אם זה לא היה עצוב, זה היה מצחיק: פיקוד העורף שולח אלפים מתושבי מודיעין שאין בידיהם מסכות מגן, או שצריכים לרענן את המסכות הקיימות, לארבע תחנות אזוריות שנפתחו ברחבי המדינה: בתל אביב, בבני ברק, בבת ים ובקריית מוצקין.
רק אחרי ראש השנה, מתוך תקווה שאובמה לא יתקוף עד אז בסוריה, עומד פיקוד העורף לפתוח תחנת חלוקה בעיר עצמה, ברחוב ישראל פלד 100 במכבים, בצמוד למרכז המסחרי הישן. עד אז יצטרכו תושבי העיר לנדוד לערים אחרות, שלא לדבר על הדוחק, ההיסטריה שפשתה בקרב אזרחי המדינה, והתורים הבלתי נגמרים, מתוך תקווה 'לשים יד' על מסיכה.
בעיריית מודיעין הסבירו כי "התחנה לחלוקת ערכות מגן של פיקוד העורף במכבים שתיפתח לאחר ראש השנה מיועדת לריענון ערכות ישנות, לחלוקת ערכות מגן חדשות עבור ילדים שנולדו וטרם קיבלו ערכה, ועבור תושבים שאיבדו את המסכות".
התחנה תיפתח מוקדם מהמתוכנן
פתיחת התחנה במכבים נקבעה ל-15 בספטמבר והיא הייתה מיועדת להישאר פתוחה למשך שלושה ימים בלבד, עד ל-17 בחודש. אולם ההתפתחויות בגזרת ארה"ב-סוריה שיבשו את התוכנית המקורית וזירזו את ההחלטה לפתוח אותה מוקדם מהמתוכנן, בין היתר לאחר שהעירייה פנתה השבוע לפיקוד העורף בבקשה להקדים את פתיחתה.
ראש מטה פיקוד העורף צביקי טסלר מסר השבוע כי "חלוקת ערכות המגן תימשך בהתאם לתוכנית העבודה השנתית. ערכות המגן הן רק חלק ממרכיבי ההתגוננות. התרעה היא גורם מציל חיים מהמעלה הראשונה, ואנו פועלים במספר מישורים על מנת לאפשר מתן התרעה יעילה, אמינה וממוקדת לכל אזרח ואזרח".
ארבע תחנות החלוקה האזוריות הארציות הן:
בתל אביב: מרכז קהילתי רוזין, רח' רזנר 2, בשעות 10:00-19:00.
בבני ברק: מרכז פיס רמת אלחנן, רח' אשל אברהם פינת רבינוב, בשעות
10:00-19:00.
בבת ים: מרכז הרב נכויות, רח' אהוד קינמון 10 (רח' העבודה לשעבר), בשעות 10:00-19:00.
בקריית מוצקין: ברח' החשמונאים 77, מתחם ה'חי-פארק', בשעות 09:00-19:00.
לגבי מקלטים ומקומות שבהם אין ממ"דים, כמו במכבים ורעות, נמסר מעיריית מודיעין כי "העירייה פועלת על פי הנחיות פיקוד העורף. במכבים ורעות יש מקלטים ציבוריים המשמשים את כל הבתים שבהם אין ממ"ד, הם זמינים לשימוש וייפתחו על פי הוראה של פיקוד העורף, כפי שקורה בכל הארץ".
פרטים לגבי היערכות החירום, השימוש במסכות, סוגיהן והציוד המומלץ להצטיידות לזמן חירום וכן היערכות כללית לשהייה בממ"דים ובמרחבים מוגנים, ניתן לקבל גם באתר פיקוד העורף: http://www.oref.org.il.
