשיו גם ראש מוסד. בשבילנו זה כבוד גדול".
היו ביניכם גם שיחות פוליטיות?
"אני מגיע ללשכת ראש הממשלה בתדירות גבוהה ושם פגשתי את כהן כיועץ לביטחון לאומי. השיחות נסבו על עניינים שונים מתחומי שיחה שונים".
גם על העיר מודיעין?
"ודאי, הוא תושב העיר שנים. הייתי בטקס שהמשפחה ערכה בבית הכנסת להכנסת ספר תורה ואנחנו מיודדים. כמובן שאנחנו משוחחים גם על ענייני העיר".
הוא מעורה בכלל במה שנעשה כאן? הרי רוב הזמן הוא במשימות בחו"ל…
"אני חייב לומר לך שיוסי כהן מכיר היטב את העיר מודיעין וכמי שמתעורר בבוקר ורואה את נוף העיר מחלון ביתו, הוא מעורה מאד במה שנעשה כאן. הוא מחובר לקהילה בעיר ומעודכן בכל ההתרחשויות כאן".
גם אמציה דויטש, יו"ר הנהגת ההורים במודיעין, מכיר מקרוב את משפחת כהן. בעיקר את מינה – אמו של יוסי – שהיתה מורתו בבית הספר היסודי הדתי "דוגמה" בירושלים. "בזכותה התקבלתי לבית הספר", פוסק דויטש. "היא קיבלה אותי לשיחה לקראת כיתה א'. הייתי אז ילד ביישן ושקט ולא דיברתי עם אף אחד. היא איכשהו הצליחה לדובב אותי בפגישה ושוחחה איתי וכך היא קיבלה אותי לבית הספר".
דויטש, שמשפחתו התגוררה סמוך למשפחת כהן בשכונת קטמון, מספר כי "אחי הגדול ויוסי היו חברים טובים. משפחת כהן התפללה בבית הכנסת ברחוב חרל"פ בשכונת קטמון ומשפחתי התפללה גם כן בבית כנסת ברחוב חרל"פ, קרוב מאד לבית הכנסת שאליו הלכו יוסי כהן ובני משפחתו. אבל הקשר היה בעיקר בין אחי הגדול ויוסי".
הסיפור המופלא של הבן יהונתן
כהן, ששימש בעבר כראש אגף "צומת" במוסד וכמשנה לראש המוסד, כיהן עד כה כיועץ לביטחון לאומי ויו״ר המטה לביטחון לאומי. כהן הוא חתן פרס ביטחון ישראל, בן 54, יליד ירושלים, נשוי לאיה (אחות במקצועה ואב לארבעה). לכהן יש ניסיון של שלושים שנות שירות בתפקידי שטח מבצעיים ומודיעיניים ובתפקידי מטה ניהוליים.
כהן הוא בוגר ישיבת אור עציון שליד אשקלון, עיר הולדתו. את אישתו איה הכיר בתנועת בני עקיבא, כשהיו בגרעין הנח"ל שהיה מיועד לקיבוץ מעלה גלבוע. בגיל עשרים נישאו איה ויוסי ונולדו להם ארבעה ילדים: אורטל בת 30, יהונתן בן 28, אחינועם בת 25 ויוחאי בן 21.
סיפורו של הבן יהונתן מיוחד ומרגש בכל קנה מידה. הוא נולד עם שיתוק מוחין אך משפחת כהן לא ויתרה לרגע. למרות כל מגבלותיו הקשות הצליח יהונתן ללמוד כמו כל אחד ובתום לימודיו התעקש להתגייס לשירות בצבא. ובכך לא היה די: יהונתן התנדב לקורס קצינים, סיים אותו בהצלחה כקצין בדרגת סרן. לפני כשנה נשא לאישה את בחירת לבו בטקס שכל צמרת המדינה עמדה בתור כדי להשתתף בו.
מדבר, וחוזר לשתוק
בלשכת ראש הממשלה מספרים כי במגוון תפקידיו השונים במוסד צבר יוסי כהן ידע רב בניהול מערכות גדולות ובזירה הבינלאומית, וניסיון עשיר עם המערכת הביטחונית והמדינית בישראל. ראש הממשלה בנימין נתניהו אמר על יוסי כהן כי "הוא בעל רקע וכישורים מיוחדים העושים אותו הראוי ביותר לתפקיד החשוב הזה. כהן שירת את מדינת ישראל בהצלחה רבה בתפקידי השטח והמטה אותם מילא במוסד. הוא מכיר היטב נושאי ביטחון ונושאים בינלאומיים חשובים".
לאחר היוודע דבר המינוי מיהרו כלי התקשורת לחפש את כהן כדי לקבל את תגובתו. כשהגיע בשעות הערב המאוחרות לביתו שבמודיעין מיהר להשיב על השאלות. "אני נרגש מאד עם מינויי לתפקיד ראש המוסד ואני רוצה להודות לראש הממשלה על האמון שנתן בי", אמר. "אני מתחייב לעשות ככל יכולתי ולהעמיד לעם ישראל ולמדינת ישראל מבצעים טובים ומודיעין איכותי, ואני מאחל לכל עם ישראל חג חנוכה שמח". למחרת היום כבר התייצב לצד ראש הממשלה כסנגור של "מתווה הגז" שנתניהו מבקש להעביר בחוק.