נחשוני הכוחות המקומיים: 'כיפת ברזל' ומתנדבי יחידת החילוץ העירונית
ההגנה על תושבי העיר מודיעין מתבססת על מספר גורמים עיקריים:
בראש ובראשונה גורמי החירום: מד"א, כיבוי אש, והמשטרה ערוכים בכוחות הנמצאים בתוך העיר ומסוגלים לתת מענה מיידי בטווח של דקות באירוע של נפילת טיל או במקרה חירום אחר. כוחות החירום פועלים בשיתוף גורמי העירייה, מל"ח (משק לשעת חירום) ובמקרה הצורך גם פס"ח (פינוי וזיהוי חללים).
גורם ההגנה השני על העיר וסביבתה היא סוללת 'כיפת ברזל' שתתמקם על גבעת האנטנה בסמוך לכביש 431, קרוב לכניסה לשדרות יצחק רבין בעיר. הסוללה נפרסה כבר לפני מספר חודשים וחייליה ביצעו את כל המדידות והכיוונים הנדרשים להכנה המבצעית, כך שבתוך זמן קצר הסוללה יכולה להיות מוכנה לפעולה ללא הכנות רבות.
המעטפת השלישית בעיר הוא כוח חילוץ שמונה 35 איש, כולם מתנדבים תושבי העיר שהוכשרו בחודשים האחרונים על-ידי אנשי פיקוד העורף לבצע חילוצים מאתרי הרס. בשלב הראשון יועמדו המחלצים בכוננות הזעקה, ואם העיר תיפגע מטיל וייגרם הרס, יוקפצו המחלצים לאתר הפגיעה ויבצעו את עבודות החילוץ לצד כוחות כיבוי אש, פיקוד העורף ומד"א.
ההשערה היא שאם ישראל תותקף לרוחב כל החזית יהיו כוחות פיקוד העורף עסוקים במשימות רבות, ולכן כל רשות מקומית תיאלץ להסתדר בכוחות ובאמצעים המצויים בתחומה. לכן בתפיסת ההגנה של העיר מודיעין, יחידת החילוץ העירונית מהווה מרכיב חשוב במקרה של התקפה כוללת על ישראל.
גידול בפניות למוקד העירוני
בעירייה ציינו כי "העיר היא אחת המתקדמות והמוכנות ביותר בארץ לשעת חירום. באגף השירות ובמחלקת הביטחון עוסקים כל השנה במוכנות לאירוע חירום מכל סוג שהוא – ממשבר מים, רעידת אדמה ואסון טבע, ועד אירועים ביטחוניים ונפילת טילים בשטחי העיר. לאחרונה התקיים בעירייה תרגיל מקיף לנפילת טילים כימיים שעבר בהצלחה".
בזמן שגרה נמצאת העירייה בקשר רציף עם כל הגופים הרלוונטיים בעיר, לרבות מוסדות חינוך בכל הגילאים, מוסדות ציבור ומקומות ציבוריים בעיר המרכזים אליהם כמות גדולה של קהל. כחלק מתהליכי ההכנה קיימה העירייה בשנתיים האחרונות מספר תרגילים, הערכות בשטח, רכישת ציוד ושידרוג מוקד עירוני לשעת חירום לכל תרחיש אפשרי.
עוד נמסר כי בעקבות המתיחות בגבול הצפוני ישנה עלייה בכמות הפניות של תושבים למוקד העירוני.
בעירייה מציינים כי גם ללא קשר לאירועי ימים האחרונים על תושבי העיר להיות מוכנים לשעת חירום גם מבחינת ערכות מגן רעננות ומתאימות, וגם מבחינת מרחב מוגן ביתי בו צריכים להיות לאורך כל השנה ציוד ביתי לשעת חירום כמו מים, שימורים, פנס, רדיו עם סוללות, חיבור לאינטרנט וטלוויזיה, נרות, מצית, ביגוד וכל מה שנדרש לחירום כפי שמצויין באתר פיקוד העורף. במידה ויחול שינוי כלשהו בהוראות פיקוד העורף ובהיערכות לשעת חירום ניתן יהיה לקבל עדכונים באתר עיריית מודיעין-מכבים-רעות במשך 24 שעות ביממה.
בתמונה ביבס בתחנת חלוקה. ממתינים לערכות ( צילום דוברות העירייה)