ממשפחות האצולה הירושלמית
כהן גדל בשכונת קטמון בירושלים, למשפחה שורשית שחיה בירושלים דורות רבים. אביו אריה היה איש האצ"ל ובכיר בבנק המזרחי. למשפחת האם מינה, שהיתה מורה, שורשים בעיר חברון. קטמון (לא לבלבל עם "הקטמונים") נחשבה בשנות השישים והשבעים למעוז של הס"טים. כלומר "הספרדים הטהורים". אלה שנחשבו לאצולה הירושלמית. מהעדה הזו מגיעה משפחת נבון (הנשיא יצחק), משפחת גאון (איש העסקים המנוח בני גאון ואחיו יהורם גאון) – וכמובן משפחת בנאי (שאת בניה המפורסמים אי אפשר למנות).
היה זה אך טבעי שכהן יבלה את שנות נערותו בתנועת הנוער בני עקיבא ולמד בישיבה התיכונית "אור עציון" (שבראשה עומד הרב חיים דרוקמן). מיד לאחר שירותו הצבאי התגייס למוסד ובתחילת שנות השמונים, כשהוא בן 22, הצטרף לקורס קציני האיסוף והיה שם חובש הכיפה היחיד בקורס.
במהלך שנות שירותו הראשונות במוסד עסק באיסוף מידע מודיעיני, חלק משירותו עשה בחו"ל ובארץ התמנה לעמוד בראש אגף "צומת" – האגף במוסד האחראי על גיוס סוכנים והפעלתם ברחבי העולם. בשליחות נוספת לחו"ל עמד כהן בראש שלוחת המוסד באחת ממדינות אירופה, וכשחזר לישראל התמנה לסגן ראש המוסד והמשנה לראש המוסד.
לפני שנתיים "הושאל" כהן למשרד ראש הממשלה כשנתניהו מינה אותו ליועץ לביטחון לאומי וכראש המל"ל (המועצה לביטחון לאומי). כהן החליף את האלוף במיל. יעקב עמידרור, אולם היה ברור כי שאיפתו היא להגיע לראש הפירמידה הביטחונית, כלומר לראשות המוסד. משימה שהושלמה השבוע בהצלחה.
בתפקידו 'האזרחי' האחרון, כיועץ לביטחון לאומי, נחשפו בפומבי לראשונה שמו ותמונתו של כהן וכן תפקידיו במוסד לתפקידים מיוחדים. כהן נחשב למקצוען אמיתי בתחומו, עיקר התמקצעותו היה ביכולתו לגייס מספר רב של סוכנים לעבודה באירגון ולהפעיל מספר רב של סוכנים.
דווקא כיועץ לביטחון לאומי ייזכר כהן יותר בזכות השבועות האחרונים בתפקיד, כשהופיע בכנסת ותמך במתווה הגז, בניגוד לרבים במגזר הכלכלי. היו כבר "רינונים" כי תמיכתו במתווה הגז סייעה לנתניהו להחליט על מינויו לראשות המוסד, אם כי ברור שאין קשר בין הדברים. מה שכן ברור היא העובדה שבשנים האחרונות חובשי כיפות סרוגות שובצו בתפקידי פיקוד בכירים על זרועות הביטחון: יורם כהן כראש השב"כ, רוני אלשיך כמפכ"ל ועכשיו יוסי כהן כראש המוסד. ואם תרצו – גם יוחנן דנינו ממודיעין, מפכ"ל המשטרה עד לא מכבר, החל את חייו כאדם דתי עד שהוריד את הכיפה.
שוטרי מודיעין יאבטחו
כהן חוזר כעת לאלמוניות חלקית. לאחר שנחשף לתקשורת והופיע כראש המל"ל בועדות הכנסת ובדיונים ציבוריים, עכשיו הוא חוזר לעבודה הקשה ולפעמים הסיזיפית, כראש אירגון הביון אולי המאותגר ביותר בעולם. יעדיו הם כמובן בראש ובראשונה להשיג את המודיעין העדכני, המדוייק והמהיר ביותר שמדינת ישראל זקוקה לו ובמקביל לטפל בסכנות הקיומיות: במדינות העוטפות את ישראל וכמובן בראש ובראשונה בהתעצמות דאע"ש ובציר האיראני-טורקי. וכמובן באירופה המתאסלמת והולכת שמהווה איום הולך וגדל על מדינת ישראל אבל לא פחות מכך, על הקהילות היהודיות ביבשת.
ההשלכות של מינוי כהן לראש המוסד משפיעות גם על משטרת מודיעין, שלתיק ה"בכירים" שלה בעיר מצטרף קודקוד בכיר מאד שמחייב, מעבר למעגל האבטחה הפנימי של המוסד שיודע לשמור ולאבטח את אנשיו, גם מעגל אבטחה חיצוני יותר של משטרת ישראל. ליד ביתו של כהן כבר יש עמדת שמירה מאויישת, אבל משטרת מודיעין תהיה מחוייבת מעתה לדאוג שניידת משטרה תבצע סיורים בקרבת הבית, כדי לוודא שאין שום תנועה חשודה סביב הבית ובקירבתו.
מסיבות ברורות אנו מנועים מלציין את מיקום הבית המדוייק. השכנים, שרובם ככולם יודעים מיהו יוסי כהן, ירגישו כבר בימים הקרובים את התגברות האבטחה ברחובם.
בתמונה: כהן ליד ביתו במודיעין, דקות לאחר ההודעה על המינוי (צילום יהונתן שאול)